Referans Monitöründe Sabit Çınlama Sesi (yamaha Hs50m)

Merhaba arkadaşlar,

Ses kartım : M-audio fasttrack usb 2
Referans monitörlerim : Yamaha Hs50m

Sorunum referans monitörlerim ile alakalı.
Monitörlerde 2'şer giriş var ve bunlar balanslı Xlr, balanslı ve balanssız kullanılabilecek Trs jak girişi.
Ses kartımda ise 2 adet rca çıkış bulunmakta.
Sorunuma gelecek olursak monitörler sesi kaliteli bir şekilde veriyor ama ses kartıma monitörleri ne şekilde bağlarsam bağlayayım kısık ama duyulur bir ses seviyesinde çınlama gibi sabit bir ses çıkıyor. Önce monitörlerin bozuk olabileceğini düşündüm, sonra monitörler aynı şekildeyken telefonumun kulaklık çıkışından 1/8 stereo trs jak ile 2 mono 1/4 Trs jaka dönüşen kablo ile monitörleri bağladım. Bu şekilde hiç bir sorun yaşamadım. Ne bir cızırtı nede bir çınlama. Aynı kabloyu dönüştürücü ile ses kartımın 1/8 Trs jak çıkışına bağlıyorum ve aynı çınlama sesini alıyorum. Ayrıca 5+1 ilede kullanıyorum ses kartımı hiçbir sorun olmuyor.
Bu sesin sebebini veya nasıl önleyebileceğimi bilen arkadaşlardan yardım istiyorum.
Herkese teşekkürler, iyi günler dilerim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Dönüştürücü olmadanda denedim. Rca çıkıştan 1/4 Trs jaka dönüşen 2 kablo yaptım ama yinede durum aynı.

Edit : Ayrıca 2 ayrı dönüştürücü ile de denedim :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Evdeki topraklama fena değil. Monitörler 5+1 ile aynı prize bağlı onda hiçbir sorun olmuyor ayrıca monitör telefona bağlıykende hiçbir sorun olmuyor. Çok garip umarım sorunu buluruz.
 
Bahsettiğiniz durumlarda çınlama olmaz. 5+1'de niye olsun? Aynı hassasiyette cihazlar değil. Duyduğunuz tiz frekansı üretemez. Telefonu hs50m'e bağladığınız da olmaz çünkü çınlama kaynağı farklı. Birinde arada ses kartı mevcut. Çınlama da yüksek frekansta alternatif akım sebebiyle bir şekilde elektrik hattından ya da PC'den/ses kartından kaynaklanan bir durum.
Kabaca tweeterlar hassas olduğu için filtrelenemeyen üst frekansları da veriyor. Genellikle de hassasiyet arttığında olur, yani hoparlörlerinizin arka taraftaki volume'u çok açık. Onu kısarsanız yüksek oranda(logaritmik olarak) azalacaktır. O ses kartı ve sistemde yok etmeniz çok mümkün olmayabilir. Yine daha farklı fikirler varsa ben de duymak isterim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Odamda düzgün seviyede bir tane priz var ve bende herşeyi ordan besliyorum.
Öncelikle monitörleri başka bir hattan beslemeyi deneyeceğim. Monitörlerin volume konusunda ise 2 monitörde de orta seviyede tutuyorum.
 
Ortanın altında o hassasiyet yok olana kadar bir deneyin. Örneğin bazı sistemlerde ritmik ötme olur, tiz bir tonda yiuv yiuv diye. Hepsi aynı problemden kaynaklı. Bazen ses kartını değiştirince düzelebiliyor, bazen de basit bir kondansatörde problem olabiliyor, yani filtrelemeyi yapamadığı için duyuyorsunuz. Tabii bunlar uç durumlar, en temel sorunlar kablo, elektrik hattı, hatta monitörlerin kendisidir.
 
Herkese çok teşekkür ederim.
Yorumlarınız ile sorunun elektrik hattında olduğu ortaya çıktı monitörleri başka bir odanın prizinden bağladığım zaman o tiz ses neredeyse yok oldu. Şimdi sadece çok az bir seviyede dip ses var. Sanırım eve sağlam bir topraklama şart :)
 
Merhabalar,
Yeni bir konu açmaktansa eski konumdan devam etmek istedim.

Arkadaşlar ilk mesajda belittiğim evden taşındım ve yeni evimde ilk mesajda belirttiğim durum ile yakın bir durum yaşıyorum.
Yamaha hs50 monitörlerimden ince çınlama gibi bir ses geliyor. Eski evimde priz değişikliği ile sorunu çözdüm. Bu taşındığım evde topraklama var bina sıfır. Ama çok iyi değil topraklama o yüzden 1. katta olduğum için penceremin yanındaki bahçeye toprak hattı çektim ve sadece odada kullandığım prizlere bağladım. Sonuç değişmedi sanırım topraklamadan değil sorunum. Yukarıda bahsettiğimden biraz farklı aslında durum. Bu ses pc boşta hiç bir işlem yapmıyorken çıkmıyor ne zaman bir şey yapsam o zaman çıkıyor.
Örneğin tarayıcıyı açtığımda veya windows media player dan müzik açtığımda başlıyor ve şarkıyı durdursamda azalarak devam ediyor. Kısacası bilgisayar işlem yaparken bu ses geliyor. Sonradan başka bir bilgisayarda denemek geldi aklıma. Ama başka masaüstü bilgisayar yoktu laptopta denedim ses kartını (m-audio fast track usb 2) bağlayıp. O zaman hiç bir sıkıntı olmadı o ses çıkmadı hiç bir şekilde. Sorunum sanırım bilgisayarımda. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa ve yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
 
