Kayıt konusunda biraz bilgi!

Dostlara, ben evde kafama göre gitarla takılıyom,doğaç moğaç.
Adam gibi kayıt yapmak istiyorum,tabi ucuza da mal etmek istiyorum bunu. Elimde Washburn WG580 gitar, Boss me 33 Processor, Korg
PXR4 rayıt aleti, Crate gfx15 anfi var. Bunların dişinda bell stereo anfi,mono anfi,bi ton dek ve bii ton Shure mikrofon fala var.
Ben öncelikle sorunumu anlatayım.
Gitar, me33, ve Gfx15 anfi ile aldığım ton dehşet. Bu anfının çıkışı çok az ama dehşet bi tınısı var. TAabi lambalı mambalı kullanma şansım olmadığı için bilemicem, ama beni tatmin ediyor. Lakin ben bunu kayıt etmek istiyorum ve me 33 de amp simulator olmasına rağmen bilgisayar ile veya herhangi bir başka kaynakla yaptiğim kayıt distorşından çok cızırtı oluyo. Ama daha cab simulatorlarını denemedim. Denemekte fayda var, lakin istanbulda öğrenciyim ve memlekete gidince denerim. Anlıyacağınız ben me33 ve anfi ile aldığım soundu adam gibi kayıt etmek istiyorum. en sonunda kızıp Korg pxr4 aldım zaten. Bu processorun bu bi eksiği mi, amp simulator'ü çok mu kötü?
Bi de Anfiden aldığım sonucu mikrofonla kayıt etmek istemiyorum çünkü dışarıdaki sesleri de alıyor. Bi ara bi müzik mağazasındaki bi stüdyo gitaristi ben kayda anfimle gidiyoum, bu herkesin sorunu, adam gibi bi kayıdı ancak 100 000 $ lık bi stüdyoda olur demişti. Bi de bilgisayar ile yapılan kayıtlar benim pxr4 den bile kat kat kötü oluyor. Bi ton dip ses. Creative Live dan iyi bi ses kartı daha denemedim, ama yaptıklarımı mixlerken sanki bi ton kayıp oluyor, halbuki pxr4'te bi ton mixledim, kayıp pek duyulmuyor. Onun da tek sorunu Mpeg1 layer 2 kaydedişi. 32khz den yukarısı yok bu formatın, lakin sanki mp3 den bile iyi netice alıyorum, sanırım daha az sıkıştırıldığı için. Sorularım çok karışık biliyorum, lütfen bi arkadaş uzun uzun yanıtlarsa çok sevinirim. Bu arada forumda yeniyim mailime ulaşabilip ulaşamadığınızı falan pek bilmiyorum, eğer cevabı mailime de gönderirseniz sevinirim.
Bu arada Kayıtları bu alet içerisinde 24 bit işliyormuş. İnanın türkiye korg genel distribütöründekiler bu aleti bende n az tanıyorlardı almaya gittiyımde ve denemek için bir gitar bile yoktu!
Bence dehşet bi alet, gerçekten abartılı özelliklere sahip. Hem bas , hem ses, hem keyboard hem de gitar processou olarak kuıllanılabiliyor. herkese tavsiye ederim, lakin türkiye fiyatları abartılı ama katlanıyoruz ne yapalım!
[email protected]
 
İnsana bir dirhem bal için bir çeki odun çiğnetmeyin, sorularınızı kafanızda toparlayın, özetleyin ve öyle yazın. Kafası karışmış insanların konuşması gibi konudan konuya atlayıp soru sormaya çalışmayın.

Sen daha soru sorarken kafanı toparlayamazsan cevapları nasıl anlayacaksın? Kafanı daha fazla karıştırmaktan başka bir işe yaramayacak.

Şimdi sorunu tekrar alalım, sakin sakin, birer birer.

