Elixir Teller Hakkında: Elixir Teller Nasıldır? Elixir Teller Hakkındaki Rivayetler?

E

egementopcuoglu


Herkese merhabalar arkadaşlar. Bu konu içerisinde elimde olan bilgiler ve deneyimler doğrultusunda bir Elixir kullanıcısı olarak sizlere Elixir teller hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Piyasadaki Elixir teller hakkında internet ortamında bir çok rivayet dönmekte. Peki rivayetlerin hangisi doğru, hangisi yanlış?
Elixir teller, tekstilden tıp malzemesine kadar üretim yapan GORE firması tarafından üretiliyor. GORE normal sarımlı bir gitar telini alarak, bu teli Teflon içeren özel bir tabakayla kaplamıştır. Bu teknoloji GORE tarafından tescilli bir teknolojidir. Diğer bazı gitar teli üreticileri de, bu buluştan sonra yapılan uygulamayı baz alarak kaplamalı tel üretimine başlamış, fakat bu ürünlerin hiç birinin Patentli Elixir Tellerinin yerini tutmadığı istatistiklerle de kanıtlanmıştır. (bkz. DR Strings, Daddario)
Hepimizin bildiği gibi, normal şartlar altında günde 2-3 saat kullanılan bir takım telin ömrü en fazla 15 gün civarındadır. Özellikle, ellerimizden terleme yoluyla tele geçen asit ve kirler, telin okside olarak kısa süre içerisinde paslanmasına ve tonunu kaybetmesine yol açar, hatta enstrumanlarımızı çalarken yaptığımız bendler ve akort işlemleri dahi metal yorgunluğu yaratarak telin ömrünü kısaltmaktadır. Nemlilik oranı yüksek yerleşim birimlerinde enstrumanımızı hiç çalmasak bile doğal paslanma yoluyla tel kısa bir süre sonra ölmektedir. Hepimiz yeni kullanmaya başladığımız bir takım telin tınısının çalınmaya başladığı andan itibaren değiştiğini ve bir kaç günde ilk anki parlaklığı ve tonunu kaybettiğini üzülerek fark etmişizdir.
İşte, Elixir tellerindeki bu özel kaplama; telleri ter, rutubet, paslanma, kirlenme, metal yorgunluğu gibi etkilerden korumaktadır. Bu uygulama sayesinde Elixir tellerinin ömrünün, diğer normal tellerin ömründen 3 ila 5 kat daha uzun olduğu görülmüştür. Yani normal şartlarda 3 ila 5 takım tel değiştirdiğimiz süreci tek bir Elixir takımı kullanarak geçirebiliriz. Ayrıca Elixir tellerinin, çalım sırasında el teması ile gerçekleşen tel gürültülerini de diğer tellere göre minimuma indirgediği görülmüştür. Bu faktör özellikle stüdyo müzisyenlerinin Elixir tellerini tercih etmesinde önemli bir faktördür.
Elixir telleri, akustik gitar ürünlerini iki ayrı kategoride piyasaya sunmaktadır. Tellerin üretimi ilk olarak polyweb kaplamalı akustik enstruman telleri için başlamıştır. Daha sonra müzisyenlerin kişisel istekleri ve tercihleri doğrultusunda aynı uzun ömre sahip fakat %70 oranında daha daha ince kaplama kullanılan, ton karakteristiği olarak da Polyweb’e göre daha parlak bir renge sahip olan Nanoweb kaplama da geçtiğimiz yıllarda piyasaya sunulmuştur.

