Monitör Hoparlör Ile Dinleme Hk.

Merhaba;

Bugün do-re'den bir çift Yamaha HS50M ve sehpalarını aldım. Odaya da güzelce kurdum (Akustik düzenlemeler şimdilik yok; fakat onları da en yakın zamanda halledeceğim):
monitör_hoparlör_vs.jpg


Şimdi ilk yaptığım şey, monitörleri tanımak için bunlarla bolca müzik dinlemek oldu. Hatta oyun bile oynadım :) Özellikle oyun oynarken ilk dikkatimi çeken şey, daha önce hiç duymadığım ses ayrıntılarını duyuyor olmam. Neyse, konu bu değil.

Birkaç tane sorum var:
- Dinlediğim müziklerdeki bass ları tam duyamıyorum. Resimde gördüğünüz iki tane küçük hi-fi hoparlörden hepsini duyuyorum halbuki. Acaba bu, hi-fi hoparlörlerimin bass portlarının üst tarafta, monitörlerdekinin ise arka tarafta olmasıyla mı açıklanabilir? Yahut bass ların dalga boylarının fazla olmasıyla mı açıklanabilir? Ayrıca bu normal midir? Yoksa bir şeyi gözden kaçırıyor muyum?
- Bu tip aletleri konumlandırırken dikkat edilecekler ile ilgili bir başlık vardı forumda, onu inceledim, ona göre konumlandırdım da, soğurucu yüzeyleri eklemek gibi akustik düzenlemeler dışında, bu aletleri kullanırken dikkat etmem gereken şeyler var mı?

NOT: Arkadaki ayarlar ile hiç oynamadım.
 
Hayir. Oncelikle maximum verim icin akustik duzenleme ve perfect triangle olusturacak pozisyonda dinleme noktanizi konumlandirmaniz sart.
Bunun haricinde yapabileceginiz pek bir sey yok. 5'' monitorlerde alt frekanslar ucuz ses sistemlerindeki gibi duyulmaz.

Hs50m'de alt frekanslar zayiftir. Fiyatina gore en iyi monitordur senelerdir ve bu hic degismedi. Ileride bir Sub takviyesi yapabilirsiniz. Bir Hs50m kadar masraf ister :)
2 yollu monitorlerde 6.5-8'' modeller guclu alt veriyor. Fiyatlari 3000-4000+ sanirim. Onlar da alt frekanslari surerken Midrange'den yiyor ve detay azaliyor.
Monitor isi masrafli is :)
 
Bas frekanslarının alt frekansları 50hz-100hzdir. Bu da yüksek dalga boyu demek ama bu üretilen kısım, kastettiğiniz gibi yol kısmı değil. Yani düşünceniz doğru değil.

Hs50mlerde bass frekanslar problem oluyor. Deneyen çoğu kişi az geldiğinden bahseder. Hele ki oda geniş yankı yaratacak cinstense zaten tiz frekanslar kulağınızı yoracağı için bas frekansların ayırt edilmesi zor olur. Basit şekilde winamp veya tavsiye program olarak foobardan frekans spektrumundan 50-90hz arasını açabilirsiniz. Tavsiyem en azından hoparlörlerin baktığı, yansıma olacak yerlere akustik-sünger koymanız olur. Bu 2si, basit ama etkili çözümlerdir.

Bahsettiğiniz multimedia sistemde duyduğunuzu sanmanızın sebebi sadece yanılgı. 2 sebebi var. İlki tiz frekansları verememesi, bu sebeple kulak toplam frekans toplamını daha altta duyuyor(Bu önemlidir.) Bir de bu gibi sistemlerde ses kompresyonlu gelir. 2.si, sistemin verdiği aslında overtone dediğimiz kısım. Yani 100hz'i veremediği için 200hz'i veya 150hz yerine 300hz'i verecek şekilde dizayn edilmiş, o sebeple işin içine bas girince oktav frekansları boost ediyor. Kulak duyduğunu sanıp yanılıyor.

