Bilgisayarım Açılmıyor

Selamlar,
Sorunumu özetleyeyim. Bilgisayarim acilis ekrani olan "Microsoft Corporation" yazısinin yazdığı kisimda donuyor ve acilmiyor. 10-15 dakika bekledim hala öyle. Giris ekraninda f8 yaparak güvenli modda acayim dedim, guvenli mod.da acilirken de "\windows\system32\drivers\aswrvrt.sys" kisminda takili kalıyor. Nette bununla ilgili okuduklarim ise yaramadi, daha dogrusu bilgisayar guvenli modda acilirsa yapilacak seyler soylenmis. Bu konuda bir fikri, bilgisi olan arkadaslar yardimci olurlarsa cok sevinirim. Tek korkum isinma problemi yuzunden harddisk falan yanmasi. Icerisinde 4 yildir ozenle tuttugum ders notlarim var ki yukseklisansta lazim olacak bir cogu. Kurtaramazsam icime hasirt diye oturacak.

Bu arada bilgisayarim Samsung r580 3 gb ram 320 gb harddisk laptop. 5 yaşında. Cok fazla isinma problemi yasiyorduk, everest programindan baktigimda 85 90 dereceyi buluyordu ısı. Ekstra fan olmadan kullanamiyordum.
 
Son düzenleme:
Laptop mu Masaüstü mü? Masaüstü ise açmaya çalıştıgğında kasadan herhangi bir ses geliyor mu? Yok Laptop kullanıyorum dersen notların c sürücüsündemi d sürücüsünde mi? Eger oda D sürücüsündeyse C'yi biçimlendirmeyi deneyebilirsin.
 
Harddiskiniz yanmış olabilir. BIOS ekranına girebiliyorsanız oradan kontrol edin. BIOS ekranına girebildiyseniz formatlamayı deneyin, formattan sonra dosyalarınızın çok büyük bir kısmını kurtarabilirsiniz endişeniz olmasın.
 
Formatlamayı filan denemeyin, not mot kalmaz. Hard Disk yanmaz o şekilde. Kilitlenmelerin temelde birkaç sebebi vardır.
Önem sırasına göre esas ihtimaller:
1)Ramler %90. 2 ram varsa tek tek deneyin. Birinde problem olabilir ve illa ki açılacaktır. Muhtemelen bu sizin sorunu çözer.
2)Önce şunu sorayım, hiç adaptör değiştirdiniz mi? Farklı voltaj ya da bozuk laptop adaptörleri bahsettiğiniz duruma sebep olur.
3)Aşırı sıcaklar(yaz ayı) ve eksik fan temizliği sebebiyle, laptop kendini açamıyor, ani sıcaklık yüklenmesi sebebiyle kilitleniyor olabilir. Fan sesi çıkıyor mu kontrol edin. Bios'a girip, sıcaklık sensörlerine bakın, daha program çalışmıyorken 75-90 derece görüyorsanız sorunu buldunuz demektir.

Düşük ihtimaller:
4)HDD gerçekten de arızalanmış olabilir.
5)Anakart Chip problemi. Bu en düşük ihtimal ama üstteki 3ü değilse, kesinlikle budur. Genelde eksik fan temizliği, 2-3 seneden uzun süre boyunca işlemci-ekran kartı ısı ileten jellerin yenilenmemesi ile ağır program/oyunların kullanılması buna sebep olur.

Hiçbir durumda formata yanaşmayın. Gerekirse HDD çıkartılıp, masaüstünde açılarak yine her notunuzu kurtarırsınız, yani veri kaybetme ihtimaliniz yok.
 
Abimin bilgisayar mağazası var Adana'da (Aynı zamanda teknik servis olarak hizmet veriyorlar),yazdıklarınızı paylaştım: "f8'den çalışan en son ayarlara döndürülebiliyorsa deneyin; olmazsa yeniden kurulum gerekli" dedi. Ama ders notlarınızın yedeğini aldırtabilirsiniz her durumda.
 
Abimin bilgisayar mağazası var Adana'da (Aynı zamanda teknik servis olarak hizmet veriyorlar),yazdıklarınızı paylaştım: "f8'den çalışan en son ayarlara döndürülebiliyorsa deneyin; olmazsa yeniden kurulum gerekli" dedi. Ama ders notlarınızın yedeğini aldırtabilirsiniz her durumda.

