Izolasyonlu Kabin & Standart Kabin

Uzun süre amfi araştırması yaptıktan sonra Orange Micro Terror almaya karar verdim. Kafa amfi olduğu için Kabin'de gerekli evde kayıt yapacağım. Kabini'de kendim yapayım diyorum. Ailemle birlikte apartman'da yaşıyorum. Malum gürültü şikayetleri ve bir de ev ahalisi duruma karşı. En mantıklısı İzolasyonlu kabin geliyor. Sorulara geçelim;
+İzolasyonlu kabinde kapağı kapatmadan çalarsam nasıl bir ton alırım, sadece kayıt için midir bu kabinler ?
+Hoparlörün çapı ne derece önemli ?
+1xa (a hoparlör çapı oluyor.) 2xa mı olmalı ?
+ Alternatif Hoparlör önerileriniz neler ? (Ucuz yollu ama kaliteli olan gölgede kalmış markalar.)
+Yine Maaliyeti düşürmek adına iphone için üretilen kayıt mikrofonları var ne derece randıman alabilirim.

Edit:
İzokabinde karar kılındı. Malzemeler geldi yapıma haftaya başlayacağım. Malum okul açılıyor. Son pazarımı arkadaşlarımla geçirmek istiyorum. MDF beklerken Lamine Sunta geldi. Kaplama derdi yok ama ses izolasyonu için extra özen göstermem gerekecek.
 
Son düzenleme:
1. Yapacağınız kabinin tasarımına göre değişir.

Hoparlör ve dinleyicinin birbirine göre pozisyonları çok önemli hatta tonun büyük bir kısmını bu detay oluşturuyor. Yapacağın izolasyon kabininde speaker eğer yukarıya bakacaksa (Randall ISOCAB gibi mesela) çok hoş olmayabilir.

2. Hoparlör çapı çok çok önemli. Hoparlör çapından ziyade hoparlörün kendisi önemli. "Çap" dediğimiz şey de bu işin önemli bir parçası. Metal müzik icra edecekseniz 12" fena değildir. Bir kaç Tweed ve Blackface amfi dışında 8" ve 10"e tahammül edemiyorum şahsen. Siz çok beğenebilirsiniz. Belli olmaz.

3. İsterseniz 30xa da olabilir. Hoparlör sayısını artırdıkça kabin ebatını da büyütmek zorundasınız. Kabin ebatı herşey demektir. Aynı zamanda tek bir hoparlörü mikrofonlayacaksanız eğer, diğer hoparlörlerden kaynaklanan bir "sızma" söz konusu olacaktır. Güzel bir aksan katabiliyor tona.

4. İş lambalı amfinin altına kabin atma boyutuna gelmişse, ucuz yollu geçici çözümleri bir kenara bırakmanın zamanıdır bence :) Kabin işi de biraz manyetik gibi. Doğmamış bebeğe don biçmek de olmadığından, Celestion V30 ile başlayın, duruma memnuniyetsizlikleriniz ya da beğenilerimiz doğrultusunda, kabin tasarımına yapacağınız müdahalelerle ya da speaker değişiklikleriyle istediğiniz yere adım adım gidersiniz :)

5. Geçici çözüm. Ama bu güzel şeyler yapılamaz demek değil. Millet çer çöple neler neler yapıyor :)
 
Biraz uzun olacak kusura bakmayın, öhöm:

Şimdi şöyle bir durum var, amacınız "kırılmış lamba -> zorlanmış speaker tonunu kayıt yapmak" mı yoksa "ev ortamında lambalı tonu" almak mı? (Zannediyorum amacınız bu)
İzolasyonlu kabinin amacı içinde bulunduğunuz binayı yerle bir etmeden "kırılmış lamba -> zorlanmış speaker tonunu mikrofonlamak" tır zaten.
Yani izolasyon kabininin önüne oturup gitar çalamayacaksınız.
Ben "başka bir odada izole ettiğim amfimi içeri odadan hoparlör / kulaklıkla dinleyeceğim" gibi bir şey aklınızdan geçiyorsa onu bilemem? :bored:

