Fetişizm

Fetişistlik sizce bir sapıklık mıdır?


  • Toplam oy veren
    215
Psikoljiyle alakalı olduğu için böyle bir başlık açma gereği duydum, bildiğim kadarıyla psikoloji de felsefenin bir dalıydı...

"Fetişizm aslında cinsel anlamı olmayan fakat birey için simgesel ve cinsel çekicilik kazanmış bir nesne ile cinsel doyum tutkusudur. Örneğin, çorap, ayakkabı, kalem, mendil, topuk gibi nesneler bilinen fetişist nesnelerdir. Normal insanlarda cinsel organa ya da vücudun tümüne yönelen cinsel ilgi fetişistte fetiş saydığı bölgelere ya da nesnelere yönelir. Bu cinse ilgi yaygınlaşacağı yerde kendisine çekici gelen fetişe takılı kalır. Araştırmalara göre fetiş karşı cinsten çekinen ve erkeklik gücünden emin olmayan erkekler için bu korkularını yenmelerini ve özgüven kazanmalarını sağlayan bir araçtır. Fetişler kadın cinsel organının simgeleridir. Bunlar genel ya da özel olarak kadın cinsel organıyla dolayısıyla da bir bütün olarak kadınlıkla ilgilidirler. Fetişizmin, fetişin doğrudan doğruya gerçek cinsel eşin yerine geçtiği ve fetişistin doyumu mastürbasyon yoluyla sağladığı gerçek sapmadan, fetişin yalnızca erkeğin kendine güven duymasını ve cinsel duyarlılığının sürekli olmasını sağlamak için kullandığı türe değin pek çok türü vardır. Bir çok erkek cinsel ilişki sırasında fantezilerine yardımcı olacak kimi fetişlere başvurur. Bu fetişizmin yumuşak bir biçimidir. Bu tür fetişler özellikle erkek yorgun olduğunda ya da cinsel ilişki kimi nedenlerle kendisine yeterince doyum sağlamadığı zaman kullanılır. Fetişistler cinsel eşlerini özel olarak seçmek zorundadırlar. Eşler durumu anlamalı, anlayışla karşılamalı ve eşlerine onlara çekici gelen korkuyu sürerek veya giysileri giyerek yardımcı olmalıdırlar. Fetişizmi bilen ve anlayışla karşılayan eş fetişin ilişkinin başlangıcı için gerektiğini erkeğin kendisini sevmesi için cinsel heyecan duymasını sağlayan bir araç olduğunu ve erkeğin kendisinin çekiciliğine ve güzelliğine bir kusur bulmasının söz konusu olmadağını bilir. Yani sonuç olarak söylediğimde belli ölçülerde fetişist bir eşle birlikte olmak cinsel ilişkiye bir başka bakış açısı getirecek ve ilişkiyi zenginleştirecektir. Fetişistler içe dönük, çekingen kimseye zararı olmayan kişilerdir. Herkez içinde pek az düzeyde de olsa fetişizm tohumları taşıdığından bu çok yaygın cinsel sapmanın giderek daha geniş bir biçimde anlayışla karşılanacağını söyleyebilirim."

Ayak Fetişizmi

"Cinsel yasamda ayakların da, öteki bazı organlara oranla daha az olmakla birlikte, önemli bir yeri vardır. Erkeklerde cinsel isteği kamçılayan unsurlardan bir tanesinin de ayaklar olduğu, çeşitli ülkelerde yapılan araştırmalar sonucunda doğrulanmıştır. Bir çok erkekler için, kadının göze en hoş gelen, en gıcıklayıcı üyesi ayaklarıdır. Çoğu erkekler sevdikleri kadının ayaklarını öpmekten özel bir tat almaktadırlar. Günümüzde de kadınların ayaklarını güzelleştirmek için ayrı bir çaba ve özen göstermeleri, erkeklerin bu duygusunu sezdikleri için olabilir. Ancak, bazı erkeklerde, kadın ayağına karşı şehevî bağlılık aşırı bir dereceye ulaşmakta ve «ayak fetişizmi» adı verilen bir tür sapıklık meydana getirmektedir.

