Kafe-bar Müzisyenliği, Sorunlar Ve Çözüm Önerileri

Tabii mahalle kahvesinde gibi konuşacaksınız anlamı yok tartışmanın, seviyeyle ilgili bir durum. Sanırım başımızdakilerden kaynaklanıyor bu seviyenin halleri, İmam... diye başlayan atasözünü hatırlattı bana.

Siz bana traş dilemişsiniz ben size iyi günler diliyorum ;) Umarım yaşınız 17'inin altındadır öteki türlüsü çok vahim ülkemiz adına...
 
Şimdi öncelikle bu şekilde bir yapı kendi kendisine oluşuyor yani asgari bir tutarın altına '' profosyonel '' kişiler çalmıyor ki global olarak durumu incelersek dünyanın en popüler ve en rahat yaşayan insanlarının çoğunluğu sanatçılar

öncelikle denklemine asgari ücretten başlayalım asgari ücretin 2014 yılı için bir saatlik bedeli 4,76 TL. 4 saat program yapacak bir müzisyen asgari ücret alacaksa bu rakam 19 TL bu konuda bir net olalım.

şimdi bir kaç bıdı bıdı gelecek picassoda adama dmeişki ben o resmi 60 yıl + 4 saatte yaptım. onada tamam ama diğer taraftan o asgari ücretli işçide işin gerekleri için çeşitli kurslara gidiyor ( örn forklift ehliyeti, normal yol ehliyeti, mecburi lise mezuniyeti ) o da bir ön yatırım yapıyor yani.fakat müzisyen için böyle bir durum yok kimse lise mezuniyeti vs vs istemiyor tek istenilen çaldığı mekana müşteri getirmesi buda ne kadar çok olur ise ( ki bu durumda o müzisyenin yaptığı müziğin insanların beğenmesi ile alakalı ) değeride o kadar artıyor tıpkı asgari ücretle çalışmayan ben kalifiye iş yapıyorum diyen işçilerde olduğu gibi.

burada olay şu Türkiyede yakınan insan çok, çalışıp kendini geliştiren yok.

Müzisyen az para alıyorum diye yakınıyor ama yakınan adam müzik namına bir şey üretmiyor sadece yakınıyor yahu arkadaş bu senin yakınmanla olcak sey değil

şöyle düşün bu gün bir kanun çıktı ve belirli şartlar getirildi ozaman o işletme sahipleri sana o parayı vermeyecek çünkü etmiyorsun gel bedava çal diyecek ve senin sağında solunda gerçek profosyoneller ortaya çıkacak

sizin mantığınız adam çok kötüde çalsa herhangi bir yerden aldığı eğitimi sertifikası da olmasa ( ki şu anda sertifika veren kurumların denetlenebilirliği ve o sertifikanın anlamı, içeriği tartışılır ) eline gitarını alıp 3 akor bastığında müzisyen olsun boş beleş minimum şu kadar rakam alsın

yahu sen nesin ? senin yaptığın müzik ne..

Vediğim Türkiyedeki 5 milyon asgari ücretli gerçeği gibi sen asgari ücret az deyip durmadan ağlarsan devlet bize bagmiyir dersen kendini eğitip geliştirmeye çalışmadan birilerinin gelip sana bakmasını beklersen asgari ücretle kalırsın asgari ücretle yaşanır mı ? Açlık sınırı bile nerelerde.. yaşanmıyorda zaten kendini eğiten geliştiren daha çok kazanıyor burada size sıkıntılı gelen konu ne ?

Müzisyenler kötü durumda değil ki? pardon iyi müzisyenler, işini iyi yapan insanlar kötü durumda değil. ama sen beceremiyorsan ve ısrarla devam ediyorsan sonuclarına katlanırsın ben müziği beceremiyorum, kimse bana mekanında iş vermiyor geceliği 25 TL den çalıştırıyor çalışma kardeşim git şehrin en büyük meydanında tezgah aç çal müzik aletini 25 TL den fazlasını topla ama toplayamıyorsanda artık hayatını geçimini müzikten sağlamayı bırak iyi yaptığın bir tarafa yönel.

bunda ayıp bir şey yok herkes Slash gibi Malmsteen gibi ne bileyim Kirk Hammet gibi çalacak, o kadar yaratıcı olacak, basit ama akılda kalan sololar yazacak diye bir şey yok nasılki her daktilosu olan yazar olamıyorsa ki oradada var hızlı yazan daktilolar bu gitar amfi muhabbeti gibi döner bir edebiyat forumlarına girin bakın, ama işte iş yazmaya geldiğinde ortaya ne koyuyorsun önemli olan o.

