Kulak - Yetenek Mi Gelişir Mi ?

V

Votetada

Bazılarında doğuştan yetenek veya küçüklükten beri müzikle uğraşmanın meyvesi diyelim.
Arkadaş bunu nasıl geliştirebiliriz öneriniz var mıdır ?
İstediğim bi şarkıyı dinlediğimde ( basit güncel bi şarkı mesela) onun melodisini çıkabilmem için nasıl çalışmalar yapmalıyım ?

Teşekkürler iyi eğlenceler
 
bence gelisir. Eskiden kulaktan sarki cikaramiyordum, simdi tabini vs bulamadiklarimi kulaktan cikariyorum, hem eglenceli oluyor hem sarkiyi daha iyi anliyorsun hem de kendinle gururlaniyorsun
 
Yetenek de önemli tabi ki fakat tecrübeyle gelişir kanaatindeyim. Mesela bir şarkı dinliyorsun ve orada ne tür bir riff kullanıldığını tecrüben varsa anlar ona göre çalışırsın. Aynı şekilde bilmeyen bir adama tapping solo dinletsen anlamaz fakat sen onu duyunca tapping ile yapıldığını anlarsın. Yetenek burada nasıl etkili olur dersen daha çabuk kavrayabilirsin bütün bunları.
 
yüzde 10 yetenek yüzde 90 çalışma derim ben. Aşağı yukarı buna benzer.bir nota duyunca bu La'dır karşşimmmm diyemiyorum ama duyduğum melodileri çıkartabiliyorum. Yani adam zekidir ama çalışmaz, dolayısıyla ondan bir cacık olmaz.
Gitara ya da müziğe yeni başladıysan, bol bol melodi çalmaya çalış. Bir zaman sonra takır tukur çıkartmaya başlarsın.
 
Müzik kulağına sahip birisi tınıları farkeder, sahip olmayanlar ise ilk defa duyuyormuş gibi beynine yerleştirmeye çalışır. Ben de gitarda duyduğum parçaların solosunu çat pat çalardım, bağlamayı aldım çalıyorum, udu aldım çalıyorum. Kulak bir adım öne çıkarıyor sadece, çalıştıkça her şey olur.
 
İnsanların doğdukları zaman absolute olduklarına dair bir teori vardı (absolute pitch). Ama kullanılmayarak körelen yeteneklerden bu da. Bu sebeple çok küçük yaşlardan itibaren müzik eğitimi gören kişilerin bu yeteneğe sahip olması daha muhtemel. Eğer bunun dışındaysanız, bağıl kulak (relative pitch) konusunda solfej ve dikte ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun dışında, internette araştırabilirsen eğer bazı renk vs. gibi diğer duyuların da kullanılmasıyla absolute pitch'e yaklaşma teknikleri de bulabilirsin.
 
Kulak ALLAH vergisi dir herkezde bulunmaz gelismesi icin bile gelistirebilecegin bir kulagin olmali yoksa olmayan sey nasil gelişebilir ki
Ve soylede düşün kulak olacak ama teoriler bilgiler de olacak calismada olacak ama
Kullak olmaz ise herseyi adan z ye butun solfej kitaplarini ezberlesen ne cikar ki
Simdi ben elektro baglama caliyorum teorik olarak makam isimlerini bilmiyorum ama pratikte ismen cismen bilmedigim makamı parcaya girince cayir cayir caliyorum bu kulaktir işte .....?
 
Eğer fizyolojik ya da mental bir rahatsızlığınız yoksa kulağınız var demektir. Sadece çalışmak gerekir. Sıkıntılı olur başlarda ama benim kulağım yok falan diye vazgeçmeyin. Kulağınız varsa (yani yerindeyse bir yere gitmediyse) geliştirilebilir demektir.
 
Yetenekli olmak, daha konsantrasyonlu olmak gibi düşünebilirsin. O konuya odaklanıyor ve daha çabuk kavrayabiliyor. Ama ona da ters gelen konular olur ve inan yeteneksizden de çok zorlanır.
Bütün müzik hocaları da yetenekli yoktur çok çalışan vardır der.
Sen içinde "Ben başaracağım" azmini taşı. Kendini sürekli motive et. Her gün 2 saat çalış. Nasıl her sesi duyduğunu göreceksin.
Konuşanın kim olduğunu (annen, baban, kardeşin veya arkadaşın olduğunu) ses tonundan ayırt edebiliyorsun. Çalan enstrümanın gitar, davul, klavye, vokal olduğunu ayırt edebiliyorsun. Demek ki sen iyi bir kulağa sahipsin. Şimdi daha çok eğitmelisin ve ayrıntıları duymayı öğrenmelisin. Zaman ayırırsan ve çalışırsan olur.
 
@Tüpçü ile aynı fikirdeyim. Ek olarak;
Bana bir hocam şöyle demişti. "Bir şeyi çalabilmek için onu duyabiliyor ve söyleyebiliyor olman gerekli ki doğru şekilde hissedesin ve ortaya çıkarabilesin"
aslında çok karışık gibi görünen ama basit bir cümle. Dinlediğin şarkıları söylemeye çalış, önce şarkıyla aynı anda söyle sonra tek başına söyle(aynısı gitar için de geçerli önce şarkıyla çal sonra tek başına çal) ve bunu basit bir şekilde kaydet. sonra kendi kaydını şarkının orijinali ile karşılaştır. Bu şekilde aradaki eksikleri ve hataları bulup bunları düzeltmeye başladığında aslında kulağını geliştiriyor olduğunu fark edeceksin.
 
1. grup : hiç duyamamayanlar ( bu grup için debelenmenin bir anlamı yok)
2. grup : alt seviye relative duyanlar (çok çalışarak iyi sonuçlar alınabilir)
3. grup : iyi seviye relative duyanlar (çalışma ile neredeyse absolute olabilirler)
4. grup absolute duyanlar ( duyduğu herhangi bir tınıyı (tek notayı geçtim akor yığınını bile) hiçbir çaba sarfetmeksizin duyabilenler...
Absolute ve iyi bir relative kulağın arasındaki farkı şöyle anlatmaya çalışayım:
Diyelim ki bir koltuk gördük ve bu koltuk ne renk dediler, şak diye yeşil diyebiliriz yeşilse eğer... İşte bu absolute kulağın notaları duyuşuyla aynıdır. Eğer aynı kişi relative olsaydı şu yolu izleyecekti, hımmm bu renk tayf olarak içinde biraz sarı barındırıyor ama mavi de var, maviye şu kadar uzak yeşile bu kadar, bu renk ozaman yeşildir şeklinde sonuca ulaşır kişi... Düşünün görme duyumuza göre işitme duyumuz ne kadar zayıf aslında...

İyi relative kulakları eğiten yöntemler var ve tınılar akılda tutulup, absolute kulak gibi sonuçlar alınabiliyor, ama aktif olarak çalışma istiyor vs...

Duyumunuzu ilerletmek için, armoni çalışın ve dikte çalışın derim... (tabi ki solfej vs... bunların alt başlıkları...)
 
Geri
Üst