Sevgiler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Anlıyacağınız ben me33 ve anfi ile aldığım soundu adam gibi kayıt etmek istiyorum! Sorunlar tabi ki yukarıdaki ayrıntılarda. Distotion soundu nasıl kayıt edilir, bir diğer değişle ama herhangi bir line outtan. OK?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Elimde nelerin mevcut olduğunu sanırım sorunu çözmek için bilmiş olmanız gerekiyor. Birşeyi anlanmak durumunda olduğunda, önceklikle ayrıntılar tk tek anlaşılmalı. Tamam sorular belki sıralı değil ama sanırım bağlantılı, ve istediğimin, almaaya çalıştığım sonucun yansıması. Ben edebiyat öğrencisiyim, sanırım bu modern anlatı tarzı, insanların kafalarındaki sorunları aynen kağıda yansıtmasını anlamak adına çektiğiniz sorunu yaşamanızdaki başlıca sorun bundandır. Yeterince karışık oldu mu?
 
En güzel distorsiyonlu gitar amplifikatörün önünden kaydedilir, ama zordur. O zorluğu kolaylaştırmak için amp modeller denen cihazlar piyasaya çıkmıştır. Netice verirler ama hiçbir zaman harbi ampli mikrofonlamanın yerini tutmazlar.

Gitar amplisinin önünden en güzel distorsiyonlu gitar soundu hoparlörün membran eksenine 30-35cm mesafeden yakın mikrofonlama usulünde bir adet SM57 tipi dinamik mikrofon ile yapılır. Zira dinamik mikrofonun membranı yüksek ses basınçlarını kaldırabilecek niteliktedir. Ya da kaliteli bir geniş diyafram condenser mikrofonu 1 ila 2 metre öteye yerleştirmek suretiyle alırsın. Onu kaliteli bir A klas mikrofon pre'sine girersin, Focusrite ya da SPL gibi, çıkışını da kayıt cihazının ibresi maksimum sinyal seviyesinde -12dB ilâ -6dB arasında bir yere vuracak şekilde kaydedersin.

Kuvvetli gitar soundu elde etmek için de aynı gitarı tekrar tekrar çalıp birkaç kez üst üste kaydedersin, sonra onların hepsini bir araya mikslersin.

Oldu?
 
Maalesef hayır, o tip chat yazılımlarını 1999'dan beri bilgisayarlarıma sokmuyorum. Sorularını buradan alabilirim. Ancak lütfen özetle ve kısa tut, konuya gel. Mesela Korg'un TC distribütöründe bir tane gitar bile olup olmaması bizi ilgilendirmiyor, biz sadece burada insanların teknik sorunları ile ilgileniyoruz, o yüzden sorularında diğer insanları ilgilendirmeyen detaylara girmekten kaçın, sana yardımcı olmak isteyenlerin vaktini boşa harcatma.

Bu arada adım da Mahçem değil, Mahcem.

Anlaştık sanıyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Neyse, irc dekiler chat'e gelmediğini söylüyorlar, belki hala nettesindir.
1-Studyolarda yapılan kayıtta hep bu söylediğiniz sistem mi kullanılıyor?
Evde güzel bi ses yalıtımı sağlamak lazım bunun için, malum, dişarıdaki asesler de kayda karışıyor; biraz zor yani.
2-Ayrıca sırf amp modelling yapıp Processor özelliği olmayan bi alet varmı, modulation, ve distortion u kast ediyorum.
3-Sanırım bazı gitar anfilerinde line out var. Bendekinde yalnızca kulaklık çıkışı var, bunun line out sinyalince çıkış gücü dışında bir farkı var mı?
 
Leadmaster demiş ki:
1-Studyolarda yapılan kayıtta hep bu söylediğiniz sistem mi kullanılıyor?
Evet.
Evde güzel bi ses yalıtımı sağlamak lazım bunun için, malum, dişarıdaki sesler de kayda karışıyor; biraz zor yani.
Maalesef öyle. O yüzden amp modeller denen cihazlar çıktı zaten, ampli mikrofonlama gereksinimini ortadan kaldırmak için. İlk başlarda neticeleri oldukça yapmacıktı ama özellikle bu POD XT serisi oldukça iyiymiş diyorlar, ben denemedim, bende eski POD 2 serisi var.
2-Ayrıca sırf amp modelling yapıp Processor özelliği olmayan bi alet varmı, modulation, ve distortion u kast ediyorum.
POD ya da Behringer V-Amp gibi cihazların efekt kısımlarını by-pass edip sadece amp simülasyon ya da kabin simülasyon özelliğini kullanabilme imkânı var, onun dışında yine aynı işi gören ama bilgisayara USB'den bağlanan ve ses tonlarını efektlerini bilgisayara yüklü software vasıtası ile işleyen Guitar Port gibi çözümler var, Line6 web sitesine bakarak daha iyi bilgi bulabilirsin: http://www.line6.com
3-Sanırım bazı gitar anfilerinde line out var. Bendekinde yalnızca kulaklık çıkışı var, bunun line out sinyalince çıkış gücü dışında bir farkı var mı?
Var. Orada çıkış gücünden daha çok empedans uyumsuzluğunda sıkıntı çekme ihtimalin var, zira kulaklık empedansları ile Line I/O empedansları arasında fark vardır. Genelde gürültülü bir sinyal girişi ile neticelenir ama dene bakalım, belki işini görür.