bu sebeple bu konu boş konu asgari ücretse saat ücreti 4,76 TL işte ama ben adam gibi bir müzisyenin cover bile yapsa sadece gecede 200 TL den az almadığını biliyorum gerisi de hikaye böyle ağlayan daha çok ağlar buradanda bir gitara binlerce lira harcayıp adam akıllı iki nota çıkaramayanlar veyahut senelerdir gitar çalıp kendilerine özgü bir eser yaratamamış, özgünlükleri olmayan bu işi hobi gibi yapıp kendilerine profosyonel diyenler haklısın kardeş, gelsin gelsin milyarları ekipmana harcıyoruz doğru düzgün çalamıyoruz bu işin eğitimini olması gerektiği gibide almadık ama devlet bize bağmiyir sesimizi duyuralım diye bağırır.

bu seslerde olabildiğince aklı selim insanlara boş gelir...

haydi hayırlı traşlar...
Konunun boş olduğunu anlatmak için 1sayfa yazı yazman beni biraz düşündürdü.
 
Konunun boş olduğunu anlatmak için 1sayfa yazı yazman beni biraz düşündürdü.
Tek cümleyle anlayan insanlar yok ne yapalım

Tabii mahalle kahvesinde gibi konuşacaksınız anlamı yok tartışmanın, seviyeyle ilgili bir durum. Sanırım başımızdakilerden kaynaklanıyor bu seviyenin halleri, İmam... diye başlayan atasözünü hatırlattı bana.

Siz bana traş dilemişsiniz ben size iyi günler diliyorum ;) Umarım yaşınız 17'inin altındadır öteki türlüsü çok vahim ülkemiz adına...

Ben anlamadımki sana dokunan kısmı ? yaşına saygı göstermedim diyemi sinirlendin ? işte o mahalle kahvesinde olur ? yada senden daha farklı düşünüyorum ve mantıklı olan bu ki dünyanın her yerinde düzen bu şekilde zira adalet eninde sonunda bireyler tarafından sağlanıyor diye mi kızdın ? yoksa gerçekten kullandığım kelimeler mi dokundu ? Pariste mi büyüdün ? sokağa çıkmıyor musun ? halk bu kelimelerle konusuyor... anlamadığın nokta benim tartıştığım bir şey yok insanlara boşuna uğraşıyorsunuz kimse sizi dikkate almaz zira kötü çalıyorsunuz piyasada iyi çalan hak ettiği yere geliyor sizide ancak sizin gibi ekipmanlara milyarlar harcayıp bir noktaya gelemeyenler destekler diyorum.

Kısa anlatalım ben çok iyi çalıyorum ama hak ettiğim parayı kazanamıyorum diyorsan yanlış yoldasın demekki iyi çalamıyorsun burada boş bir amaç uğruna koşmaktansa kendini geliştir

yaşına saygı görmek istiyorsan kahveye git

üslubu beğenmiyorsan muhatap olma seninle tartışan yok fikrini söyleyen var

ve ne kadar yırtınırsan yırtın bir yerlere gelmek için canını dişine takarak çalışanlar olduğu sürece yattıgın yerden fakir edebiyatı ile para kazanamayacaksın
 
Tek doğrunun kendi bildiği olduğunu sananlar ancak bu yöntemlerle kabul görmeye çalışabiliyor. Emir kipinde cümleler, "beğenmiyorsan bas git" tribinde konuşmalar vs. "Sen kim oluyorsun da bu kadar emin konuşuyorsun bir anlat bakalım?" deseler, onu da bastırmak için 2000 sayfa yazmaktan çekinmezler. Adam imzasında benimle tartışmayın kazanamazsınız demiş zaten beyler salın ormana gitsin.
 
Dostlar sanırım Tatar_Ramazan arkadaşımız biraz hiddetinin kurbanı olmuş ancak zamanla çok iyi olanın kendini çok iyi geliştirenin çok iyi paralar kazanmayacağını çözebilecektir. Hem müzik hayatında hem de genel yaşadığı hayatta(ki ülkemizin başındakiler en gelişmişler olurdu aynı kıstasa bakar isek ya da slash dediği malmsteen dediği kirk dediği arkadaşlar mükemmel gitaristler olur idi,en azından yuutup videolarından çoğumuz biliyor ki onlardan çok daha iyi çalanlar var amerika sokaklarında)...

...diyerek konuyu devam ettirmek istiyorum mümkünse "yaratıcı fikirlere" devam edelim lütfen ....
 
Bu arada toplantının yeri değişmemiş ancak tarihi 9 Şubat Pazar olarak değiştirilmiştir...
 
Tatar_Ramazan ın banının açılmasını, birkaç mesaj daha atmasını talep ediyorum. Bunun bir tık üstünde neler yapacak merak ediyorum, siyasetçilere de ışık tutacak yeni birkaç yol icat edebilir.
Bunca yıllık içiciyim, böyle kafa görmedim. Götünün gılıyım Tatar_Ramazan.
 
