Boostlamak Ya Da Boostlamamak?

Kıymetli arkadaşlar,
Elimde digitech valve dist. sc-2 bulunmakta. Gitarım İbanez rg1570. Pedalın tonlarından son derece memnunum, özellikle crunch modunun çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Saturated modu da hiç fena değil, kısacası sevdiğim bir pedal. Ancak sorun şu ki, biraz daha hi-gain işler istediğimde yeterli olmuyor. Hi-gain'den kastım trash tonları falan değil elbet ama biraz daha hard rock- heavy metal tonlarına doğru uzanmak istiyorum..
Sorun da burada başlıyor,
Bu ton için yeni bir pedal mı almalıyım fullbore metal vs. gibi
yoksa bir overdrive ya da boost pedalı ile boostlamalı mıyım? Boost konusunda cahil sayılırım, okuduk bir şeyler ama çok denediğim söylenemez.
Görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.
 
Kullandığınız ampli ne idi?
Bu arada aslında "sıkı" hi-gain tonlarında insanların düşündüğünden daha az gain kullanılıyor... Yapmayı düşünüdünüz de bu her halde, genelde yabancı forumlarda da insanlar canavar gibi amplilerin önüne tonu toparlamak için tubescreamer gibi pedallar giriyorlar gördüğüm kadarıyla...
 
Aradığınız ton fullbore tonuna yakın birşeylerse elinizdeki pedalı boostlayarak ona ulaşmak imkansız sayılır. Hemde boost pedallarını gain artırıcı pedallar olarak düşünmemek gerek. Tubescremerlar tonunuzun karakteriyle fazla oynamadığından, diğer bir deyişle oldukça şeffaf olduğundan tercih ediliyor. Ama sizin istediğiniz başka bir ton. En iyisi yeni pedal...
 
Boost olayının aslı lambalı amfilele ilgili bir hadise. Pedallarda çok ta etkili olmuyor ve dip gürültüsüne oluyor. Senin ilacın yeni bir pedal.
 
Netten izlediklerime göre, pedalın karakteri hard rock için gayet uygun. Yeni pedal almanıza bence pek gerek yok. Hele hele Fullbore'dan falan ben koşa koşa kaçardım.

Ritmleri yeterince kaldırabilir gibi görünüyor. Leadlerde ise tubescreamer türevi bir pedal bence istediğinizi verir. Ucuz yollu bir şeyler arıyorsanız, bende joyo'nun vintage overdrive'ı var son derece memnunum. H&K Tubeman pedalımın crunch kanalının gain'ini biraz daha kısık tutup bununla boost'luyorum. Mis gibi de oluyor. Ben de Hard 'n Heavy takılıyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Gain konusunda hiç fena bir pedal değil evet ama, biraz daha hacimli bi ton istiyorum.. Özellikle de sololarda çok işime yarar bu. forbiden_city 'nin dediği yolu denemeyi düşündüm ilk olarak. Çünkü hem ekonomik hem de zaten sevdiğim tondan uzaklaşmamış olurum diye düşündüm. Sadece merakım pedalı pedal ile boostlamak ne kadar mantıklı olur.. Çünkü boost işinin orjinalinde tüplü amfiler için olduğunu duydum hep.
Amfi konusuna gelince, evde dandik bi amfim var, zaten evde kullanamıyorum amfi. Ses kartı+bilgisayar ile idare etmekteyim. İki üç günde bir stüdyoda büyük boy amfiler kullanıyorum, genellikle marshall.
 
Hocam nasıl anlatabilirim bilemiyorum ama; şöyle daha bir kompresyonlu, daha güçlü bir ses istiyorsanız ve dediğim gibi özellikle lead'lerde bu eksikliği daha çok hissediyorsanız çok da güzel işinizi görür boostlamak.

Yalnız direk 'ton daha sert olsun' anlayışı varsa çok kesin konuşamam. Ancak nette izlediğim o dediğiniz 'tüplü amfilerin boostlanması' durumunda ne gördüysem, kendi setup'ımda da aşağı yukarı aynı durumla karşılaşıyorum. Hoş Tubeman'in içinde de bir tane lamba var ama full lambalı amfi nere bu nere. Bunları geçtim zaten bu zamana kadar onlarca transistörlü drive pedalını bu tarz pedallarla boostlayıp denedim. Doğru ayarlarla gayet güzel sonuç almak mümkün.

@Buried 'in dediği gibi duyduğun kayıtlarda aslında tahmin ettiğin kadar gain yok.

Bencede arkadaşın elindeki pedal zaten yeterince gainli ama yetmediğini söylemiş, kendi zevkidir. Yetmeyen gaine joyo ilaç olabilir mi sizce?

Evet olabilir.
 
Evet pedal pedalla boostlanabilir, bunda bir sakınca yok, tamamen zevk meselesidir. Düzgün bir ayarla az bir dip gürültüsüyle kotarabilirsin bile. Bence sağdan soldan bi' tube screamer ya da türevi bi' overdrive denk getir deneyiver. Misal gittiğin stüdyoda mutlaka vardır bir tane overdrive pedalı, de ki bana bi' tane boost yapmak için overdrive lazım, bi pedal 1-2 ara jack bi' de adaptör alabilir miyim vs? Yoksa olan bi stüdyoya gidiver, yeni pedal alıp deneme riskine gireceğine grubunla başka bi' stüdyoya gidin, orada deneyiver, kendin gör?
 
Canım stüdyo şart mı, herhangi bir dükkanda da deneyebilir. Boost mantığı olarak da tecrübesizim dediğin için söylüyorum hocam; booster olarak kullanacağın pedalı, bu pedalın önüne koy. Yani gitar-booster-digitech şeklinde olsun sinyal zinciri. Son olarak booster knoblarını 'az gain, çok volume' mantığıyla ayarla. Yani en saf boost için gain'i sıfırlayıp, volume'u çok açmak lazım. Yetmediyse biraz daha gain ilave edelim :)
 
Teşekkür ederim yardımlarınız için.. En mantıklısı denemek doğal olarak ama yine de bir çok şeyi hallettim kafamda, eyvallah..
 
Canım stüdyo şart mı, herhangi bir dükkanda da deneyebilir. Boost mantığı olarak da tecrübesizim dediğin için söylüyorum hocam; booster olarak kullanacağın pedalı, bu pedalın önüne koy. Yani gitar-booster-digitech şeklinde olsun sinyal zinciri. Son olarak booster knoblarını 'az gain, çok volume' mantığıyla ayarla. Yani en saf boost için gain'i sıfırlayıp, volume'u çok açmak lazım. Yetmediyse biraz daha gain ilave edelim :)
Tabii ki ama müzik evlerinde rahat rahat deneme olayı olmuyor, adam gözünün içine bakıyor oradayken, esnaf ağzıyla konuşmalar, lafı gevelemeler, "ben çok bilirim"ler. Hiç gerek yok bence :D
 
Arkadaş hi-gain işlerde yeterli olmuyor demişti. İlk mesajında sololarda hacim istiyorum gibi birşey yok. Ben de yanlış anladım sorunu doğal olarak. Yoksa ben şu an Rat2 pedalımı Mooer green mile ile boostluyorum. Lambalı amfim yok. Setupımdan booster eksik olmaz. Ama bunu sadece sololarda ve öne çıkması gereken rifflerde kullanıyorum. Rat'in gaini artsın hi-gain olsun diye birşey yok. Benim ilk mesajdan anladığım ihtiyaç farklıydı...
 
Geri
Üst