Albüm Yapmak Ve Sonrası Üzerine...

@JazzRockBlues Söylediğine katılıyorum hemen moralini bozma. Başarı çabayla savaşarak gelir. Müzisyenlerin yapacağı yorumlar değil de müzik eleştirmenlerinin yorumlarınını almanızın daha doğru yönlendireceği düşüncesindeyim. Müzisyen teknik bakar, kendi yaptığı beğendiği tarzlarla kıyaslar. Yapısı gerği mükemmeliyetçidir.
80 ler den beri buluejan in blue jean olduğu dönemlerden günümüze işi yorumculuk olan bir çok isim var. Onlara ulaşmayı denemelisiniz. Tolga AKYILDIZ ı önerebilirim. Maille ulaşabilirsiniz ben yıllar önce bir projem ile ilgili kendisinden ilgili ve yapıcı/yönlendirici yorum alabilmiştim.
 
Son düzenleme:
@JazzRockBlues Hem soruyorsun hem demotive oluyorsun. Burdaki insanların hiçbirinin kötü niyetle yorum yaptığını düşünmüyorum. Zamanlarını ayırıp bir şeyler söylüyorlar, teşekkür edeceğin yerde bizi zan altında bırakıyorsun. O kötü dediğin yorumlar varya, işte onlar hayat kurtarır. 5-6 sene önceki çalışmalarımla şimdikileri kıyaslayanlar inanamazlar. O yorumlar olmasa, hatta o "Senden hiç birşey olmaz" diyenler "Sesin çok ince, tizlerin berbat" diyenler, ya da benle çalan müzisyenlere "Onunla neden çalıyorsun, sesi çok kötü olum" bilmem ne diyenler. Bunlar olmasa ben bu kadar hırs yapmazdım. Şimdi dersen ki hani neyin var da konuşuyorsun diye, sana özelden link veririm. Çünkü yayınlamak istemiyorum, ama değerlendirilmek üzere büyük bir şirkete gönderdim. Yanıt gelince herkesle paylaşırım.
Sana diyeceğim, kötü eleştiriler moralini bozmasın, değerlendirmeyi dene, emin ol bana yapılan hiçbir yorum sana yapılmamıştır. Bu kadar çıtkırıldım olma. Madem ciddisin, ciddi mesailer ve paralar da harcıyorsun. Her zaman daha iyisini hedefle. Yaparsın.
 
@Single_FACTOR 'ün de dediği gibi, eğer ki profesyonel bir inceleme-eleştiri-yorum arıyorsanız bu işe emek vermiş insanlara ulaşın. Enstrüman çalan, müzikle yaşayan müzisyenlere değil. Neden ? İnsanlar kendi zevklerini göz önünde bulundurup subjektif yorum yapacaktır. Ancak işi objektif olarak şarkı incelemek-yorumlamak olanlar size en objektif dönüşü sağlayacaktır. Yani buradan ya da youtube üzerinden 3-5 tane kötü yorum sizi yıldırmasın. Benim aklıma da Güven Erkin Erkal geldi, bir ara bir dergi çıkarıp orada bu işe yeni başlayan grupları-şarkıcıları yorumluyordu vs vs. Hala yapıyor mu bilmiyorum. Ama en kolay ulaşılabilir o geliyor aklıma. Özellikle geçmiş ve günümüz rock müziği üzerine baya bilgi sahibi.
 
@Can Temtek . Bu bahsettiğiniz insanlar bu forumda yazmıyorsa, isterseniz forumun demo bölümünü de kapatalım insanlar kimseye birşey sormasınlar. İnsanların subjektif yorum yapacağını nereden çıkarıyorsunuz, kaç tanesini tanıyorsunuz? Mesela beni tanıyor musunuz? Bu işe emek vermiş insanlar cümlesinden sonra, enstrüman çalanlar derken onlar bu işe emek vermemiş mi oluyor? Tüm forumların demo bölümleri var, o zaman bunlar gereksiz bölümler diyebilir miyiz ?
 
Benim demek istediğim kendi yaptiklarini buraya koyacak cesareti olmadan baskasinin emegini hicr sayarak yeren insanlar. Eksik tanımlama yaptigimin farkindayim. Pardon bu yuzden dolayi, eklemeliydim.
 