Ayak fetişizminin yanı sıra, ayakkabı fetişizmi de oldukça yaygın sayılabilecek bir sapıklıktır. Hattâ bazı hekimler en yaygın fetişizmin bu olduğunu söylerler. Kadın ayakkabılarına karsı aşırı bir bağlılık duyan ve cinsel isteklerini ayakkabılara dokunarak doyuran erkeklerde aynı zamanda işkenceye uğramaktan cinsel bir tat duyma sapıklığı da görülebilir. Bu tip erkekler, kadının ayakkabıları ile kendilerini çiğnemesinden en yüksek cinsel coşkuyu bulurlar. "

Fetişizmin bence sapıklıkla alakası yoktur...
 
dini felsefelere daha fazla bağlı olanlar,veya bir zorlama baskı altında olan toplumlarda daha fazla oluyor fetişizm,bu dişiye rahat ulaşamamaktan kaynaklanıyor,, rusyada BDT birleşmiş devletler toplulugunda mesela çok özgür bir sıkıştırılmamış oldukları için fetişizmi hiç göremezssiniz-- homoseksüel- eğilim de çok azdır,zor bulursunuz.
cinselliğe doymuşturlar.
oysa italyada dine en yakın yerlere bakın vatikan ın hemen üstü milano homoseksüel kaynar. fetişizmin en yaygın oldugu ülkeler kapatılmış ülkeler genelde,, japonlar epey fetiştir-çünkü ataerkilliklerinden kadına ulaşamamışlar, geleneklerine aşırı bağlılar. İtalya katoliklerin başıdır ve italyan erkeği kadına ulaşamaz-bekaret çok önemlidir,, bundan dolayı fetişizm,ayak,bacak çorap fetişizmi yaygındır, dergiler bile çıkartılır gazete bayilerinde,, fetişizm ile sanatçılar güzel heykeller yapmışlar ulaşamadıkları kadınları yapmışlar belkide.
İranda fetişizm yaygındır, ama hermen her erkekte bir fetiş vardır farkında değildir,, Türkiyede de çok yaygındır--kapalı yetişmiş insanlar açıga vurur genelde .kızlarla mükemmel dialoğları olan rahat rahat cinsel tecrubeler yaşayan biri fetiş olayını düşünmez ,bu bir kapalı olmayla -tatmin olup olamama yoğunluğudur,,genelde erkekte görülmesine rağmen bazı kızlarda da görülür
 
Bence de alakası yoktur sapıklıkla, örneğin Balıkesirde yıllar önce askeri lise mülakatlarına İstanbula giderken otogarda 2 tane mini etekli hatun indi, bütün esnaf işi gücü bıraktı yerlerde...

Şimdi bu adamlar bacak fetişisti mi?Bence hayır şu an Alanyadayım millet giysisiz geziyor kimse de kimseye bakmıyor...

Ben ne kadar kapatılırsak ne kadar baskıya maruz kalırsak o kadar tatminsizlik ortaya çıkar diye düşünüyorum...
 
röntgenlemek ayrı birşey,bu da açlıkla ilgili
ben 200 den fazla memleket gördüm az çok insanların ne olup olmadığını biliyorum,, baskı toplumda etki ediyor fetişizme,, İŞTE BUYURUN
HÜRRİYET GAZETESİNDE
türkiyede gazetede bir kız kilodu satıldı diye manyak bir abartı oldu geçen gün --- japonlar şu anda bir açılma devrimi yaşıyorlar 15 seneden fazladır bu devrim var japonlarda ve bütün fetişleri açıkta , ama bizi geçmeye başladılar-
ama japonların bile bizim kadar yasağı yok,,
bu giyilmiş kız külodu stama olayını ben 12 sene önce japonya tokyo da gördüm, makine 3 senelikti yani 15 yıl önce yapılmış TOKYO da,, makineye jeton atıyorsun vücut sıcaklığında kız külodu çıkıyor naylon vakumlu poşet içinde --koklayıp yanda çöpe atıyorsun yada sende kalıyor---
japon lise kızları da bu işten para kazanıyor--denizci kıyafetli japon kızları 5 dolar alıyorlardı her giyilmiş külot için,, makine otomatik kızın o anki külodunu donduruyor muhafaza ediyor jetonu atınca mikrodalga gibi ısıtıp,o anki vücut sıcaklığıyla çıkıyor--kızın yaşı sahte adı da yazıyor ve nerede yaşadığı filan.---- fetişizmi azdıran yasaklar ve günahlardır,ama fetiş sadece kapalı ulkelerde yoktur, içine kapanık insanlarda da olur- ülke açık insan kapalı yine olur-- almanya açık bir ülke ama siz almanyada yaşayan aşırı koyu muhafazakarsanız,aşırı dincilik savunmanız varsa insanlarla hep çatışma kendinizi farklı görme,kavga ve zafer kazanmaya verirsiniz,,uzaklaşırken insanlardan uzaklaşırsınız dişilerdende,, vücudunuz dediklerinizden farklı şeyler isterse--yapamadığınız şeyleri fetişizmle dile getirirsiniz,,hatta iyi bir sanatçı olursunuz belkide.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
gerçek fetişizm, içine kapanık insanlarda görülür.

fetişist insandan zarar gelmez.

açık konuşacağım, bu yaşıma kadar cinsel ilişki yaşamadım -tabi günümüzde insanlar çatır çatır seks yaptığı için böyle söylüyorum- ve bunu fetişizmi yaratacağını düşünmüyorum...

akrep burcu olduğumdan olsa gerek... :arrow:
 
Fetişizm felsefede cansız nesnelere anlam ve metafizik değer yüklemek anlamındadır.