Kilitlenme oluyorsa, yeniden kurulum da işe yaramaz. Yeniden kurulum ancak PC'de kilitlenme olmuyorsa işe yarar. Donmalar, kilitlenmeler, donanımsal probleme işaret. Yeniden kurulum yapmadan önce mutlaka HDD'nin çıkartılıp harici bilgisayarda verilerin alınması gerek, yoksa bütün notlar-fotoğraflar gider.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Su an aciliyetten evden çıktım. Döndüğümde olabilecek duzeltmeleri bir bir deneyecegim. Hafiften zamanini doldurdugunu hissediyordum ama beni birakip gitmez zannediyordum :D

Edit: duygusala bagladim :)
 
Yalnız üstte 2 farklı bilgi vermişsiniz, bir yazı çıkıyor demişsiniz, bir microsoft yazısında donuyor demişsiniz. Bazı arkadaşlar o yüzden sanırım tekrardan kurun demiş. Bu çok önemli bir fark, eğer yazı çıkıyor, bıdı-bıdı eksiktir diyorsa ve donma yok ise, yani enter'e basıldığında laptop tepki veriyorsa, yazılımsal bir problemdir, dert etmeye gerek yok kesinlikle. Herşey sağlam, sadece windows'u yeniden kurmak gerek. Veriler yerinde duruyordur fakat kesinlikle F8 kurtarma yapmayın, o seçenek image dosyasını HDD'nin üstüne atar ve mevcut bütün verileri siler aman diyeyim ama normal bir windows cd'si ile kurulum yaparsanız ve eski dosyaları koru derseniz, windows.old altında bütün eski dosyalarınız korunur.
 
tamamen yazılımsal bi sorun. formata falan gerek yok. ayrıca bilgiler herşekilde kurtarılır üzülmeyede gerek yok. düzgün bir boot cdsi bulup bilgilerinizi kurtarabilirsiniz sakın format attırmayın bu en basit çözüm. ikincisi ise düzgün bir bootcdsi ile yine aynı şekilde o dosyanın bulunduğu bölüme gidip aynı şekilde dosyanın ismini değiştirip tekrar başlatılarak deneyebilirsiniz bu işlem işe yaramazsa tekrar bootcdsi yardımıyla ismini orjinal hale getirmek gerek. bunlar denenebilir bunları deneyip tekrar geri dönüş yapabilirsin ona göre çözüm yolu ararız.
 
aynı şey 3 ay önce farklı bir marka ve modelde benim de başıma gelmişti. 85-90 derece normal bir ısı değil, büyük bir olasılıkla kuzey chipsetlerin yanmış olabilir, bilgisayarın açılmaması ana kartının zarar görmüş olabileceğine de işaret edebilir. çünkü kuzey chipsetinin yanmasına zamanında müdahale edilmemesi anakartın perte çıkmasına neden olabiliyor. bende açılmama sorunu yoktu, sadece aşırı ısınıyordu ve gidip götürdüm bi servise, tek başına üstünden gelebileceğin birşey değil çünkü.
eğer kuzey chipsetlerin yanmışsa bunun tamiri epey zahmetli, bence bir servise götür derim, en azından fiyat al, harddiskin kurtarılır ondan dolayı korkma, umarım anakartına birşey olmamıştır.
 
companero kuzey chipsetler yansa okadar sürücüyü yükleyecek kadar veya windows yazısını gösterecek kadar sağlıklı işlem yapamaz. chipstde felan hiçbir sıkıntı yok gayet iyi işlem yapabiliyor. sadece bsod atıyor pc o driver yüzünden okadar. herşekilde çözülür.
 
Death'e katiliyorum... Yazılımsal bir sorun hatta sürücüler ile ilgili bir durum olma olasılığı çok yüksek...

Dosyaları kurtarmak için benim aklıma gelen en kısa yol şu:

Bir yerlerden "window başlangıç CD'si" bulup, sorunlu bilgisayarı bununla başlatmak,
Buna imkanınız yoksa, boot özelliği olan bir USB flash belleğe (yeni bütün flash belleklerde bu özellik var) başka bir işletim sistemi kurup (Ubuntu mesela), sorunlu bilgisayarı bu flash bellek ile de başlatmak...