Bu arada siz speaker alıp onu mu izole edeceksiniz:
wiringinside2.jpg


Yoksa kabini mi izole edeceksiniz?
isocab-f12pic2.png


Öncelikli amaç kayıt değilse zaten o kadar maliyete ve emeğe katlanacağınıza güzel bir attenuator alabilirsiniz. Aynı tadı verir mi onu bilemem, hiç attenuator kullanmadım. Belki power katını kırmakta işe yarıyordur ama speaker zorlanmıyor - sürülmüyor, hava basıncı oluşturmuyor ki gitar tonunun önemli bir kısmı da buradan gelir.

Ki bu da bizi en başa getiriyor zaten, almak istediğiniz amfi çok güzel, fakat sesini açarken cömert davranırsanız işte o zaman eğlence başlıyor. Döndük başa... :dead:

+Hoparlörün çapı ne derece önemli ?
+1xa (a hoparlör çapı oluyor.) 2xa mı olmalı ?
+ Alternatif Hoparlör önerileriniz neler ? (Ucuz yollu ama kaliteli olan gölgede kalmış markalar.)
+Yine Maaliyeti düşürmek adına iphone için üretilen kayıt mikrofonları var ne derece randıman alabilirim.

Bunlara ilgili görüş bildirmeyeyim yoksa bi' fasikül yazı olacak burada :D
 
Son düzenleme:
Bir şey söyleyeyim; ama kızmasın kimse: Randall IsoCab ve muadili ürünler, hiç de öyle sanıldığı kadar izolasyon sağlamıyor. Kendi deneyimim değil; fakat deneyenlerden edindiğim izlenim bu. Söylediklerine göre, amplifikatörün sesini açtıkça dışarı sızan ses de epeyi fazla miktarda oluyormuş. Bu da işin bir başka boyutu tabii.

Ayrıca, @Buried 'in değindiği power katının kırılması olayına katılmıyorum. Çünkü pre katından yeterli drive geldiği müddetçe, power katını kırmanın bir anlamı olacağını düşünmüyorum. Kabinin kendisi de titremeye başladığı zaman iyi ton alınabiliyor bence. Şahsi kanaatimdir tabii.

@Sinan Güngörer ağabeyimiz bir tane yapmış kendi 2x12 kabini için. Şu konuyu bir inceleyin isterseniz: http://turkrock.com/konu/38926/

Sorularınıza gelmeden önce, değinmek istediğim birkaç nokta var: Ben de birkaç ay öncesine kadar ailemle beraber yaşarken 2x12 kabini düzgün mikrofonlayabilecek bir ses seviyesine gelememekten şikayetçiydim. Ama şu var ki, eğer kabini koyacağınız odanın tabanı parke döşeliyse, aşağıya pek ses gitmiyor. Kabin speakerını da havaya doğru tutmayacağınıza göre, yukarıya da muazzam sesler gitmeyecektir. Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra, sorularınıza kendimce cevap vermeye çalışayım:
- Kapağı kapatmadan yakın mikrofonlama yaptığınız zaman alacağınız tonda bir değişme olmayacaktır. Çünkü yakın mikrofonlama söz konusu olduğu zaman oda akustiğinin veya kabin boyutunun pek bir önemi kalmıyor bence.
- Hoparlör konisinin ittirdiği hava söz konusu olduğu için, hoparlör çapı çok önemlidir. Bence en iyi sonuç 12'' ile alınıyor. Çünkü daha azı iyi olmuyor, fazlasına da lüzum yok; çünkü çok alt frekansları istemiyoruz. Çok alt frekansları istiyorsanız, mikrofonu kabine iyice yaklaştırırsınız, olur biter :)
- 1xa da olsa, 2xa da olsa, önemli olan hoparlör konisinin titreştirdiği (ya da ittirdiği) hava. Ayrıca, @tugberkozdemir 'in de dediği gibi, tek hoparlör mikrofonlayacağınız zaman, mikrofon açısına bağlı olarak diğerinden de sızıntı olabiliyor. Bazen iyi bir sonuç verebiliyor bu. Yahut, 2xa veya 4xa kabinlerde bazen bir speaker diğerine göre daha iyi ses verebiliyor. Buna bizzat şahidim. Çünkü elimdeki HB G212 model kabinde 2 tane V30 hoparlör var. Kabin mikrofonlayanlar bilir, sert Palm Mute vuruşlarında, kayıtta ses artması olur. İşte bende, sağdaki hoparlörü mikrofonladğım zaman bu ses artışı olmuyor; ama midleri iyi veriyor. Soldaki hoparlörde ise PM ler evi sallıyor; fakat midleri iyi alamıyorum :) Bu yüzden 2xa kabinler daha iyi bir seçenek gibi görünüyor.
- Celestion V30 veya G112T-75 benim favorim. Fakat Eminence diye bir marka da var ve çok övüyorlar. Denenebilir.
- Son sorunuza cevap veremeyeceğim :)
 
