Alternate Mi, Economy Mi? (picking)

1 yildir gitar caliyorum ve ders almadan kendi kendime ogrendigim icin picking mevzunun uzerinde hic durmadim. Kisa da olsa bir suredir gitar caliyorum. Yavas yavas hizlanmaya basladigim icin picking konusuna takildim. Son birkac gundur konuyla ilgili internette hem yerel hem dis kaynakli sitelerden bilgi toplamaya calisiyorum ve Turk gitaristler arasinda net bir sekilde hizlanmanin tek yolu alternate picking olarak gosteriliyor. Diger yandan yabanci kaynaklar uzerinden okudugum yorumlarda kesin bir hukum olmamak uzere her iki teknigin kendine gore avantaj ve kayiplari oldugu fikri yaygin.

Bunlarin disinda ultimate guitar'da shredding dersi olarak economy picking teknigi anlatilmis.

Hangi teknik uzerinden gidecegime bir turlu karar veremedim. Aramizda uzun suredir gitar calab arkadaslar fikirlerini paylasirlarsa sevinirim.
 
Tarzına bağlı. Zakk wylde gibi shred yapmak istersen öncelik pentatonik ve alternatif penalama yöntemine ağırlık verebilirsin. Ama mesela jeff loomis ekonomik penalama harikasidir. Ayrıca tel gecislerinde temiz ses alabilmek için icad edilmiştir ekonomik penalama. Sağ eli rastgele sallayıp tellerde gezmek çuv vuv seslerine neden olabilir.
 
Sıklıkla yanlış anlaşılan bir konuya açıklık getirmek istiyorum, bence bu sizin sorunuz açısından da önemli.
Alterne vuruş, öncelikle tek telde çalışılması gereken ve tek telde en hızlı çalma olanağı veren vuruştur. Daha özet söylersem: Tek telde BİLE alterne vuruş çalınabilir ve çalınmalıdır.
Ekonomi vuruşu olarak da bilinen teknik ise, EN AZ iki tel söz konusu olduğunda kullanılablir. Tek telde hiç bir anlamı yoktur. Daha özet söylersem: Ekonomi vuruşu, TEL GEÇİŞİ ile ilgili bir tekniktir.
Dolayısıyla, aslında ekonomi vuruşu, alterne vuruşun "alternatifi" değildir. Herkes en azından tek telde alterne vuruşu kullanır. Tel geçişlerinde ise ekonomi vuruşu daha mantıklı olmakla birlikte, bazı dezavantajları da vardır. Kendi hesabıma şunu söyleyebilirim: Gitar çaldığım ilk 10 sene filan daha çok alterne vuruşu kullandım. Yavaş yavaş bazı pasajlarda ekonomiye doğru kaymaya başladım, son 7-8 senedir ise neredeyse bütün tel geçişlerimi ekonomi vuruşu ile yapıyorum. Ancak öncesinde alterne vuruş çalışmamış olsaydım muhtemelen ritmik olarak zayıf kalırdım. Ritmik kontrol alterne vuruş ile sağlanır, bunu unutmamak lazım. O nedenle tel geçişlerinizi ekonomi vuruşu ile yapacaksınız bile mutlaka tek telde alterne vuruşu çalışın ve özellikle sağ ve sol elinizi iyi senkronize edin. Yeterince ritmik kontrol sahibi olmadan ekonomi vuruşunu kullanmak, İngilizce'de "sloppy" (baştan savma, özensiz...) olarak bilinen, Türkçe'de ise daha çok "karambol", "yedirmece" filan diye tanımlanan çalma şekline yol açar. Bir kez "sloppy" çalmaya alıştınız mı kurtulmak da çok zordur ve ne yazık ki etraf böyle çalan adamlarla dolu.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bahsettiginiz ritmik kontrol yetisini edenmenin tek yolu olarak alternate vurusunu kullanmak sart mi? Sag ve sol el dengesini saglamanin tek yolu bu mu?

Okudugum yorumlarda tel gecisleri sirasinda alternate vurusunun, economy'e gore daha fazla zaman harcanilmasina neden oldugu cogunlukta. Bana da mantikli gelen bu. Yine de emin olmak istiyorum.
 
Bence economy picking çalışmayla olacak bir husus değil. Tekniğini üst düzeye taşıdığın vakitlerde "Nasıl daha az efor sarf ederek daha çok nota basarım?" sorusunu sormaya başladın mı senin ekonomi yapma zamanın gelmiş demektir. Zaten alterne vuruş gibi kesin kuralları yoktur nasıl rahat edersen öyle çalarsın. Mesela Malmsteen bir röportajında "Falanca çıkışı nasıl yapıyorsun?" sorusuna "Ben de bilmiyorum" diyor. Zaten biraz dikkatli bakınca görülüyor alt üst birbirine girmiş durumda. Uzun lafın kısası sol elin taş gibi basar hale geldikten sonra sağ elde taramalı tüfek gibi alterne vuruş yapabiliyorsa zaten artık çok vurmadan da çalabildiğini göreceksin. Kahretsin ki olay gene çok çalışmaya geliyor. :)
 
Bahsettiginiz ritmik kontrol yetisini edenmenin tek yolu olarak alternate vurusunu kullanmak sart mi? Sag ve sol el dengesini saglamanin tek yolu bu mu?

Tek telde evet:) Başka yolu yok. Tek telde stabil bir şekilde alterne vuruş kullanabilir hale geldiğiniz zaman tel geçişlerinde karar sizin, nasıl rahat ediyorsanız. Ama tek telde olduğunuz her noktada yine alterne vuruşu kullanacaksınız zaten. "Alterne vuruş mu, ekonomi tekniği mi ?" diye tartışanlar yanlış şeyi tartışıyor, anlatmak istediğim buydu. Aslında tartıştıkları şey "tel geçişini hangi teknikle yapalım ?" sorusu. Yoksa tek telde ekonomi vuruşu zaten olmaz:)

Tek telde yoğun pasajlar çalan gitaristleri dinlerseniz bunların çok iyi alterne vuruş tekniği olduğunu görürsünüz. İdeal olarak ulaşılabilecek düzey açısından aşağıdaki videoda 04:06-05:00 arasında Vinnie Moore'un gösterdiği üçlemeye (triplet) dayalı fikiri inceleyebilirsiniz. Boş tek telde iyi alterne vuruş yapabilir hale geldikten sonra her iki eli tek telde senkronize etmek için en iyi egzersizlerden biri bu. Önce sadece üç notalı ilk kısmı çalışın, ardından klavyede bunu ton içerisinde kaydırmayı deneyin. Bu aslında son derece zordur ve üst düzey hakimiyet gerektirir, ama ideal olarak tek telde alterne vuruş ile erişilmesi gereken hakimiyet düzeyi de budur.

 
Önemli ekleme; Ekonomik penalamanın önemli detayı Legatoları temiz ve güçlü yapmak! Bence iki teknikte bir arada çalışılabilir. Egzersiz çalışmalarından arta kalan zamanlarda, herhangi bir parçanın sololarına bakıldığında, teknik veya his anlamında ekonomik penalamaya gereksinim duyulacaktır zaten. Ve olaya erken cortlamanın keyfi sürülecektir diye düşünüyorum, tabii egzersizler neticesinde sloppy vakasına uzak olan keyiften bahsediyorum.
 
Geri
Üst