Enstruman Kablosu Onerisi

Atilacan Dostum ;
Plasebo etkisini ben de biliyorum. Haklısınız böyle bir durum her zaman olabilecek bir şey. Ama son 3 yıldır , bu konularla o kadar çok uğraştım ve kafa yordum ki , ( ve de o kadar çok gereksiz para harcadım ki ) , duyum konusunda yeterince objektif olabildiğime inanıyorum açıkcası.
Bu konuda bilimsel bir veri var mıdır ? Bildiğimi söyleyemem. Ama ben en azından ; bu konuda yaşadığım birebir tecrübelerimi objektif bir şekilde sizlerle paylaştım.
Bana göre bu duyum meselesi bir skaladır esasında. Bir uçta iyi duyum vardır , diğer uçta ise kötü duyum vardır.
Bir de bu iki uç arasında kalan duyum seviyeleri vardır. Sonuçta herkes kendi ihtiyaçları ve imkanlarına göre , kendisini bu skalanın bir yerinde konumlandırır.
Ben bunları yaptım, siz de bunları yapın diye bir iddiam yok zaten. Benim derdim sadece kendi tecrübelerimi sizlerle paylaşmak ve Forum'da fikir zenginliği yaratmak.

Lambali ampliler icin soylerseniz eyvallah, degismeler olabilir, fakat sizin cihazinizin icinde voltaj regulatoru var, istediginiz kabloyu takin seste hicbir degisme olmasi mumkun degil zira ne voltaj degisiyor ne frekans degisiyor, dolayisi ile sesin de degisme ihtimali yok. Tekrar tekrar deneyin fark olmadigini goreceksiniz.
Diger yandan lambali amplilerde olusan farklar, sebekedeki degisimlerle de olusabilir. Bu degisikliklerin sese olumlu veya olumsuz etkisi olabilir.
 
Mehmet bey, bu nokta da bir sorun yok zaten. Tecrübeler hepimiz için çok değerli fakat siz kendi tecrübenizi kesin doğru olarak aktardınız, yanlış olduğu yönünde bilimsel veriler ortaya konulunca, size mi inanacağım yoksa duyduğuma mı dediniz, ben de buna karşılık bir tepki verdim.

Çünkü burada hangi kabloyu en çok severiz, hangisi sizin zevkinize hitap eder gibi bir tartışma yapmıyoruz. Hangi kablo sinyali en iyi şekilde iletir konusunu tartışıyoruz. Bunun kararına ise algılarımız vasıtasıyla ulaşamayız. Bilim bu şekilde çalışmaz. Algılar insanı sürekli olarak yanıltırlar. Yani sonuç olarak bir kablonun iletkenliğini test ederken son kararı insan kulağı değil, veriler söyler. Bunlar matematiksel veriler olabileceği gibi analyzer spectrum üzerinde görüntülenen frekans değerleri de olabilir.

O yüzden sizin değil, kimsenin kulağı referans alınarak böyle bir kanıya ulaşılamaz. Bir de yukarlarda 'ben ses mühendisi değilim, keşke biri olsa da açıklasa' gibi bir ifade kullandınız. Burada da dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var. Ben bir ses mühendisi adayıyım fakat tartıştığımız bu konu ses mühendisliğinin direkt olarak alanında değil. Daha çok elektrik & elektronik mühendisliğinin alanına giriyor. Çünkü kabloların iletkenliği, güç kablolarının elektronik cihazlara etkisi gibi konulardan söz ediyoruz.

Bir de belirtmek isterim ki izzzyy elektrik mühendisidir. Söylediklerini kişisel olarak bir hakaret gibi algılamamanızı, iddia ettiğiniz konularda biraz daha esnek olmanızı rica ederim. Saygılar diliyorum.
 
Mehmet bey duyduğunu söylüyor. Bence sıkıntı yok bilakis bu konunun Türkçe bir başlık altında tartışılması çok iyi. Çünkü temiz elektrik ve kablolama ile beraber bu hiç iplenmeyen konular türk kayıtlarının yabancı kayıtlara benzememesinin en büyük sebebi. Power kablosu olayına benimde kafam yatmıyor ama psaudio ve shunyata gibi ciddi firmalarda 1000 dolar üstü kablolar olması vovox u bile masum yapıyor. Nedir bu konu yüzyılın kandırmacasımı ? 50 kaynak okudum ciddi sayıda adam değişimden bahsediyor. Bir o kadar adamda aksini söylüyor. Kendi adıma power plant konusu çok etkili seste diyorum. Önce kayıt odasına koydum konfor farkını görünce stüdyolara dahi sipariş ettim.Ama güç kablosundan emin değilim diyerek konuyu birazda yeniden enerji üreten powerplantlere çevirmek istiyorum.
 
Bence power kablosu analog çalışan cihazlarda (stüdyo/hi-fi) fark ediyor fakat dijital cihazlarda pek bir etkisini hissetmedim. Kabloların detaylarını ve iyi kablonun ne olduğunu/olabileceğini @izzzyy süper anlatmış.

Burada aslında anlaşılması gereken kaliteli bir ekipmandan hakkı olan sesi almak için kaliteli bir kablonun gerekliliği.

Son yirmi yılda bende çok çeşitli kablolar kullandım ve aslında en ucuz ve hızlı iyileştirmenin kabloları iyileştirmekten geçtiğini gördüm. Kabloyu değiştirmeden diğer iyileştirmeler hep havada kalıyor.

