Mehmet Pişkin

Merhaba arkadaşlar,



Adam tartışmasız dünyanın en cool intiharlarından birini gerçekleştirmiş, ama ülkemizde bu kadar çok mutsuz insan varken bu videonun yeni bir akım oluşturma ihtimali beni korkutuyor. Ben ve benden daha genç yaştaki arkadaşlarım üzerinde özendirici nitelik taşıyan bu video hakkındaki görüşleriniz nedir merak ediyorum doğrusu


"Cool" intihar ? Kelime tercihinizi gözden geçirmeyi düşünür müydünüz ? Hele de "yeni bir akım oluşturma" ihtimalinden korkarken ?
Bir diğer bakış açısı da kullandığınız ifadenin sizin hakkınızda neler ele verdiğini düşünmek olabilir. İntihar trajik bir şey her zaman için. Bunu cool bulabilmek için benzer bir haliyet-i ruhiyeye sahip olmak gerekir. Aman diyeyim...
 
Fevkalede üzücü ve tatsız bir yorum olmuş...Daha hayatı anlamak için yaşın genç, belli ki...Anlayabileceğini hiç ummayarak Tolstoy dan bir parça paylaşıyorum;

''Şunu keşfettim ki benim muhitimdeki insanlar için içinde bulunduğum korkunç durumdan kurtulmanın dört yolu vardı.

Yollardan ilki cehaletti. Bu, yaşamın kötülük ve saçmalıktan ibaret olduğunu bilmemek ve anlamamaktan oluşuyor. Bu tür insanlar -çoğunlukla kadınlar ya da çok genç ve kalın kafalı insanlar Schopenhauer'in, Süleyman'ın ve Buda'nın karşı karşıya kaldıkları var oluş sorununun ne olduğunu henüz anlamamışlardır. Onlar kendilerini bekleyen ejderhayı ve asılı oldukları çalıyı kemiren fareleri görmemekte ve bal damlalarını yalamaktadırlar. Ancak o bal damlalarını yalnızca bir süre yalarlar; bir şey dikkatlerini ejderhaya ve farelere çekecek ve bal yalamaları son bulacaktır. Onlardan öğrenebileceğim hiçbir şey yoktu. İnsan iyi bildiği bir şeyi asla unutmaz.

İkinci çıkış yolu Epikürcülüktü. Bu, yaşamın çaresizliği bilindiği halde insanın sahip olduğu olanaklardan en iyi şekilde yararlanarak ejderhaya ve farelere gözünü kapaması ve balı en iyi şekilde yalaması demektir, özellikle de uzanabileceği yerde bal çoksa. Süleyman bu çıkış yolunu şöyle ifade eder: "Sonra mutluluğu övdüm, çünkü insanoğlunun yeryüzünde yapabileceği en iyi şey yemek, içmek ve mutlu olmaktır. Ve bunlar ona yaşadığı günler boyunca eşlik etmelidir, Tanrının yeryüzünde ona verdiği yaşamı boyunca."

"Bu yüzden ekmeğinizi mutlulukla yeyin ve şarabınızı neşeli bir yürekle için... Sevgili karınızla fani hayatınızın bütün günlerini mutlu yaşayın çünkü bu, hayattan ve yeryüzündeki yapıp ettiklerinizden payınıza düşendir. Eliniz yapmak için hangi işi bulursa, onu var gücünüzle yapın, çünkü gidecek olduğunuz mezarda ne bir iş, ne bir araç, ne bilgi, ne de bilgelik vardır."

Bizim çevremizdeki insanların çoğunluğu işte bu şekilde hayatı kendileri için yaşanılır kılmaktadır. Onların içinde bulundukları şartlar onlara sıkıntıdan çok refah getirmekte ve ahlaki yönden kalın kafalı oluşları da kendilerine üstün konumlarının rastlantısal olduğunu, herkesin Süleyman gibi bin tane karısının ve saraylarının olamayacağını, bin karısı olan her bir kişi için bir tane karısı olmayan bin kişi olduğunu, her bir saray için onu alınlarından terler damlayarak inşa etmek zorunda olan bin kişi olduğunu ve beni bugün Süleyman yapan talihin yarın Süleyman'ın kölesi yapabileceğini unutturabilmektedir. Bu insanların hayal güçlerinin kıtlığı onların Buda'yı sürekli huzursuz eden o şeyleri bugün ya da yarın, bütün zevkleri yok edecek olan hastalığın, yaşlılığın ve ölümün kaçınılmazlığını- unutabilmelerini sağlamaktadır.

