Bir Amfinin Gücünü Artırmak

...

@ma1 sizin cihazınızdan anladığım, hoparlör kablosundaki sinyali line seviyesine indiriyorsunuz (attenuator) bu aşamada ısı olacaktır. Sonra transparan bir power amfi ile bunu kabine yolluyorsunuz ya da kabin simülasyonlu çıkışla miksere yolluyorsunuz. Rivera'nın attenuator'u gibi.
Ağırlık işini ise bu ürettiğiniz amfiyi non switching adaptör gibi birşeyle çalıştırmayı başardınız böylece trafo vs derdinden kurtuldunuz.
Bunlar tahminlerimdi.

...

İste ben de boyle oldugunu dusunuyorum. Ama guc kati transparan olsa bile -ki buyuk olcude mumkun- giristeki zayiflatma devresinde kesinlikle tonal kayip olacaktir. Non-switching adaptorden kasit SMPS ise, ses icin SMPS kullanilmasi pek tavsiye edilmez. Ne kadar iyi tasarlarsaniz tasarlayin, sese istenmeyen isaretlerin karisma riski var.

...

Benim Bad Cat Unleash'ten anladığım kadarıyla, Bat Cat "Leash" dedikleri attenuator'ın üzerine bir de herhalde 100W'lık Power Amp eklemişler.. Ses şiddetini azaltmak yerine yükseltmek istersen cihazın attenuator'ı devreden çıkıyor ve amplifikatörüyle ses yükseltiliyor. Kanalları, footswitch'i ve effect loop'u da mutlaka birilerinin son derece işine yarar.

...
Cihazin attenuator blogu her zaman devrede. Asla devreden cikmiyor, cikamaz da. Teoriye ve kanunlara aykiri. İtiraz ettigimiz nokta bu zaten. Mehmet Bey burada gozumuzden bir sey kactigini soyluyor ve ne oldugunu soylememekte direniyor. Ama zorlamiyoruz elbette.
 
Cihazin attenuator blogu her zaman devrede. Asla devreden cikmiyor, cikamaz da. Teoriye ve kanunlara aykiri. İtiraz ettigimiz nokta bu zaten. Mehmet Bey burada gozumuzden bir sey kactigini soyluyor ve ne oldugunu soylememekte direniyor. Ama zorlamiyoruz elbette.

Anladım.. Bu cihazda attenuator da, power amp de sürekli devrede... 2013'ten bir unleash review'ında da o şekilde ifade etmişler. Kutay_'ın belirttiği gibi Class D ibaresi de geçmiş.:

"The BadCat Unleash is a a device that takes the output of a guitar amplifier and applies a dynamic reactive load to it so that the amp responds like it would if it was connected to a speaker, and then feeds the amp’s output to a class “D” switching 100 watt amplifier that feeds the amp’s output to a speaker. These are all things that have been done before this but this is the first time all of these functions have been packaged in one small lightweight unit. " (http://fauxsuperblogs.com/1912/preliminary-review-of-the-badcat-unleash/)

"dynamic reactive load" burada önemli bir tabir sanıyorum. Unleash videosunda da da değinilmiş. Direncin bir hoparlörde olduğu gibi güç ve frekansa göre değiştiği anlamına geliyormuş herhalde.
 
...
"dynamic reactive load" burada önemli bir tabir sanıyorum. Unleash videosunda da da değinilmiş. Direncin bir hoparlörde olduğu gibi güç ve frekansa göre değiştiği anlamına geliyormuş herhalde.
Doğrudur. Hoparlör dediğimiz şeyin eşdeğer devresinde bobin (mıktanıs etrafına sarılan sargıdan dolayı), rezistans (sargının DC direnci ve bazı diğer iç dirençler) ve kapasitans vardır. Sadece bobin ve kapasitenin varlığından dolayı bile reaktif yük olarak kabul edilebilir. Hatta hoparlör ile bir motorun aslında pek de farkı yoktur :)

Aşağıdaki grafikte bir V30 hoparlörünün frekans ile direnç değişimi var:
2x12vintage30s.jpg


Tasarlanan RLC devresindeki (reaktif blok) gaye de işte yukarıdaki grafiğe yakın bir cevap vermesi. Nihayetinde bu devre de bir attenuator olarak davranacaktır. Hatta gücün neredeyse tamamını üzerinde harcayacaktır.
 
