hayvan hakları

vejetaryen misiniz?

  • hayır

    Oylar: 0 0.0%
  • hayır ama zaten pek et yemem

    Oylar: 0 0.0%
  • bence vejetaryenliğin hayvan haklarıyla pek ilgisi yok

    Oylar: 0 0.0%
  • bu konu üzerinde hiç düşünmemiştim

    Oylar: 0 0.0%

  • Toplam oy veren
    308
sitede böyle bir başlık arıyorum bir süredir bulamadım.üzerinde çok ama çok tartışılması gereken bir konu.işe vejetaryenlikle başlamak istedim.ben 1-2 yıldır vejetarjenim.sağlığım umrumda değil,tamamen etik olarak seçmiştim bunu,ama çok daha sağlıklı olduğumu hissediyorum şuanda.
 
ya aslında son 1 senedir benim de aklımda var şu vejetaryenlik konusu. zaten insan bi anda etten soğuyo, kafasında böyle şeyler oluşmaya başlayınca. şimdi ben "hayvan özgürleşmesi" ni okumak istiyorum.
 
Benim gibi kırmızı et hastası, çiğ et görünce bile gözleri dönen bir adamın vejeteryen olması düşünülemez sanırım :p

Hayvan haklarıyla alakalı olduğunu düşünmüyorum. Hayvanlar da yiyecek amaçlı birbirlerini öldürüyorlar, bu insanların yaptığından daha acı verici şekilde oluyor genellikle.. Doğadaki döngü canlıların birbiriyle beslenmesini gerektiriyor. Vejeteryenlik konusu doğru kabul edilip, tüm insanlıkça uygulansaydı, doğal denge çoktan bozulmuş olurdu.. Kuşlar öldürüldüğü için kenelerin sayıca artması gibi..

Ayrıca vejeteryenken merak ediyorum süt filan içiyor musun yoksa tamamen mi kestin işini?

Bir de, bitki de hayatta kalma adaptasyonları gösteren, en az bir hayvan kadar yaşamak için çalışan ve kendini adapte eden bir canlı türüdür. Diken yapar, zehir koyar vs... Bitki tüketiminin etiği nerede kalıyor onu da merak ediyorum.. Neden hayvan değil de bitki?
 
harbi ben çok merak ediyorum şu vejeteryanlık olayını yumurta falan da yemiolar herhalde,ben bayılırım ya omlete :p neyse konuya döniyim çünkü bence vejeteryanlık konuyla alakasız..kaplumbagalar böcekleri,kediler fareleri,timsahlar geyikleri,bi inekleri falan die gidiyo bu olay...biz buna besin zinciri diyoruz.iyi o zaman hiçbir hayvan öbürünü yemesin millet açlıktan ölsün...diğer taraftan ele alırsak yani beslenme dışında evet sokaktaki köpekleri kedileri falan öldürme olayı tamamen yanlış...onun dışında ben bayılırım mangala 8O
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
inan bana bunun iştahla falan ilgisi yok.benim en yakın arkadaşım ki b.k bulsa onu da yiyeceğini kendisi de kabul eder,bu konuda düşünmeye ve tartışmaya onu ikna ettiğimden sonra(biraz uzun sürdü gerçi)kendiliğinden o en sevdiği yemeklerden vazgeçti,şimdi azılı bir hayvan hakları savunucusu.çünkü önemli olan bilinçlenmek.bir süre sonra o tabaktakini bir 'yemek' olarak görememeye başlıyorsun.yaşamı boyunca insanların tutsağı olmuş ve kısacık yaşamlarının sonunda yine insan eliyle öldürülmüş zavallı bir hayvanın cesedi olduğunu farkediyorsun.
diğer hayvansal besinleri yok denecek kadar az tüketiyorum(sadece bazılarıyla artık işim yok) çünkü bu konuda düşüncelerimde gerçekten çok kararsızım.
vejetaryenlerin iddiası şudur:yüzü olan hiçbirşeyi yeme.
bitkiler konusunda dediklerin etkileyici ve düşünmeye değer.ama şöyle düşünüyorum.yaşamak için hayvanları yemeye mecbur değiliz.ama bitkileri yemeye mecburuz.yine de bence bütün hayvanseverler aynı zamanda bitkilere de gereksiz zarar vermez,bu konuda duyarlıdırlar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
bu saydıkların etobur hayvanlar.bizim kesici iki tane dişimiz var kalanlarına dikkat et bir ineğin dişlerine benzediğini göreceksin :LOL:
bizi şu dünyada bütün canlıların efendisi(!),dünyanın sahibi yapan özelliğimiz ne.düşünebilme yetimiz değil mi?ihtiyacımız olanla olmayanı ayırt edebiliriz.oysa ki bir timsahtan bu beklenemez.çünkü o içgüdülerine göre hareket eder,karnı acıktığında gücünün yetebildiğini tutar yer.bu durumda artık bunu her duyduğumuzda "o zaman git hayvanlara da karış onlar da yemesinler birbirlerini"gibi hiç değişmeyen bir tepki vermekten vazgeçelim artık.
 
