Analog Pedal Genel (soru-cevap)

Çok fazla başlık açtım son zamanlarda bu sefer ki genel olsun kullanışlı olsun dedim :D Analog pedallar hakkında her turlu soruyu burdan soralım bilgili arkadaşlarda yardımcı olsun :) Benim sorular kabarık hemen dizeyim.

1- Elimde forumdan bir arkadaşla takas karşılığı aldığım bir setup var. Boss Fdr-1, Bbe sonic stomp, Guitar Tech analog delay, Boss Ch-1, Mxr m78. Bunların yanında siz Ibanez Ts9 ve bir wah pedalıda olduğunu duşunerek sıralama yapabilir misiniz. Ne sırayla dizmem lazım. Amfim Peavey Classic 30.
2- Ts9 tam olarak ne iş yapar? Sadece drive boost etmeye mi yarar? Benim amfimde de boost var ama fsde kapa aç yok. Gerçi fsde yok ama alacam. Amfinin boost cleanleride boostluyor. Ben amfinin boost hep açık çalıyorum. TS aldığımda onu kapamam mı gerekecek. Yada kısacası bu amfiyle ts9'u ne şekilde kullanmam lazım. Mesela sadece drive boostluyorsa şarkı ortasında hem fsden clean kanala geçip hemde ts9u mu kapamam lazım vs.
3- EH pedal çantası var çıt çıtlı. Pedalların altına 2 tarafı yapışken beyaz bişey yapıştırıp ustune çıtçıt yapıştırılmış oda pedalın ustundeki çıt çıtla tutturulmuş. Bu beyaz zımbırtının adı nedir nerde bulunur.
4- T rex fuel tank pedallara elektrik veren ara kablosu adı nedir nerde bulunur.
5- Ucuz pedal ara jakı alsam çok dip gurultusu olur mu? İdarelik ucuz cort alcam.
6. Şu setupa bu lazım dediğinz pedal veya pedallar var mı? Ne tarz yapıyorsun derseniz sahnede yerli yabancı pop rock funk karman çorman bişey.
 
1-istediğin gibi sıralayabilirsin ama ben sıralasam
gitar>ibanez ts9>wah>mxr m78>fdr1>ch1> analog delay>sonic stomp diye sıralardım. sonic stomp hiç kullanmadım nereye konulduğunu bilmiyorum.
2-ts9 u genelde boost amaçlı kullanıyorlar, sanırsam lambalar mid arttıkça daha rahat drive a ulaşıyorlar ve bu yüzden marshall amfiler fenderlere kıyasla daha midli. ts9 da hem midleri arttırıyor hem de gainin artmasını sağlıyor. ts9u istersen soft drive olarakta kullanabilirsin. eğer bu pedallarla setup kuracaksan amfin cleande olmalı bence. yani boostta kapalı olmalı
3-velcro sanırsam. her yerde var.
4-bilmiyorum
5-kısa setuplarda olmaz. eğer uzun bir pedalboardun varsa, kabloları kaliteleştirmeli ve kablo boylarını azaltmaya çalışmalısın.
6-bence fazlası bile var. (bence yazdım)
 
Simdi dilim dondugunce anlatayim;

1) Bircok kisi wah-tuner-kompresor-drive pedallari-eq-efektler (reverb delay chorus vs)-amfi seklinde dizilim kullanir. Fakat send return kullanacaksan sayet bu dizilim eq dan cikip inputa girer. Efekt pedallarinin out kismindan cikip return'e, efekt pedallarinin in kismindan cikani send'e girersin. Boylece amfinin drive kanalini kullandigin zamanlarda efekt pedallarinin islevselligi degismez. Nasil daha dogru ifade edebilirim bilemedim ama daha cok verim alirsin ve tonun bozulmaz diyebilirim. Fakat bu siralamada yapacagin degisiklikler tonunun senin kulagina gore daha guzel bir hal almasina yarayabilir. Daha acikca anlatmak gerekirse mesela ben kompresorumu drive pedallarindan sonra kullandigimda daha hos bir ton elde ettim kendimce. O yuzden kompresor bende drive pedallarimdan sonra geliyor. Bir de dikkat etmen gereken diger husus, atiyorum 2 drive pedali kullaniyorsan ts 9 gibi pedallari digerinden once girmen daha saglikli olur genelde. Cunku ilk pedal sonrakini boostlar. Yani daha cok ikinci pedalin karakterine odakli bir sound elde edersin. Fakat bu da zevk meselesidir. Senin kulagina hangisi daha hos gelirse oyle kullanirsin. Konunun geri kalan kisminda dizilim genelde farklilik gostermez. Yani 2 drive pedali arasinda atiyorum eq pedali kullanilmaz. Tamamen farazi bir ornek verdim kullanirsan farkli bir ton elde edersin muhakkak ama iyi mi kotu mu sana kalmis bir olay.