@ilhanyondemir mesajın bana değil ama bu fikri ben ortaya attığım için yanıtlıyorum. evet burası bir forum dolayısı ile biz de herkes gibi kendi fikrimizi söylemişiz. amaç tartışarak bir sonuca ya da olumlu olacak ihtiyaca cevap verecek bir sürece ilerlemek. Müzisyen ile müzik yorumcusu farklı şeyler.
 
Benim yorumum da tamamen kendi islerini ortaya koymadan baskasini acimasizca elestiren insanlaraydi. Bu arkadasimiz bir albüm yapmis. Bu donemde bir album cikarmak cesaret isi. Cesaretli davranmis yani. Bu cesareti gosteren kendi albumunu hatta albumu gectim kendi sarkilarini koysun buraya onlar bir elestirilsin sonra baskalarini acimasizca elestirsinler.
 
@Can Temtek , @Single_FACTOR , dediğiniz gibi öyle gerçekten acımasız yorumlar yapanlar (ki acımasızdan kastınızı tam anlamadım), aynı zamanda kendi parçalarını "daha kötü olduğunu düşündükleri için" koymayanlar var ise onları ayrı tutarak söylüyorum, iyi dinleyicilerin yorumları (ki iyi müzisyenler iyi dinleyicilerdir de) kendi adıma konuşmak gerekirse çok şey katmıştır. Aradaki farkı zaten 2 parçamla Mg isimli arkadaşa gönderdim. Kendisi söyleyebilir. Yapımcıdan yanıt gelmeden paylaşmak yayınlamak istemiyorum ama arkadaşa yardımcı olmak adına böyle bir şey yaptım. Bir müziğin dinleyip dinlemeyeceğine en çok dinleyiciler karar verir. Mesela müzikte sorunlar vardır, bas gitar davul uyumsuz gidiyordur bunu da aranjörler çözebilir, ki arkadaş zaten aranjörlerle çalışmış. Yine benim fikrime göre iyi dinleyicilerin yorumları, eleştirmenlerinki kadar önemlidir. Bahsettiğiniz eleştirmenleri tanımam, ama eminim onlar da iyi yorum yapıyorsa iyi dinleyicilerdir. Herşey bundan kaynaklanıyordur.
 
@Can Temtek bu fikre katılmıyorum. yapılan iş özele iniyor yani hekesin bakış açısı farklı olabilir. bir filmi beğenmediğimizi ifade etmek için yönetmenlik yapmış olmak gibi bir sonuca ulaşırız. Ama eleştirinin dozu hususunda dediklerine katılıyorum Ortaya birşeyler koymak gerçekten çok kolay değil. İşin zorluklarını herkes bilmeyebilir.
 
@ilhanyondemir serdar ortaç ın 10 milyon sattığ bir ülkede yaşıyoruz. eğer toplumun geneline bakarsak en başarılı müzisyenler demet akalın , serdar ortaç, tarkan... hani davul bass uyumu? Dinamik? armoni? iyi müziğin kriteri kime göre neye göre?
 
@Single_FACTOR Tezimi çürütmek isterken (belki de istemezken) yine beni haklı çıkarıyorsun. Bahsettiğin şarkıları eleştirmenlere dinletmiş olsaydık eminim yüzlerce noktasını düzeltmek isterlerdi, hatta belki şarkıları tamamen ortadan kaldırmak.. Malesef ülkenin sosyokültürel durumu burda ortaya çıkıyor.. Yine de onlar karar veriyor neyin dinlenip dinlenmeyeceğine, ama bu insanlar (aynı insanlar) Ferhat Göçer gibi İrem Derici ya da Emre Aydın gibi şarkıcıları da dinliyor. Demek ki tüm bu olumsuzluklara rağmen kaliteli işler de dinlenebiliyor.
 
@Single_FACTOR Tezimi çürütmek isterken (belki de istemezken) yine beni haklı çıkarıyorsun. Bahsettiğin şarkıları eleştirmenlere dinletmiş olsaydık eminim yüzlerce noktasını düzeltmek isterlerdi, hatta belki şarkıları tamamen ortadan kaldırmak.. .
İşte bu Müzisyen mantığı .Müzik yorumcusu ise bunu yapmaz. müzik üreten uğraşmış kişiler değillerdir bilmezler. Detaylara müdahaleyi düşünmez ve sadece dinleyici hedef kitle, verdiği duygu, hissettirdiği, ... trent vb.... gözüyle bakarlar.
 
