Konu Berkin Elvan Değil Ama...

http://en.wikipedia.org/wiki/Victim_blaming

Özellikle de "tarihçe" kısmı: (italik ve kalın vurgular bana ait)

Although Ryan popularized the phrase, the phenomenon of victim blaming is well established in human psychology and history;[10] for instance there are plenty of examples in the Old Testament in which tragedies and catastrophes are justified and blamed on the victims for their faults as sinners.[10]

In 1947 Theodor W. Adorno defined what would be later called "blaming the victim," as "one of the most sinister features of the Fascist character".[11][12] Shortly thereafter Adorno and three other professors at the University of California, Berkeley formulated their influential and highly debated F-scale (F for fascist), published in The Authoritarian Personality (1950), which included among the fascist traits of the scale the "contempt for everything discriminated against or weak."[13] A typical expression of victim blaming is the "asking for it" idiom, e.g. "she was asking for it" said of a victim of violence or sexual assault.[14]

Sanırım sevgili @barrios okunmak için çok çaba sarf etmediği için üzerinde pek durulmadı...Yapabilirseniz, tarafsız bir şekilde okuyunuz ve bir süre hazmetmek için vakit harcayınız lütfen...

Sevgiler ve saygılar...
 
@7r7 senle burada elbette siyaset tartışmasına girmeyeceğim fakat böyle bir konuyu acımız tazeyken açmamalısın azcık kafa olsaydı açmazdın @josephking hata yapıp tartışmaya girdi ki forumun adminleri ve hali ortada, ne diyeyim kendi aptallığınıza yanın
 
Turkrock.com'da görmeyi beklediğim en son konu bu olurdu.
14 yaşında bir yavrucağın yüzüne kırmızı tülbent takıp eline sapan alması sizde nasıl bir çağrışım yaptı acaba 7r7 bey?
Militan çocuk mu?
Hadise ''ekmek alan çocuk'' tan daha derin mi?
Oyuna gelmeyelim mi diyorsun?
E o çocuk da masum değilmiş hani mi?
Annesi-babası neden izin vermiş, değil mi?

PEH!!

Sence Berkin için ağlayan milyonlar bu fotoğraftan habersiz mi sanıyorsun? Ya da bu fotoğrafı görünce koca bir ''haaa!!'' mı diyecekler?

Aksine, bu fotoğraf diyor ki; bari Berkin'im şu şebeleklerden ve karaktersiz insansılardan geçilmeyen yurdumda demek o yaşta olup biteni fark edebilecek kadar akıllıymış ve karşı durabilecek kadar yürekliymiş.

Burada bugün bu konuyu açabilen insancıkların da bir gün hiçbir çocuğun acı çekmediği bir dünyada çocuk sahibi olmalarını ve TÜM çocukların ceberut devletin olası her türlü manüplatif oyunlarından korunması gerektiğini fark edebilecek akla, bu oyunlara karşı durabilecek kadar yüreğe sahip olmalarını diliyorum.
 
2 sayfa okuduğumu ve devamında konuşulduğunu bilmediğimi belirterek yalnızca başlık sahibini yanıtlamak amaçlı yazıyorum.
Siyasi görüş gözetmeden arkadaşımız, çocuğunun eylemlere katılmasına izin veren ve/ve ya zorlayan ebeveynleri kınamış. Kendi görüşüdür saygı duyarım.
Benim cevabım ise şudur; ben o yaşta basitleştirilmiş felsefe, siyaset, toplum bilimleri konulu yazılar, kitaplar okuyarak kendi yolumu çizmiştim. Berkin ve ya yaşıtı her çocuk bunu yapabilir, ebeveyninin görüşüne göre bir eyleme katıldığını, buna zorlandığını, kısacası bilmeden çocukların kullanıldığını söylemek yanlıştır. Bu yandaş basının, insanlara yapıştırdığı bir damgadır, bu gibi konuları aşalım artık.
Arkadaşımızın kınadığı şekilde ebeveynler hiç yoktur, olmamıştır demiyorum. Elbette vardır ama ben bu kişilerin yaptıklarını da yanlış bulmuyorum, çocuğumun elbette benim görüşümde olması ve buna uygun davranması için uğraşacağım. Kendisi araştıracak ama ben yine de uğraşacağım, bunu yapmayacak bir baba/anne tanımıyorum.
Bir de şunu ekleyeyim kime sorarsanız sorun 20 yaşındaki bir insan da çocuktur ve bu çocuğa ülkemizde askerlik adı altında silah kuşanmak öğretilir ve ülke çıkarları için çocuk istese de istemese de bu görevi yapar. Kınanacak asıl ebeveyni siz seçin.
Yorumuma cevap yazarken alıntı kullanırsanız sevinirim.
 
Başlığa bir daha bakın isterseniz. Konu Berkin değil. Çocukların yaşaması gerektiğini vurguluyoruz. Ölmemeleri hatta bu şekilde ölmemelerini vurgulamaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği gençlerdir. Çocuklar genç olamayacaksa bu ülkeye kim sahip çıkacak? Başlık açık ve net zaten "Konu Berkin Elvan değil".
 
