Zoom R8

Arkadaşlar kullanan eden var mıdır ? Artıları eksileri nelerdir ? Çok iyi pc olmadan iyi kayıtlar alabileceğim bir cihaz manasına mı gelmekte ? veya eşdeğerinde ki Firewire girişli cihazlardan artıları/ekiseleri nelerdir ?
 
Kullanmadım ama bu cihaz, götür-iş yap cihazlarından. mükemmel DACları yoktur ama pratikliği ve sizin becerinizle çok iyi kayıtlar alınır. İyi bir mix bilgisi, iyi bir mikrofonlama ve mikrofonlar ile tatmin edecektir. Eli yüzü düzgün prodüksiyonlu bir albüm kayıt kalitesi için baya uğraşmak gerek, iyi bir PC, iyi arabirimler, iyi mikrofonlar ve tabii iyi akustik gerek, yani öyle bir şey beklemeyin. Bu cihaz, o amaçla üretilmemiş. Daha çok canlı kayıt alma, demo kayıt alma, giriş seviyesi albüm uygulamaları ya da pratik ön kayıtlar için uygun bir cihaz. Ben de benzer bir cihaz ile kayıt yapmıştım studyoda, 4 kanallı bir cihazdı. Sonuçlar fena değildi, bu cihaz ile daha da iyisi yapılır gibime geliyor.

Ekleyeyim, iyi bir firewire cihazın üstünde böyle bir mixer bulunmaz ama pre-ampleri, DACları çok daha üst düzeydir. Ayrıca monitöring için de iyi sonuç verirler. Bu cihaz mixer temelli kayıt cihazı.
 
Estağfurullah. Bu arada dikkat edin bu cihazlar şöyle bir 3 kağıt yapılıyor, 2 tane mikrofon girişi veriliyor, diğer bütün girişler line-in oluyor. Haliyle line-inler için ekstra preamp'e ihtiyaç duyuyorsunuz. :) Bu sebeple bu tarz cihazlarda girişlerin hangi sinyalleri kabul ettiğine mutlaka dikkat edin.
 
Bunu değil ama boss'un ve roland'ın aletlerini kullandım. (br 80, br900, br800, vs) Konsept hakkında bir iki şey söyleyebilirim.

Birincisi olay senin çalışma şeklinle alakalı. Kimi insan çok planlıdır. Ne yapacağı bellidir. Tak tak kaydeder. Eğer öyle çalışıyorsan süper cihazlar. Hızlı bir şekilde hepsiyle kaydını güzel bir şekilde yaparsın. Eğer dağınık çalışıyorsan yani şarkıyı yapmaya başladığında allah ne verdiyse diyerek giriyorsan o zaman edit şansın kısıtlı olduğu için zorlanma ihtimalin mevcut.
Fakat bir disiplin kazandırdığı kesin. Bende öyle oldu.

İkincisi linkteki alet ses kartı olarakta iş yapıyor. Dolayısıyla melez bir çalışma şekli de yapabilirsin. Mesela alete kayıtlarını yaparsın sonra kanalları bilgisayarla editlersin. Tempo bellidir. Gider davulu tekrar addictive drumstan falan değiştirirsin. Seçeneklerin güzel.

Zoom bildiğim kadarıyla kayıpsız wav. formatı kullanıyor. Boss kendi algoritmasıyla sesi sıkıştırıp kaydediyor. Böyle de bir fark mevcut.

Sonuçta bence her zaman bu tarz bir alet sahibi olmanın faydası var.
 
Geri
Üst