Ilk Sahne Deneyiminiz?

Bundan 3 yıl önce lisedeyken bahar şenliğinde çalmıştık.Strat kasa bi Jay Turserim vardı.Duman Manga falan çalmıştık.Okuldaki 400 kişi koca meydanda bizi izlemişti.İnanılmazdı.Orda çaldıktan sonrada grubumuz birdaha bir araya gelemedi ne yazık ki.
 
Tam sahne deneyimi sayılmasa da, lisedeyken okulun şiir dinletisi vardı... Ben de arkada klasik gitarla kafama göre arka arkaya akor basıp arpej yapmıştım... En az 100-150 kişi vardı tiyatro salonunda... O zaman ki ergen özgüveni de ne öz güvenmiş arkadaş... Şimdi hatırlayınca kendimden utandım :)
 
Çok sevdiğim bir grup vardı. Merzifon'da açık hava konseri verecekti. Biz de arkadaşlarla gitmiştik. Bizi de bilirler, istek parça istedik. Gelin siz çalın dediler. İlk defa öyle çıktım. Zaten ondan sonra da çıkmadım. Müsait olamadım bir türlü. :)

Edit: Yanlış anlaşılmasın, tek ben çıkmadım. Grupla gitmiştik konsere. Ama sahne almak aklımızın ucundan geçmiyordu. Sürpriz oldu. :)
 
90 senesinde 14 yaşında konya'da bir bodrumda vokal olarak çıkmıştım.. şehirdeki ilk rock konseriydi.. pek de başarılı değildi.. sanırım 50-60 kişi vardı.. konser sabahı boğazım çok fenaydı, konsere kadar pastil emmiştim okulda..
gitarist olarak ilk konserimde ise 91de vokali olduğum grubun konserinin sonunda bu kez gitaristi olduğum grupla çıkıp 8 şarkı çalacaktık.. devlet tiyatroları salonundaydı ve bir şekilde ortamda olan polis çalmamıza izin vermedi.. sanırım süreyle ilgili bi sıkıntı vardı.. birileri araya girdi.. 4 şarkı çaldık.. çok zevkliydi..
92de de bu grupla aynı yerde kendi konserimizi düzenlemiştik.. bu maceralıydı biraz.. ben ankara'ya taşınmıştım ve ankara'dan ses sistemi kiraladık ama konserden 1 gün önce nasıl konya'ya götüreceğimizi bilmiyorduk.. önceki akşam kapıda babamın şirketin as250sini görünce sevinçten ağlamıştım.. sabah 7de alet edevatı attık as250ye vurduk yola.. konserde tonla terslik oldu.. gitarist yeni tel değiştirmiş, konser günü akort tutmuyordu.. tuner olmadığı için salonun önündeki taksi durağının telefonundan la almaya gittik.. 30 bilet falan satılmıştı fena içerideydik.. neyse ki millet kapıdan almaya niyetliymiş 350 kişi falan geldi.. konserde jak koptu, devlet tiyatroları salonunda sigara içildi diye polis konseri kesmeye kalktı.. salonun spotlarını kullanan bizim arkadaşlar bokunu çıkarınca spotlar yandı.. ama ilk kez insanlar stage dive yaptı, pogo yaptı, bişeyler yaptı.. bu arada müzikten ilk kez cebimize para girdi..
sonrasında 4-5 ayrı grupla yüzlerce kez sahneye çıktım ama bu üçü gerçekten çok heyecanlıydı..

en müthiş hatıram ise rocky swing project'le (şimdiki grubum) 2003'te odtü bahar şenliği mt sahnesindeki konserdi.. 100 kişiyle falan başlayan konsere duyanın kalmasıyla manyak bir katılım oldu.. sahne önünden alışveriş merkezine, yanlarda sağda yola, solda kortlara kadar heryerde insanlar vardı.. bitişte gördük ki sahne arkası da doluymuş.. zannediyorum 1500 kişi civarı toplanmıştı.. nefis bir tecrübeydi.. böyle bir kalabalığa 3 kez çaldım hayatımda.. mutlaka deneyimlenmesi gereken bir tecrübe ve mutluluk..

en kötü hatıram da sonradan zakkum olan raindog ile 98 kışında sinema bardaki düzenli programımızın ikinci gecesiydi.. ilk geceye eş dost arkadaş kim varsa gelmiş acayip bir kalabalık olmuştu.. ikinci hafta 5 kişilik grup 3 kişiye çalmıştık.. iki grup elemanının kız arkadaşları ve birinin kankası.. moralimiz çok bozulmuştu.. sonra bunu sallamamamız gerektiğinde fikir birliği edip önce sahnede kendimiz eğlenmeye karar verdik, her hafta kalabalık arttı.. falan filan..
 