Son düzenleme:
@Single_FACTOR söylediklerimi kısmen değil de komple alıntılasaydın keşke. Demek ki yorumcuların beğenmediği şeyler de çok fazla dinlenebilir. Psy Gangnam style milyardan fazla dinlendi, hem de dünya çapında tuttu, adam hissettiğini söylemiş, tamam belki müziği de sözleri de fazlasıyla irite edici, ama istediğine ulaşmış, yaptığı masrafı çıkartmış, bence dünyadaki müziği de geriletmedi. Sen biraz önce müzisyen mantığı diyerek milyon liraları çöpe attın, bu mantıkta birisi de bence hobiden öteye gitmemeli. Bu kadar katı kurallar duvarlara çarpıp geri dönecektir çoğu zaman. Söylediklerimin ana fikri müzik çoğunluğa hitap eder, kötü de olsa iyi de olsa, o parçayı dinleyen 3 kişinin yorumu ile 300 kişinin yorumu aynıdır. Bırakın da müzik evrensel kalsın. İsteyen iyisini isteyen kötüsünü dinlesin (kötü dediğim de size göre bana göre kötü ama demek ki insanlar seviyor).
 
Arkadaşım ne yaparsan yap ben neden/nasıl karar verebilirim senin ne yapacağına? Herkes gibi ben de fikrimi söylüyorum, banker miyiz biz değiliz, tutmayacağını bilsek cebimizdeki son kuruşa kadar bir albume yatırım yapar mıyız? Ben yapmam, 1 kişinin 2 kişinin ağzına bakarak da karar vermem. Ülkede para kazanmak kolay değil, tek mantıkla düşünüp elimdeki parayı çöpe atamam. Tanıdığım kimsenin de bu şekilde borca harca girmesini istemem. Bu arkadaşı albumden önce tanısaydım , tek kuruş harcama bence şuan, biraz bekle, çok daha kişice kolayca kabul görecek ya da görmüş bir kaç çalışma yap, yine de temkinli git derdim, bu onun adına karar vermek de olmazdı. Tavsiye olurdu. Ki ben seni adres de göstermedim, bu mantık müziğe para harcamamalı bence dedim. Anlaşabilecek gibi de görünmüyoruz istersen burada bırakalım.
 
Tartışmaya katkıda bulunur mu bilmem, ama şunları söylemek isterim:
"Başarı" ile "iyi müziği" özdeşleştirmekten vazgeçmek lazım. Başarı, özellikle de öncelikle finansal düzlemde yakalanmış başarı, son derece somut ve nesnel bir olgu. "İyi müzik" böyle bir şey değil. İkisi çok farklı şeyler. Eğer iyi müziği finansal başarı ile özdeleştirmeye devam edersek, bu işin öznel/subjektif/zevke dayalı bir tarafı kalmaz. Komple sı...rız:)
1) "Maddi açıdan başarılı" olmak iyi müzisyen olduğunuzu göstermez. Yaratıcı-yenilikçi olduğunuz hiç göstermez. Bunu kabul etmek lazım.
2)İyi müzik de illa ki çok satmayabilir. Bunu da kabul etmek lazım.
3)Ama iyi pazarlanıp iyi satan ve bellli kaliteyi yakalayan işler de olabilir. Michael Jackson'ın kalitesine kim itiraz edebilir mesela ? Hen olağanüstü ticari başar yakalamışi hem de çok kaliteli şarkılar yazmış bir adam...
4)"Müzisyen müziği" (ya da "müzisyenin müzisyeni") diye bir kavram var. Müzisyenlerin beklentileri büyük ölçüde farklıdır ve bunların "iyi" dediği işler çoğu zaman sıradan dinleyicinin takdir etmekte zorlanacağı işlerdir. Buradaki "iyi" ile sokaktaki insanın "iyi"si de uyuşmaz ve uyuşması da gerekmez. Böyle olsaydı ortada müzisyen müziği diye de bir şey kalmazdı:)
4) Geçinmek, maddi güvence sağlamak ve yaratmaya devam etmek için illa ki MİLYONER olmak da gerekmez. Kendini farklı şekillerde destekleyip güzel işler yapan insanlar da var. Bunlar çok zengin değil, ama sürünmüyorlar da.... Bunu yapmak da mümkün.
5) Maddi başarıyı yakalayamayan insanlar kendini "kurban" rolünde görmekten vazgeçmeli. Evet, dünya adil bir yer değil. Ama kurban rolü ile de hiç bir şey başarılmaz.
6)Eleştiriye kulak vermek elbette önemli. Ama eleştiriyi kişisel algılıyor, eleştiriyi eleştirenden ayıramıyor, ya da kendinizi eyleminizden ayıramıyorsanız, bu durumda eleştiriyi doğrudan KENDİNİZE yapılmış bir hakaret ya da saldırı gibi algılamak kaçınılmaz oluyor. Bu durumdai belli bir olgunluğa erişene değin eleştiriye kulak tıkamak daha yerinde olur. Kişiler kendini daha gerçekçi değerlendirmeye başladığında teknik eleştiri daha fazla anlam kazanacaktır.
Ancak "ben bunu hiç beğenmedim", "piyasa olmuş", "bu tarz tutmaz", "bu tarzı hiç sevmem" şeklindeki ifadelerin hiç bir şekilde anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Beğenmeyen zaten dinlemez, (sizin de bu arkadaşlara laf yetiştirmeniz gerekmez). Kişiler kendilerini ifade etsin elbette, ama bu ifadelerin eleştirel bir değeri de yok bence. Bunlara odaklanmak müzisyen açısından sadece zaman kaybı.
 