Son düzenleme:
Sesi zayıflatacaksam neden yükseltiyorum, yükselteceksem neden zayıflatıyorum. Bu cihazın tek kullanım alanının işe yaramazlığın tanımı olabileceğini düşünüyorum. Pepsinin yaptığı ve birkaç ayda piyasadan kaldırmak zorunda kaldığı kahvaltı kolasından daha vasıflı değil bu cihaz.
 
Sesi zayıflatacaksam neden yükseltiyorum, yükselteceksem neden zayıflatıyorum. Bu cihazın tek kullanım alanının işe yaramazlığın tanımı olabileceğini düşünüyorum. Pepsinin yaptığı ve birkaç ayda piyasadan kaldırmak zorunda kaldığı kahvaltı kolasından daha vasıflı değil bu cihaz.
Kaldi ki, renklendirmeden de olmaz bu is. Send ucuna girilecek harici bir guc kuvvetlendiricisi daha makul.

Hoparlor baglantisina takilacak pasif veya aktif herhangi bir elektronik devre, tonda mutlak surette degisiklik yapacaktir. İsterseniz 20W'tan 100kW seviyesine cikin, istediginiz kadar transparan guc kati tasarlayin, tonal degisiklikten kacis yok.
 
Abi hic dusunEmedim :)
Cunku amfi yok.
Yani cikip ilan vermen lazim.
Jazz chorus 20si olan beni bulsun 1000 dolar 2000 dolar vercem demen lazim. (TR icin degil dunya geneli ilan vermek lazim bi turlu)
Çok nadir, rare amfi yok yani sahip olanda satmiyor.
Bana gelmesi coook buyuk sans.
Ha bir de bi 500 dolarim olaydi 120 heade cokerdim :)
O da ayni zorlukta bulunmuyor ve ustelik devreleri birebir 120 devresi :)
20i ise 120nin benzetmesi ha bu da coook guzel bildigin jazz chorus ama illa bi 120 degil :) (bilgi cihan dusmezden alinmistir)
Nadir olmasi daha doğrusu az bulunması bir amfiyi degerli yapmaz ki sevgili @Sarı Kurdele, senin amfi öyle koleksiyonlarda tutulan bir amfi değil çünkü artık kült olmuş abisi JC120 çok uzun süreden beri var, fiyatları da uygun. Doğrudur Marshall 2061x gibi ufak watt ile çok yüksek ederi olan ve aranan amfiler var (ki bence onun da çok bir numarası yok) ama bu amfi o amfi değil, 1300 liraya sıfır kondisyonda JC 120 alabiliyorum. Modifiye + alım maliyeti 1000 lira sınırını geçmeyi bırak, yaklaşırsa bile bir sürü insan elini sürmekten kaçar çünkü ekonomik açıdan mantıksız olmaya başlıyor. Sebebi de basit ister lambalı olsun ister transistörlü opsiyonlar o kadar çok ki... Modifiye kararını senin de bunları gözeterek vermen yerinde olur diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
jc20 çalmışlığım var (srv müzik) güzel amfi. ufak amfilerin avantajı herşey çok hızlı yani takıp çalıyorsunuz ama jc20 bence biraz bireysel bir amfi. tek başınıza keyif alacağınız türden bir alet.
 
Uzaktan ben de mühendis sayılırım. :) Ve aletin çalışma prensibine mühendislik bakış açısından bakacak olursan, açıkçası bana da çok mantıklı gelmiyor. Ben de ilk başta ses şiddetini azaltmak için attenuator'ın veya arttırmak için cihazın amplifikatörünün kullanıldığını sandım. Gücü neredeyse tamamen sönümlendirip sonra tekrar arttırmak gerçekten garip.

Ancak, belki biraz da "normal" müşteri gözünden bakmaya da çalışmak lazım. 15W-20W'lık lambalı bir amplifikatörü ve cebinde iyi bir attenuator için 300$'ı olan birisi, çıkışı 100W'a kadar yükseltme imkanı, boost ve effect loop için 150$'a daha kıyabilir gibi geliyor bana. Çalışma prensibi, enerji tüketimi vb. potansiyel müşterilerinin çoğunun bence pek de umurunda olmaz.

Bu tip cihazların geleceğini bence daha çok transparanlıkları ve güvenilirlikleri belirleyecek (neticede gitarınla kabininin arasına bozulabilecek bir şey daha koyuyorsun ve okuduğum kadarıyla bad cat unleash bazılarına biraz sıkıntı yaratmış).