Kablonun kısası ses kalitesi açısından daha iyidir.
Özellikle elektro gitar gibi yüksek empedanslı,balanssız enstürmanlarda kablo uzunluğunun sese etkisi daha bariz oluyor.
(1.5 metre tamamdır, 3 olur fakat 5m bana göre değil zaten 5m üstünde di box ile balanslı göndermek lazım)
İyi kablo ile gitarın alt frekansları bence daha iyi geliyor. 65 70hz civarına kadar inebilen bir enstürmanın kaydında önemli bir ilerleme.
Balanslı sinyalde (mikrofon gibi) kablonun olaya etkisinin daha az olduğunu gözlemledim.
Line seviyesi çıkışı olan aletlerde(synth,workstation,davul makinesi,gitar processoru vs) kablonun normal kalitede olması yeterli oluyor.
Cihazın ses çıkışı ses kalitesini bariz belirliyor. (RCA yerine 1/4 iyidir.)
Cihaz dijitalse DA konvertör ses kalitesini bariz belirliyor.
Ucuz kablo size sadece yeni iyi kablo almanız için bir sebep yaratır.
İyi kablo ile daha düzgün alacağınız kayıt size ilerleyen aşamalarda büyük kolaylık sağlar.

Konudan biraz çıktım gibi ama birilerine mutlaka faydalı olacaktır. Sinyali bence mümkün olduğu kadar sıcak tutmakta fayda var. Clipping yapmadan olabilecek en yüksek gain seviyesini bulup öyle kullanırsanız gürültü sıkıntıları büyük ölçüde hallolur.
 
kablofrutec.jpg
 
Özetle ben bir fark göremedim . Varsa bile gözardı edilecek durumda. Ama ups li ve ups olmadan yapılanlarda duyulabilir farklar oluyor. Mesela dip gürültüsünün notası falan değişiyor. Bir gün onu da paylaşırız.
 
Estafurullah hocam. Açıklayayım esasında hata bende nasılsa fark yok diye açıklamadan geçmişim. 2 kıyas var. Birincisi standart power kablo ile jack ucuna dokunarak yapılan. Diğeri ise abartı distort edilmiş bir gitar ile yapılan.VE aynılarının frutec kablolar kullanılarak yapılanları.. KAblo ucuna dokunurken oluşan farklılık tamamen benim elimin teması ile alakalı. Waw dosyaları koydumki dip seslere analizorlerle bakmak isteyenler olabilir diye. Zİncir şu şekilde. 6 lı priz. frutec kablolar. kemper profiling ve liynx hilo besliyor sommer kablo ile birbirlerine. lava ile gitara bağlı.
 
Yine söylüyorum lütfen kaliteli kablo kullanın, fakat evidence, vovox bunlara dünya para dökmeyin. İşin kötü yanı bu evidence kablolarda gümüş kaplama da yok.
 
Son düzenleme:
Geçenlerde vovox u bu alemin behringeri olarak gören bir audiofil ile konuştum. Sağolsun bana frutec kablolar yolladı. Bu efsaneye kesin bir cevap en azından enstrümanistler adına test yapıp vermeyi düşünüyorum. Sizleri de bu forumdan bilgilendireceğim.
Abovvv abi bizi de çağırsana yahu test dedin mi oraya damlarız... Mythbuster gibi adamsın lakin patlatılan efsaneler stüdyoya hapis olmasın isteriz...
 
Yine söylüyorum lütfen kaliteli kablo kullanın, fakat evidence, vovox bunlara dünya para dökmeyin. İşin kötü yanı bu evidence kablolarda gümüş kaplama da yok.

Abi piyasada yaptırılmış bir kablonun kalitesini nerden nasıl anlayabilirim?
Elimde bir tane 6 metre mevcut. Üzerinden fgc noiseless instrument cable gibi bişey yazıyordu.

http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=734&gid=295#.VEadO2fb5Sk
Cort'un bu kablosunun kalitesi hakkında ne dersiniz?
Tam çöp mü? Yoksa iş görür mü? Ucunun altın kaplama olması göz boyama mı?
 
Abovvv abi bizi de çağırsana yahu test dedin mi oraya damlarız... Mythbuster gibi adamsın lakin patlatılan efsaneler stüdyoya hapis olmasın isteriz...
Kısa süre için gelmişlerdi hemen testini yapıp yollamak zorunda kaldım osman. Ama yakında yeni ekipmanlarıda dahil ettiğim büyük bir amfi testi düşünüyorum yeni yıla girerken öncesinden mutlaka bildireceğim.
 
Abi piyasada yaptırılmış bir kablonun kalitesini nerden nasıl anlayabilirim?
Elimde bir tane 6 metre mevcut. Üzerinden fgc noiseless instrument cable gibi bişey yazıyordu.

http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=734&gid=295#.VEadO2fb5Sk
Cort'un bu kablosunun kalitesi hakkında ne dersiniz?
Tam çöp mü? Yoksa iş görür mü? Ucunun altın kaplama olması göz boyama mı?
Test edebileceğin kayıt ekipmanın yok ise. Olabildiğince fazla kabloyla peşpeşe kullan. Amfiyi distortion kanalına al. Kabloyu eline dola ve demir bir parçayla kabloya vur. Hoparlörlerden gelen ses seviyesine göre en azından shield kalitesini anlarsın.
 
Geri
Üst