Aktif Manyetikten Pasif Manyetiğe Geçiş

Merhabalar turkrock ahalisi, benim 90 yapımı Yamaha elektro gitarım var. Aktif hss manyetik dizilimine sahip, ama ben pasif manyetiklere geçiş yapmak istiyorum. Gitarımın clean tonları hiç hoşuma gitmemeye başladı çünkü ve bu da beni aşırı rahatsız etmeye başladı. Şöyle single'ları fender, köprüye de güzel bir humbucker manyetik alayım demiştim, ancak bazı sıkıntılar oluştu;

-Single manyetiklerin yuvalarının, diğer single manyetikler için uygun olmadığını fark ettim (Seymour duncan'nın bazı modelleri dışında). Bu yüzden ya bu manyetiklerden almak zorunda kalacağım (seymour duncan'nın bazı modelleri) ya da yuvaları biraz oydurmak zorunda kalacağım. Ama gitarımı çok seviyorum daha önceden de amatörlüğümden dolayı bazı şeyleri gitarıma yaptırdığımdan pişmanım. Bu oydurma işlemininde sorun olur mu bilemiyorum, korkuyorum açıkcası ileride tekrar pişman olmaktan. Bir de gitarı oydurmassam ve bu seymour duncan nın gitarıma uyan modellerinden alsam istediğim gibi clean tonları alabilir miyim ? Aşağıda durumu ifade etmeye çalıştım.
1383688_375145759283541_163503785_b.jpg

DiMarzio.DiMarzioTrueVelvetNeckDP1750.jpg

-Bir başka sorunda da pasif manyetiklere geçerken, manyetikler hariç, 250-300 tl arası bir ücret istedi sorduğum kişi. Buna manyetiklerin fiyatı da eklenince bana 600-700 tl arası bir paraya mal olacak. Bu fiyata pasif manyetikli 2. el squier lar falan var, direk onlardan mı almalıyım?

Gitarımı da çok seviyorum, başka gitar da gitarımda ki gibi rahat edebilir miyim bilemiyorum açıkcası. Karar veremedim bir türlü, yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Merhaba, eğer gitarını çok seviyorsan başka gitar alman seni mutsuz edebilir. En azından elinden çıkartmanın acısını bilen biri olarak yeni gitar alana kadar satmamanı tavsiye ederim. Manyetik için de bir defada olmasa da zamanla değişim yapabilirsin. Manyetik tipi için de eğer modifiye istemiyorsan EMG takabilirsin. Derinliği normal manyetiklerden fazla olduğu için deneyerek almanda fayda var.
 
Selamlar, gitarınız çok güzel duruyor, tam modeli nedir acaba?

Ben olsam oydurmaz, EMG Lukather set (85/SLV/SLV) takardım.

Ayrıca Seymour Duncan Custom Shop, bir manyetiğe dair hemen hemen istediğiniz her şeyi yerine getirebiliyor. Kafanızda bir ürünleri varsa sizin gitarınıza uyacak şekilde üretip üretemeyeceklerini sorun isterseniz.

Manyetikler hariç 250-300 TL saçma bir miktar olmuş bence. En kral potansları switchleri toplamda 50TL gibi bir fiyata temin edebilirsiniz zaten. 200 TL'lik bir işçilik de yok ortada.
 
-Bir başka sorunda da pasif manyetiklere geçerken, manyetikler hariç, 250-300 tl arası bir ücret istedi sorduğum kişi. Buna manyetiklerin fiyatı da eklenince bana 600-700 tl arası bir paraya mal olacak.

Bu kısmı hakikaten saçmaymış. Tümden manyetik değiştirme işçiliği kabaca en fazla 100TL olsa (250k-500k potlar, lehim sök/tak işleri, köprüden kablo çekme vs.) anlarım. Hadi sabit köprülü gitar olsa, köprüden toprak kablosu çekmek belki biraz özel emek isteyebilir (köprünün komple sökülmesi, içten matkapla delik açılması vs.); ama o zaman bile 250-300TL arası işçilik olmaması lazım. Yanlış anlamayın da, adam basbayağı sizi "yemiş" gibime geliyor :)
 
- Seymour Duncan'ın çok güzel tonlara sahip manyetikleri mevcut. Aynı şekilde Dimarzio'nun da sanırım var. Oydurmaya gerek kalmayacak şekilde. Emg'nin de hss setleri var hatta ancak aktif bunlar. Kirk Hammet , Steve Lukather gibi. Ancak o setlerde bulunan singlelarda çok hoş cleanlara sahip olan manyetikler.

- 250-300 lira mı? Manyetik söküp takmak bu kadar pahalı bir şey mi yahu. Şaşırdım doğrusu.

