Sait Faik Abasıyanık

Gerçek sanatçıların uğradığı hüsrana uğrayan değerli bir yazar.Aslında bende kitaplarını okumadım ama okulda edebiyat kitaplarında ki hikayelerini okumuştum.Gerçekten harika bir hikayeci.
 
Bizim adalidir ... Severim cok, kalpazankaya'daki tepedeki heykeli ile yan yana raki icmizligimiz de var cok sukur ...

Ilgilenenler icin muze haline getirilen evi:
Burgaz Çayırı, 15

Harika bir haftasonu gezisi olur, tavsiye ederim .. Once erkenden muzyi ziyaret edin (Galiba erken kapaniyor Ctesileri) ... Sonra cikin kalpazana, ruzgara karsi raki + patetes koftesi ... Eh, bide yalniz gittiyseniz, bi Sait Faik acar okursunuz pufur pufur

Adalilar cok sever Sait Faik'i ... Sevgi ve Hosgoru yumagidir ... Ehhh, adalardan kotu adam cikmaz zaten :)
 
Oy, oy, oy... Sait Faik üstad. Parmağım kırılıp iki hafta okula gidemediğimde bütün eserlerini okumuştum 9.cildine kadar. Bir tane romanı vardır, gerisi bütün yazıları kısa hikayedir, ama hiç bir olay geçmez, hiç bir atraksiyon yoktur ama bir anlatım vardır ki.......
İşin ilginç tarafı olayın geçtiği yalnızca iki hikayeciği var, biri Sarnıç, biri Semaver.... Semaver benim aklımda kalan da tek hikayesi, Ali vardı bir sanırım... Hey gidi gözünü sevdiğim Türk edebiyatı... İşin başka bir tarafı, onu tanımayan günüm gençliği....

d.n. Tabii "Tolkien varken....." nidalarınız ortama giriş yapmış olabilir, ki elimizden birşey gelmez. Ama birazcık ilgi....

"keşke herkes sevse".....................
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
bence, adam tüm hikayeleri diğer yazarlar gibi hep saçma sapan yazmamış...
dikkat ederseniz hepsinin konusu kesin çizgilerle ayrıdır... dikkat edin eski türk edebiyatından tüm romanlar hikayeler aynı neredeyse...
 
__ABD Sait Faik'i okuyacak__


ABD'nin üniversite kaynaklı yayınevlerinden Syracuse University Press, 'Sleeping in the Forest' (Ormanda Uyku) başlığı ile bir Sait Faik kitabı yayımladı. 230 sayfalık kitapta 25 öykü ve 12 şiir ile 'Medarı Maişet Motoru' adlı romanın bir bölümü yer alıyor. Talat S. Halman ile Jayne L. Warner'ın hazırladığı kitapta yer alan öyküleri Geoffrey Lewis ile Joseph Jacobson, 'Medarı Maişet Motoru'nu Nilüfer Mizanoğlu Reddy, şiirleri ise Talat Halman çevirdi. Kitapta Halman'ın bir sunuş yazısı ile Bilkent Üniversitesi'nden Dr. Süha Oğuzertem'in Saik Faik hakkında bir incelemesi yer alıyor. http://www.radikal.com.tr

Türk edebiyatı'nın gelmiş geçmiş en büyük üstadlarından olan Saik Faik hakkındaki bu güzel haberi okuduğumda gerçekten onur duydum.Daha nice yazarlarımızın benzer platformlarda yankılarının duyulması dileğiyle..
 
semaver en bilinen öyküsüdür herhalde.Aynı kitapta yer alan bir öyküde evde hizmetli olarak çalışan bir kız ile ev sahibnin oğlu arasındaki aşk hiç "aşk" lafı geçmeden öyle güzel anlatılırki,öykünün sonunu okuduğunuzda ağlayasınız gelir :)
 