Bunu bu şekilde belirtmek ile Berkin'in adını, fotoğrafını ve doğruysa hikayesini kullanarak belirtmek arasında fark var. Bu nedenle arkadaşlar objektif yaklaşamadılar. Ben de yanlı yanıtları okumamayı tercih ettim sadece.
Benim mesajıma bakarsanız ben de çocukların kullanılması üzerine fikrimi belirttim, Berkin ile ilgili konuşmadım.
 
Olabilecek en karışık çorbadan daha beter karışmış başlık. @7r7 sevgili kardeşim, demek istediğini ben anladım da, yönetime bildirip konuyu şimdilik rafa yollayıp olaylar soğuduğunda gerekirse daha ayrıntılı bir şekilde yeniden açsan olmaz mı? Olayların tazeliğinden insanların da kafası karışabiliyor gördüğün gibi.
 
Berkin'i rahat bırakın... Tüyü bitmemiş çocuk öldü orada. Hala yok sapanlı resim yok bilmem ne... Yazıktır günahtır ya hiçbir ideolojide bir çocuğun öldürülmesini haklı bulan görüş yoktur.Konu da sadece Berkin değil elbet. Gaz kapsülünün atıılış açısı ,mesafesi,emri veren (!) emri canice uygulayan, göz yuman , sessiz kalan, resmine bile tahammül edemeyip tekmeleyen ve daha maddelere sığmayacak sebeplere sebep olan herkes suçludur.Kendi aranızda düşüncenizi karşınızdakine kabul ettirmeye çalışırcasına da atarlanmayın özellikle rica ediyorum.Konu masum bir çocuk, öldürülmüş bir çocuk.Asıl konu da bundan sonra başka çocukların öldürülmemesi önleminin alınması.Hala o kanlı ellerini minareye kılıf uydururcasına silmeye çalışanlara da göz yummayın.

teşekkürler

kimseye özel ithaf edilmiş bir yazı değildir.Tamamen siniri bozulan bir insan dşüncesidir.
 
Abi adam tarafsızca bilinçsiz bir çocuğun oraya sürüklenmesini eleştirmiş, bu kötü bir şey değil. Ama bunu daha basit, birilerini üzecek şekilde örneklendirmeden açıklaması daha hoş olabilirdi. Konunun kapanıp, kimsenin yanlış anlamayacağı şekilde açılması mantıklı.
-Düzenleme. Son cümlelerinde bir çocuğun kendi isteğiyle eyleme katılamayacağını söylemeye çalışmış. O yaşta katıldığım etkinliğin haddi hesabı yoktur ve hepsi kendi isteğimle gerçekleşmiştir. Lütfen insanları tanımadan hastalık teşhisi koymayınız.
 
Son düzenleme:
şimdi öyle bi saçmaladınki. bende inan senin gibilerin hastasıyım. Neden biliyomusun? hiç tanımadığın birinin mesleğini işini gücünü bilgisini bilmeden yargıladığın için. mesela bu senin yaptığın, benim youtube'ta müzikal bi video altına yaptığım yoruma kroların "sen ne anlarsın müzikten.... " tarzında ki yorumlarına benziyo (ki adamlar benim hayatımın müzik oludğunu tabiki bilmeden saçma sapan cevaplar veriyolar).
Sen benim müzisyen ve Fotoğrafçı olduğumu biliyomusun mesela? yada bi tamirci çırağı falanmı olduğumu düşündün? (ki oda olabilirdi ama tanımadan bilemezsin) yok ama sen benim 98 yılında paintte yaptığım avatar foto'ma bakarak saçma bi meslek analizi yaptıysan onada bravo. konunun okdr dışına çıkıp mafettin ki akşam taksimde toma suyunda ıslanmam kadar uyuz oldum şu saçmalamana ve eve geldiğimden beri bi sürü yerde Berkin hakkında yazılar okuyup yorum yapan ben bu konuda seninle hiç tartışmıcam. saygılar büyük photoshop ustası "medeni" arkadaşım.

edit: birde bilgisaayrcı çıkmışım ya başına hani. dip not: yıl 99-01 Soft-tek bilgiişlem ve yazılım AŞ. yıl 2001-2002 Özer bilgisayar. kısa bi geçmiş ama olsun. bilgi amaçlı
O engin bilgisayar bilgileriniz kullanmadıkça bir işe yaramaz sevgili eski soft-tek bilgivırvırvır çalışanı. Hiçbir dayanağı olmayan o düzmeceyi paylaşarak siz saçmaladınız, farkında değilsiniz. Zaten kimse o fotoğrafı o tarihte çekmediğini söylemedi, 3-4 tane liseli solcu facebook sayfası admini çıktı böyle gereksiz bir şekilde trolledi, sizin gibi engin bilgilere sahip bir fotoğrafçı ve bilgisayarcı bunu nasıl yedi anlamadım doğrusu. Avatarınıza da şimdi baktım, ben de paintle yaptım, banane avatarınızdan.
 