Ben de, Tatar_Ramazan'ın yapabilirse troll lüğü bırakmasını, noktalama işaretlerine daha fazla dikkat etmesini, kafasındakileri yazmadan önce derlemesini ve bu şekilde yazmasını rica ediyorum...

Amman ben ne diyorum yaw, bu "Dünya'da barış istiyorum" demeye benzedi...Sonuç olarak -1 troll deyiz...

Sevgiler ve saygılar...
 
Kaç aydır foruma girmiyordum da, neler dönmüş serhat ya.
Üyeliği kapattırsam mı diye düşünmedim değil artık, Alım-Satım bölümü dışında hakikaten vakit ziyanına dönüşecek burada yazmaya çalıştıklarım.

"Müzisyen olmayanların ve bu işi sadece hobi olarak yapanların yarattığı yıkıcı rekabeti engellemek için elimizden geleni yapmaya çalışacağız."
Şu beni benden aldı zaten, sene 2014, millet bandcamp ile evinde yaptığı albümleri çatır çatır satıyor, kickstarter'dan, indiegogo'dan, pledgemusic'ten kaldırdığı paralarla muhteşem bağımsız albümler çıkarıyor, dünyanın her ucuna digital download ile çatır çatır satıyor.
Sokakta hakikaten bir gün üşenmeden gezip gördüğüm her turiste "en son dinlediğiniz Türkiye'den çıkmış şarkı nedir?" dediğimde "KUZUKUZU" ya da "EVDEMEYVEYERKEN" dışında cevap alıp alamayacağımı test etmek istiyorum.

Vehamet diz boyu.
 
Izmir Müzisyenler Derneği ( İ.M.D.)
30 OCAK 2012 de İzmir Müzisyenleri DERNEK KURMA kararı aldılar.

21 Nisan 2012 de İZMİR MÜZİSYENLERI YAŞAMA VE DOĞAYA SAHİP ÇIKIYOR!
TERMIK SANTRALLERE HAYIR! Siari ile Gündoğdu Meydanı'nda düzenlediğimiz konserle İZMİR MÜZİSYENLER DERNEĞİ nin kuruluşunu ilan ettik.

Ikinci yıla girerken hayatı müzikle güzelleştirme eylemine devam ediyoruz.

Sokaklarda, okullarda, engelli merkezlerinde, Huzurevlerinde, hastanelerde, yaşamın nabzının attığı her yerde sanatla durduk sanatımızı yaşama kattık.

Kimi zaman eylem alanlarında haklarını arayan emeğini savunan insanların yanında, kimi zaman ilik nakli bekleyen çocukların kimi zaman hayvanlara ölüm yasasına karşı hayvan hakları savunucularının yanında durduk.

Müzisyenlerin sosyal güvence is güvencesi sigorta hakları için mücadele ettik. Ülkemizde ondan fazla ilde müzisyen derneklerinin kurulmasına öncülük ettik.

Ve mücadeleye devam edeceğiz.

Herkes İçin Her Yerde Ulaşılabilir Nitelikli Sanat Hakkı için!

Müzik Emekçilerinin mesleki ve sanatsal haklarını, emeklerini, ürettiği değerleri savunmak için,

Müzisyenligin itibarını ve saygınlığını arttırmak ve etik ilkelerini oluşturmak için yola devam edeceğiz.

Ve yaşamla sokakla buluşması için müziğin, özgürleşmesi için, nitelikli hale gelmesi için, yaygınlaştırılması için çaba harcamaya devam edeceğiz.

(Reklamları dinlediniz...)
 
O kadar laftan sonra birinin gelip şu derneği böyle çatır çatır tanıtmasını, milletin laflarını ağzına tıkmasını, aslında ne kadar mantıklı dayanakları olduğunu "mantıklı" laflarla anlatmasını, sadece kendi çıkarlarını ya da derneğin çıkarlarını değil herkesin çıkarlarını düşündüklerini ve sadece sonuç değil tüm süreci gerçekten düşünerek böyle bir işe kalkışan insanlar olduklarını açıklayan kocaman bir yazı bekliyordum.

Gene olmadı.

Liseli solcu örgütlerin manifestosu gibi göründü gözüme. Hobi olarak müzik yapanların kazandığı parayı hobi dışı yapıp kendisine "profesyonelim ben" diyenlere (anladığım kadarıyla sizler bu kesimde oluyorsunuz, profesyonelsiniz hepiniz, tüm dernekçe.) aktardığında müziğin saygınlığını, nitelikliliğini, özgürlüğünü, sokakla yaşamla buluşmasını sağlayacaksınız.
Evet tek noktaya takıldım çünkü koca bir dernek böyle düşüncesiz bir yazı yazmamalısınız.