Ben atıp tutuyorum da sevgili programci_84 imzasından anlaşılacağı üzere EVH 5150 III 50W Head ve HB G212 sahibi. Bu konuda tecrübeleri size daha fazla yardımcı olacaktır.
Sinan Bey'i de severek takip ediyoruz (y)

Ben de bir apartman insanı olarak bu işlere girişmeye gözüm kesmediği için blackstar alıp "kurtuldum?" diyeyim. Ses problemini aşabilsem hemen Mini Recto alırdım o ayrı :rolleyes:

Bu arada şu HB G212'yi çok merak ediyorum, thomann'dan mı getirtmiştiniz?
 
Ben atıp tutuyorum da sevgili programci_84 imzasından anlaşılacağı üzere EVH 5150 III 50W Head ve HB G212 sahibi. Bu konuda tecrübeleri size daha fazla yardımcı olacaktır.
Sinan Bey'i de severek takip ediyoruz (y)

Ben de bir apartman insanı olarak bu işlere girişmeye gözüm kesmediği için blackstar alıp "kurtuldum?" diyeyim. Ses problemini aşabilsem hemen Mini Recto alırdım o ayrı :rolleyes:

Bu arada şu HB G212'yi çok merak ediyorum, thomann'dan mı getirtmiştiniz?
Estağfirullah.

Kabini Thomann'dan getirttim. İlkin V30 ları alıp kendim kabin yapacaktım. Baktım ki bu kabinde işçilik maliyeti çok düşük, o yüzden aldım :) Ama yukarıda da bahsettiğim gibi, içindeki hoparlörlerin cevapları farklı görünüyor şu an için. Çin işi V30 kullandıkları için olmuştur diye şüpheleniyorum :) Merakınızı gidermek adına, www.soundcloud.com/yalikazigi adresindeki kayıtlarıımı dinleyebilirsiniz (y)
 
Ankara'da oturuyorsun nasıl olsa, konya sokak'ta celestion lar var 12inch alacaksın zaten gitar kaydı istiyorsan al bi tane heritage serilerinden 150 tl ye falan satıyolar yani celestion büyük markada(a'dan z'ye herkes James Hetfield'dan tut Steve Vai'sine kadar celestion kullanıyor) ordakiler çin malı falandır. Mikrofonda ikinci el al bir tane Shure SM57. Zaten bu boyut ve markalar işin kilit noktası olmuşlar ve olmazsa olmazları iphone mikrofonları ile kayıt yapacak gibi biraz olsun kaliteden ödün vericem diyorsan hiç bu kafa amfi, kabin ,mikrofon işlerine girme git bias i indir (mac application ı) orda bütün işlerini halledersin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Amacım şu; Amfinin power katı solidstate hibrit bir amfi. Ev ahalisi uyurkende gitar çalan birisiyim bazen gece kalkıp enstrünmanlarımın başına geçtiğim oluyor. Kimseyi uyandırmadan kaydımı alayım. Bir de annem güzel bir melodi duyunca direk kapımı açıyor. Ses çıksın ama sadece ben duyayım. Mühendisim bu kadarının üstesinden gelebilirim. Yaptığım kabinden hiç ses gelmez. Bu kadarı sorun değil. Attenautor bildiğimiz direnç, gücü kesiyor birazda sinyale etkisi olacaktır, dolaylı olarakta tona. Hibrit bir kabin düşünüyorum kapağı açınca standart kabin kapağı kapatınca izokabin. Şu an dışarıdayım telefondan yazmak tam bir eziyet. Hatalar için özür dilerim.
 