Selamlar. Bende de benzer olmasa da PC kasamla ilgili şöyle bir durum yaşıyorum. PC kasamın, sanıyorum güç kaynağının yaydığı Elektromanyetik sesleri (tanım yanlış olabilir) gitarımın manyetikleri bir güzel şekilde alıyor ve amfimden sesi duyabiliyorum. Statik bir gürültü şeklinde. Bu ses tabii ki gitarı PC'den diğer yöne çevirdiğimde azalıyor vs. Laptopımda ben de bu tarz sorunlar yaşamıyordum. Ayrıca kullandığım noise gate bu gürültüyü kıssa da, gitarı çalmaya başladığımda tabii sesi aldığı gibi verdiğinden çalarken az da olsa hissedebiliyorum. Sizdeki de buna benzer bir durum olabilir.

Kolay gelsin.
 
Bu arada ben de kendime dair bir problemden bahsedeyim. Bende de bx8a var, hiç problemleri yokken, 3-4 ay önce sol tarafta periyodik çınlama başladı. Tiz bir tınıda bir şeyin rezonans frekansı gibi. Tabii her şeyi kontrol ettim, kapasitörler, diyotlar, regülatör filan sorun çözülmedi filan.

Sonra yeni superonline fibernet bağlattığım aklıma geldi. Onlarla ilgili midir acaba interferans mı yapıyor diye kontrol edeyim dedim. Fiber neti çekince çat diye gürültü kesildi. Sonra takınca geri geldi gürültü. Dikkat ettim, modem tam hoparlörün yakınında duruyordu, modemi elime alıp 30 cm ileri koydum gürültü yine kesildi. Tabii bir mutluluk ben de.

Kısaca gürültüyü yapan modemin yaydığı sinyalmiş. Şu an aynı prizde fakat yeri değişince gürültü tamamen kesildi. Kısacası sizde de böyle bir problem olabilir. Bir şekilde modem gibi, pc kasası gibi, tv gibi cihazların yanından uzaklaştırmanızı tavsiye ederim. Hatta buna ses kartının kendisi bile sebep olabiliyor olabilir.
 
Yorumlar için teşekkürler.
Ses kartım monitöre yakındı, dediğiniz gibi uzaklaştırdım kablolarıyla kasadan, ekrandan ve ses kartından ama sorun hala devam etmekte.
 
Yorumlar için teşekkürler.
Ses kartım monitöre yakındı, dediğiniz gibi uzaklaştırdım kablolarıyla kasadan, ekrandan ve ses kartından ama sorun hala devam etmekte.

Bir dakika şimdi yazdığınız yorumda birşey dikkatimi çekti. Benzer bir problemi ben de m-audio pci ses kartında yaşamıştım, arkada hep cılız bir ses olurdu. Ses ayarlarından(windows'a ait olana da bakın) gereksiz bütün ayarları sıfırladığımda düzelmişti. Muhtemelen PC sebebiyle içerden bir ses duyuyorsunuz. Öncelikle w7 ses ayarlarından (control/hardware-sound) ses sisteminizin seçili olduğuna emin olun, ardından hem fast track 2 de hem windows ayarlarında 44100/16bit seçildiğinden emin olun. Son olarak mixerden veya windows ayarlarından ulaşabildiğiniz heryerden işinize yaramayan tüm sesleri kapatın. Bazı ses kartlarında mixer oluyor, hatayla atıyorum x kanalını y kanalına yönlendirmiş olabilirsiniz. Bunları da sıfırlayın.
 
Son düzenleme:
eğer mikrofon girişi ya da line girişi kayıttan yürütme seçeneklerinde açıksa onlarıda muteleyin birde öyle dneeyin bende dip gürültüsü yapıyor mikrofon açıkken.
 
@mertay İnterneti kesmeme rağmen devam ediyor sorun.

@CoolDoG Ses aygıtlarını yönet menüsünde kayıttan yürüt bölümünde sadece hat aktif yani fast track. Kayıt kısmındada sadece hat aktif ve hepsinin ayarları 44100/16bit yani varsayılanda. Bunlarla ilgili bütün kombinasyonları yaptım açtım kapadım ama sorunu bir türlü çözemedim. Fast track in bir mixer bölümü yok sadece küçük bir paneli var gecikme ayarı ve 44.1 ve 48 seçeneğini ayarladığımız.

@7r7 Dediğiniz gibi bütün kombinasyonları denedim ama çözülmedi sorun.

Yorumlarınız için çok teşekkürler. Bu tür sorunlar gerçekten insanın morelini bozuyor :)
 
Bu arada yeni birşey fark ettim. Pc den ses kartının driver ını kaldırıp reset atıyorum, pc ses kartını hoparlör gibi görüp fast track yazıyor ve problem ortadan kalkıyor. Yani ses kartını laptopa takıp driver kurmadan kullandığımdaki gibi sorun çözülmüş oluyor. Ama driver ı tekrar kurunca sorun geri geliyor. İnternetten bir önceki sürümü bulup kurdum gene aynı sorun.
 
Tamam dediğim gibi sesin sebebi içten. Laptopın mainboard ayarlarından veya donanım ayarlarından on-board ses kartını kapatırsanız(disable ile) sorun çözülür. Harici ses kartı kullananların ilk yapması gereken şey onboard ses kartını iptal etmektir. Bir de usb güç tasarufunu iptal edin.
 
Geri
Üst