Ses Kartı ve Mikrofon tavsiyesine ihtiyacım var

T

Tolky

Grup arkadaşlarımla birlikte bu yaz sonunda sistemi yenileme kararı aldık.
Fakat ne tür marka model alcağamızdan tam olarak emin değiliz.Elimizdeki para miktarı en az 900 tl civarı olacak.Mikrofon olarak kayıt mikrofonu ve ses kartı almak istiyoruz.Birde buna ek bütçe yeterli gelirse bir tanede monitör.

Elimizdeki sistem Creative live 24 bit 7+1 ses kartı-Carol dinamik mikrofon-behringer 4 kanallı mixer.

Vocal Kayıt anında bazı problemler yaşıyoruz bunlar; Vocalleri double yaparken hafiften bi gecikme sorunu oluyor.
Mesela bizim en çok istediğimiz şey şarkıları bağırmadan söylemek.Bunu bu sistemle bir türlü yapamıyoruz.Nedenine gelince mic amp sesini mixerden fazla açamıyoruz sonuna kadar açınca felaket bir dip gürültü sorunu oluşuyor, bu yüzden mikrofonun sesini fazla açmadan kayda girebiliyoruz.Bu yüzden de kayıtları genelde yüksek sesle (bağırarak) girdiğimiz için (dip gürültüyü anca bastırıyor) bu seferde vocal sorunlarınla karşılaşıyoruz.(35 Milyonluk mikrofondan bu kadar olsa gerek)
Mikrofona yakınlaşıp söylemeyi deniyoruz bu seferde patlayan "p"ler,boğukluk (zaten kimsede olmayan kalın bir sese sahibim siz düşünün ) distortion,cızırtılar ve lap,lup şap şup tükürük gibi ne kadar gereksiz ses varsa kayda yansıyor.
Grupta sesi en kalın ve düşük olan kişi benim birde.En çok beni çileden çıkartıyor kayıt olayı.Bağırmaktan zaten ses tellerimde nodüler oluşmuş ki hiç sormayın :(.

Her ne kadarda az çok mastering bilgim sayesinde kaydı bi şeykilde düzeltsemde yinede sonuç tam tatmin etmiyor.Mastering çok uğraştırıyor.Kayda compress,eq ayarı..vs uygulamaya korkuyorum dip gürültü daha da fekaletleşiyor.Yukarıda saydığım unsurlar da kayıt kalitesinİ çok etkiliyor.
Özellikle mixeri aldıktan sonra dip gürültü sorunu ile karşılaştık diyebiliriz.

İstediğimiz kayıtta mikrofona çok yaklaşmaya gerek kalmadan,yaklaşsakta dip gürültü problemi olmadan ve çok bağırmadan temiz kayıt almak istiyoruz.
Bana hangi tip ses kartı ve mikrofon önerirsiniz acaba?
Piyasada Mixer kullanmadan da 48 v güçlü amp çıkışlı usb den bağlantılı temiz ve net ses kaydı yapabilen uygun kartlar varmı? Çünkü sizinde bildiğiniz gibi mixer kayda dip gürültüsü ekliyor.
Bazılarının kayıtlarında mesela mix ve mastering olamadığı halde yinede net ve temiz sanki filtereden geçmiş gibi kayıtlar dinlediğim oldu.Sanırım mikrofon ve özellikle de ses kartının kaliteli olmasından kaynaklanıyor.

Bu konu hakkında görüşlerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum arkdaşlar
saygılarla...
 
arkadasım oncelikle creativ le kaliteli kayıt yapmak mumkun diil bence.sana usb den daha verimli olan firewire ses kartlarını tavsiye edebilirim mesela m-audionun solo ses kartını kullanabilirsin.eger daha fazla out ve daha fazla in istiyosan m-audio firewire 410 derim ki ben kullanıyorum ve mütiş memnunum ve kullanan arkadaslarda oyle bu kart adına hiçbir şikayet duymadım.ve +48V da var bu kartda

mirofonda bence rode yi tercih etmelisin.ben uzun arastırmalar sonucu aldıgım rode nt-2a için budur derim ama bunların karşılıgı 750$+kdv gibi bir miktar tutuyo.eger buna butcen varsa hiç pişman olmayacagını garanti ederim.monitorde piyasada en uygun ve iş goren gene m-audio nun bx5a monitorlewri var biraz daha butce acarbilirsen alesis m1Aktive derim.

ayrıca mixerdeki dip gurultusu olmaması lazım sen bi elektirik tesisatına bak,topraklamadan kaynaklanıyodur.mixer zaten kayıt için kullanılıyo dip gurultusunun olmaması gerekir eger yapabiliyosan ayrı bir topraklama hattı cekmeni oneririm.ben bu yolla aynı problemimi halletmiştim
kolay gelsin;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yardımın için the-musician teşekkürler.
Bana sadece güçlü ve kaliteli bir giriş versin istediğim ses kartı yeter.
Eskiden creative bile olmayan sound blaster 128 pci ses kartı ve 10 milyonluk ucuz dinamik bir mikrofonla bile ozamanlar daha kaliteli kayıt alıyordum.
Bu live! kartı aldıktan sonra sesi kaydederken volume filan bayağı bir düştü zaten eskiden 1 metre bile uzaktan söylesem sinyaller boost ederdi db'lere taşardı ama şimdi öyle olmuyor ses kaliteside boğuk hafiften.Öğrendiğime göre creative live! kartların giriş çıkışları filan güçsüzmüş!
Mixer sayesinde kayıtlardan bir süre yırttık.