Sağda solda akustik veya elektro gitarla eşliklerim olmuştu insanlara ama adam gibi ilk konserim fakültede kurduğum grubumla Taksim Gitar bardaydi. 1997 yilindaydi. İki grup çıkıyorduk, biz ikinci yani asıl gruptuk..Digeri de Stüdyo La'da o zamanlar çalışan Edi lakaplı asil işi dövme yapmak olan arkadasımin grubuydu. Gitar barın iki katinı da full doldurdu fakülteden, Taksimden arkadaşlar.. Kendi Crate 212+ amfini götürmüştüm ama mekanın tonmaister'ı mikrofonlamayı beceremeyip, üstüne amfide line out olmadığı için bağlanmayı da beceremeyince mecburen 120 watt amfime güvenerek açtım volumu.. Konsere 2-3 gün kala benim pros cortlayinca Lay lay lom bana konserde kullanmam için müşterilere denetmek için açtığı processoru vermişti (Zoom 3030), 1 günde tonları evde yazıp wah pedalına alışıp, aletle grupla stüdyo provası yapmadan çıkmıştım.. zaten hep içerdik, Çalıntı barda arkadaşlarım çalışırdı, önceden oraya gidip votka tekila filan kafayı duzelttim. Neyse super konserdi, barın sahibi, işletmecisi filan gelip insanları zıplatmayın artik diyip durdular.. ahşap bina full dolu hep beraber zıplayınca sallanıyormuş.. sade amfinin sesine asılarak duyurmuştum ya o gitarı en azından önlere ;), ama benim kulaklar gitti tabi.. 16-17 civarı şarkı çaldık karışık Metallica, Megadeth, U2, Faith No More vs çoğu sert şarkılar, kısmet yazdığım tonlar hiç sırıtmadı ama aletin wah pedalına alışmak için kasmıştım ..öyle 1000 kişiye de çaldığım oldu şenliklerde filan gayet eğlenerek ama Gitar Barda verdiğimiz grubumla ilk konserim superdi..

Ha heyecan var mıydı derseniz, hem de o biçim de gruptaki ritm gitarist (hem çalarken bir şeyleri sürekli kaçırır, hem de monitörden açtıracağına gider amfiden gitarının sesini habire açar) arkadaşımın işleri batırma ihtimali o kadar yüksekti ki (şükür ufak tefek şeyler haricinde olmadı) onun açıklarını kapatma stresinden heyecan filan hep gitti...
 
Son düzenleme:
hatırladığım ilk sahne deneyiyim 2009 yılında 8. sınıf yetenek yarışmasıydı. Kalem çeviriyorum o zamanlar da (bildiğiniz spor var böyle :D ) öğretmenlerimin gazıyla çıktım.
İlk büyük sahne deneyimim yine kalem çevirme Yetenek sizsiniz ile televizyonlara çıkmıştım tabi doğal olarak feci bir heyecan vardı hiç düşürmeden arkadaşlarla şovumuzu bitirmiştik, tabi 3. tura geçemedik :)



Gitarla ilk sahne deneyimim ise bi kaç ay önce Selim Işık ile oldu. O sıralar da gitarımın boyasını değiştirmek için tüm aleti söküp zımpara vurmuştum, kendisi facebooktan "bir parça seçin benimle sahne alın" tarzı bir şey paylaşınca gitarımı apar topar bir araya getirdim manyetiğin de 1 tanesini lehimleyip öylece sahne aldım. Çok fazla heyecan yoktu eğlenmiştim :)

videoyu çeken arkadaşın vokali hericinde sound süpermiş:) çok beğendim...
 