Günümüz insanının çoğunluğunu ve yaşam biçimlerimizi bir düşünelim. Bu insanların bazılarının düşüncelerinin ve hayal güçlerinin darlığının pozitif düşünce dedikleri bir felsefe olduğunu söyleseler de bu, onları benim gözümde, o soruyu görmezden gelmek için balı yalayanların mertebesinden başka bir yere koymaz. Ben bu insanlar gibi davranamazdım, onların hayal güçlerinin kıtlığı bende olmadığı için böyle bir darlığı kendimde yapay olarak oluşturamazdım. Gözlerimi ejderhadan ve farelerden başka bir yana çeviremezdim, kaldı ki yaşama bağlı hiçbir kimse de bir kez onları gördükten sonra gözlerini başka bir yana çeviremezdi.

Üçüncü kaçış güç ve enerji yoluyladır. Bu, insanın hayatın kötü ve saçma olduğunu anlamasıyla birlikte onu yok etmesi demektir. Olağan dışı bir şekilde güçlü ve tutarlı olan insanlar böyle hareket ederler. Kendilerine aptalca bir şaka oynandığını, ölmenin yaşamaktan daha iyi olduğunu ve hiç var olmamanın en iyisi olduğunu anlayan bu insanlar gereği neyse onu yapar ve derhal bu aptal şakaya bir son verir. Bunun için yollar da vardır: Boynun etrafına geçirilen bir ip, su, kalbe saplanan bir bıçak ya da raylardan geçmekte olan bir tren. Bizim çevremizden bu şekilde hareket edenlerin sayısı gitgide artmakta ve bu insanlar bunu çoğunlukla zekalarının en kıvrak olduğu ve aklı zayıflatan bazı alışkanlıkların henüz edinilmediği, hayatlarının o en güzel döneminde yapmaktadırlar. En saygın kaçış yolunun bu olduğunu anladım ve bu yolu seçmek istedim.

Dördüncü yol ise zayıfların yoluydu. Hakikati görmek ama yaşamdan bir şey çıkamayacağını önceden bile bile, gene de hayata sarılmaktı bu yol. Bu tür insanlar ölümün yaşamaktan daha iyi olduğunu bilirler, ama akılcı hareket edebilecek gücü - aldatmacaya bir an önce son verip kendilerini öldürme gücünü - kendilerinde bulamadıkları için bir şeyleri bekler gibi bir halleri vardır. Bu, zayıflara özgü bir kaçıştır, çünkü eğer neyin en iyi olduğunu biliyorsam ve de bu şeyin benim gücüm dahilinde olduğunu biliyorsam, o halde o en iyi olana neden teslim olmayayım?. Kendimin bu kategori içinde olduğunu anladım. ''

'' Tolstoy İtiraflarım VII ... ''

Sevgiler ve saygılar...
Saygınızı anlarımda intihar edeni savunmak ne zamandan beri iyi birşey bilemiyorum. 1-2 ay sonra topic'e bakıp gülmeniz dileğiyle.

Bu arada Rus edebiyatına yatkınımdır. Tolstoy'u da sevmem. Çok acındırıyor bence.
 
Bir insan intihar etmiş kendini öldürmüş, arkasından bir gündür dönen sohbet inanılır gibi değil. Beyaz yakalı olmasına laf eden, şarap içmesine takılan, Ella Fitzgerald dinlemesini elitizmden sayan... Hepsini bir kenara bırak, kendini öldürmüş bir insanın bıraktığı mesajı SAMİMİ BULMAYAN gördüm yahu.

Her ne kadar intiharın genetik sebepleri de olabileceği bilinse de bu adam videoda belirttiği üzere kendi hür iradesiyle, herhangi bir etki altında kalmadan bu kararı almış ve uygulamış. Kendi bileceği iş. İletişim araçlarının geçirdiği evrimin bir neticesi olarak el yazısıyla mektup yazmamış video çekmeyi tercih etmiş. O adam ölmüş gitmiş, onun için değişen birşey yok şu dakikadan sonra. Asıl hiç tanımadıkları bir kişinin ardından ileri geri konuşanlar kendi rezillikleriyle başbaşa olduklarının farkında değiller o kötü. Kimse kusura bakmasın bu ülke kötü, insanı daha da kötü.
 