Peki ya rivayetler? Kimi kullanıcı Elixir tellerin gitar fretlerinin ömrünü kısalttığını söylüyor. Kimi kullanıcı da bas tellerinin parlaklığını yitirmediği için mid tonlarının kaybolduğunu savunuyor. İlk rivayetten başlayalım. Şimdi kendi deneyimlediğim bir olay şudur; Elixir tellerde zaman içerisinde penalama yaptığım bölgede bir yıpranma görüyorum. Yıpranma dediğim şöyle; tellerin üzerindeki teflon tabaka pamuk pamuk oluyor. Zaman içerisinde penalamadan dolayı teflon yıpranıyor ve kalkıyor. Tele herhangi bir zarar gelmiyor. Normal şartlarda rivayetlere göre fretleri eriten Elixir telin plastik vs. gibi maddelerden yapılan penaları ne hale getirebileceğini düşündünüz mü? Çok hızlı penalama yapan birisinin penası zaten hangi teli kullanırsa kullansın hızlı eriyecektir. Ama normal penalama hızını baz alırsak ben penalarımda hiçbir erime görmüyorum. Aksine telin teflonu zarar görüyor. Dolayısıyla Elixir tellerin fretlere diğer tellere göre daha az zarar verdiğini düşünüyorum. Artı olarak zaten üzerindeki teflon sayesinde gitar tellerindeki tırtıkların diğerlerine göre daha az olduğunu görüyorum. İkinci rivayete gelirsek; evet, Elixir teller parlaklığını kaybetmiyor ve telleri taktığınız ilk günkü gibi parlak kalıyor. Kararma ve deforme yok. Elektro ve akustik tellerinde zaman içerisinde penalama bölgesinde teflon tabaka yıpranıyor, fakat telde ve tonda herhangi bir zararı yok. Profesyonel müzisyenler stüdyo kayıtlarına girmeden önce tellerini genellikle yenilerler. Çünkü yeni tel entonasyon problemi yaşatmaz, tonları daha dolu verir, çalımı rahatlatır ve keyif verir. Elixir bas tellerinin slap tonları tartışılmaz zaten, fakat mid tonları 'evet' biraz düşüktür. Ama ben bu problem edilen unsurun iyi bir amfi ve gitar tonlamasıyla halledilebileceğini düşünüyorum. Teller kadar amfi ve gitarımızdaki tonlamalarımız da önemli sonuçta. Şöyle düşünün telleriniz yeniyse parlak tonları rahat alır, ton yelpazenizi geniş tutabilir ve iyi bir tonlama ile mid tonlarıda elde edebilirsiniz; fakat tellerinin eskimişse tonlar daha çok bas ve mid frekanslar arasında dolaşacaktır ve parlak tonlarınızı yitireceksinizdir.
Dolaşan rivayetlerden birisi ise tellerin sustain'i arttırdığıdır. Evet, bu doğrudur. Teller yeniliğini kaybetmediği için, ilk taktığınız günkü sustain'i 6 ay sonra da rahatlıkla alabilirsiniz.
Ben elektro gitarımda Elixir 10-46, bas gitarımda ise 45-100 bass teli kullanıyorum. Çalımı rahat geliyor, biliyorsunuz normal şartlarda 9-42 ve 40-95 tellere nazaran biraz sert kaçabilir benim kullandığım teller; ama bana hep sanki 10-46 değilde 9-42 çalıyormuşum rahatlığını sağlıyor. Bilmem, belki de ben ön yargılı yaklaşıyorumdur.
Elixir kullanmak bana mantıklı geliyor çünkü; normalde 3-4 takım tel alacağıma 1 takım Elixir alıyorum ve 6-7 ay tel değiştirmekle uğraşmıyorum. Kayıtlarımı rahatlıkla alabiliyorum ve ton kaybım olmuyor. Her seferinde sap ayarı, entonasyon ayarı kontrolü yapmam gerekmiyor. Fiyat olarakta 3-4 takım telden daha makul geliyor.
1 Takım Elixir Tel (Takım Fiyatı: 35TL) = 3-4 Takım Diğer Teller (Takım Fiyatı, en az: 15TL) olarak hesaplarsak maddi olarak 15TL kardayım. :) En büyük avantajı evet dediğim gibi zamandan kazanıyorum, iki ayda bir tel değiştirmem gerekmiyor. Şimdi kulaktan dolma bilgiler ve ön yargıları bi kenara bırakalım da denemeye çalışalım bence. Böyle güzel bir imkan varken :)