Bu arada siz speaker alıp onu mu izole edeceksiniz:
wiringinside2.jpg
Buna benzer bir şey planlıyorum. Hibrit kabin demiştik. Yine sorulara geçelim.
Bazı izokabinlerde hoplarlörün arka kısmıda kaplanıyor. Arka kısmı kaplamak bir hata mı ? Bence sesin ahşap'a çarpıp geri dönmesi hoş bir akustik hava katacaktır. Fotograftaki kabine gelince bence dış gürültülerden korunmak için yapılmış. Hatalıysam lütfen düzeltin. Şu an kafamda bir kaç tasarım var çizimlerini yakın zamanda buraya yükler, enine boyuna tartışıp bilgi alırım.
+ Eminence güzel bir tercih. Hoparlöre gelince değiştirmeyi planlıyorum zaten ilerleyen zamanda hoparlörünü. Yazın Amerika'ya gitme durumum var oradan almayı planlıyorum. Olmazsa Celeston' İngiliz üretimi beni paklar. Birde çıkması gereken bir EP var.
 
ben isobox yapıp içine kombo amfimi koymuştum. sesi bayağı kesmişti fakat full seste basstan kabin öyle titriyordu ki yerleri duvarları sarsıyor gürültü yapıyordu. isobox ın kapağı açıkken çalımı çok iyi değil ton boğuk oluyor.
 
Buna benzer bir şey planlıyorum. Hibrit kabin demiştik. Yine sorulara geçelim.
Bazı izokabinlerde hoplarlörün arka kısmıda kaplanıyor. Arka kısmı kaplamak bir hata mı ? Bence sesin ahşap'a çarpıp geri dönmesi hoş bir akustik hava katacaktır. Fotograftaki kabine gelince bence dış gürültülerden korunmak için yapılmış. Hatalıysam lütfen düzeltin. Şu an kafamda bir kaç tasarım var çizimlerini yakın zamanda buraya yükler, enine boyuna tartışıp bilgi alırım.
+ Eminence güzel bir tercih. Hoparlöre gelince değiştirmeyi planlıyorum zaten ilerleyen zamanda hoparlörünü. Yazın Amerika'ya gitme durumum var oradan almayı planlıyorum. Olmazsa Celeston' İngiliz üretimi beni paklar. Birde çıkması gereken bir EP var.

Bass frekanslar hoparlörün arkasından çıkar ve kabini titreten de budur. Belki yüksek seslerde @bodominheaven 'ın bahsettiği kabinin titremesi olayına çözüm olsun diye kaplanıyor olabilir. Çünkü arkasını yansıtıcı yüzey olarak bırakırsanız, içerde birkaç yansımadan sonra yan duvarlar tarafından yutulacak belki; fakat kabin de titremeye başlayacak. IsoBox'ların titremesine lüzum yok bence.
 