Arkadaşım, yanlış anlamayın lütfen. Böyle biraz sert yazıyorum ama amacım inan ki sizi kötülemek olayların daha kötüye gitmesini sağlamak falan değil. Böyle bir girişim olamaz sadece bunun farkına varmanızı istiyorum. "Sen daha iyisini biliyorsan buyur" demeyin, olayın orasında değilim, eleştiri kısmındayım. Bir şey yapacaksınız, baştan sona herkesi ve her süreci düşünerek, her kelimeyi tek tek süzgeçten geçirerek yapın istediğimizden böyle buralara vardı.
 
"Hobi olarak müzik yapan kesim" i sınır dışı etmek istediğimizden böyle bir girişimde bulunuyoruz...(yine anlaşılmayacak bu ironi ama neyse demek istiyorum)

https://www.facebook.com/photo.php?....315874171781088.68841.315367195165119&type=1


Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Sokak Sanatçılarına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıtalarinin uyguladığı şiddet, yasak ve baskı ile ilgili yasal girişimde bulunduk.
Görüşmeler sonucunda yaşanan bu ayıptan ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ DAIRE BAŞKANI'nin birinci derecede sorumlu olduğu kanaatine vardık.
Bu çirkin tablo karşısında sessiz kalan ve gerekli adımları atmayan BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ de sorumludur.
Izmir Müzisyenler Derneği olarak İzmir Büyükşehir Belediyesine verdigimiz dilekçenin evrak Kayıt numarasi ile yaşanan utanç tablosu ile ilgili bilgilendirmeyi internet üzerinden takip edebilirsiniz.
Bu da belgenin ta kendisidir efenim .... (bu sadece girişimlerden biridir ayrıca sokak müzisyenlerini de haraca bağladık %92 gelirlerini bize veriyorlar koruma parası olarak...yine belirtmek istiyorum burda da ironi vardır efenim)

https://www.facebook.com/photo.php?....315874171781088.68841.315367195165119&type=1
 
İlk defa mantıklı ve tutarlı bir yazı gördüm diyecektim, gene olmadı. (İroni yaptığınızı neden söylüyorsunuz, ilk mesajınızda belirttiğiniz ve bizim de eleştirdiğimiz sorunların içinde de mi ironi vardı? ) Yine benim takıldığım nokta başka, diğer kısımlarda zaten çok bir şey söylemedim ki birçok kişinin ve birçok şehrin de ortak sorunları da var. Sokak sanatçıları ile ilgili de İzmir' de bu kadar abartıldığını bilmiyordum ama Ankara' da ve diğer illerde durum çok farklı değil, sadece Kızılay' da ve belli saatlerde izin veriyor belediye çalışanları, o da denk gelmezlerse.
 
"Hobi olarak müzik yapan kesim" i sınır dışı etmek istediğimizden böyle bir girişimde bulunuyoruz...(yine anlaşılmayacak bu ironi ama neyse demek istiyorum)

https://www.facebook.com/photo.php?....315874171781088.68841.315367195165119&type=1


Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Sokak Sanatçılarına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıtalarinin uyguladığı şiddet, yasak ve baskı ile ilgili yasal girişimde bulunduk.
Görüşmeler sonucunda yaşanan bu ayıptan ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ DAIRE BAŞKANI'nin birinci derecede sorumlu olduğu kanaatine vardık.
Bu çirkin tablo karşısında sessiz kalan ve gerekli adımları atmayan BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ de sorumludur.
Izmir Müzisyenler Derneği olarak İzmir Büyükşehir Belediyesine verdigimiz dilekçenin evrak Kayıt numarasi ile yaşanan utanç tablosu ile ilgili bilgilendirmeyi internet üzerinden takip edebilirsiniz.
Bu da belgenin ta kendisidir efenim .... (bu sadece girişimlerden biridir ayrıca sokak müzisyenlerini de haraca bağladık %92 gelirlerini bize veriyorlar koruma parası olarak...yine belirtmek istiyorum burda da ironi vardır efenim)

https://www.facebook.com/photo.php?....315874171781088.68841.315367195165119&type=1

İroni ve iğneleme (istihza-sarkazm) FARKLI şeylerdir.... Efendim... Buradaki ironi ("kaderin cilvesi" diyelim...) sizin iyi niyetli çabanızın ters anlaşılması olabilir mesela.
Ben yine de hobi olarak müzik yapan kesim ile ilgili yazdıklarınızın çok yanlış olduğunu düşünüyorum, başka söylemlerinizde de problem var; edizkralll'ın parmak bastığı noktalar da önemli... ("rekabet yaratan adam nasıl hobi amaçlı çalıyor olabilir ki ?"...gibi...) "Liseli solcu örgüt manifestosu" tadındaki üslup sorununa da yine katılıyorum. "Tek yol devrim" demeyi unutmuşsunuz ama... (ironi değil, iğneleme...)
Ne var ki, bu çelişkileriniz doğru bir şeyler yaptığınızda takdir etmeme de engel değil.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst