En Iyi Pedal Setup Nasıl Kurulur?

EHX Metal Muff Pedalını böyle bir ütopik setup içine dahil etmeli mi?

  • Evet

    Oylar: 6 26.1%
  • Hayır

    Oylar: 17 73.9%

  • Toplam oy veren
    23
Tekrardan merhaba herkese :) Ben evladiyelik bir setup kurmak istiyorum bu yüzden sizlere danışayım dedim. 1500 TL'lik bütçem var. En hasından pedallar olsun istiyorum hani bu kadar bütçeye ancak 2 pedal alsam da koymaz. Zaman geçtikçe setup çok daha kaliteli ve doygun bir hal alır zaten diye düşünüyorum. (Genelde en çok metal ve clean'de çalıyorum. Crunch biraz daha nadiren oluyor.) Sizin önerileriniz nedir? Öncelikle neleri almalıyım? #Dipnot: Distortion pedalı öncelikle halletmem lazım ve chorus&flanger vs. efekt aletlerini biraz daha sona düşünüyorum #Dipnot2: O anket sorusunu "metal muff diğer pedallarla iyi bir etkileşim vermez" şeklinde yorumlar gördüğüm için sormak istedim
 
1) setup işi tamamen zevk işidir. başkasının zevklerine göre mi setup dizeceksin ? çoğunluk bu pedal iyi diyorsa alayım kafasındaysan o kafadan çıkmanı tavsiye ederim.

2) setup olayında evladiyelik diye bişey asla yoktur. müzik doyumsuzluktur.. her geçen gün yeni pedallar,yeni tonlar keşfedeceksin.. ve bir şekilde asla tatmin olmayacaksın

3) setup : pedallar dizilişine göre, kullandığın amfi ve gitara göre farklı tonlar sunacaktır sana..

bence senin ilk yapman gereken amfi ve gitar seçimi.. 2. yapman gereken o amfi ve gitarla analog ya da digital pedalları tek tek usanmadan denemek.. bütçeni boşa harcamamanı tavsiye ederim..
ukalalık etmek değilde yardımcı olmaya çalıştım.. yanıldığım yerler varsa eğer uyarabilirsiniz.. iyi forumlar
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Tonların sınırsız olduğu konusunda katılıyorum size lakin sıfırdan dizmeye başlayacağım için sıralama konusunda yardımcı olabilirsiniz diye düşünmüştüm şahsen. Pedalları deneme gibi bir lüksüm maalesef yok. Bizimkiler bilet gidiş dönüş masrafını da sanıyorum ki pedal bütçemden keserler :D Bu yüzden "ben olsam ilk olarak şunları alırım; gerisi sana kalmış" şeklinde bir cümleyle daha da yardımcı olurdunuz diye düşünüyorum ama teşekkür ederim yine de :) Not: Haklısınız belirtmemişim; stüdyoda çalışırken kullanacağım bu pedal setini
 
Şöyle diyim, metal muff kullandım, açıkçası hiç beğenmemiştim, bundan ötürü de setupıma koymam. Bunu söylememdeki neden asla seni yönlendirmek değildir, düşünce farklılığını göstermektir.

İşte bu tercih meselesi tamamen, sen seversen, hoşuna giderse koy, ama başkalarının dediklerine göre hareket etmen arkadaşın da dediği gibi yanlış. Zaten örneğini de vermiş oldum. Etkileşim kısmından bahsetmişsin, amfi olsun pedal olsun hepsi elbet biraz farkettirir, deneyerek karar vermek en mantıklı seçim olacaktır senin için.
 
Öncelikle amfin nedir? Her pedal farklı amfilerde farklı tepkiler verir bu önemli. Bir pedal bir amfide kötüyken başka bir amfide çok farklı olabiliyor. Amptweaker'in drive pedallarına bir göz atabilirsin. Bu arada emin ol evladiyelik setup olmuyor, bu üşe bulaştın mı bitmiyor onuda alayim bir de şunu deneyeyim derken hiç bitmiyor:)
 
ya olay pedallarin ustunde ne kadar durduguna bagli, kimi gitarist var 2 pedalla omru biyunca caliyor, kimisi 3 pedalboard tasiyor yaninda, ve icindeki pedallar surekli degisiyor.
dist icin soyke diyim, mt2 ile harikalar yaratanda var, en luks pedalla igrenc tonlar alanda var, ugrasman gerekir. O yuzden dist konusu sana kalmis.
boost icin ts tarzi bir pedal alman isine yarar, boss sd1 bile isini fazlasiyla gorur.
comp icin bulabilirsen maxon cp9pro falan al, bulamazsan dyna comp vs de olur, hatta nefret edilen boss cs3de isine fazlasiyla yarar.
delay icin ibanez de7 cok iyi bir pedal
chorus flanger vs icin bence mooer al ya da ibanez airplaneflanger veya mxr flanger falan alabilirsin. Chorus icin aklima bir sey gelmiyor, mooerlar analog diye biliyorum. Diy bir chorus daha mutlu edebilir seni boss vsden. Ibanezlerin treble ve volume boostu var choruslarinin icinde, drivedan sonra koyamiyorsun
eq icin boss ge7 alirsan icindeki entegreleri degistirneni oneririm, mxr 6 band eq da isine yarar ya da cok takiyorsan tipine, fazla kontrolu olmasina vs, mxr 10 band eq da isini gorecektir.
 
Distortion icin Hughes&Kettner Tubeman veya Mesa V-Twin bakabilirsin.

Tubeman başlı başına bir preamp hatırlatalım tekrardan :)

Şahane alettir tavsiye ederiz. İşin aslı "metal'de çalıyorum, crunch kullanmıyorum" dediğine göre bir line6 geçmişin var sanırım :) Ama madem "metal'de" çalmak istiyorsun -tabi ileride bu zevklerin değişebilir- Tubeman'in channel 3'ü seni tatmin edebilir. Netten şöyle bir bak fikir sahibi olursun.

Bunun dışında tavsiyelere kulak asma demiyorum -zira kendim de bir ürün önerdim- ama en iyi kavramı diye bir şey yok elbette. Kendine göre, bütçen dahilinde bir setup oluşturacaksın zamanla ve bol bol araştırman/imkanın varsa denemen lazım.

Ha bir de madem lafı geçti fikrimi söyleyeyim, Metal Muff benim de beğenmediğim bir pedal ancak piyasadaki çoğu hi-gain (yani senin seveceğin şekilde metal pedalı :) ) pedalından daha başarılı. Daha doğal drive'lar arıyorsan yukarıda önerimizi yaptık efenim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Overdrive/Distortion tartışmasına biraz daha belirleyici yaklaştığı için evet Line 6'deki terimleri kullanıyorum anlatması daha kolay oluyor :D Ben de muhtemelen yaşamımın ileriki dönemlerinde pedalboard setleri dizmeye başlarım dediğiniz gibi özellikle synth pedalları gibi özgün tonlar almanı sağlayan pedallara zaten hastayım bulduğumu koyarım herhalde sete :) Evdeki anfim Line 6 ama genelde stüdyoda çaldığımız için çok bi önem vermiyorum açıkçası. Kıytırık bi pedal bile yeter evde çalmak için de amacım zaten evde çalmak değil. Metal muff ne bileyim sanki hiç canlı değil gibi. En azından dinlediğim kadarıyla ben pek beğenemedim ama arkadaşlar "Olum al lan bak bu şansın varken al vallahi al" gibi baskılarda bulununca "herhalde dinlediğim kayıtlar kötüydü millet bu kadar beğendiğine göre..." şeklinde yanılsamalara düşmüştüm. Hughes&Kettner Tubeman gerçekten iyi bir şeye benziyor eğer bulabilirsem alırım hemen :) Ki buna verdiğim paradan 600 TL gibi bir şey kalıyor. Sizce bununla da ibanez ts9dx almama gerek kalır mı boost olarak? Ve şuana kadar açıkçası wah pek kullanmadım. Öyle olmazsa olmaz mıdır sizce? Evet solo atarken gayet rahatlatıyor insanı en sıradan soloyu da atsan wah'la ayrı bir tat alabiliyorsun. Ama Boss'un Looper pedalı var bu fiyata. Loop gerçekten çok sevdiğim bi olay ama "bunun yerine şu pedalı da alabilirsin ek olarak daha verim alırsın" şeklinde bir yorumunuz olursa tadından yenmez :) Metalpose arkadaşım da sağolsun istediğim gibi önerilerde bulunmuş gerçi dediği efekt pedallarını bu yıl içinde ancak tedarik edebilirim :D Dipnot: Velhasıl kelam sizce distortion pedalından sonra hangi pedala yatırım yapmalıyım? Dipnot2: Gerçekten çok teşekkürler yorum yapan herkese; üşenmeyip nedenleriyle birlikte yazmanız beni ayrı bi mutlu etti :) Dipnot3: İleride zevkin değişir yorumu konusunda hak veriyorum; artık bir zaman sonra kafa kaldırmıyor benim de ama zaten clean için pek bi ekipman gerekmediğinden belirtmeye gerek duymamıştım :unsure:
 
Ben Tubeman'imle Tube Screamer türevi pedallardan, Joyo vintage overdrive kullanıyorum. Yani dediğim gibi 'şöyle olmalı, böyle olmalı, bu gereklidir, bu değildir' gibi bir şey söz konusu değil kesinlikle ama ben kendi adıma kenarda köşede böyle bir pedal bulundurduğum için rahat hissediyorum kendimi, yani yalnızca 'daha fazla gain' katmıyor bu pedallar sonuçta, farklı tatlar katabiliyorlar ve bu pedal benim çok hoşuma giden bir pedal. Fiyatı da uygun. Booster olarak değil de, direk clean kanalın üstüne drive olarak kullanınca da pek hoşuma gidiyor benim.

Yalnız bir dipnot, ben Crunch kanalını (channel 2) boostluyorum. Channel 3 fazlasıyla gain'li, kompresyonlu bir kanal dolayısıyla kesinlikle boost'lamaya gerek yok bana kalırsa. Yani güzel sonuç da vermiyor açıkçası bence. Yine de iyidir Tube Screamer pedalları, bence alabilirsin.

Clean'leri de güzeldir Tubeman'in, yanına da bir Comp -ben dyna comp kullanıyorum, fazlasıyla memnunum- koydun mu, tadından yenmez.

Hiçbir pedal olmazsa olmaz değil elbet, senin zevkine kalmış Wah pedalı. Ben yıllar sonra 5-6 sene önce sattığım pedalımı aldım, pek seviyorum ancak aramıyorum :) Crybaby gcb-95 benim işimi fazla fazla görüyor ancak tavsiye edecek kadar tecrübe sahibi değilim, başka pedal denemedim.

Yani işin özü sen burada önerilen pedalları kendin bir incele, dene; acele etmeden oluştur setup'ını. Zaten yıllar içinde pek çok alım satım yapacaksın yüksek ihtimalle. İşe daha çok hakim oldukça ve zevklerin değiştikçe, elbette pedallar da değişecek.
 
Metal derken yakın olduğun tarzları belirtirsen daha kolay pedal önerileri gelebilir sanırım...Mesela ben tarz, zevk ve konserlerdeki ihtiyaçlarım doğrultusunda Amptweaker Tight Metal Pro almak istiyorum...Pahalı bir pedal ama benim sahnede çok tap dancing yapmamı engeller diye düşünüyorum...tonları zaten bana çok hitap ediyor...yani thrash heavy için amptweaker tight metal derim...

eğer modern tarzlar, 7 8 telliler ya da drop c ler drop A lar çalıyorsan çalıyorsan mxr fullbore metal de sağlam bir metal pedalıdır...canlı çalarken built in noise gate i olması hasebiyle rahat ettirir ama kontrol edilmesi güç bir gain verir çok aşırı güçlü bir pedal...ayrıca eq pedalı gerektirebilir...leadciysen boost da gerektirebilir duruma göre...

Metal Muff çok iyi ve uygun bir pedaldır boostu olması avantajdır canlı çalarken öne çıkmanı sağlar ekstra bir pedaldan tasarruftur...

Bu arada yaş genç sanırım bence evladiyelik fikri için çok erken...bir süre piyasası olan pedalları alıp satarak deneyim kazanmak daha iyi olabilir...çok deneyimli değilsen üst düzey pedallarla setuplarla da memnuniyetsizlik yaşanabiliyor...kısaca bu mevzu uzar :) \m/\m/\m/
 
Dediğiniz gibi Trash Metal türevleri çalıyorum çaldığım zaman ya da progresif metal dream theater gibi. Teller zaten 0.9'luk olduğu için D'den kalına atmak mümkün olmuyor. Yani evladiyelik derken şey diye düşünmüştüm sürekli al-sat olayından ziyade bi tane al sonra bi tane daha al ve sonra bi tane daha al... şeklindeydi :D Dediğiniz pedala baktım -amptweaker tight metal pro- ve evet tonları gayet güzel en azından youtube'den izlediğim videolarda. Forbidden_City ve mego1 nickli arkadaşların dedikleri preamp pedallardan bulamazsam (ki demin baktım internette dore'de falan yoktu) listemin başlarında olacaktır :) -------- Konuyu da dağıtmak istemiyorum ama mydukkan sitesi kapandı mı yoksa benim bilgisayar mı sıkıntılı? Sormuşken aradan çıksın :D
 
bence wah ve drive pedalları ilk önceliğin olmalı.wah olarak cry baby gcb 95,dist için de şimdilik boss ds1 gayet hoş olur.Ama bence diğer efektler için biraz daha bütçe ayarlamalısın.Bu sayede daha iyi ekipmanlarla çalarsın.Bir de bence ehx metal muff bu setupla biraz sırıtır :) Gitarının modelini ve markasını belirtirsen daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

Saygılar
 
Trash calacagim diyorsan midleri full kapat. Mid scoop calacagin icin sololarda bir mid boost ihtiyacin olabilir. Bu yuzden Tubescreamer denen pedallara yonelebilirsin. Trex Alberta, Voodoo Lab Sparkle Drive, Ibanez Tubescreamer, CMat Mods Signa Drive tarzi pedallar olabilir. Veya MXR 6 Band Eq ile mid frekanslari arttirabilirsin.

Ilk alacagin pedal tuner olmali. Sonra distortion ve sonra delay ve wah alabilirsin. Bu efektler hep senin ihtiyacina gore. Yani wah efektini seviyorsan wah alacaksin, delay seviyorsan delay alacaksin. Dedigim gibi tuner, distortion ve delay daha cok sana yarayacak pedallardir.

Not: Dandik amfiyle bu trash isi olmaz. Lambali diye Blues JR tarzi amfilere aman yonelmeyesin. Pedaldan once hi gain amfiler seni tatmin edecektir. Bu baglamda Fender EVH 5150III 50 watt seni omur boyunca goturur.

Maun veya ihlamur govdeli, rosewood veya abanoz tuseli gitarlarla bu olay cok daha iyi olur. Aman forumlardan yarim yamalak okuyup da Fender iyidir diye maple tuseli Strat, Tele almaya kalkisma. Alacagin gitarin yuksek cikisli bir kopru manyetigi olsun. Gerisi calimina kalmis.
 
En iyi setup deneyerek , alıp satarak ve sürekli bu döngüyle oluşur diye düşünüyorum. Ucuzundan pahalısına ikinci elinden sıfırına bir sürü pedal var piyasada. Ama unutmamak gerekir ki efekt dünyasının başladığı yer amfi. Amfi merkezin olmalı pedallar değil.

Şöyle düşün kimse pedalına göre amfi almaz. Herkes tesisatına göre ve tarzına göre pedal alır. Bunun gibi. Amfi nedir bilemiyorum ama sadece pedal olarak tavsiye istiyorsan şu şekilde. Sanırım drive pedallarının oldukça iyi olmasını istiyorsun. Burada tavsiyeler olacaktır ama ben yine de en iyi drive'ın amfiden alınan drive olduğunu düşünüyorum. Yani 1500 TL ile 5-6 tane drive pedalı almaktansa zevkine göre bir amfi + boost işleri için bir tubescreamer yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Tabii ki bir de güzel bi eq sistemi.

Tube screamer olarak önerebileceğim iki pedal var. Birincisi voodoo lab sparkle drive mod. Bu pedal 400-450 TL civarındadır fakat bu tubescreamer de ulaşabileceğin en son nokta olabilir diyebilirim. Aklına gelebilecek her türlü ts yi hemen hemen bünyesinde sunan ömürlük bir pedal.

İkincisi de joyo vintage od. Bu pedalın kıymeti bilinmiyor. Ciddiyim. 120 Lira gibi bir fiyatı var ve tamamen olayı şu: Abicim bana düz ts9 gibi bir pedal lazım fiyatı ucuz olsun, metal sağlam bir kutusu ve iyi bir işçiliği olsun son olarak da true bypass olsun dersen işte budur derim. Bir orjinal ts9 ne verebilirse bu pedal da onu verebilir rahatlıkla. Hatta daha bile iyi olduğu söyleniyor kimilerince. Cidden iyidir.

Neyse. Setupta bir ts bulunması her zaman iyidir. Boost vb. işler için kurtarır ondan sonra ileride tarz değişikliği yaparsan falan da yine bu pedal en başta demirbaş olarak kalacaktır.

Distortion pedalı olarak çok fazla bir tavsiye veremeyeceğim çünkü hiç bu metalci işlerinden anlamıyorum. Kullandığım distortion pedalları da genelde daha değişik işlere uygun olduğundan dediğim gibi bu konuda bir tavsiye vermem doğru olmaz.

Ekolayzer yine bu işler için günü kurtaracak pedallardan biri olabilir. Ekolayzer konusunda da pek fazla bilgili değilim ancak mxr ' ın 10 band eq su işini görecektir diye düşünüyorum.