Sene 99, ablamlarin bir Latin Caz grubu var, haftada 3 gece İzmir Kordon'da bir mekanda caliyorlar. Benim de yaş 14, issizlikten her gece gidiyorum dinlemeye. Ablam mikrofon kutusunda marakaslari var, oturduğum yerden alıyorum onlari elime, bir yandan marakas sallıyorum, bir yandan back vokal yapıp içimi içiyorum. Bir akşam çok kalabalık bir grup geldi, gelin damat da var içlerinde, 150 kişilik mekanda 300 kişi oldu bir şekilde. Grubun gitaristi, ki elinde büyüdüm, sahnedeki üstü örtülü tumbanin örtüsünü açtı, elime bir de kabasa verdi, "bu kadar insana perküsyon şart geç çal" dedi. Aslen gitaristim, sahnede ilk çaldığım enstrüman perkusyon ve tam 3 ay boyunca haftada 3 gece :)
 
Sene 2012 19 mayıs :D Lise programı yapıcaz sözde , popüler yerli rock parçalarından bi 7-8 parça seçtik hepimiz gayet rahattık 2 gitar 1 vokal 1 bas 1 davul olarak çıktık 5 kişi sahneye , Tabi cumartesiye denk geliyordu sanırsam hepimizde onun rahatlığı vardı nasıl olsa 3-5 kişi gelmiştir diye , Sahneye çıkmamızla donup kalmamız bir oldu çünkü biz 3-5 kişi beklerken belkide 50 60 küsür kişi vardı :D , 1-2 ufak hata dısında kimse soğukkanlılıgını bozmadı ve konser bitti gitti , Özlüyorum o günleri , Bende cort les paul diğer arkadaştada squier bi tele vardı sisteme girdik direk sd1 lerle . Çıkan rezil tona ragmen eglenebildigimiz günlerdi.

Videosunuda buldum :D


hocam 4.19-4.32. saniyede gemi tonunu nasıl çıkardınız gitardan ? (şimdi baktımda fillerin çıkardığı sese benziyor gibi ton) ton enteresan haha :) şaka bir yana lütfen anılara devam edin çok iyi bir konu. ben henüz çıkamadım maalesef.
 
Son düzenleme:
Cok guzel başlik ya. Biz de okulda 19 mayista cikmistik. O zamanlar kirmizi ibanez grg170dx vardı bende. Cok kalabalik bi kitle vardi hala hatirlarim :) Sevda çiçeği, Yalan Dostum, Arapsaçı filan klasik ilk konser playlisti. Komik olan da, basçı jakın uzerine basmış amfiden çıkmış jak. Biz bunu konser bitince anladık. Bas olmadan çalmışız :D
 
Yıllarca evde çaldım. Grup olsa bile onda da stüdyolarda çaldık. İlk sahne deneyimimi 29 yaşımda yaşadım. Stadyumda 5000 kişiye çaldık ama :D Normalde çok stresli olmam gerekirdi. Ama güneş gözlüklerini taktım sanki tanınmıyordum, gerçekten işe yaradı. 5000 kişiden en fazla 100 tanesi çaldığımız müziği anlamıştır. Üniversitenin mezuniyet töreni öncesi çalmıştık. Seyirci tribünlerde biz saha ortasında. Mesafe de olunca çok rahatlamıştım. Tek kötülüğü ise, bir drive pedalı soran direkt DI BOX ile ses sistemine girmekti. Tonum gerçekten rezaletti. Bir amfi ayarlayamadılar. Vokal öğrenci de bir isyanlarda kendini yırttı bu şarkıda, of of of.

Gülmek için izleyebilirsiniz :)
 
1991 ilkokul müsameresi orgla 'deniz ve mehtap'ı çaldım. Müzik öğretmenim kuyruklu piyanoda çalmamı istemişti tırsmıştım. Umarım mutludur olduğu yerde...
 
Yıllarca evde çaldım. Grup olsa bile onda da stüdyolarda çaldık. İlk sahne deneyimimi 29 yaşımda yaşadım. Stadyumda 5000 kişiye çaldık ama :D Normalde çok stresli olmam gerekirdi. Ama güneş gözlüklerini taktım sanki tanınmıyordum, gerçekten işe yaradı. 5000 kişiden en fazla 100 tanesi çaldığımız müziği anlamıştır. Üniversitenin mezuniyet töreni öncesi çalmıştık. Seyirci tribünlerde biz saha ortasında. Mesafe de olunca çok rahatlamıştım. Tek kötülüğü ise, bir drive pedalı soran direkt DI BOX ile ses sistemine girmekti. Tonum gerçekten rezaletti. Bir amfi ayarlayamadılar. Vokal öğrenci de bir isyanlarda kendini yırttı bu şarkıda, of of of.

Gülmek için izleyebilirsiniz :)



Merhaba.Tonun çoğu ''konser performansı sergileyen üniversite grubu gitaristi'' tonundan iyi.Tuşe de gayet başarılı.