Toptağı bol olsun derim aslında ama gömülmek istememiş.Umarım istediği bir sonuca ulaşmıştır.
Yıldızı bol olsun.
Kadavra yaklaşımından dolayı sağolsun.Tıp konusunda duyarlı biriymiş.Cidden ihtiyaç olunan bir alan.Gerçekten ihtiyaç var.İnancı olmayan birçok insan bile gömülürdü ve kadavra olmak istemezdi.Duyarlı davranış
 
Amaçsız insan olması ne kadar ayıp birşey ya. Ki bu yüzden intihar etmek nedir lan ? Cehennemde hayat mı var ? Hadi inanmıyorsun, "Var değildir" diyorsun, ulan ne var o zaman ?. Birileri doğuyor, bir yerlerden geliyor. 10 sene önceki bebekle 10 yaşındaki aynı bebekte aynı ruh. Ruha inan sonra da Ahiret inancın olmasın. Yok baba öyle şey. Daha saçın beyazlamamış adam kuruntu yapıyor yaa. Takati yokmuş bir de. Artsitlik için ölmüş. Beter olsun.
Hiç olmadı @Alinon
 
Başlıkta '' intihar salgınına yol açabilir mi '' gibi bir düşünce yazılmış ?

Mümkün.İletişimin erişilebilirliğin günümüzdekinin binde biri olduğu bi dönemde insanların birbirlerine sadece kitaplarla ulaşabileceği bir dönemde (1774) Gothe'nin Genç Werther'in Acıları kitabının yayımlanmasından sonra Almanya'da intihar vakalarının birden artmaya başladığı yazılır.Mümkündür bence böyle bir şey ben böyle düşünüyorum.
 
Kızdım, çünkü böyle bir videonun özellikle onu seven insanlar için çeşitli sebeplerden dolayı oldukça üzücü olacağını düşündüm. Mehmet Bey'i tanımayan ve videoyu halen inatla seyretmemiş birisi olarak ben bile çok üzüldüm. Ne hakkı var buna ?

Seyredenlerin kimisi maalesef konuyu yine "inanç" meselelerine çekmiş ve anlamsız nefretini kusmuş, kimisi de ölümü kahramanca tercih eden birisini görmüş. Keşke daha rasyonel bakabilsek ve Mehmet Bey'in depresyon gibi savaşılması gereken ölümcül bir hastalığın kurbanı olduğunu görebilsek. Örneğin Habertürk'ün sitesinde psikoterapist Alper Hasanoğlu’nun video ile ilgili yorumu:

“İntihar kararı alan bir kişi sakinleşir. Bütün problemlerine çözüm bulduğunu düşündüğü için neşeli, dışadönük tarafları ortaya çıkabilir. Bu kararı aldıktan sonra acı çekmezler. Videoda görünen Mehmet’in derin ve biyolojik bir depresyonda olduğu; yaşadığı basit bir kızgınlık, umutsuzluk, aşk acısı, memnuniyetsizlik değil. Uzun zamandır mutsuzum, umudumu yitirdim diyor… Mutsuzlukla baş edebilecek olma umudunu yitirmekten bahsediyor.

Gizli depresyon, üzerini örtebileceğiniz ve dışarıya belli etmeyebileceğiniz bir depresyon çeşididir. O 14 dakikada da rol yaptığı, psikolojisini maskelediği yerler var ama alnında 80 yaşında bir insanınki gibi alın çizgileri var… Derin depresyonda olan ve ara ara intihardan bahseden kişiler, neşeli bir döneme girerlerse psikolojide bunun bir intihar habercisi olabileceği düşünülür. Çünkü karar alınmıştır ve acı bitmiştir.”
 
Son düzenleme:
"Cool" intihar ? Kelime tercihinizi gözden geçirmeyi düşünür müydünüz ? Hele de "yeni bir akım oluşturma" ihtimalinden korkarken ?
Bir diğer bakış açısı da kullandığınız ifadenin sizin hakkınızda neler ele verdiğini düşünmek olabilir. İntihar trajik bir şey her zaman için. Bunu cool bulabilmek için benzer bir haliyet-i ruhiyeye sahip olmak gerekir. Aman diyeyim...

