Swirl Finish

Forumda detaylı bilgi olmaması sebebiyle bu konuyu açma ihtiyacı hissettim. Öncelikle bilmeyenler için kısaca bahsetmekte fayda var; bizim ebru sanatının gitar boyama tekniği olarak kullanılması diyebiliriz aslında. Özenle yapıldığı takdirde son derece güzel desenler oluşturulup gitara uygulanabiliyor. Uygulanmasını göstermek için youtube'da onlarca video mevcut, bazılarını buraya ekliyorum.



Sadece gitar da olmayabilir. Mesela burada birisi pedalına uyguluyor;


Tamamlanmış çeşitli örnekleri de şu şekilde görebilirsiniz;
https://www.google.com.tr/search?q=...iIhQfQ0YHwBw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667

İnternette kısa bir araştırma sonucu gereken malzemeleri ve hatta adım adım uygulanışını belgeler halinde bulabiliriz, mesela şu sayfalar yardımcı olabilir;
http://theswirling.com/Tutorials/GuitarPreparation.aspx uygulama öncesi hazırlık bilgileri
http://theswirling.com/Tutorials/BoraxMethod/SwirlingYourGuitar.aspx uygulama bilgileri
http://www.collabnfab.org/resources/how_to_paint_swirl_a_guitar.pdf farklı bir kaynak

Burada da ihtiyacımız olan malzemeler anlatılmış.


Ben de bu konuyla yeni ilgilenmeye başladım ve fırsat bulursam eski gitarıma uygulamayı düşünüyorum. Daha önce deneyen varsa tecrübelerini paylaşabilirler. Denemek isteyen çıkarsa da bu konu altında adım adım uygulanışını takip edebiliriz.
 
Buna ben de birkaç hafta önce niyetlendim, yağ bazlı boya kullanmak gerekiyor bildiğim kadarıyla. Başka sanırım sadece su lazım. Ebru sanatına benziyor dediğin gibi, daha sonra sprey boyayla girişeyim diye karar verdim ve bir kez başarısız oldum şimdi tüm boyayı tekrar kazıyacağım tekrar deneyeceğim, olmadı tekrar kazıyıp swirl deneyeceğim bu sefer :D Teşekkürler başlığı açtığın için, bu konuda bilgili olanlar bilgilerini paylaşırlarsa çok sevinirim. Bu olay sadece su mudur, inceltici gerekli midir, başka bir şey karıştırmak lazım mıdır?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Fazla Türkçe kaynak olmamasından ötürü araştırabildiğim ve anlayabildiğim kadarıyla suya borax (bor mineralinden imal hammadde) karıştırarak yoğunluğunu artırıyorlar, böylece boya su yüzeyinde batmadan durup dağılıyor. Kullanılan boya da "enamel boya" imiş. Genellikle cam boyamalarda kullanılan ve yoğun özellikli bir boya. Bu yüzden suya borax katılıyor ki boya dibe çökmesin. Onun dışında başlarken gitarın tüm elektronik aksamı sökülmeli, su emilimini önlemek amacı ile delikler wax (bildiğin mum) ile kapatılmalı. Gitarın üstündeki cilaya zımpara atılmalı ve temizlenmeli. Ardından anladığım kadarıyla boya tutucu bir astar spreyliyoruz gitara. Sonrası zaten videolardaki gibi size kalmış bir olay. Uygulamadaki en önemli iki olay gitarın kova çeperlerine çarpmaması ve gitar içerideyken yüzeydeki boyaları temizlemek. Aksi takdirde gitar çıkarılırken çift kat swirl oluyor ve tahmin edersiniz ki hoş bir görüntü olmaz. Sonra gitarı çıkarıp yine bir yerlere değdirmeden güzelce kurutuyoruz. Bekleme süresinin ne kadar olduğu konusunda net bir bilgim yok ama bir süre bekledikten sonra gitarın üzerine birkaç kat cila spreyliyoruz. Cila da kuruduktan sonra sanırım işlem tamam.
Dediğim gibi bunlar araştırıp anlayabildiklerim çerçevesindeki bilgiler. Yanlış noktaları da olabilir tabi ki.
 
Şu son videoda eleman anlatıyor zaten ama o videoyu masaüstüne linkleyip hala izlemedim swirlden vazgeçince. Aslında biraz şans biraz deneyim işi olmakla beraber dikkatli olursak gayet de kolay. Cilalama kısmında ise spreyden ziyade arabalarda kullanılan cilalar daha iyi sonuç verebiliyor diye biliyorum. Boyanın kuruması için birçok yerde 48 saat yazıyor ama şu üstte bahsettiğim başarısızlığın sebebi de o, en kötü 4-5 gün geçsin kuru ve tozsuz ortamda :D Garanti olsun.
 
Borax miktarı kullandığınız suya göre değişiyor, yani tam ölçüyü bulmak size kalmış. İlk seferde kusursuz yapma hayaliyle başlamayın sinirleriniz bozulmasın :) "failed guitar swirl" tarzı aramalar yaparsanız youtube'da bir çok video çıkıyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
En iyisi birkaç tane tahta parçası üzerinde önceden denemeler yapmak. Bizim gibi boya-cila işlerine girmemiş adamlar gitarı tutup daldırırsak banko rezil ederiz :D İşi bilen adamlar suyun pH değerini, sıcaklığını bile ölçüyor yapmadan önce. Basit gibi görünse de önemli detayları olan bir iş bu.
 