Mezuniyet töreninde zz top çalınmasına onay veren okul da hangi okulsa onların rektörünün dekanının alayının eline sağlık.
Bahçeli stayl oldu cümlenin sonu
 
2. sahnem olacak bas vokal yapmayı planlıyorum ama bas çalarken vokal kaçıyor vokalde bas kaçıyor. 2'sinden birini tek yaptığımda sıkıntı olmuyor ama. Bu işin çalışma yöntemi var mıdır? :D
 
2. sahnem olacak bas vokal yapmayı planlıyorum ama bas çalarken vokal kaçıyor vokalde bas kaçıyor. 2'sinden birini tek yaptığımda sıkıntı olmuyor ama. Bu işin çalışma yöntemi var mıdır? :D

sorunun nerde olduğunu bulmak için
1. telleri mute edip sadece sağ elinle yürüyüşleri çal ve şarkını söyle
2. sol elinle notaları çalıp sağ elini kullanma ve şarkını söyle
3. bas gitarını çal ama şarkının sözleri yerine mırıldan.
Bu hem egzersiz hem hata bulmak için bir yöntem.
Ayrıca şarkı sözlerini notalara bölmek gerekiyor. Hangi hecede hangi notaya bastığını sözler üzerinde işaretle ve parti parti oraları çalış.
Sıkıntı metronom kaynaklı ise şarkıyı daha robotik söyleyerek metronom çalışması yapman işe yarayabilir.
Bir başka yöntem ise bass yürüyüşlerini sen vocal yaptığında basitleştirmek. Metronomsuz yanlış nota çalmaktansan
doğru nota ve metronomla basit bir çalımı yeyle...
Kolay gelsin.
 
sorunun nerde olduğunu bulmak için
1. telleri mute edip sadece sağ elinle yürüyüşleri çal ve şarkını söyle
2. sol elinle notaları çalıp sağ elini kullanma ve şarkını söyle
3. bas gitarını çal ama şarkının sözleri yerine mırıldan.
Bu hem egzersiz hem hata bulmak için bir yöntem.
Ayrıca şarkı sözlerini notalara bölmek gerekiyor. Hangi hecede hangi notaya bastığını sözler üzerinde işaretle ve parti parti oraları çalış.
Sıkıntı metronom kaynaklı ise şarkıyı daha robotik söyleyerek metronom çalışması yapman işe yarayabilir.
Bir başka yöntem ise bass yürüyüşlerini sen vocal yaptığında basitleştirmek. Metronomsuz yanlış nota çalmaktansan
doğru nota ve metronomla basit bir çalımı yeyle...
Kolay gelsin.
Teşekkürler hocam. Dün gece baktım parçaya nerelerde giriyor onu bile bilmiyorum. Açtım guitar prodan notalara göre yazdım sözleri tek tek. Sonra sözlerin olduğu yerlerde bas gitarı basitleştirdim. Şuan parçanın birini söyleyip çalmaktaki sıkıntıyı atlattım. Öbürlerine odaklanıyorum. Teşekkürler.
 
Sene 2008, ilk kez sahne alacağız fakat vokal ne hikmetse ortadan kayboluyor. Kimse nerede olduğunu bilemiyor. Bizdeki stres bir yana, bir de bu eklenince deliye dönmüştük.
O zamanlar Çanakkale'de her akşam sahne alan bir grubun vokalinden rica etmiştik. Gelip söyler misin diye, şans... Bütün parçaları son 1 saat içinde bakıp, ufak bi göz gezdirdi ve müthiş iş çıkartmıştı.
Bende o zamanlar Gibson 86' SG Limited var ve girdiğim şey ise Boss ME50. Ton ölüyor.
Çok zor anlardı, sonrasında çok eğlenmiştik. Çok özledim o günleri.

1910337_69888359752_7601545_n.jpg
1910337_69888099752_1835704_n.jpg
 
Yıl 2014 3 ay olmuş gitar çalıyorum 10 kişilik bir gurupla 60 kişiye konser veriyoruz ben tirtir titriyorum çıktık sahneye gitara kendimi öyle bir vermişimki kafamı gitardan kaldırmamışım ondan sonra 5-6 defa daha çıktım engeli kardeşlerimze sonra huzur evinde dedeler felan bunlar tabi klasikle oluyo bu arada da elektro gitara başlamak istiyorum ailem almıyo sonunda aldırdım ve daha gitara alışamadan hoca tutu beni sahneye saldı sadece 2 günlük provayla ben hazır degilim dememe rağmen yine çıkardı ve sahne de awm deydi oyle bir heycan vardıki 0 gitarın ömründen ömür gitti ellerim çok terlemişti çok zevkliydi.
 
Geri
Üst