Birileri Türkiye'ye getirse de denesek..
 
bence hoparlör sürecek kadar güçlü gelen bir sinyali line seviyesine indirmek mantıklı fakat o noktadan sonra başka bir poweramfi ile sürdüğünüzde ses başka birşeye dönüşür gibi geliyor. yoksa line seviyesine indirdiğinizde oradanda line sinyali olarak miksere girerseniz ve kaydederseniz o daha mantıklı bir iş gibi.
 
Ozel mesajlarim da paylasilmis , hos olmamis. Napayim artik yazmak gerekiyor bir cevap,
ama kisisel satasmalara cevap degil teknik olarak vaktini ayirip kafa yoranlar icin cevap yaziyorum:

1- Ornekleme derken kastim "digital sampling" degil, zira dijital ornekleme demedim dikkat
ediyorsaniz. Belki Turkce tercume icin secilen kelime cok yerine oturmamis olabilir, benim hatamdir.
Sadece sinyalin analog bir kopyasini cekiyorum. Demek ki her sakalli dedemiz degilmis.
Ben Elektronik Muhendisligi dereceme Turkiye'de Bilkent Universitesi'nde basladim.
Daha sonra Amerika'ya gelip 1999 senesinde derecemi aldim, 2005 senesinde de doktorami
tamamladim yine Elektronik Muhendisligi'nde, hepsi Amerika'da dalinda ilk 10'da olan bir okuldan.
Daha evvel de yazmistim, buradan tekrar hatirlatiyorum...

2- Cihazin ne kadar agir ve ne kadar isindigini, icinde ne kullanildigini hemen cozmussunuz zan ile.
Ya dediklerinizin tamami yanlis ise, ki oyle? Evet cihaz duvara priz ile takiliyor cunku aktif bir devre,
ama isinma ve agirlik konusunda tamamen yanlissiniz.

3- Verimsizlik ise yine zan ile yanildiginiz bir nokta. Ayrica, burada yapilmak istenilen is icin
"cihazin guc verimi" tamamen alakasiz bir konu, muhim olan istenilen isi yapiyor mu, yapmiyor mu?
Kullandigimiz tuplu amfiler cok mu verimli yani, onlari da kullanmayalim o zaman?

4- Bu cihazin ilk prototipi hali hazirda studyo ortaminda 15W cikisa kadar denendi ve tonu bozmadigi onaylandi.
Denendigi amfiler 5Watt dan 100Watt'a kadar degisiyordu, ve iclerinde tuplu ve transistorlu amfiler var idi.
Nasil calistigini merak ediyorsaniz, veya inanmiyorsaniz, bir tane siparis verirsiniz, sonra amfinize
baglayip test edersiniz, bu kadar basit. Yapan yapiyor iste, "hic bilenle bilmeyen bir olur mu?"
diye dusunmemiz lazim.

5- Eger ben havadan birseyler uyduruyor olsaydim, bu kadar iddiali olarak sirketime urun yapmam,
satabilmem (hele amerika gibi bir markete) ve reklamini yapmami ne kadar mantiginiz alirdi?
Demek ki egri oturup dogru konusuyoruz burada. "Hic mi akil etmiyorsunuz?"

6- Semasini paylasamam kusura bakmayin, zira ticari bir urun. Bir ipucu daha vereyim hadi - yanliz bu
sadece samimi olarak merak edenler icin, digerleri okumasin lutfen:
Benim yaptigima piyasada en benzeyen urun (bircok farki var ama tabi) "Badcat Unleash" dir.
Bakin buradan okuyabilirsiniz, benim aletteki bazi ozellikler var burada da.
Bu adamlar da yalanci herhalde:
http://www.badcatamps.com/unleash.html

Nokta.
@izzzyy durduk yere paratoner oldu istemeden. E ne yapayım kıskandım, şimdi biraz da ben şimşek çekeyim izniniz ile:

Israrla okul-diploma üstünden hiç yeri olmadığı halde teknik tartışmalarda haklılık devşirmeye çalışan bir zavallıklık var burada, vazgeçmiyorsun da hem, buna hayret ediyorum gerçekten. Üniversite rankingleri gibi kesin bir standardı vs olmayan, pek kimsenin sallamadığı şeyleri de işin içine katarak, bel altı vurarak teknik tartışma kazanıldığı nerede görülmüş?