İradem o kadar zayıf değil merak etmeyin, bu video intihara meyile yetmediyse cool olup olmamasının bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Ruh hali olarak gayet mutlu hayatından kısmen de olsa memnun bir insanım. Bence bu topic birbirimizin kelimelerine takılma değil bu davranışın doğruluğu yanlışlığı ve ne kadar saygı duymamız gerektiğinin topici olmalı. Birbirimizin yorumlarında ve fikirlerinde kusur aramaktansa saygı duyarsak daha iyi bir forum ortamı olacağı fikrindeyim. Alinon nickli arkadaşın yorumuna katılmıyorum ancak fikirlerine saygı duyuyorum. Kendi adıma yanlış kelimeler kullandıysam kendi fikirlerimdir, size yanlış geldiyse affınıza sığınıyorum. Saygılar
 
İnsanları kötü etkiler böyle videolar.Hiç hoş değil.Videonun tüm Türkiye'ye yayılacagını bile bile facebooktan paylaşmak büyük bir cahillik.Madem intihar videosu çekeceksin,çek bir yakınına ver veya evinin bir köşesine koy.Faceookla yaymak ne oluyor.Ağır psikiyatrik hasta bence merhum ne kadar olgun ve bilinçli havaları çizse de hasta olduğu kesin.Umarım video fazla yayılmadan unutulup gider.
 
yav biriside şu videoyu açıklayabilirmi destanlar yazıp arkasından ağlayacağımıza. 1gün öncesinden yayınlanmış..tabi benimkisi züürt teselliside olabilir hâla inanmak istemiyorum
 
Aslına bakarsan belki tam da olması gereken gibi olmuş. Bu gibi konular turnusol kağıdı işlevi görebiliyor. "Yaşamın sonu" Türkiye'de tabu konumunda bir başlık; konuşulmadığı için anlaşılmıyor ve bu şekilde ahkam kesme-yargılama yolunu seçmek de en basit "yönetme" (aslında yönetememe...) hallerimizden.
Ağır depresif bir insan dünyadaki en trajik şeylerden biri; çünkü bedenen başka bir sorunu olmadığı halde yaşamayı anlamsız buluyor. Bu trajediyi anlayacak ("hak verecek" değil, anlayacak...) bir dil ve tavır da ortaya koyamazsak, yargılamak kaçınılmaz oluyor.
Yaşamın sonu benim de derslerimde işlediğim şeylerden biri, bir vaka üzerinden konuşuyoruz ve Alinon'un sergilediği tipte "savrulmaları" zaman zaman görmek mümkün oluyor.
 
Adam hayatındaki son dakikalarında son sigarasının külü yere düşmesin diye küllük arıyor. Etrafta bu kadar başkalarının haklarına saygısız,zevksiz,nezaket yoksunu adam varken, böyle bir insanın hayata veda etmesi çok üzücü.
İnanç, bireyin kendi meselesidir. Ben kendi namıma inanan bir insan olmanın bana zorluklar karşısında güç verdiğini düşünürüm. Bununla birlikte -beni gelenekçi bulabilirsiniz ama- zamanı gelince hür irade ile aile kurmak daha sonra çocuk sahibi olmak gibi aşamalarında hayata anlam kattığına inanıyorum. Dostlar iyidir ama bana göre aile değildir.
Mehmet Pişkin'e saygı duyuyorum ve inancım doğrultusunda Tanrı'dan merhamet diliyorum.
 
Son düzenleme:
Amaçsız insan olması ne kadar ayıp birşey ya. Ki bu yüzden intihar etmek nedir lan ? Cehennemde hayat mı var ? Hadi inanmıyorsun, "Var değildir" diyorsun, ulan ne var o zaman ?. Birileri doğuyor, bir yerlerden geliyor. 10 sene önceki bebekle 10 yaşındaki aynı bebekte aynı ruh. Ruha inan sonra da Ahiret inancın olmasın. Yok baba öyle şey. Daha saçın beyazlamamış adam kuruntu yapıyor yaa. Takati yokmuş bir de. Artsitlik için ölmüş. Beter olsun.
Mehmet benim çok sevdiğim bir arkadaşımın abisi. Videoda bahsettiği kişi. Şu anda hepsi yıkılmış, bitmiş durumda. Yazdıklarınıza bakınca Mehmet'in durumunu anlamak kolaylaşıyor çünkü sizin gibi bilgiye değil fikirlere sahip olan insanların varlığı, inceliklerle hayata tutunan insanların hayattan soğumasına neden oluyor. Sizin gibiler olmasaydı dünya belki daha iyi bir yer olabilirdi ve değerli insanlar bunlara katlanmak için savaşacağına, hayata güzel şeyler katmak için enerji harcıyor olabilirdi. Amaçları olan, yeğeniyle zaman geçiren, kardeşinin en kötü gününde yanında olan ve hep gülümseyebilen "güçlü" bir insandan bahsediyoruz. Lakin insanoğlu otomatik olarak "yaşamaya" programlıdır. Bunu kırmak, hele ki bilinçli olarak kırmak oldukça güçlü bir irade ister. Müslümanlıktan dem vurur gibi yazmışsınız ama gerçek bir Müslüman terbiyesini bozmaz ve Allah ile diğer kulları arasındaki bağı sorgulayamaz. Kişi, yaptıklarından sorumludur ve buna göre de sonuçlarının görülmesi sadece onu ilgilendirir. Öncelikle savunduğunuz inancı anlayıp, sonra yorum yazın da benim gibi bu konuda üzüntüsünü hala yaşayan insanlara azıcık da olsa saygı göstermiş olun.
 