Bu şekilde başlattıktan sonra dosyalarınızı vb. şeyleri kurtarabilirsiniz... Sonra da bilgisayarınız formatlayıp temiz window kurup kullanmaya devam edersiniz...

Bu arada Windows'un versiyonunu yazmamışsınız... Bir de son zamanlarda bilgisayara yeni donanım tanıttınız mı? Yeni sürücü yüklemiş olabilir misiniz?

Umarım dosyalarınıza kavuşursunuz...
 
zaten internettede o sys dosyasını araştırırsanız burada yaşanan sorunu bir çok kişi yaşamış. büyük ihtimal o driver ile alakalı bi sıkıntı var.
 
valla bilmiyorum o kadar uzman değilim, sadece kendi başıma gelen bir hadiseyi arkadaşın durumuna benzettiğim için yazdım.
benim kuzey chipsetlerim yandığı halde bilgisayarım çalışmaya devam ediyordu bu arada, bunu da belirtmek isterim, yeni chipset takılıp fan ve çevresi temizlendi, şu an ne bir ısınma var ne birşey, halloldu.
arkadaşa fikir vermek için yazdım, yine kendisi bilir, yazılımsal yolla halledebiliyorsa ne ala ama ısınma problemi devam ettiği sürece sanki sorun donanımda gibi geliyor bana.
 
size kuzey chipset yanmış denmiş olabilirde. kuzey chipsetin yandığını kavrayabilecek bir teknik servisin türkiyede olacağını sanmıyorum üniversite labaratuvarlarına yolalmıyorlarsa sorun yok. chipsetin herhangi bi kısmı yanarsa devre tamamlanamayacağından doğru işlemler yapamaz. çalışmaz.. olay budur.
 
peki kuzeychipsetinin değişimini kaça yapar ortalama bir bilgisayarcı? kuzeychipseti, malzeme, işçilik ve fan yollarını temizleme gibi birkaç yan iş. taş çatlasa ne kadara tamir edilir?
 
Öncelikle geçmiş olsun. Sorununuzun çözümü için windows cdsinden komut istemine girip chkdsk /p komutunu girmeniz gerekmektedir. Windows eksik bir sistem dosyası varsa tespit edip yerine koyacaktır. Windowsu yeniden kurarsanız, format atmasanız dahi, bazı dosya içerikleri (masaüstü, belgelerim gibi) gidecektir. Windows'unuz şifreliyse de diğer bir bilgisayara takıp yedek alamazsınız .Erişim engellenir.

Dediğimi deneyin.
 
Öncelikle geçmiş olsun. Sorununuzun çözümü için windows cdsinden komut istemine girip chkdsk /p komutunu girmeniz gerekmektedir. Windows eksik bir sistem dosyası varsa tespit edip yerine koyacaktır. Windowsu yeniden kurarsanız, format atmasanız dahi, bazı dosya içerikleri (masaüstü, belgelerim gibi) gidecektir. Windows'unuz şifreliyse de diğer bir bilgisayara takıp yedek alamazsınız .Erişim engellenir.

Dediğimi deneyin.

Windows 7'de yeniden kurulumda hiçbir dosya gitmiyor. Hepsi windows.old olarak yedekleniyor. Windows şifreli de olsa diğer PC ile açıp, bütün dosyaları yönetici olarak izin ver şeklinde ayarlarsanız, erişirsiniz.
 
Windows 7'de yeniden kurulumda hiçbir dosya gitmiyor. Hepsi windows.old olarak yedekleniyor. Windows şifreli de olsa diğer PC ile açıp, bütün dosyaları yönetici olarak izin ver şeklinde ayarlarsanız, erişirsiniz.
Birinci dediğiniz için belgelerim ve masaüstünün kesin gittiğinden eminim, onlar gitmese dahi registry gidiyor. Kurulu herhangi bir program yeniden kurulmak zorunda. Bunlar da zahmetli. Şifreli windowsu diğer Pc ile açmıştım fakat dosyalar erişim engellendi yazısıyla erişime kapanmıştı. Daha sonra eski Pc den şifreyi kaldırınca görebilmiştim. Belki daha kolay geliyor diye öyle bir çözüm düşünmüş olabilirsiniz ama söylediğim yöntem 3 dakika sürmeyen %90 işe yarayan bir yöntemdir. Tabi herkes kendine göre en kolayını yapmalı.
 
Geri
Üst