- Elindeki Yamaha'nın modeli ne, merat ettim de. 90lardaki Yamaha'lar güzel Yamaha'lar. 2000-2005 arası biraz bozduğu, sonra yeniden toparladığı yazar forumlarda. Şimdi 90lardaki Yamaha'yı bırakıp 500-600 liralık Squier'e geçmek, at-eşek arasındaki binme muhabbetine döner gibime geliyor.
 
İstanbul'daysanız bu işleri yapabilecek ve size uygun bir fiyat çıkartabilecek bir tanıdığım var. Kendisiyle konuşabilir, beraber uygun bir manyetik seçebilir, hatta tüm manyetikleri ve gerekli malzemeleri alıp kendisine teslim edebilir, sadece işçilik üceti ödeyerek, makul bir fiyata istediğinizi yaptırabilirsiniz. Ayrıca yukarıda bir arkadaşın da belirttiği gibi özel manyetik de sardırabilirsiniz ki bu sıfır manyetik almaktan daha ucuza gelebilir. Manyetik saran (ERS) ve montaj yapan kişiler arkadaşlarım, isterseniz özelden telefon numaralarını atabilirim.

Şahsi düşüncem; gitar çok güzel, oydurmadan, delmeden halledin bu işi. Geri dönüşü olsun.
 
Yuva genişletmede bildiğim kadarıyla şablon yerleştirilir gitarın üzerine ve bu sayede fabrikadan çıkmış gibi temiz iş yapılır. Bu gitar nadir herhalde, öyle web'de modifiye hazır şablon falan olacağını sanmıyorum. İnce işçilik için gitar üzerinden şablon yapılacaksa belki o nedenle yüksek fiyat çekilmiştir ama açıkçası arkadaşlar gibi benimde şüphem var...

Çalmadım ama EMG single'lardan pek Fender single dinamikleri beklemem. Solo ağırlıklı çalıpta biraz değişiklik isteniyorsa ok ama gitar daha versatil olsun diye ise bence dokunmayın, alışmışsınızdır alete öyle büyük değişiklikler beğeni açısından (başkaları güzel bile bulsa) sizin için riskli.

2 hafta önce bir arkadaşım Squier tele aldı, sap pek olmasa da köprü tonu gayet güzeldi ve gitara sap ayarı bile gerekmemişti. Sonra tatmin olmadı, geçen hafta gittik sıfır noiseless Tele manyetik takımı aldık üstelik sıfır olmasına rağmen çok iyi fiyata verdiler (bayağıdır ellerinde duruyormuş), üstüne birde ton kapasitörünü değiştirdik bambaşka bir gitar oldu.

Şahsen çok beğendim keyifle denk geldikçe çalıyorum, biraz şans yaver gitti ama 1000TL altına geldi herşey ve 2. el hiçbirşey yok.
 
Herkese çok teşekkürler ilgilendiğiniz için. Gitarın modeli Rgx 1212a resimdeki gitarın siyah renklisi. Bende bilmiyorum bu işleri ama gitarda her manyetiği açmak kapamak için ayrı ayrı 3 tane ve 1 tane de humbucker ı single yapmak için switch var toplam da 4 tane. Arka taraf çok karışık, belki aktif olmasından kaynaklanıyor olabilir ama bilmiyorum işte dediğim gibi o yüzden olabilir o fiyat açıkcası. Çünkü, zamanında, Add+ sahibi Atilla abi var İzmir'de bilirsiniz, switch değiştirecektim ona gitmiştim o da arka taraf çok karışık demişti.

İşte bilemedim bende elimde humbucker var aslında tam single alacakken farkettim bu durumu yıkıldım sonunda, 3-4 aydır düşünüyorum işin içinden çıkamadım.

Emg'ye hiç sıcak bakmıyorum malesef ''aktif'' geçmişinin çok kabarık olduğunu düşünüyorum. :D

@Sinan Güngörer , @müzik mağduru , İzmirdeyim ben ve manyetik sardırma işlemi de bana uzak geliyor çünkü bu konularda çok fazla bilgim yok zaten manyetik almaya karar versem manyetik seçiminde bile ne yapacağımı bilmiyorum o yüzden sarım işi çok sıkıntı benim için.

Yani siz Seymour Duncan la halledilebilir diyorsunuz o zaman çoğunla.
 
Eyvallah @levantin hocam bende daha fazla araştıracağım bu konuyu.

bu arada bu benım gıtarın arka tarafının resmi anlayan varsa, karışık mıdır değil midir bir bakarsanız sevinirm

IMG-20140616-WA0003.jpg
 
Geri
Üst