Örneğin uğurlu kolye fetişist bir deyiştir.

Piskolojidekiyle olan ilişkisine belki burdan bir çıkarım yapmanın da faydası olur..
 
ilkel dinlerdeki fetişlerle bi alakası olacağını sanmıyorum , onlar kutsal kabul ettikleri şeyleri fetiş haline getirmişler..
psikolojideki fetişizm adı üstünde insan psikolojisiyle ilgili,insan bazen neyi niçin yaptığını bilmeyen bi varlık dolayısıyla kendi fetişlerini kendi seçemiyo bence..
ki bu durumda sapıklık olup olmamasının da bi önemi yok...

acaba özellikle ayak fetişizmi neden erkeklerde sık rastlanan bi durumdur bunu da anlamış değilim...

bu şekilde konuşulup ortaya döküldüğü zaman da fetiş metiş kalacağını sanmıyorum.çünkü baskıdan, kendi kendini bastırmadan ortaya çıkan bişey..
 
Aslında erkeklerde sık rastlanan bir durum olduğu doğru değil. Olay sadece cinsiyet farkından dolayı toplumun erkeğin arzusuna cinsel istek gibi bakması, kadının arzusuna ise beğeni demesinden kaynaklanıyor. Erkeğin kadın ayağından hoşlanması onu ayak fetişisti yaparken kadının bir erkeğin ellerinden ya da saçlarından etkilenmesi onu fetişist yapmıyor. Çünkü genellikle kadınlar bunun böyle ifade edilmesini kabul etmiyorlar ve kısmen de olsa sürekli "fetişist" kelimesinin önüne konmasından çekiniyor olabilirler.

Tanıdığım bir çok kadın, bariz olarak karşı cinste el, diş, burun, saç, kalça gibi uzuvlardan etkileniyor. Özellikle el konusunda fetişist denecek boyutta insanlar tanıyorum. Ama el fetişisti dedirtmiyor kendine. Sapkınlık olarak düşündüğü için cesaret edemiyor olabilir. Herkeste bir parça da olsa olduğunu düşünüyorum ben. Ha ne kadar farkındayız ya da ne kadar kabulleniriz onu bilemem.

Ünlü yönetmen Tarantino da bilinen ünlü ayak fetişistlerindendir. Her filminde mutlaka ufak da olsa bir sahneye kadın ayağı koyar. Alakasız yerlerde izleyiciye uzun uzun ayak seyrettirir, bazen de bilinçli olarak konuyu o noktaya çeker.

Konunun kendini bastırmakla ilgili olduğunu sanmıyorum, tamamen kişinin gözüne hitap eden bir şeyi sürekli bakmak, ellemek arzusundan kaynaklı bir zevk aslında.
 
Bir kız arkadaşım bana 5 sene önce sende bu eller olduktan sonra hayır diyecek kız yok demişti ve bakabilirmiyim diyip tutmuştu elimi demek ki fetişistmiş:)

Katılıyorum kızlarda beğeni erkeklerde fetişizm olarak algılanıyor bu olay... Fakat ayakkabıya bakmak fetişizme girermi bilmiyorum, ne bileyim bu aralar diyorum ki keşke bir Citroen C4 um olsa... Bu tanımlamaya göre ben şu an fetişistin önde gideniyim C4ü oturup yarım saat seyredebilirim:)Hatta bıraksalar dokunurum her yerine...

Yani fetişizm sadece iki cins arasında mı olur yoksa diğer maddelere olan aşırı ilgi de fetişizme girer mi?
 
aslında fetişizm çok yönlü bir kavram ve çok geniş bir kapsamı var. sadece cinsel olarak bakıldığında bile birçok nesne ve vücut bölgesi bu kapsamın içine giriyor. bu noktada ayak genel olarak kirli ve öpülmesi hoş olamayan bir bölge olduğu için özellikle ayak fetişistliği dikkat çekici hale gelmiştir. bu nedenle diğer fetiş unsurlarından daha öne çıkmıştır.
mesela birçok erkek deri kıyafetten tahrik olur aslında bu da bir fetişistliktir fakat normal karşılandığı için adı pek anılmaz.
 
Muse grubunun volak+gitarı Mathew Ballemy, çorap fetişisti olduğunu açıklamıştı bir röportajında. Külotlu, kısa, baklava ne şekilde olursa olsun çorap giymiş bir dişi gördüğünde dayanamadığını söylemişti :) Çorap durumuna göre bana da çekici gelir...