Murathan munganın "bir kutu daha" isimli kitabında yazarların yatak odası başlığı altında daha önce bir dergide yayınlanmış bir yazısı vardı ve son kısmında söylediği laf baya şaşırtmıştı beni aynen aktarıyorum size :
"sait faik ,zamanında oğlan sevgisinden daha açık ve daha rahat söz edebilseydi eğer , bu kadar çok "insan , insan sevgisi " der miydi ? Hiç emin değilim."
belkide yeni bir tartışma konusu ;)
 
Cornflakegirl demiş ki:
Murathan munganın "bir kutu daha" isimli kitabında yazarların yatak odası başlığı altında daha önce bir dergide yayınlanmış bir yazısı vardı ve son kısmında söylediği laf baya şaşırtmıştı beni aynen aktarıyorum size :
"sait faik ,zamanında oğlan sevgisinden daha açık ve daha rahat söz edebilseydi eğer , bu kadar çok "insan , insan sevgisi " der miydi ? Hiç emin değilim."
belkide yeni bir tartışma konusu ;)


O mungan'ın kendi fesat oğlan sevgisidir.Sait Faik'in kız ya da oğlan sevgisi sanatında tartışılması gereken son konu olup "insan sevgisi"
ile anlatmaya çalıştığının bu olmadığı ortadadır.Nasıl olabiliyor da bir insan hele ki edebiyatçı konuyu bu noktalara çekebiliyor,hayretler içinde kalıyorum :!: :!: :!: :!:
 
Bunu söyleyen herhangibir insan değil Murathan mungan günümüzdeki en iyi yaşıyan edebiyatçılarımızdan birisi .Fırsatınız olursa o yazıyı okumanızı tavsiye ederim "yazarların yatak odası" başlığı ama onların özellirine inmiyor yazıda aslında cinsel tercihlerin bir yazarın yazılarını nekadar etkilediğini yazmış bir çok lezbiyen yazarın erkeklerin hayatını ne kadar doğru yansıttıklarını hatta bir erkekden bile daha iyi ...Eğer doğruysaki doğru olduğunu zannediyorum sait faik'in gay olmuş olması ona olan sevgiyi azaltmaz iyi bir yazar iyi bir yazardır ama ne olduğunu söyleyen yazar herzaman benim tercihimdir .Şunuda anlamadım murathan küfür etmemiş birşey dememiş neden bukadar karşı çıkıyorsunuzu bir yazarın gay olmasını sizin onu sevmenizi engellermiki ?
 
Tabii ki karşı çıkmıyorum kimsenin özeline.Hatta yazarlar okunurken yaşadıkları-yazdıkları dönemle birlikte kişisel özellikleri de bilinse okunan eser daha bir anlam kazanacaktır tabii ki(Bkz.Henry Miller,Oscar Wilde ya da Anais Nin) Ayrıca yazıyı okumadan sadece görüğüm cümle için konuşmaktayım,belki içeriği benim anladığım hali gibi değildir.Tabii ki yazarlar yaşamlarıyla birlikte değerlendirilmeli,tabii ki yazdıkları yaşamlarından parçalar taşıyabilir ve tabii ki bir erkek bir erkeğe ilgi duyabilir!! Ben sadece ve sadece sait faik'in "İnsan Sevgisi" derken "onu" kastetmediğinden emin olduğumu ve derin anlamlar içeren bu tamlamanın "oğlan sevgisine" indirilemeyeceğini söylemek istemiştim.
Bunu bir edebiyatçımızın bile bu şekilde anlamasına hayretler içinde kaldığımı tekrar belirtirim.
 
sait faik türkiyenin en büyük kesit hikayesi yazarıdır...

her hikayesinde ayrı bir tat vardır sait faik'in...
özellikle meserret oteli,dülger balığının ölümü benim en sevdiğim hikayeleri...

farklı bakış açısı yüzünden toplum tarafından garipsenmesini,yalnızlığını öyle güzel ifade etmiştir ki hikayelerinde...
 
adamın durum hikayelerinden mesela hişt hişt diye aslında hiçbirşeyden yola çıkarak bir adamın kendi içindeki sorularını anlatan bir hikayesi de vardır, mutlaka onu da okuyun derim...
 
Geri
Üst