Doktora yapmanın, ABD de okumanın nesi zor yahu bana bir söyler misin? Nesi zor, bir tek senmisin giden birader? Bunu yapan köpek sürüsüyle adam var bu memlekette herkes CV mi paylaşsın? Bir de elektrik mühendisliği enteresan bir bölüm. Bunun bütününe hakim olmak diye birşey yok. Sinyalcisi başkadır, anten-yayılma çalışanlar başkadır, güç elektroniği çalışan başkadır, yarıiletken devre elemanı çalışan başkadır, biyomedikal çalışan başkadır, dijital tasarım çalışan başkadır, analog entegre çalışan başkadır, mikrofabrikasyon başkadır. Sen alan ne olursa olsun yeri geldi mi hepsinde bir kıytırık doktora ile uzmanlık iddia ediyorsun. Böyle saçmalık olur mu?

Bir derse asistanlık yapınca onu okutmuş sayılmazsın beyim, eğer profesörde zerre meslek ahlakı varsa sınıfa ancak öğrenci gibi ders izlemek için girersin. Boş zamanında ezik ezik quiz düzeltirsin, derse değil recitationa girersin bu arada, biz de yaptık. Asistan ezik bir doktora öğrencisidir ama sende görünenin aksine genellikle de bilgilidir. Senin, verdiysen şayet, sinyal dersi recitationlarına giren adamlar umarım endüstride bu konuda çalışmıyorlardır mesela. Forumda bile senin bitirdiğin okula nal toplatacak okullardan mezun böyle tonla adam var ama bu neyi değiştirir? Hem teknik konu bu antropoloji değil. Ya doğrusun ya yanlış, arası olmaz, "tasarım gereği bu böyledir", "merak ediyorsan satın al kendin gör" diye şark kurnazlığı yapmak olmaz, diploma da buna yardım sağlamaz. Ama asıl sıkıntı şu, teknik terimler konusunda 1000 kere saçmaladıysan 900 keresinde bunun Türkçe'sine mana buluyorsun halbuki çok açık ki algın/bilgin büsbütün yanlış; Türkçe karşılığını seçememen bu yüzden. Türkiye'de teknik terimlerin üretilmesinde sıkıntı olabilir, bunun tonla sebebi var, 1947 de kefen bezi bulamayan insanların transistorü icat etmesi beklenemezdi herhalde, ama bunların doğru çevrilmesi başka. İkisini yapmak da sana kalmaz zaten merak etme buradaki okullardaki lisans eğitimi ABD deki okulların çoğundan iyidir. Kaldı ki ilk 10'u bırak ilk 3 teki okullardan bile mezun adamlar dahi stad dolduracak kadar çok, o vakit tercümeyi yapmak da sana düşmezdi, düşmüyor da zaten. İnsanın hiç görmediği adamlardan yaka silkmesi de mümkün sayende bunu öğrendik...

Nezaketi korumak adına şahsiyetinden vazgeçmek bana göre değil, Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker İslam'ın şiarıdır beyler bugünkü seçimde de bunu gördük, ha gavursanız onu bilemem...
 
Valla benim olay gitardaymış sizi bu kadar yordum forum özür diliyorum.
Traveler guitarımın çıkışının bu kadar farkettiğini ben farketmemişim :D
Evde epiphone'u taktım. Hoparlörler son sesi kaldırmıyor. Üstelik distortiona'a dokunmuyorum.
Tamamen cleande volume 6-7'ye geldiğinde ses müthiş yüksek artık bozulmaya başlıyor ses.
1x12 de ise eminim çok daha iyi olacaktır 10'a doğru geldiğinde bile o yükseklikte bozulmayacaktır.
Ses yüksekliği sorunu çözülmüştür :D
Saygılar sevgiler.
Bilgilerinize emeğinize klavyenize sağlık (y)
 
Valla benim olay gitardaymış sizi bu kadar yordum forum özür diliyorum.
Traveler guitarımın çıkışının bu kadar farkettiğini ben farketmemişim :D
Evde epiphone'u taktım. Hoparlörler son sesi kaldırmıyor. Üstelik distortiona'a dokunmuyorum.
Tamamen cleande volume 6-7'ye geldiğinde ses müthiş yüksek artık bozulmaya başlıyor ses.
1x12 de ise eminim çok daha iyi olacaktır 10'a doğru geldiğinde bile o yükseklikte bozulmayacaktır.
Ses yüksekliği sorunu çözülmüştür :D
Saygılar sevgiler.
Bilgilerinize emeğinize klavyenize sağlık (y)

Nebil ortalığı birbirine kattın lakin. Forum ahalisi elinde sopa seni kovalasa yeridir :ROFLMAO:
 
Geri
Üst