Bahsettiklerim bu tip hoparlörlerde kullanılan tasarım hileleridir. Yani duyduğunuz aslen 100hz altındaki frekanslar değil. Hele ki 50hz filan imkansız. 50hz'inin hissi çok ilginçtir, bir kere gerçek 50hz'i gerçek bir hoparlörde duyarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. :)
 
50-100 Hz belli bir seviyede verebilir Hs50m fakat ben fikrimin arkasindayim 2-Way ile 3-Way suruculer arasindaki teorik fark buradan doguyor.
Hs50m'e Sub destegi ile Hs80m'den daha ustun bir sonuc almanizin da sebebi bu.

Bkz.
NS10HSFreqResponse.png
 
Şahin hoparlörü takın :D Çok istiyorum ben de monitör almak şöyle ama böyle 4" civarı monitörleri tek başlarına ev ortamında uzun uzun denemedim maalesef, çok denk geldim ama ya büyük monitörlerin yanlarında ya da sub desteğiyle beraberlerdi ya da benim vaktim yoktu. Nasıl performansları? Ses şiddetleri ne seviyede, gitar çalmak için uygun mu arada bir? Kayıt/mix işlerinde iş görür mü? Ama en önemlisi ses şiddeti ve dinleme kalitesi, bas seslerde çok mu kötü? Bir de ayaküstü bir 5.1 in sub ı ile geçici olarak kotaramaz mıyız? Hava deliklerini ve voltajını düşürdüğüm bir sub vardı eski evimde, uğuldama sıfıra yakın başarılı bir bas sürücüsüydü aslına bakarsanız ama uyduları çok dandik olduğundan dinlemiyordum, yine de subwooferından memnundum sistemin. Geçici olarak idare edebilir mi bu aletle? Mixer şart mı bunlarla beraber kullanabilmek için? Of çok soru sordum, ev ortamında uzun uzun kullanan arkadaşlar bi' fikir verirse nasıl mutlu olurum anlatamam.
 
Hs50m sub destegi olmadan dahi cok ama cok is gorur. Mastering muhendisleri ve ticari mixing isi yapanlar haric bu monitorleri elestirecek kimseyi bulamazsiniz :)

Ayrica arkadasin kullandigi standlari da cok begendim.
Ev icin guzel tercihte bulunmus. Hayirli olsun diyelim.. :)
 
İş görmekten ziyade şöyle söyleyeyim, sahne monitörüyle, oldukça kaliteli kabinlerle, dandik kabinlerle, 5.1, iem lerle dinledim ama şöyle masanın sağına soluna koyup yüksek seste müzik dinleyip basın da midin de tizin de tadını alabileceğim bir şey arıyorum. Bir nokta da şu, bunu mixer olmadan sub ile nasıl besleyeceğim, basit bir kablo çoklayıcıyla hallolabilir mi? 2si de aktif hoparlör olacağından ses şiddetlerini ayarlayabilirim fakat frekansta bozulma olur mu ki?
 
Bass yine fena degil ama alisman lazim hi-fi multimedia system gibi degil. Ama detayi gorunce zaten boyle camur ugultu da neymis dersin :)
Arkadas gibi Floor Stand alirsan daha iyi sonuc veriyor tecrubeyle sabittir.

Senin yapacagin bir ayar yok monitorler zaten cok basarili :)
 
Hepimizin bildigi bir mastering studyosunda staj yaparken abimiz sag olsun Hi-End urunlerin cogunu bana analiz ettirmisti mimarisinden kullanimina, odanin akustik duzenlemesine kadar. Inanilmaz seviyede bir deneyim edinmistim. Bu isin sonunun olmadigini da orada gormustum. Hs50m onlar icin cop mesela, son derece de haklilar ticari is yapiyorlar. Ama Hs50m ile ne sonuclar alan producer'lar var. Yerli de var Turklerden genc yetenek ve cok buyuk islere imza atan. Hatta 150 liralik Akai hoparlorler ile milyon dolarlik is cikaran cocuklar oldu dunyada. Yani Hs50m her halukarda ev kosullarinda isinizi gorur.
Cok daha ileri seviye bir monitor kullanmama ragmen yedek setup hic gocunmadan su saniyede yeniden Hs50m kullanmak isterim. :)
 
Geri
Üst