bak hala 3-4 liseli solcu diyosun. arkadaşım senin insanları tanımadan yargılamak alışkanlığın olmuş. ne diyosan o
Yahu o fotoğraflarını alıntıladığın sayfayı önceden takip ediyordum, adminlerinin millete nasıl "ana bacı" muhabbeti yaptığını, nasıl ergen triplerinde olduğunu iyi biliyorum. Sen dediğimi okudun mu? O fotoğrafın aslını biliyor musun artık? Artık bir fotoğrafa hani şu başımızdakilerin yaptığı gibi "bu kesin montaj" demeden önce oturup soluklanıp bi düşünecek misin? Fotoğrafı çeken adam bile kendisini dedi zaten bu fotoğrafı ben Gezi olaylarından önce çektim diye, AHP denen sayfayı yöneten bu "liseli" ler demek ki bilmiyorlar, böyle kendilerini haklı çıkarmak gelmiş akıllarına, böyle yapmışlar. Haklı çıkmaya çalışmayın lütfen, oturun bi' düşünün, aklı başında mantıklı, olgun insanlarsınız.
(liseli dediğim lise öğrencisi değil, beynen liseli, ergen, denk gelebilirsen sayfadaki atarlı mesajlara, küfürlere bi' bak gerçi seri siliyor kendine karşı gelenleri de bilmemneleri de")
 
Sadece öyle bir günde yeni gördüğüm malum fotoğraf üzerine açtığım konu yüzünden( tamda berkinin ölüm gününe denk gelmesi) faşist,provakatif,yobaz vs vs oldum. Bunun sebebide sadece o fotoğrafmış. Başka hiç kimse farklı bir gerekçe sunamadı. Sadece öfkesini konuya kusmaya çalıştı. Şimdi fotoğrafları değiştirdim. Şimdide diyorum ki o çocuklar daha doğarken ölü doğdular. Onlar niçin ne kadar acı duyuyorsunuz? Artık ne hakkında kötüleme yapacaksınız merak ediyorum. Ama şu var ki o küçük çocuğun oraya sürüldüğü ve kimse tarafından engellenmediği gerçeği hiç değişmeyecek. Yaptığınız her eylemde umarım bu konu ve o fotoğraf aklınıza gelir ki "hadi aslanım at bi taş, yürü bizle " gibi yaptığınız geri zekalılığı farkedip "Sen henüz burada olmamalısın" diyebilesiniz.
Doğru düzgün kimse olaya gereken yerden bakamıyor. Herkes duygusal bunalıma girmiş. Gerekirse @hackeiommi nin dediği gibi konu askıya alınabilir. Belki bu dönem sancınız geçince daha sağlıklı tartışılabilir. Tabi yeni fotoğraflardaki çocukları umursuyorsanız.
 
O çocukları oraya süren değil, böyle bir ortamda evinde oturup kaymaklarını yemeye devam edenler şerefsizdir. Ne güzel de uyuyorsun Rock müzik felsefesine. O şerefsiz dediklerinizden biri de benim ve 36 yaşındayım. Taş atan çocukların fotoğraflarını koyacağına çocukların, gençlerin kafasına ateş eden, onları öldüren, kör, sakat bırakan polislerin fotoğraflarını koy. Böyle bir günde, içinde hiç vicdan olmadığı bu kin ve nefret güden "şerefsizler" sözünden belli. Bu konu acilen silinmeli, öldürülen çocukları-onların ailelerini bile suçlu çıkarmaya çalışacak kadar mı onursuzsunuz!..
 
O çocukları oraya süren değil, böyle bir ortamda evinde oturup kaymaklarını yemeye devam edenler şerefsizdir. Ne güzel de uyuyorsun Rock müzik felsefesine. O şerefsiz dediklerinizden biri de benim ve 36 yaşındayım. Taş atan çocukların fotoğraflarını koyacağına çocukların, gençlerin kafasına ateş eden, onları öldüren, kör, sakat bırakan polislerin fotoğraflarını koy. Böyle bir günde, içinde hiç vicdan olmadığı bu kin ve nefret güden "şerefsizler" sözünden belli. Bu konu acilen silinmeli, öldürülen çocukları-onların ailelerini bile suçlu çıkarmaya çalışacak kadar mı onursuzsunuz!..
Önerdiğinizi yapmak cesaret ister. Oysa "kurbanı suçlamak" (ya da ailelerini suçlamak) gibi kolay bir yol varken kim niye kendini yorsun ? Değil mi ya ?:)

İlk seferde kaynamış sanırım araya. Yine vereyeim linkini:
http://en.wikipedia.org/wiki/Victim_blaming
 
Bu kafa "Yetmez ama evet" kafası. Bugünlere böyle geldik işte; birileri yedirdi, birileri de yedi. Sonra da faşizmi, insan öldürmeyi haklı çıkaracak günlerdeyiz. Yarın gaz odasına atılan, kazanlarda yakılan insanlar için de "o da öyle yapmasaydı" diyeceksiniz. Nazileri geçtiler...
 
Geri
Üst