2) Ts9 en temelde overdrive pedalidir. Amfinin boostu ile karistirma. Digeri bir nevi kompresor yani sesi sisirme/sikistirma odakli calisirken, ts 9 yanliz kullandiginda amfinin lambalarini senin yapacagin ayarlar olcusunde kirar , drive karakter kazandirir. Ayni zamanda kendisinden sonraki drive pedalini kompresler. Ya da soyle anlatayim. Amfinin boost kismi sesi volume olarak artirirken ts9 hem gain hem de volume olarak arttirir. Bu cok kabaca bir anlatim oldu ama kabaca boyle anlatabilirim heralde.

3) Bu soruyu bilmiyorum.
4) Bunu da bilmiyorum.
5) Dip gurultusunu (benim deneyimlerime gore) ucuz kablodan ziyade kullandigin gitarin manyetiklerine (hum ya da single) gore, drive pedallarinin gain seviyesine gore, kullandigin prizlerin topraklama sisteminin saglikli olusuna gore degisir. Yani kablolarin da muhakkak etkisi olur fakat ben o ucuz cortlardan kullaniyorum ve dip gurultusuyle ilgili bir sorunum yok.

6) Pedal ihtiyacini ancak sen muzik yaptikca farkedersin. Repertuarinizdaki sarkilara gore mesela tremolo pedalim olsa daha iyi olur dersin ve alirsin. Ben efekt olarak chorus muhakkak bulundururum mesela. Reverb u amfiden elde ederim. Delay cokca ihtiyacin olabilecek bir pedaldir. Ama tamamen zevk renk meselesi. Zamanla sen farkedeceksin eksiklerini.


Dilim dondugunce anlatmaya calistim. Kotu imla icin ozur dilerim simdiden, telefondan ancak bu kadar oldu. Hatalar varsa arkadaslar duzeltecektir. Iyi forumlar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Cevaplar için çok teşekkur ederim çok aydınlatıcı oldu fakat cevaplardan sonra bir kaç sorum daha oluştu :) Ben amfinin drive'ınıda kullanmak hatta ts9la boostlamak istiyorum. Send Return kullarak yapabilir miyim bunu? Elimdeki m78i takas edip satadabilir takas birebir olsun diye aldım, yada evde takılırım onla çok şart değil bana. Aynı şey fdr-1 içinde geçerli ama fdr-1 farklı şekillerde kullanabilirim guzelde pedal. Yani asıl drive'ım amfinin ki olacak. Onu ts9la boostlamak istiyorum. Amfinin boostu sadece volume içinse gerek yok zaten amfinin önune sm57 koyuyorum boostluyken 3.5un ustune cıkamıyorum sahnede. Boostu kapatıp amfinin sesi açarım. Reverbude amfiden alıyorum gayet guzel çunku. Drive'da çok guzel onu ts9la boostlamak istiyorum. Ama işte normal girdiğimde sinyal setuptan amfiye gidecek analttığın kadarıyla amfi sonradan işlediğinden amfinin karakterini alıcak ton. Ama send return olarak giriş yaparsamda böyle olacak mı? Son sorumda amfi driveını dielim ki ts9la boostladım ama cleane geçince şarkı içinde kapatmak istiyorum, hem fs den kanal değişip hemde ts9umu hızlıca kapatcam?
 
fx loop'un 2 türü var. paralel ve seri. paralel olan fx loop a koyduğun herhangi birşey preamp ve poweramp arasına geçiyor ve preampten çıkan, powerampe giden asıl sesle blendleniyor (bundan pek emin değilim yanlışta biliyor olabilirim.) seri olan fx loop a koyduğun herhangi bir şey preamp ve poweramp arasına geçiyor ve preampten çıkan ve poweramp e giden sesin tamamı koyduğun pedalla değişiyor. paralel olan pek sevilmiyor ve muhtemelen sendekide seridir. eğer fx loop a ts9 koyarsan, ts9 fazla mid karakterli olduğu için, tonun değişecek ve drive ın azalıcaktır.
TL: DR diyorsan eğer
ts9 driveın önüne konulmak için tasarlanmış bir pedal ve sen onu fx loop a koyarsan driveın arkasına koymuş olursun ve hoş olmaz

boostu sürekli açık bırakmak zorunda değilsin genelde boost belli yerlerde kendini belli etmek için kullanılır.

eğer drive channelda ts9 açıksa, cleane geçmek için fsden kanal değiştirip ts9u kapaman gerekiyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Bir sorum daha bana attenuator pahalı olmayan bir tane hatta 2. eli bulunabilen benim 30 watt amfiye uygun bir tane önerebilir misiniz? Evde ses kartıyla çalışıyorum ama lambalı amfiyi açınca affallıyorum bir 10 dk. O yuzden evde de amfiyle çalayım diyorum hem pedallarda geldi.
 
Geri
Üst