Sap Ayarı Ve Köprü Yüksekliği

Bu arada sapı düz yapacam derken back-bow oluşmasın, x-6 kendinden korumalı truss-rod'a sahip değil, farketmeden öne doğru eğme. aman dikkat. :)
 
Hocam şu an tek sorunum ilk perdeden ses alamamak ben orada kaldım, köprüyü mü yükselteyim sap ayarını mı gevşeteyim

Ayrıca koruma var galiba gitarı ilk aldığımda oynarken bir noktadan sonra boşa döndüğünü faketmiştim :)
 
Sap ayarıyla şimdilik oynamayın, bir önceki sayfada hafif telleri yükseltin demiştim zaten. Bence sap halen yeteri kadar düz değil, Çok hafif 1/16 kadar, yani çeyreğin-çeyreği gibi sağa çevirip, ardından hafif telleri yükseltmeniz sorununuzu çözecektir.

Çok hassas ayar için sap düzgünlüğü cetveli gerekebilir. Önceki mesajım kaynamış galiba tekrardan bir okuyun.

Ilk önce sizin dediğinizi uyguladım ama o zaman köprüyü tellerin ideal seviyeye gelmesi için indirdiğimde hiç bir perdeden ses alamadım, şu an hafif gevşetmem gerekiyor sanırım

Çok net söyleyeyim, bahsettiğim kontrol sonrası zaten 7. frette boşluk varsa, sapı gevşetmek, yapılacak en büyük hatadır. Sap dümdüzken(hiç boşluk yokken) ilk perdelerde hafif cızırtı olur, çok hafif sola çevrilir halen gereğinden fazla problem varsa, fret tesviye zamanı gelmiş demektir.
 
1/16 sağ yaptım beklemeye aldım, sonra biraz köprüyü yükselteceğim. Olmazsa çeyrek tur sol yapıp köprüyü tekrar eski haline getiririm. O da olmazsa slayer eşliğinde gitarı parçalarım hocam
 
Dediğim gibi sap ayarı hassas bir konudur, bilmeyen uğraşır durur sonuç alamaz ama bence sen baya sonuca yaklaştın. Tek yapman gereken, sana tek önerim, 1.kapo-17.parmak basarken 7. fretin tele neredeyse yapışık olmasıdır, kesinlikle hissedilecek bir boşluk olmamalıdır. Kabul edilebilecek boşluk 0,2-0,3 mm kadar azdır. (2-3 mm demiyorum dikkatini çekerim.) Bu değeri ölçmen bile imkansızdır, araya bir adet dosya kağıdı ancak giriyorsa tamamdır.

Bunu sağladıktan sonra tel yüksekliği ayarını yap, sana göre idealini bul ve sap ile kesinlikle oynama! Kesinlikle ama kesinlikle çeyrek tur sola filan çevirme, yani geri hamle yapma! Bu şekilde en azından ertesi güne kadar köprüden tel yükseliği ile uğraş. Sapı elleme. Zaten sap tam olarak performansını birkaç saat sonra gösterir. Yani ilk uygulamandan 3dk sonra %70 tepki verir, geri kalan %30'u saatler sonra verir.

Ertesi gün, ilk perdeler de halen gereğinden fazla cızırdama var ise, çeyreğin çeyreği kadar (1/16-1/32), çok hafifçe sola doğru al. Çok ama çok az miktarda sola çevirmen gerek, elin ayarı, kararı; burada çok önemli. Yani sen hissetmeyeceksin ama orada bir değişiklik her durumda oluyor. Bu ayardan sonra olay bitmiştir, artık sap ile işin kalmamıştır. Boşuna kurcalama.

Tekrar ediyorum ve son defa ekliyorum, bahsettiğim kontrolde kesinkikle 7.frette hissedilecek kadar çok boşluk olmamalıdır, yok-ile-var arası bir boşluk, 0,2mm kadar ölçülemeyecek kadar az bir boşluk olmalıdır. Farkedebiliyorsan sapın eğimlidir. Bu tam anlamıyla tecrübe ve el kararıdır. Zamanla kazanılır. Bütün bunlara rağmen G'de hafif cızlama her gitarda görülür, E-A'da hafif cızlama görülebilir ama kayıda yansımaz, rahatsız etmez. Hafif pena darbelerinde cızlama olmaz. 12. perde sonrası bendlerde ve genel çalımda cızlama görülmez. Görülüyorsa fretlerin yüksekliği bozulmuştur, tesviye gerekir ki x-6'ının fret ve sap işçiliğinin, truss-rod kalitesinin mükemmel olmasını bekleme. Bütün ayarlardan sonra kalın Mi' ve hatta La telinin 17.fretinde tel ile arasında 2mm-2,3mm civarı yükseklik görürsen tamamsın, muhteşemsin, en kral sensin, gitarın shred gitarı olmuştur. (2mm altı anca çok ultra-iyi gitarlarda olur, gerek de yoktur.) İnan 2,5mm bile iyidir.

Bu dediklerimi dikkatlice uygularsan sonuca ulaşırsın ve inan bana bu yazdıklarım senelerin tecrübesi. Sadece dikkatlice uygula. Kolay gelsin. :)
 
Son düzenleme:
Köprü en yüksek pozisyondayken bile ilk perde hala cızırtılıydı; 7-8 arası boşluk 0.3-0.4 mm şu an bunu hesaba katarak 1/8 sol yaptım sonuç bekliyorum daha sonra yine köprüden ayarlama yapacam. Olmazsa yarın kadar beklesin kendine gelsin bir ayar çekeriz yine, hocam çok teşekkür ederim özellikle ilgilendiğiniz için.
 
Birşey değil. :) Şimdi cızırtı miktarını bilemiyorum, yani herkesin kıstası farklıdır, kabul edilebilecek bir düzeydeyse problem yok. Diğer fretlerde genel olarak problem yok iken 1. frette problem varsa, bu problem sap ile veya yükseklik ile ilgisi yok, yani devamlı truss rodu çekiştirmenin de bir manası yok, sonuç alamazsın. Başladığın yere geri dönersin. Her zaman çok hassas ve dar aralıkta çalışman gerekiyor. Yazımı birkaç defa okumanı tavsiye ederim, kesinlikle olmadı bir de sapı sola çevireyim diye düşünme, truss rod her gitar için truss roddur, ayarın tam ise oynamaman gerekir.

0,4mm nasıl ölçtün bilemiyorum ama bence o bile yüksek, devamı 0,5mm olur ve yine sapın yamuk demektir, ne oldu? Başa döndün. Dediğim ayarlardan sonra problem varsa sebebi üst-eşik yüksekliğidir ve üst kısmı kilitli olan sistemlerde genelde görülen yaygın bir problemdir hatta bu sebeple kişiler shim denen eşik altına koyulan parçalara yöneliyor.

Eğer 1. perde harici problemin yoksa, diğer perdeler tamamsa bence sorunun çözülmüştü ve bakman gereken yerler farklıydı ama yine bir dene, belki olumlu bir sonuç alırsın. Zaten aldıysan şu an almışındır. Biraz deneysel bir iş. Tekrardan kolay gelsin. :)

ÖNEMLİ EDIT: Her ayardan sonra akordun tam ve sorunsuz, sistemin kilitliyken test et. Teller gevşekse veya akordun tam değilse doğru sonuç alamazsın. Yaptığının işe yarayıp yaramadığını anlayamazsın.
 
Bence bu gitarı elden çıkarma zamanı geldi hocam biraz idare edeyimde aklımda bir kaç gitar var. Yardımınız için tekrar teşekkürler
 
Geri
Üst