Dünyaca ünlü bir çok gitar firması ürettiği gitarlarda tonu ve uzun ömründen dolayı Elixir tellerini kullanmaktadır. İşte bu markalardan bir kaç örnek:
Ibanez Guitars Carvin Guitars & Basses
Cort Guitars
Taylor Guitars
Brian Moore Guitars Tom Anderson Guitarworks
Baker Guitars
Alvarez-Yairi
Goodall Guitars
Tacoma Guitars
Larrevee Guitars
Santa Cruz Guitar Company
NOT: Duyduğuma göre Elixir firması TAYLOR gitarları için bir tel üretmiş. Tansiyon ve tonunun çok güzel olduğu dedikoduları var. :)
 
En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş:
Sanki Elixir Türkiye Distribütörü tarafından yazılmış bir yazı gibi olmuş. Ancak insanların yok fretler eriyor, yok çok zararlı falan diye tepindiği vakitlerden önce de bu teli tercih ediyordum sonrasında da hala elixir kullanıyorum. Sebebi ise gayet açık MEMNUNUM!!!
 
Fret ömrü olayı fretlere bağlı biraz. Benim nikel fretler sağolsunlar yağ gibi eriyolar elixiri görünce. Tabi çalım tarzına da bağlı.
 
@egementopcuoglu
Daha önceki mesajınızdan yola çıkarak, Senkop Müzik ile bir bağlantınız olduğunu düşünüyorum. Elixir telleri de Senkop Müzik'ten alıyorum fakat 3'lü paketi sadece online mağazanızdan alabiliyorduk önceden. 2 tane 3'lü paket almıştım. Anlaşmalı kargo da UPS miydi neydi. Teller geldiğinde kutu baya bi ezilmişti ve kargo poşedinin içinde dağılmıştı. Acaba dükkanda şu anda 3'lü paketten var mı?
 
Evet Senkop Müzik çalışanıyım arkadaşlar. Mağazamıza gelen müşterilerimizin internet üzerinde asılsız dolaşan rivayetleri bizlere iletmesi üzerine böyle bir yazı yazma gereği duydum. Herkesin internette herhangi bir konu hakkında yazı yazma özgürlüğü var ve sonuna kadar destekliyorum bunu. Herkes ürünlerimiz hakkında düşüncelerini, görüşlerini ve deneyimlerini paylaşabilir, buna bir lafım olamaz. Ben kendim de Elixir kullanıcısıyım. 4 yıldır Elixir tel kullanıyorum ve düşüncelerim yukarıdaki gibi. Dikkate almakta fayda var. Kullanıcı olarak yazdım düşüncelerimi. Benim tek kazancım asılsız rivayetleri müşterilerimizden daha fazla duymamak olur. :))
 
He bu arada eleştiriyorum ama 2.5 yıllık elektro serüvenimde hep elixir kullandım. Devam da edecem. Tonlama ve ömrü efsane tellerin.
 
Son düzenleme:
He bu arada eleştiriyorum ama 2.5 yıllık elektro serüvenimde hep elixir kullandım. Devam da edecem. Tonlama ve ömrü efsane tellerin. Ama fret düşmanı tabi.
Kullanıcı yanıltmak gibi de olmasın tabi bi ara daddario da kullandım ama çok kısa süre. Belki benle alakalıdır fret erimesi. Tellerden ötürü değildir. Ama kaplamalı tellerin diğerlerine nazaran daha çok aşındırdığını duymuştum. Ben de elixir ile daha 8 9 ay önce taktığım nikel fretlerin eridiğini görünce bu kanıya vardım.
 
Elixir telleri uzun süre değiştirmeyince, tellerin perdelere değen kısımlarında aşınmalar oluyor. Bu aşınmalar yapılan bend sayısına göre artıyor. 2-3 ay değiştirmeyince de perdeleri eritme oranı daha fazla artıyor. Bunun takıntıyla alakası yok. Kararan veya oksitlenen tel zımpara etkisi yapar. Çok bend yapıyorsan telleri daha sık değiştireceksin. Kimse bend yapma demiyor ki :)

4 yıldır kullanıyorum Elixir'i. 25-30 takım tel kullanmışımdır. Başka telleri de ara sıra deniyorum. Ellerim aşırı terlediği için diğer tellerde 2 gün içersinde kararma oluyor ve slide yaparken parmaklarım soyuluyor. Elixir ile 1-2 ay kullanabiliyorum. Başka bir alternatifim yok. O yüzden online olarak satın almak zorundayım galiba.
 