ya bi de şöyle düşünmek lazım. bitki yiyerek de yaşayabilecekken neden zavallı hayvanları öldürüp yiyeyim?. çünkü zaten o tavukları falan gösteriyolar, o fabrikalarda. yazık onlara. hayatlarına hiç çim mim görmeden ölüp gidiyolar. bunu da düşünmek lazım. bütün hayatları bir hapisanede geçiyor.
ayrıca insanların diş yapısı daha çok vejetaryen yiyim için uygunmuş. yani zaten hepimiz et yerken biraz zorlanırız. böyle çiğneyemeyiz. cebelleşiriz falan.
 
evet ya et iyi pişmemişse bende sevmiyorum böle kayış kayış :p
et yememek daha sağlıklı demişsin ama tam tersi özellikle gelişme çağında çocukların et yemesi gerekiyor özelliklede beyaz et.örneğin balık çok yararlı..tabi senin açından bakınca olaya yani duygusal açıdan ahh vahh diyoruz bizde ama arkadaşlar doğanın kanunu bu ya..ayrıca sadece yemek değil,halı,yorgan,yastık,kıyafet vb.her alanda yararlanıyor hayvanlardan.örneğin deri mont giymiyosunuzdur herhalde :idea:
 
Yaşamak için, hayvanları da yemek gerekir. Müzikte karar kılmasaydım, bioloji ile ilgili bir bölüm okuyacaktım (moleküler bioloji). Hayvansal protein değerleri bitkisel proteinden daha güçlü ve yararlıdır. Özellikle bebekler katı yiyecekle beslenebildiği yaşa gelmesiyle, hayvansxal protein bulunan yiyeceklerle, belirli bir yaştan sonra da köfte gibi kırmızı et olan yiyeceklerle beslenir, doktorlar da bunu ister.

Yüzü olan hiç birşeyi yeme çok ikiyüzlü bir davranış bence. Doğanın içine et, ondan sonra sana bakan bir ineğin yüz ifadesini gördükten sonra etini yiyeme. Bu sadece kendini tatminiyet gibi geliyor bana. Sanki hayvanın suratını bir bezle kapasan kafasına bir şey geçirsen, sonra kesip yiyebilirsin felsefesi.

Hayvanları yemenin hayvan haklarıyla ilgisi yok ki, insan da bir hayvandır, düşünebilmesi sadece aslanlar gibi saldırarak av yakalamama konusunda yardımcı olmuştur(bu durumda).

Ve inan bana, ağılda sütünden vs.. yararlanmak amaçlı inek beslemek ile balkonunda çiçek beslemek arasında hiç bir fark yoktur. İkisi de yaşayan organizmalardır, özgürlük kavramı onlar için var değildir, çünkü özgürlük idealler felsefesinin konusudur, felsefe de bilinç gerektirir. Sen sahiplendiğin hayvana, onun yaşamsal faaliyetlerini sınırlayıcı ya da onun senden rahatsız olmasını sağlayan herhangibirşey yaparsan haklarını çiğnemiş olursun. Birer organizma olarak her canlının hakkı vardır.

Bir de şunu düşün, tüm insanlık vejeteryen olsaydı. Doğadaki dengesizliği düşün, insanlığa yetecek kadar bitki kalır mıydı? Hayvanlar arasındaki etkileşim ne olurdu? Besin piramidni yıkmak demek bu, asıl en büyük doğa yıkımı budur, doğal düzeni bozucu faaliyet.

Bunun üzerine epey bir araştırmam vardı. Hayvan hakları savunuculuğu adı altında vejeteryenlik, otel yapmak için ağaç kesmek kadar zararlı olabilir doğaya.

Öyleyse, düşünerek farklı kararlar alamayan, içgüdü sayesinde tavır koyabilen hayvanların özgür iradeleri varmış gibi varsaymak ne akdar doğrudur? Hayvan hakları bu demek değildir ki..
 
yüzü olan hiçbirşeyi yeme sözünü çok yanlış algılamışsın.söylemek istenen şu:eğer bir şey yüze sahipse bu bilince sahip olma ihtimalinin bulunduğunu gösterir,ya da acı çekebildiğini.mesele bir hayvanın suratını düşünüp et yiyememekten ibaret değil.
 
ya valla sinirlenmeyin..bende kendimi yanlış ifade etmek istemiyorum forumun başlığına baktığım zaman evet hayvan hakları falan tamamda ben olaya vejeteryanlıktan girdiğiniz için okonu bence dünyanın döngüsüyle alakalı diyorum..ayrıca hayvanları çok seviyorum böle köpeklerin falan öldüğünü görüncede çok üzülüyorum ama şöle söliyim mesela taze bi çupra yanında bol yeşilli salata bide rakı olayı seviyorum ne yalan söliyim..
 