Şurada birkaç mesajı okudum, sinirden delirdim arkadaş.... Adamın birisi intihar ediyor, birileri övüyor, birileri yeriyor.. birileri bu adama giydiriyor, birileri de ona giydirene sen gerizekalısın.. kuş kadar beyninle bıdı bıdı yapıyorsun, ne anlarsın insanlıktan imasında bulunuyor....

intihar etmesi ve inançsız olması kul ile Allah arasında olan birşeydir, buna kimse karışamaz... Eğer o kadar samimi ise tavsiyede bulunabilir...

İntihar eden bir adamın arkasından yazık oldu, biz onu tanıyanları tanıyrduk, o soyleydi, o boyleydi.. Yok arkadas... intihardan sonra değil once onun için birseyler yapmaya calismak lazim...

Bu tür vakalara şahsen yorum yapmaktan kaçınsam da, abuk subuk mesajları görünce yazma ihtiyacı hissettim.
 
intihar eden kişi kim olursa olsun, benim gibi inançlı olan birisi için çok yanlış. Ölene saygım var ama intihara yok. Başınız sağolsun, Allah affetsin. Bundan da öte birşey beklemeyin. Yaşa bakarak konuşmak, sonuç çıkarmak kolay çünkü.
 
Sadece başlıkları takip eden yorum yazmaktan çekinen biri olarak kendimi alamadım.Orada yaşanmış bir olay var ve bir arkadaş çıkmış yok benim inanclı biriyim,ölene saygım var ama intihara yok.Efendime söyleyeyim beter olsun falan bunlar hoş şeyler değil. Sırf intihar etti diye beter olsun demek ve bunu ÖLMÜŞ bir insanın arkasından söylemek ne kadar sağlıklı merak ettim doğrusu.
 
Sadece başlıkları takip eden yorum yazmaktan çekinen biri olarak kendimi alamadım.Orada yaşanmış bir olay var ve bir arkadaş çıkmış yok benim inanclı biriyim,ölene saygım var ama intihara yok.Efendime söyleyeyim beter olsun falan bunlar hoş şeyler değil. Sırf intihar etti diye beter olsun demek ve bunu ÖLMÜŞ bir insanın arkasından söylemek ne kadar sağlıklı merak ettim doğrusu.
@Alinon forumda olaylara her konuda bu tarzda yaklaşıyor.Yönetimden birşeyler yapmasını bekliyorum.Tepkilere bakılırsa böyle düşünen birisi olarak yalnız değilim.
 
Sadece başlıkları takip eden yorum yazmaktan çekinen biri olarak kendimi alamadım.Orada yaşanmış bir olay var ve bir arkadaş çıkmış yok benim inanclı biriyim,ölene saygım var ama intihara yok.Efendime söyleyeyim beter olsun falan bunlar hoş şeyler değil. Sırf intihar etti diye beter olsun demek ve bunu ÖLMÜŞ bir insanın arkasından söylemek ne kadar sağlıklı merak ettim doğrusu.
Arkasından söylemek ? inancınıza ne kadar bağlısınız bilemem ama okulumda din hocama sorduklarım ve aldığımbilgiye göre de yanlış değil. İntihar etmeye çalışmak bile bir tür şirk getirmek sayılabilir. Ki burada bir fiiliyat var. Akledin..
@Alinon forumda olaylara her konuda bu tarzda yaklaşıyor.Yönetimden birşeyler yapmasını bekliyorum.Tepkilere bakılırsa böyle düşünen birisi olarak yalnız değilim.

Yönetimin yapabileceği birşey yok sanırım. Vicdani bir konu bu.. Hür irademle de düşüncemi yazıyorum. Kusura bakma ama olayı benim üzerimden döndürmeye çalışanlar da var. Bende dil pabuç.. Cevabım her zaman olucak da.. Polemik yaratmaya çalışana baksın Yönetim.
 
Geri
Üst