Bu Sorunun Çözümü Var Mı?..

Çok yardımcı olduğunuz hocam zaten, en azından fikir verdiniz. Linki de okumaya hemen başlıyorum. Böyle bir kaynağa ihtiyacım vardı. Yazan arkadaşın da emeğine sağlık.
 
Yekpare olanından, eski seri...

Ok, üst eşiği gevşetip belli/belirsiz kalın mi tarafına kaydırabilirsiniz ama fark gözle zor görülür olmalı hissi ama rahatlatacak üst perdelerde bu sorun azalacatır.

Bu bana açıkçası fabrika kusuru gibi geldi çünkü sap/gövde hizası ile ilgili oluyor genelde bu problem. Diğer pratik alternatif ise daha kalın veya gergin tipte tel kullanmak gerisini zamanla el/bilek alışkanlığı halledecektir.
 
merhaba.
Gitar floydrose lu ise nut R4 mü yoksa R3 kodlu mu?bunları kontrol et.Uygun nut olmayabilir R3 ve R4 arası 1.1 mm lik bir fark var buda önemli olabilir.
Yani R3 nut E den E ye 35.4 mm iken
R4 nut E den E ye 36.5 mm dir.
sonrası birde floydrose saddle radius unu kontrol et etkisi olabilir.
teşekkürler
 
Son düzenleme:
Üst eşik kilitlerini çıkardım. Fakat değişen bir şey olmadı. Bu yüzden sanırsam nut'larla ilgili bir durum değil. Mertay'ın da dediği gibi fabrikasyon hatası daha olası gözüküyor bana. Gitarı alalı yaklaşık 2 ay olacak. İlk zamanlarda zorlanıyordum ama şimdi biraz alıştım. zamanla tamamen alışırım belki. Ama gene de güvenilir bir lutiyere göstermeyi düşünüyorum. Çünkü garip bir durum. Daha önce sabit köprülü, bolt-on gitarlar kullanmıştım. Hiçbir böyle bi sorunla karşılaşmamıştım.
 
nutlar da teller arası mesafe olayı değişken oluyor genelde.R4 kodlu locking bir nut teller arası mesafe 36.5mm oluyor buda geniş bir tel arası mesafe demek.bunun sonucunda klavye sonuna yaklaşıyo olabilir teller.R3 de daha dar 35 mm.
nut nuz tahmin ediyorum standart R4 tür nutun arkasında yazar.R3 temini ile bu iş biter tahmin ediyorum.
Ayrıca temin ederseniz R3 nut un radius u floydrose radius una dikkat edin aynı inch de olmalı
teşekkürler iyi günler
 
Gitar bolt-on olsa kolaydı halletmek ama işte bu şansımız yok, sapı sök taksa gerçekten sorun o zaman tuzlu olabilir bu iş. Tamir ederim diyen ile mutlaka fiyat konuşun girişmeden önce.
 
Okudum fakat sorunu halen anlamadım. Mi teli nasıl düşüyor? Pull-on/off da gitar nasıl fretten düşer? Yani köprüdeki saddle, teli mi tutmuyor? Yoksa kastettiğiniz şey mi telinin bendi esnasında klavyedeki pozisyonundan mı çıkıyor? Aslında FR'i de içeren yüksek çözünürlük bir foto alabilirsek yardımcı olabilirim fakat normal bir durumdur diye düşünüyorum. Bazı stratlarda da benzer durum oluyor. Eğrilik veya gerçekten tasarımsal bir problem değilse defo değil, tasarımda tercihen yapılan birşey(teller arası mesafe açılsın diye). Sebebi de nut boyutu, başka da bir sebebi yok, eğer nut boyutu kısaltılırsa düzelir fakat bu sefer teller birbirine daha çok yaklaşmış olur.
 
Evet, pull-off'larda teli aşağı aşağı çektiğim için mi teli klavyedeki pozisyonundan çıkıyor. Şimdi biraz daha el hassasiyetim gelişti, kontrol edebiliyorum. Nut olayını araştırıyorum, yazdıklarınız sayesinde baya bir şey öğrendim. Köprünün hiçbir anormal bir durumu yok, fiziksel olarak. o yüzden fotoğrafı hiç yardımcı olmaz. Sadece metal yüzeyinden kararmalar var ki, o da doğal bir durum. Peki, nut'u çıkartırsam, köprü ayarlarında bozulma olur mu? (Tellerin yükseklikliği, entonasyon vs.) Çünkü anladığı kadarıyla nut'un arkasında yazıyor modeli.
 
Sizin şu an nut için yapabilecek bir şeyiniz yok. Nut'ı çıkarırsam durumu bir alternatif değil. Bilen biri tarafından dikkatlice nut E tarafına doğru tekrardan çıkartılıp, vidalanabilir. Yani hafif kaydırma yapılabilir ama o sizin işiniz değil.
 