Tamam da suyun içine ne koymalı, hangi boyayı kullanmalı, gitara öncesinde ne sürmeli, ne tür cila kullanmalı? Bunlar hakkında kesin bir bilgi yok mu acaba?
 
Onu ben de araştırıyorum, suya borax katıcaz boya olarak da enamel boya kullanıcaz bunlar kesin bilgi :) zımparalama, astar ve cila mevzuları hakkında benim de bilgim yok şu an.
 
Tekrar kısa bir bakındım ki şöyle şeyler olmalı.
Suyun sıcaklığı 25-30 derece civarında olmalı, yoksa boya suyun üstünde yüzmüyor ve gitara yapışmıyor.
Borax ın derecesi iyi ayarlanmalı, bu da boyanın suyun üstünde tam olarak istediğimiz kıvamda yüzmesini sağlıyor. Borax 1 gallon için (3.7 litre) = 1 çorba kaşığı (tablespoon) eklenmeli. Şöyle tavsiye etmiş adam iyi karışması için, kaynamış suya boraxı katıp iyice karıştırıp daha sonra büyük kaba atın ve 20 dakika kadar bekleyin, büyük bir karıştırma aletiyle bolca karıştırın iyice karıştığına emin olun demiş.
Gitarın altına astar atmak sadece rengin değişimine etki eder demiş, beyaz yapmak rengi parlatır ve açar demiş. Direkt ağaca uygulanır demiş ama boya yapıp üstüne zımpara yapmak mantıklı göründü bu noktada. Başka bir bilgiye ulaşamadım bu sitede. Bunun dışında bol bol egzersiz yapın, sadece 1 şansınız var demiş.
Gitarın sadece 10-15 santimetre fazlası kadar su doldurun demiş.
En az 2 kişi olun en temizi bu demiş, hem yardım için hem gitarı siz batırdıktan sonra sabit tutarken diğer kişi suyun üstündeki boyayı temizlesin diye.
Gitarın üstünde su köpüğü, boya köpüğü kalabilir demiş. Bu tehlikeliymiş ve olurmuş maalesef. Gitarı hafifçe sallamak lazımmış, olmadı çok tasvip etmese de saç kurutma makinesi işi çözermiş yani yakında mutlaka olması gerekiyor bi' tane ama suya da dikkat etmek lazım.
Asla gitarın bir yerini 2. defa sokmamak lazım, tek seferde yavaşça sokup, yavaşça çıkartmak lazım.
 
Saç kurutma makinesi işi bozar. Boyada uçucu ve yanıcı maddeler var. Saç kurutma makinesinin içinde kızarmış teller bu reaksiyon için birebir. Şundan hallice olur.

http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/110881/sivil-savunma-amirinin-atese-benzin-dokmesi-tatbikat
Aahhaha :D Saç kurutma makinesini uzaktan gitara tutacağız üfleme mantığıyla su damlalarını ve köpükleri aşağı doğru itmek ve boyanın yaralı şekilde kurumasını engellemek için :D Yine de tedbirli olmakta fayda var tabii ama adam da zaten gerek kalmaz büyük ihtimalle ve önermiyorum suyun olduğu yerde falan demiş, yine de dursun kenarda. 1 kerelik şansımız var çünkü swirl için.
 
Ben olsam denemezdim. :) Çünkü sıvı hallerinde bulunurken aynı zamanda çok ucucu olup gaz olarak çok geniş bir hacmi kaplayabiliyorlar tıpkı son mesajımdaki benzinin alev alması olayında adam daha ateşlememişti. Belki uzaktan ufak bir kıvılcım havadaki gaz halindeki benzini ateşledi. Tiner de benzin kadar yanıcı ve ucucu bir madde. O üfleme işini saç kurutma makinesinin ya tellerine enerji gitmeyen modu (her neyse o) ya da soğuk hava üfleyen bir pervane vs kullanılabilir.
 
Tinerlik bi' işimiz pek yok ama dikkatli olmakta fayda var aynen, hiç gerek yok aslında kullanmaya ben ikna oldum. Gitarı sallamak en sağlıklısı.
 
Hatta şimdi tekrar izledim videoyu, dallama amir ve memuru çok güzel iş çıkartmış. Biri asist yapmış öbürü smaçlamış. Memurun elindeki oksijen kaynağı, alev tabancası artık hey neyse adam benzini dökerken baya uzakta. O bile yetmiş benzini ateşlemeye.
 
Ne tarz boya kullanıyorlar cam boyası kullandım yağlı boya kullandım ebru boyası kullandım olmadı suyun ustunde durmadı
 
IMG_20161018_172316.jpg
Tam boya türünü yazacakken konuyu hatırladım, yazılmıştı sanki diye bir kontrol ettim ki yazılmış. Konuyu okursan görürsün cevabı.
Tamamdır buldum ben denedim enamel boya rich in dibe coktu
 
Geri
Üst