Türkiye'de Ki Konserlerin Neden Dvd'si Yok ?

Merhaba arkadaşlar.
Aklımı kurcalayan bir konu bu. Neden Türkiye'de yapılan bir konserlerin video kayıtları alınmıyor ?
Örneğin sonisphere ın bulgaristan dvd si var ama ben bizde yapılan konserler için böyle birşey görmedim.
Bu olayın, konseri organize edenlerle ilgili olduğunu düşünüyorum.
Sizce bunun nedeni ne ?
 
Hala bırakın konseri kaydetmeyi, doğru düzgün soundcheck bile alınamıyor. Konser kaydı için işini iyi bilen eğitimli, iyi organize olabilen bir ekip gerekli. Konunun teknik yeterlilikle ilgisi olduğunu ise düşünmüyorum, var her türlü ekipman.
Bu arada 3-4 yıl önce Şebnem Ferah'ın gerçekten iyi bir konser DVD'si çıkmıştı, yerli DVD satış rekoru kırmıştı. O satış rakamının üzerine hala çıkılmadı diye biliyorum.
 
Çünkü Türkiye'de destek yok, para yok. Pink Floyd gibi sahneye harcanacak milyarlar yok ve işin acı tarafı adam akıllı müzik dinleyiciside yok
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Ben bu konuyla ilgili yüzeysel bir araştırma yaptım ve konunun konser organizatörüyle ilgili olduğu kanaatine vardım. Pek kolay olmayan, iyi bir bütçe gerektiren ve iyi bir ekiple yapılabilecek, hata payının neredeyse sıfır olduğu bir iş. Hal böyle olunca iş maliyete yansıyor. Ancak bazı yabancı gruplar galiba kendi arşivlerini oluşturuyor ki konserlerinde video kaydı alan kameramanlar oluyor sahnede.(kendi arşivleri içindedim çünkü piyasada o konserlerin dvdsini hiç görmedim)

Ama böyle bir çalışmanın olmamasına da hak vermiyor değilim. Ülke olarak bizlerin alım gücü ne yazık ki çok düşük. Böyle bir dvd hazırlansa bile en aşağı 20-25 tl olur bunun neredeyse yarısı kdv,ötv,bandrol vergisi gibi masraflardan oluşuyor.

Pırlantadan vergi alınmayan, havyarın vergisi %8, kitabın vergisi %18 olan bir memleket de vaziyet bu.
 
Santana dostum, bahsettiğin mesele sadece konserin görsel anlamda kayıtı ile bitmiyor. Yabancı topluluklarda gördüğümüz dvd kayıtları ; bir de dvd basımı öncesi ciddi bir şekilde mix ve mastering işleminden geçiyor. Bu da tabii ki ilave bir maliyet olarak sisteme yansıyor.
 
Santana dostum, bahsettiğin mesele sadece konserin görsel anlamda kayıtı ile bitmiyor. Yabancı topluluklarda gördüğümüz dvd kayıtları ; bir de dvd basımı öncesi ciddi bir şekilde mix ve mastering işleminden geçiyor. Bu da tabii ki ilave bir maliyet olarak sisteme yansıyor.

Mixing mastering zaten yıllarca s.çtığımız bir konu :D
 
Yahu konsere giden dogru duzgun kim var? Ben King-Diamond'u baraka gibi yerde izledim asagilik kelimesini hak edecek bir ses duzeni ile. Testament bile organizatorlerden kazik yeyince bildigin barda cikmadi mi? Motorhead konserinin de bastan iptal oldugunu biliyorum talep yok diye.. Saymakla bitmez. Metallica bile ITU stadina dustu artik. Boston gibi Istanbul'un yarisi etmeyecek sehirde Pearl Jam ne zaman gelse 2-3 gece pes pese stadyum doldurur. Turkiye'de bunu kim yapabilir? Cemil Topuzlu konser mekani olmak uzere Tarkan belki. Ama en onemlisi parasina kiyip cd- dvd -mp3 vs. alan kim var? Kultur-Sanat ile ilgili tuketim Yilmaz Ozdil kitabi almaktan ibaret neredeyse. Onun bile korsan satisi resmi satisindan fazladir. Bandrollu, kaydi kuydu olan muzik satislari uzerinden pazar arastirmasi yapsan asil gelen adamlar neden geliyor diye sorarsin. Bu devirde 99 cente
tek sarki indirebilirsin illa tum albumu almana gerek yok,
onu bile bizim muzik forumunda yapan 3 tane adam ya
vardir ya yoktur. Universite ogrencilerinin cogu zaten disariya da cikmaz ciksa da kiz kaldiracagi mekanda visne-votka ismarlayip butun gece onla gevis getirir. Bu durumun degisecegi yokken, (seni, merakindan dolayi sordugunu varsayarak tenzih ederek soyluyorum), olan durum da 'ogrenciyiz abi paramiz yok' un fersah fersah ilerisinde iken, niye live in istanbul olmaz diye soru sormak buyuk piskinliktir. Bosver biz boyle mutluyuz.
 
Son düzenleme:
Bu arada durum o kadar da beter değil Metallica uzun zamandır tüm konser kayıtlarını sitesine koyuyor, haliyle canım Türkiyem'dekileri de; DVD isteyen bilgisayarda yazdırıp Live in Istanbul hasretini kısmen de olsa giderebilir... Abicim biraz sebat edin siz de, herseyi devletten beklemeyin; elin oğlu beyin oğlu bir mübarek adam 1993'deki Istanbul konserinin kaydını paylaşınca hepimiz apışmadık mı, hangi ekipmanla o kayıt yapıldı, o cihaz her ne ise, iphone değildi herhalde, o vakit stada nasıl girdi diye? Açık bir kelam mucizesi bu. Ses kalitesi de hiç fena değil. Neyse nereden nereye geldik yahu...Duralım.
 
Abi Metalikanın ve GNRnin kpnserini izle adam arka sıradan kendi şahsi telefonu ile çekiyor çeken veya kaydeden bir ekip bile yok durum bu olunca sen sanatçı olsan sen gelirmisin böyle yere
Dostum senin kafa iyi herhalde ya da bilmeden etmeden sıkıp duruyorsun. O dediğin şahsi cep telefonu videoları seyircilerin çektiği videoların üzerine grubun o konserler ile ilgili yayınladığı mp3 kaydını koymaktan ibaret. Aç youtube kanalı sende yaparsın, resmi değil yani. Bu arada GnR mp3 yayınlıyor mu ondan da emin değilim. Metallica'da Lars denen manyak olduğu için grubun hangi üyesinin hangi turnenin hangi şehrinde kaç gr zıçtığının bile kaydı olabilir adamlarda.

Eski başlıkları hortlatmakta şevkini taktir etmekle beraber (içi boş olmadığı sürece) Sonisphere turnesinde Bulgaristan konserini seçmiş adamlar. Almanya'da da vardı o turne. Almanlar niye bizim DVD'miz çıkmadı diye ağlamıyordur emin ol. Koca turnenin bir ayağını seçmişler, Avrupa ile Asya'nın en yakın yerini seçmiş olabilirler bilemeyiz.
 
Sonisphere 2010 istanbul metallica konserinin mp3 kaydı var. Metallica'nın kendi sitesinden indirmiştim galiba zamanında. o günlerin görebileceğimiz en güzel günler olduğunu bilmeden... bundan sonra değil konser herhangi bir rock grubunun afişini gör, öp başına koy.
 
Geri
Üst