Aranın ardından, kabin tasarımı kağıt üzerinde bitti 12'' hoparlör ile yapacağım. Tek hoparlörlü, hoparlör üzerine de bayağı araştırma yaptım frekans aralığı ve frekans tepkisi celestion v30'a çok yakın bir kaç hoparlör deneyeceğim. Çok pahalı şeyler değil 7 liraya bile hoparlör var (bit pazarı ziyareti yaptım). Hezimetle sonuçlansa bile hoparlörü evde başka bir iş için değerlendirebilirim. Patlarsa yine sorun değil. Kabin için süngerler dahil 100-150 liralık bütçe ayırdım. Hoparlörün yukarı bakmasını planlıyorum. Ancak yukarı bakması pek tercih edilen bir yöntem değilmiş neden ? Yukarı bakarsa ne olur. Dolar'ın şu durumu amfiyi almamı daha da zorlaştıracak. Bu yüzden geçici çözümlere yöneliyorum. Zaten kayıtları celestion hoparlörü edindikten sonra yapacağım. Eve geçip kabinini 3d çizip sizlerle paylaşacağım.
Edit: Tam olarak böyle bir şey olacak.
300848d1342448614-tracking-guitars-grossmann-audio-sg-box-grossmann_sg-box_test.jpg
 
Son düzenleme:
MDF'leri bir arkadaşım sağolsun ücretsiz olarak ayarlayacak, ölçüleri verdim. Geldiğinde yapıma başlayacağım. Sünger araştırması yapıyorum. Biraz kalın sünger kullanacağım kabini ona göre geniş yaptım. Bakalım nasıl bir sonuç olacak fotografları yine bu başlıktan paylaşacağım.
 
MDF bence uygun bir seçim değil, isobox için plywood tavsiye ediliyor. Mdf'ye göre yoğunluğu beş kat fazlaymış. Sünger de yetersiz kalabilir. Onun yerine 'süngerpan' ddenilen bir malzeme var onu tavsiye ederim. Ben kendi isobox'ımda plywood, süngerpan, strafor plaka ve piramit sünger kullandim. Sonuç gayet iyi ancak sub bass frekansları kesmek pek mümkün olmadi. Şimdi kutunun çevresini komple cam yününden bass traplerle kapatmayı düşünüyorum. O da kesmezse bahçede çukur açıp içine gömecen zaten, ya da bi roket bağlayıp uzaya gönderebilirim.
 
Elimde olan MDF ne yazık ki Plywood ortalama 750 kg/m3 iken MDF ortalama 350 kg/m3. Bilemiyorum dış malzemenin yoğunluğu ne derece etki eder. Deneyip göreceğiz. Zaten biraz büyük tasarladım kutuyu. Biraz deneme yanılma, birazda fizikle işin içinden çıkacağımı umuyorum. Zaten 30 watt'lık bir amfi için kullanacağım. Gece kayıt yaparken evdekiler uyanmasın yeter. Süngerpan tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. Süngerlerin arkasına koyabilirim.
edit: Çok kararsızım ben.
 
Son düzenleme:
Şu iso kabin olayına girmek istiyorum da bir kaç sorum var.
Lambalı bir amfiye sahibim ve komple bu amfiyi yapmayı düşündüğüm izolasyonlu kabinin içine koyacağım. Fakat lambalı olduğundan kapalı bir kutu içerisinde bir kaç saat kalması sıkıntı yaratır mı? Çünkü zaten lambalar yeterince ısıtıyor amfiyi.
 
Şu iso kabin olayına girmek istiyorum da bir kaç sorum var.
Lambalı bir amfiye sahibim ve komple bu amfiyi yapmayı düşündüğüm izolasyonlu kabinin içine koyacağım. Fakat lambalı olduğundan kapalı bir kutu içerisinde bir kaç saat kalması sıkıntı yaratır mı? Çünkü zaten lambalar yeterince ısıtıyor amfiyi.
Niye ampliyi sokuyorsunuz ki içine? Gerek var mı buna? Tüpler için (özellikle de çıkış tüpleri) hava sirkülasyonu şart. Eğer ampliyi isocab'in içine sokacaksanız, bence bir vantilatör de sokun madem.
 
Geri
Üst