Son düzenleme:
Tartışmaya katkıda bulunur mu bilmem, ama şunları söylemek isterim:
"Başarı" ile "iyi müziği" özdeşleştirmekten vazgeçmek lazım. Başarı, özellikle de öncelikle finansal düzlemde yakalanmış başarı, son derece somut ve nesnel bir olgu. "İyi müzik" böyle bir şey değil. İkisi çok farklı şeyler. Eğer iyi müziği finansal başarı ile özdeleştirmeye devam ederseniz, bu işin öznel/subjektif/zevke dayalı bir tarafı kalmaz. Komple sı...rız:)
1) "Maddi açıdan başarılı" olmak iyi müzisyen olduğunuzu göstermez. Yaratıcı-yenilikçi olduğunuz hiç göstermez. Bunu kabul etmek lazım.
2)İyi müzik de illa ki çok satmayabilir. Bunu da kabul etmek lazım.
3)Ama iyi pazarlanıp iyi satan ve bellli kaliteyi yakalayan işler de olabilir. Michael Jackson'ın kalitesine kim itiraz edebilir mesela ? Hen olağanüstü ticari başar yakalamışi hem de çok kaliteli şarkılar yazmış bir adam...
4)"Müzisyen müziği" (ya da "müzisyenin müzisyeni") diye bir kavram var. Müzisyenlerin beklentileri büyük ölçüde farklıdır ve bunların "iyi" dediği işler çoğu zaman sıradan dinleyicinin takdir etmekte zorlanacağı işlerdir. Buradaki "iyi" ile sokaktaki insanın "iyi"si de uyuşmaz ve uyuşması da gerekmez. Böyle olsaydı ortada müzisyen müziği diye de bir şey kalmazdı:)
4) Geçinmek, maddi güvence sağlamak ve yaratmaya devam etmek için illa ki MİLYONER olmak da gerekmez. Kendini farklı şekillerde destekleyip güzel işler yapan insanlar da var. Bunlar çok zengin değil, ama sürünmüyorlar da.... Bunu yapmak da mümkün.
5) Maddi başarıyı yakalayamayan insanlar kendini "kurban" rolünde görmekten vazgeçmeli. Evet, dünya adil bir yer değil. Ama kurban rolü ile de hiç bir şey başarılmaz.

Daha fazla katılamazdım. Özellikle ben de 4. maddede bahsettiğiniz şeyi anlattım. Bir çok elden konuyu gayet iyi ele almışsınız. Maddi başarı bazen mecburiyet olabiliyor özellikle de çok para harcamışsak.. Adliyede memuriyetime devam etmekteyim, müziğe aldığım ekipmanlar dışında tek kuruş harcayabilecek durumum şuan mevcut değil. Olsa dahi önce sevilmek kabul edilmek, saygı görmek daha sonra bu işe para yatırmak isterim. Yoksa hayatım berbat bir noktaya giderdi. İşsiz, parasız, mutsuz.. Sürdürmek zorunda olduğumuz bir hayat var ve benimki yakında 2 olacak.. Çok kontrollü ilerlemek gerekiyor maddi boyuta erişmek için..
 
Geri
Üst