Birde alacağımız mikrofon öyle bir model olmalı ki dip gürültü problemi en aza indirilmiş bir modeli olmalı bu tür mikrofonlar birde odanın akustiğinde sorun çıkartabiliyorlarmış? bu sorunları nasıl aşabiliriz çünki yeni sisteme geçtiğimizde sorun yaşamak istemiyoruz.
Bizim aklımıza odanın içine suntadan küçük bir kabin yaptırıp içine girip öyle söylemeyi düşünüyoruz.Kabinin içinide straforla döşiyeceğiz.
750 dolar biraz pahalı geldi 600 dolar civarı birşey olabilir mesela.

Dip gürültü olayına gelince çıvardaki en temiz ve güçlü elektirğe sahipmişiz.Klimacılar ölçmeye gelmişlerdi bi gün elektiriği.
Toprak hattımız var herşeyi denedik dip gürültüyü sadece mixerden mikfofon anfisini kısarak çözebiliyoruz ama bu olayda çok can sıkıcı vocaller zayıf kalıyor.
Mixeri tam olarak kullanamıyoruz zaten.Mixerin kırmızı beyaz renkli çıkışlarını ses kartının line in girişine bağlıyoruz.Daha güzel bir çıkış vardır belkide bizim bilmediğimiz_?
 
o zaman m-audio firewire solo

http://www.compel.com.tr/m-audio/audio/firewiresolo/index.php

rode nt2a

http://www.compel.com.tr/rode/NT1A/

eger sesi iyi yalıtabilirseniz dip gurultu sorunu olmaz
bide yapıcagınız kabine yunlu halıflex doserseniz akustiği daha iyi kesersiniz sadece strafor acayip sorun oluyo.straforun ustune cekerseniz halıyı iyi olur bence.

mixerin sub cıkısı varsa bide onu denesene.sonucu banada yaz ama.bende merak ediyorum bu sorun neden kaynaklanıyo
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Tavsiye ettiğin rode nt2a hoşumuza gitti.Bu fiyata daha iyi mikforon yok sanırım? birde bu mikfonun eksileri varmıdır varsa nelerdir?

"Mikrofon istenildiğinde Figure 8, Cardioid ya da Omni olarak kullanılabilmektedir." bu ifadeler tam olarak nedir biri açıklayabilirmi?

Ses kartıda hoşmuş tavsiyen için teşekkürler.
Bu konuyu bukadar araştırıp üstünde durmamın sebebi alacağımız siztemi uzun yıllar boyunca bizi idare etmesi ve maddi bütçemizin dar olması.
O yüzden iyi ve doğru birşey almak istiyoruz başka altarnatifler varsa üstüne 50-100 milyon daha ekleyip daha iyi bişeyler de alabiliriz okadar para için kötü bişey almamazlık etmek istemiyoruz.

Birde bu "firewire" girişi bilgisayarın neresinde bulunuyor? usb ile aynı yere mi bağlanıyor yoksa başka bir portmu takmak gerekiyor? uzun süredir müzikle uğraştığımdan bilgisayar dünyasını takip edemez oldum.

Bu arada mixeri deniyecek imkanım olmadı studyo arkadaşın evindeydi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Beyler hala yeterli bilgiye ulaşmış değilim konudan anlayan başka akrdaşlar yokmu?

Edindiğim son bilgiye gore nt1a ile nt2a arasinda ses kalitesi olarak bir fark olmadiği nt2a'nın silah sesi gibi dışardaki sesleri de aldığı (ommi & figure..vs) gibi ozelliklere boşuna para verilmemesini öğendim bi arkadaştan.
n2a da dip gürültüsü 6 db daha azaltılmış durumdaymış birde.Ben ikisinin ozelliklerine de baktım nt2a biraz daha fazla desibel seviyesine sahip
ve nt2a da shockmount harici olarak satılıyormuş.

Sizce arasinda cok buyuk farklar varmidir? benim öğrendigim bilgiler bunlar.Birde nt1000 öneriyordu aradaş ama 500 dolar civarinda o mikrofonda.
Birde bu mikforonlar m-audio ses kartları ile uyumlumu? ha birde bende firewire portu yokmus malesef.Umarim kayıt için kullandiğimiz bilgisayarda vardir.Ben mix ve mastering işlemlerimi creative kartta yapacağım mecburen sorun olmaz sanırım?
Radyocu bi arkdaşla görüştüm bugün bidiği kadariyla firewire ses kartlarina mixer compresor gibi dişardan ek donanim bağlanmiyor sanrim dedi.
Ses kartin iyi olursa mixere gerek kalmaz diyor herkez eq ayarlarını programla yaparsin diyorlar gercekten dogrumu?
 
Geri
Üst