Wah pedalı. Yine tarzların doğrultusunda cry babyleri önerebilirim. Yapacağın işe uygun. Alımı satımı kolay. Piyasada kolayca bulunan gideri olan bir alet. GCB 95 işini görecektir.
 
Anfim Line 6. Evde çalarken efektleri olsun ses tonu olsun gayet yeterli clean dışında. Ona da bi ayar çektim en azından dinlenebiliyor artık :) Yani bu pedallar ev için değil de stüdyoda çalışacağım zaman kullanacağım bi ekipman olacak. Twang123 Gitarım zaten İbanez s670 fm orta seviye bi gitar. Mego1 teşekkür ediyorum düşüncelerin için ama o konuda zaten bilgim var haliyle :D Şuana kadar herkes anfi almam konusunda hemfikir ama anfiyi taşıması çok sıkıntı (ve her ne kadar 2. senem olsa da artık üniversiteye başlayacağım. Ege üniversitesi düşünüyorum lakin ikamet yerim Bolu olunca taşınması çok dert olur gibime geliyor) . Bu yüzden başta prosesöre yönelmiştim ama pedal çok daha gerçek sonuçta diye pedal almaya karar verdim. İşte bu konuda da yardımlarınıza danışayım dedim işin özünde :D Neyse çok uzattım. Mego1 tuner zaten anfimde olduğu için stüdyoya gitmeden önce ayarlamamı yapmış oluyorum zaten :smug: Forbidden_city ikinci el daha henüz alamadım ayriyeten alacağım pedalı gidip alacağım arkadaşın evinde deneyemeyeceğimden uzak duruyorum :unsure: Mmukoza şu joyo vintage od. pedalın aklımda bi yer etti güzel oldu :D Wah şuana kadar hiç kullanmadığımdan ve fiyatının da 500 TL olmasından ve ve ve çoğu şarkıda tek tük yerde olmasından dolayı ne bileyim alasım var ama onun yerine başka bi pedal mı alsam diye düşünüyorum açıkçası :) Vodoo lab sparkle drive ya da ibanez ts arasında bir seçim yapmam gerekicek sanırım. Muhtemelen dükkanda ikisi arasından hangisi varsa onu alıcam gerçi :D Yani sizce setup: Distortion + Boost + Wah şeklinde 3 pedal beni bayaa götürür? Aklıma bir şey daha takıldı. Ben evde genelde beste çıkarmaya çalışırım, doğaçlamaya abanırım. Looper da tam istediğim şey. Sizce bu üçü arasından birini çıkarmak zorunda olsam hangisi olurdu? Buraya kadar okuyanlara zaten teşekkürler; bir de cevap yazan olursa ayrı bi minnet duyarım.... :sleep:
 
Tubeman bir preamp demiştik :) Yani amfinin yaptığı ses sinyalini şekillendirme işlemi mi diyeyim ne diyeyim bilemedim ama onu yapıyor. Bugün bir combo amfiyi ele aldığında zaten preamp-poweramp-speaker'dan oluşuyor. Tonunu oluşturan en büyük kısım preamp. Bu tarz bir preamp alırsan (amt'nin preamp'lerine de bakabilirsin, daha uygun fiyatlı ürünleri var ancak ben tercih etmedim) her yere neredeyse* aynı tonu götürürsün. Poweramp ve speaker'ına göre muhakkak değişecek stüdyoda, sahnede vs. tabi.

Ha çok kral amfilerin olduğu stüdyolarda, thrash metal dediğin için diyorum, mesa/engl vs. full lambalı amfilerde çalmak sanırım seni daha çok tatmin eder o ayrı. Ama ne bileyim yarın bir gün bir yerde çıkarsın, amfi yoktur; işte o zaman mixer'e direkt olarak girebileceğin bir sistem gerekir. Bu aletin bir de mixer çıkışı olduğundan (kabin simulatörlü) çok iş görür aklında bulunsun. Kayıt yaparken de kolaylık sağlar. Mikrofonlanmış bir amfinin yerini tutmasa da kolaylık açısnıdan şahanedir.

Her ne kadar birebir tanışma fırsatım olmasa da forumda satanlar güvenilir insanlar gibi :) Eğer nasıl bir şey olduğuna bakayım falan dersen bana da gelebilirsin. Crybaby'miz, Joyo'muz, Tubeman'imiz bulunmaktadır efenim, tüm setup'a bi bakarsın :)

Ha yok ben para harcayacağım dersen ibanez ts al istersen, karışmam, denemedim de ancak karşılaştırma videolarını izleyip aldım ve fazlasıyla memnunum joyo'dan.
 
Geri
Üst