Son düzenleme:
Benim anladığım kadarıyla siz 1. telde teknik uyguladığınızda (trill-vibrato vb.) teli perdeden aşağı kaydırıyorsunuz. Mesajların büyük kısmını okudum (tamamını değil) genellikle köprüden falan bahsedilmiş, fakat bahsettiğiniz sorun bana köprüyü değil klavyeyi-sapı işaret ediyor.Şöyleki; gitarı yatay bir pozisyona alıp tellere üstten baktığınızda 1. telin klavye kenarı ile olan mesafesi, 6 telin klavye kenarı ile mesafesine eşit olmalı. (bilmem anlatabildimmi) . Eğer böyle değilse sapınız yamulmuştur. (ciddi bir soruna işaret eder). Sanki sizin durumunuzda bu gibi. Yada gitarın ölçüleri 1. ve 6. tel klavye kenarına yakın olarak dizayn edilmiştir sizde buna alışık olmadığınız için teli fazlaca aşağı kaydırıyorsunuzdur.
Özetle köprü problem olması milyarda bir bile değil bence. Zaten FR köprü aşağı kaysa (ki bu teknik olarak imkansız), direkt olarak FR bıçaklardan ayrılır ve köprü elinizde kalır. Böyle bir durumdan bahsetmediğinize gore sapınızı control ettirmenizi öneririm.
 
gitarı yatay bir pozisyona alıp tellere üstten baktığınızda 1. telin klavye kenarı ile olan mesafesi, 6 telin klavye kenarı ile mesafesine eşit olmalı.
heh işte, 1. tel ile 6.tel klavye kenarları eşit değil benim gitarımda. Bu benim de kafamı kurcalamıştı. 6. telin klavye kenarı daha fazla ki, bana tam tersi olması gerekir gibi geliyor. Birkaç fotoğraf çektim; hem köprünün hem sapın.
DSC_0158.JPG
DSC_0159.JPG
DSC_0161.JPG
DSC_0165.JPG

Bunlar da sapın fotoğrafları:
DSC_0160.JPG
DSC_0162.JPG

Bu durumda sapta bir sorun olabilir ama sapta da herhangi bir atma ya da yamukluk söz konusu değil, dümdüz bir klavyesi var. Entonasyon da sorunsuz.... Köprü olması gerektiği gibiyse sap da sorunsuzsa, bu gitarın problemi ne o zaman?...
 

Dosyalar

  • DSC_0158.JPG
    DSC_0158.JPG
    207.4 KB · Gösterim: 165
  • DSC_0159.JPG
    DSC_0159.JPG
    209.7 KB · Gösterim: 165
  • DSC_0161.JPG
    DSC_0161.JPG
    211.1 KB · Gösterim: 164
heh işte, 1. tel ile 6.tel klavye kenarları eşit değil benim gitarımda. Bu benim de kafamı kurcalamıştı. 6. telin klavye kenarı daha fazla ki, bana tam tersi olması gerekir gibi geliyor. Birkaç fotoğraf çektim; hem köprünün hem sapın.
37199 eklentisini görüntüle 37200 eklentisini görüntüle 37201 eklentisini görüntüle 37202 eklentisini görüntüle
Bunlar da sapın fotoğrafları:
37203 eklentisini görüntüle 37204 eklentisini görüntüle
Bu durumda sapta bir sorun olabilir ama sapta da herhangi bir atma ya da yamukluk söz konusu değil, dümdüz bir klavyesi var. Entonasyon da sorunsuz.... Köprü olması gerektiği gibiyse sap da sorunsuzsa, bu gitarın problemi ne o zaman?...
Sap nasıl sorunsuz :) , sorun tamamen sapta. Muhtemelen acemice Trust Rod la oynanmış ve sapa zarar verilmiş. Bunun dışındaki ihtimaller küçükte olsa, sap çok çok kalitesiz yapılmıştır ısıdan nemden kaymıştır, yada düşmüştür vs.
Benim tahminim acemi ellerde Trust Rod zorlanmış.

Not: 1. telde 6. telde klavye kenarına eşit mesafede olmalı, herhangi biri daha yakın yada uzak olmamalı.
 
Son düzenleme:
Ek olarak; sapın yamuk olduğunun bir kanıtıda fotoğraflarda mevcut zaten. 1 perde ve civarında nispeten 1. ve 6. tel klavye kenarına belirli bir mesafede duruyor. (eşit mesafede olmasalar bile. ki eşit olmalı) ama 24. perdeye bakıldığında 1. tel ile klavye kenarı arasında nerdeyse mesafe yok.
Kötü haber veren olmak istemem ama sorun ciddi görünüyor. Naçizane tavsiyem yeni bir gitar alın, tamir ettiriseniz astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Ayrıca tamir olsa bile sağlam bir performans sergileyeceğine inanmıyorum.
 
Son düzenleme:
Çok sağol hocam verdiğin bilgiler için, en sonunda çözümü bulduk :) Kesinlikle haklısın, 24. perdeye doğru mesafe nerdeyse sıfırlanıyor, bu da sololarda çok zorlayıcı oluyor. Tekrar lutiyer yolu gözüktü bana. Bursa'da bu sorunu halledebilirsem çok iyi olacak. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
 
Geri
Üst