Elixir telleri uzun süre değiştirmeyince, tellerin perdelere değen kısımlarında aşınmalar oluyor. Bu aşınmalar yapılan bend sayısına göre artıyor. 2-3 ay değiştirmeyince de perdeleri eritme oranı daha fazla artıyor. Bunun takıntıyla alakası yok. Kararan veya oksitlenen tel zımpara etkisi yapar. Çok bend yapıyorsan telleri daha sık değiştireceksin. Kimse bend yapma demiyor ki :)

4 yıldır kullanıyorum Elixir'i. 25-30 takım tel kullanmışımdır. Başka telleri de ara sıra deniyorum. Ellerim aşırı terlediği için diğer tellerde 2 gün içersinde kararma oluyor ve slide yaparken parmaklarım soyuluyor. Elixir ile 1-2 ay kullanabiliyorum. Başka bir alternatifim yok. O yüzden online olarak satın almak zorundayım galiba.
Anti Rust mı kullanıyorsunuz ? Ben anti rust kullanıyorum uzun bir süre kararmıyor. Hemi de bayağı uzun bir süre. Sizinkiler 2 günde karardığına göre anti rust olmayanı kullanıyor olabilir misiniz ?
 
@satan87 dediğim gibi sanırım duyduğun bilgilerle biraz önyargılı yakşalıyorsun mevzuya. söylentilere göre fretleri bu kadar eriten, paramparça eden bir telin elimizde penaları ne hale getirebileceğini tahmin bile edemiyorum. teflon sayesinde diğer tellere göre teldeki tırtıkların arası daha çok kapanıyor ve keskin sürtünmeyi engelliyor. fretlerin erimesinde bir çok şey etkili olabilir, bend atmak, tesfiye yaptırmış olmak, fret temizliğini zımpara vs. ürünlerle yapmak gibi gibi... telin suçu günahı olduğunu pek sanmıyorum, en azından ben fret erimesini görmedim ve yaşamadım.
 
Daha önce kullandığım bir jackson gitarım vardı. Özgür çalı'dan almıştım. Özgür o gitarda 10luk anti rust elixir kullanıyordu ve fretler erimişti. Fatih ustaya tesfiye için götürdüğümde bunun nasıl olduğunu sormuştum çünkü fretler şerit şerit erimişti. Nasıl diyeyim o teldeki sarımın izi fretin üzerinde çıkacak şekilde. Fatih usta da tellerden ve gitarın soft case içindeki git gel hareketleri yüzünden o hale gelmiş olabileceğini söylemişti. Gitardaki fretler hangi malzemedendi hatırlamıyorum. Ama yumuşak fret+elixir+sıkça bend, fretleri normal tele göre daha kolay eritebiliyor. Gene de tonunu koruması açısından çok kaliteli teller.
 
@satan87 ben zaten Elixir'i 2 ay kullanabildiğimi söyledim :) diğer tellerde 2 gün sonra kararma oluyor. Ayrıca bir ara anti-rust olmayanlarından da kullandım. Anti-rust yazmadığına dikkat etmeden almıştım. Sonra baktım ki diğer teller gibi, 2 gün sonra kayganlık hissi azalınca bir şeyin farklı olduğunu anladım ve yurtdışından sipariş ettim. 1-2 yerde kalmıştı anti-rust olanlarından. 2 tane 3'lü paketten sipariş etmiştim. Sonra zaten Elixir tedarikçisinden kaynaklı bu sorunu çözünce tekrar Senkop Müzik'ten sipariş ettim. Elixir konusunda baya hassasım anlayacağın :)

@edipjohn günde 1 ila 5 saat arasında gitar çalıyorum. Çalmaya çalıştığım tarz blues, caz, füzyon. Takdir edersin ki, örneğin, neoklasik rock çalan bir insan ile blues çalan bir insan arasında, kullandığı teknikler açısından bazı farklar vardır. Blues çalan insan yarım ses, tam ses, 1,5 seslik bendler yapmaya çalışır. Neoklasik rock çalan ise daha çok sweep ve alternate picking tekniklerine odaklanır. Bundan dolayı gitarda bırakılan izler açısından bazı farklar olur.
 
Geri
Üst