Deri mont denmiş, bunun gibi olaylara ben de tamamen karşıyım! Giyinme ihtiyacı, insanın mevsim şartlarından korumak için var olmuştur (soğuk - güneş). İlk zamanlarda bitkisel liflerden giysi yapmak zor olduğundan hayvan derisi kullanılırdı. Şimdi buna ihtiyaç yok. Deri mont, kürt manto, yerde duran ayı postu, tamamen lüxtür! Lüx için hiç bir canlının yaşama hakkı elinden alınamaz. Şimdi deri mont yerine, hayvansal elde dilen giysiler yerine (daha doğrusu elde etmek için hayvanlara zarar verilmesi ya da öldürülmesi gereken giysiler) buna gerek kalmayacak bir çok alternatif vardır. Koyunların yününün alınması farklı bir olaydır, tilkinin postu için öldürülmesi farklı..
 
Yüzü olan bir şeyin bilinçli olması... Hmm... Bir hayvan canını yaktığında yüzünü düşürebilir.. Hepsi yapamaz ama, genellikle insan içine alışık olanlar köpek gibi.. Bu sadece bir tepkidir. Bazı bitkiler dokununca saklanır.. Bazıları bir parça kesit aldığında bir kaç bölümünü soldurur.. Ya da tamamen yaralar kendini...

Peki diğer söylediklerim hakkında?
 
bu yaz o lezzetli çupraların nasıl yakalandığını da bol bol gözlemleme fırsatı buldum.ilginize sunuyorum.
1.oltanı poşedini kovanı kap, deniz kenarında kısmen temiz bir yere otur.
2.balıkları çekmekte kullanacağın 15-20 tane solucan bulmak için kumu eşele.bulduklarını sepete at.
3.solucan avı sona erdiğinde solucanları başlarından tutup böğürlerinden kancaya geçir.
4.kıvranmalarına aldırmadan oltanı suya at.
5.balığın oltaya yakalanmasını beklerken şarkı söyle,oyalan.
6.oltan titremeye başladı.bu da kancanın karnı aç bir balığın damağına girdiğini gösterir.balığı damağına saplanmış oltadan çekerek(kimbilir nasıl bir işkencedir..)oltanı dolamaya başla
7.nefes almaya çalışan,havada çırpınan hayvanı tut,bir hamlede kancayı çek,damağının parçalanmasının önemi yok,nasılsa ölecek.
8.bu adımları bir çok kez daha tekrarla
9.kovadaki yaralı balıkları torbanın içine boşalt.telaşa gerek yok,sen eve gidene kadar onlar muhtemelen ölecektir.
10.balıkları lavaboya boşalt .iç organlarını çıkar ölmemiş olanlar varsa onları kendi yöntemlerinle öldür.
11.pişir
12.masayı hazırla.rakını sakın unutma.lezzetli bir balığın yanında şahane gider.

işte böyle. :(
 
her canlı özgür olmayı tercih eder. neden esaret altındaki hayvanlar depresyone giriyor, yavrularına bakmayıp bırakıyorlar sanıyorsunuz? onları bir robot gibi göstermek içini çok rahatlatıyor değil mi?
bi de biyoloji okumak istiyormuşsun. hayvanların da kendi rahatlarına göre tercihleri var. bir tavuğa seçim yapma fırsatı tanınsa eşinebileceği toprak bir seçimi seçecektir (bkn."Hayvanların Sesiz Dünyası" Marian Stanp Dawkins- Tübitak y.). tel örgü bir zemin değil.
insanlar hep kendilerini düşüneceklerine biraz da çevrelerindeki canlıları düşünselerdi dünya bu hale gelmezdi.
ayrıca insanlar zaten şu anda olmaları gerektiğinden çok fazlalar.
 
Kişisel sohbetleriniz için lütfen irc.turkrock.com adresini veya özel mesaj fonksiyonunu kullanınız ve forum kurallarını okuyunuz. Mesajınız silinmiştir.
 
Kişisel sohbetleriniz için lütfen irc.turkrock.com adresini veya özel mesaj fonksiyonunu kullanınız ve forum kurallarını okuyunuz. Mesajınız silinmiştir.
 
irin in de öldürmemeye dikkat ettiğini tahmin ediyorum çünkü hayvanların sessiz dünyasında böceklerle ilgili bir bölüm var. alıntı da yapayım
"..eğer bir böcek size şöyle deseydi:lütfen bayan halsey,buraya basmayın,yoksa beni ezeceksiniz...ayağınızı çekmeyi düşünmez miydiniz?"
 
Geri
Üst