Müzik yapmak pahalı iş. Eninde sonunda olay geliyor iyi ekipmana dayanıyor.

Kolay gelsin.
 
Türkiye'de yaşamaman seni belki bu tür sorunlardan kurtarıyor ama Bu forumdaki eski mesajları incelediğimde, araştırın edin tarzındaki mesajlarınızı pek olumlu bulmuyorum, kaldı ki bu aletlerin temini de bi ton sorun. Neticede Türkçe hazırlanan bir forumu, Türkiyedeki şartlardan bağımsız düşünmek yanlış! İnsanlara bu da yardımcı olabilir hem, neticede oraya giden bir alıcı bu konuda hazırlıklı olur, ki türkçe bir forumun alıcısının da genellikle tütkiye'de yaşaması çok olası değil midir?
Olayı kişiselleştirmek istemiyorum, yanlış anlama,
nickini de kasıtlı falan yazmadım, aklımda öyle kalmış.
 
O zaman neden ESP, Fender, Jackson gitarların peşinden koşuyorsunuz da ne bileyim Murat Sezen gitar ya da Ekrem Özkarpat gitar ya da Çağlayan gitar çalmıyorsunuz madem Türkiye şartları filan? O insanlar Amerikan Uzakdoğu ürünlerine havada karada basacak kalitede gitarlar üretiyorlar sonuçta, hem de çalacak adamın eline isteğine göre. Ama millet bir kaptırmış Amerikan gitarı gidiyor. Madem dışarıdan mal getirtmek müşkül, kendi piyasanı kendin yarat o zaman. Yani diyebileceğim birşey yok ki. Zamanında biz de aylarca hatta bir yıl bekledik dışarıdan bir cihaz getirtmek için.

Türkiye şartları diye birşey yok, burada da benzer sorunlarla karşılaşıyorsun. Ben daha geçen gün daha ucuza geldiği için 4500$'lık mal sipariş ettim ABD'den. Vergisi kuryesi KDV'sini ekliyorum buradan daha ucuza geliyor. Bu arz talep meselesi, ben mesela buradan Mackie Control almaya çalıştım, ABD'de o kadar çok satıyor ki adamlar Avrupa temsilcilerine mal göndermeye tenezzül etmiyorlar, buradaki UK temsilcisi "Mart'ta belki" diyor, bir arkadaşım siparişi Ekim'de vermiş hâlâ ses yok. Açtım telefonu ABD'den sipariş ettim geçen Perşembe, bugün email geldi, DHL'e vermişler gelecek.

Bu işler maalesef böyle. Eğer sen de aynısını istiyorsan aç telefonu yaz emaili gönder faksı ver siparişi Amerika'ya Almanya'ya, koysunlar DHL'e FedEx'e bak nasıl geliyor istediğin ürün üç gün içerisinde eline. Yapmadığımız iş değil.
 
Tamam, sağ ol. Insan nedense hep denemek istiyor cihazı almadan önce. Tabi aynı marka bir üzünü daha önce kullandıysan olay farklı, bu insanda bir güven sağlıyor.
Byez!
 
Sampling oranları ve bit uzunluğu ile ilgili sorunu ve cevapları bu başlıktan ayırıp kendi başına bir başlık yaptım, arada kaybolmasın diye, zira çok kişinin merak ettiği bir konudur o.
 
Geri
Üst