Fetişizmin nedeni, piskolojik olarak, aynı zevk olgusu gibi, felsefedeki konseptualizme yani kavramcılığa dayanır.

İnsanların bebekliğinden itibaren bilinç altında nesnelere ve olgulara yüklediği kavramların yansıması zevk ve fetişizmdir. Ayak konusunun sebebi de bu bakıma daha geniş incelenebilir. Freud olsa ne güzel incelerdi :p

Kavramcılıkla anlatmaya çalıştığım, maço erkeklerin pembe rengibi sevmemesi gibi bir şeydir... Pembeye konulan kavram gereği... Yoksa ilk baştan beri bu olmasaydı, pespembe giyinen bir Kadir İnanır bile görebilirdik... 8O
 
bence onunla pek alakası yok. bende güzel bayan ayaklarına bakarım ama fetişist olduğumu düşünmüyorum. bence daha çok 9 yaş altı dönemdeki çocuk gelişimiyle olduğunu düşünüyorum. gerçi senin yazında biraz da mizah var.
 
ayaklar bence de güzel ...
ama ayaklarına kendinden daha çok değer veren bi sevgilisi olmasını hiçbir kadın istemez heralde...
belki bu yüzden kızlar sana anlayışsız geliyodur..
ayrıca sen bu ayaklara olan ilgini tek bi insan üzerine odaklayabilecek cesareti gösterebileceğini nerden biliyosun..hem marjinal olayım, hem de tek eşli diyosun yani...ilginç...
 
endoplazmikretikulum demiş ki:
ayaklar bence de güzel ...
ama ayaklarına kendinden daha çok değer veren bi sevgilisi olmasını hiçbir kadın istemez heralde...
belki bu yüzden kızlar sana anlayışsız geliyodur..
ayrıca sen bu ayaklara olan ilgini tek bi insan üzerine odaklayabilecek cesareti gösterebileceğini nerden biliyosun..hem marjinal olayım, hem de tek eşli diyosun yani...ilginç...

ayaklar tabi güzel, mesela evlilik müsessesine inanmak gibi bir lüksüm yok şu an için ama benim partnerimin ayağı en az 35.5 en fazla da 38 numara olmalı :roll:

kadınlardan asla vazgeçemem, onlarsız yapamayız, sadece benim sessiz bir insan olmama tahammül edemiyorlardır, ya da utangaçlığıma... :)

tinklebell demiş ki:
bana çok sağlıklı gelmiyor bu durum. benimde karşı cinsten etkilenmemi kolaylaştıran etkenler mutlaka vardır; güzel ses, güzel gülüş gibi..
ama şu cümle beni dumur etti diyebilirim;

Alıntı:
ama bir erkek/kadın sadece ayağı düşünerek cinsel duygularını tetikliyorsa fetişist oluyor...

eğer bir insan hepimizin bildiği cinsel organlardan ziyade ayak ile de hazza ulaşıyorsa sorun yoktur.

ama gerçek fetişist sadece belirlenmiş bir nesneye -yukarıda belirttiğimiz gibi- ilgi duyar,

bu da sağlıklı bir durumdur...

fetişlerimi düşlerken aldığım zevkin gerçek bir aşkın ürünü olduğunun anlayabiliyorum...

ne mutlu ki bunu bilen ve uygulayan kızlara, kadınlara...

bilmese bile öğrenmeye çalışanlara...
 
bir kız/erkek erkeğin/kızın elini beğenebilir, bunun fetişistlikle alakası yoktur...

belirlenmiş nesneye (el, ayak, burun, dudak, kalça...) tapma durumudur fetişistlik...
 
küçüklüğümden beri göğüslere aşırı bi ilgim vardır ama sanırsam herkeste var ya di mi?sonuçta bi kadında ilk o kavrama bakmak sapıklık değildir pek.. belkide haycan sapık pislik itin tekiyimdir..:D
 
Ayak ya da meme fetişizminin bir farkı yoktur. Dişi insanların göğüsünü kapaması, erkeklerden farklı olarak bir tabu oluşturması, dinlerin ya da farklı ahlakların sebebidir. Meme cinsel ilişki organı değildir, bu sebeple ayak fetişistliğinden farkı yoktur. Ayak fetişizmi iyi meme fetişizmi kötü diyemessiniz bu bağlamda direk olarak fetişizmi tartışabilirsiniz..
 
haklısın slaytanic...
aslında bence bu da bir tür fetiş olabilir,özel hayatını başkalrına anlatma fetişi olabilir mesela :)
distopik'in mesajında bahsettiği organizmanın böyle bi rahatsızlığı vardı...
 
Geri
Üst