3 Aydır Gitar Çalıyorum Ve....?

Yaklaşık olarak 3 ay oldu gitara başlayalı.Hiç kurs almadım kendi çapımda birşeyler yapmaya çalışıyorum.Kurs alacak vaktim de yok butçemde.Şimdi sorum şu ben hiç egzersiz yapmadan direk akorlara başladım.3 aydır akor çalışmama rağmen hala geçişlerde %70 hatam oluyor.Hayat bayram olsa gibi iki akorlu şarkıyı bile henuz takılmadan çalamadım.Acaba parmak egzersizi yapmadım diye mi oluyor bunlar?Yoksa normal mi 3 ayda bu kadar olması?
 
Bilmiyorum forum sakinleri bana katılır mı ama 3 ayda akorları basamamak pek normal gelmedi bana, sorun sizde olmayabilir, enstrümanı hocadan öğrenmenin önemi burada ortaya çıkıyor zaten, belki de doğru yönlendirme ile bir haftada çalabileceğiniz şey için 3 ay uğraşmanız gerekebiliyor... Tabi günde ne kadar vaktinizi ayırdığınız, bu vakti ne kadar verimli kullandığınız da önemli...
 
Sorun 3 ayda akor basamamak değil. Sorun hiç egzersiz yapmadan akorlara girişmekte. Egzersizlerin temel amacı parmak kaslarını açmak, ileride öğreneceğin tekniklere zemin hazırlamak. Sen egzersizleri binanın temelinin yapıldığı yer gibi düşün. Egzersizleri yaparsan kayanın üzerine inşa edersin binanı, egzersizleri yapmazsan bataklık gibi vıcık vıcık bir yere inşa edersin. Sonra böyle 3 ayda akor basamıyorum dersin. Emin ol herkes o sıkıcı-bunaltıcı egzersizlerle başlamıştır. Hatta emin ol herkes o egzersizler için aklından "ne kadar da gereksiz" demiştir. 1-2-3-4, 1-2-4, 1-3-4, vb. Bunlar herkese sıkıcı gelir. Ama bunları metronomla düşükten yükseğe çalışmak hem parmaklarını hızlandırır hemde ileride metronom sorunu yaşamanı engeller. Hangi metod kitabını alırsan al (sadece ekstrem tekniklerin anlatıldığı metodlar hariç), girişlerinde o "sıkıcı" parmak egzersizlerini görürsün. Demek ki bu işin fıtratında bu var. Yani boşuna konulmuyor o egzersizler metodlara. ;) Direk akorlara girişmeye son, taaaa en baştan o parmak egzersizleri ile başla.

-1-2-3-4, 1-2-4, 1-3-4. Bunlar en basitleri. İnici-çıkıcı halde, daha sonra hammer on-pull off şeklinde.

*inici-çıkıcı ne diyecek olursan da şöyle açıklayayım. 6.telden başla yapmaya, 1-2-3-4. Sonra 5.tele in. 1-2-3-4. 1.tele inip sonra tekrar 6.tele kadar egzersizi yapınca inici-çıkıcı oluyor.
 
Önemli olan ne kadar süredir çalıştığınız değil nasıl çalıştığınız. Belli ki hatalı çalışıyorsunuz. Önce bunu düzeltmek lazım.
Egzersiz konusuna gelince; siz işin en temel kuralını atlıyorsunuz. 40 yıllık gitaristler bile egzersiz yapar. Egzersiz yapmadan, parmakları açmadan gitar çalamazsınız.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Önemli olan ne kadar süredir çalıştığınız değil nasıl çalıştığınız. Belli ki hatalı çalışıyorsunuz. Önce bunu düzeltmek lazım.
Egzersiz konusuna gelince; siz işin en temel kuralını atlıyorsunuz. 40 yıllık gitaristler bile egzersiz yapar. Egzersiz yapmadan, parmakları açmadan gitar çalamazsınız.
Nasıl düzeltebilirim
 
*Hatta kendimden de örnek vereyim. Bende senin gibi evde kendi başıma çalmaya başladım. Hala da öyle devam ediyor. Günümüz internet çağı olduğu için internet üzerinden kaynak bulmak çok da zor değil. Metodlar olsun, eğitim videoları olsun. Ama direk kitap olarak almak isteyeceğin bir şey olursa da kesinlikle önerebileceğim 2 metod var.

Birincisi Selim Işık Gitar Metodu. Kitap içeriğinde, tab + notalar var (daha çok tab). Yanında da bir cd geliyor. Cd içeriğinde ise her bölüm için hazırlanmış kısa eğitim videoları var. Yaklaşık 10-15 dakikalık. Kitaptaki egzersizlerin nasıl yapıldığını gösteriyor. Ayrıca, guitar pro tabları var kitaptaki egzersizlerin. O egzersizleri guitar pro ile açıp metronomu düşükten çıkabildiğin kadar yükseğe alarak hızını test edebilirsin. Ve son olarak bir sürü alt yapı var kitap içerisindeki örnek şarkıların. Bunlar da şarkılara geldiğinde çalarken sıkılmamanı sağlıyor, ve altyapı üzerine nasıl çalındığını öğrenmen için.

Bir diğer metod ise Bora Uslusoy Gitar Metodu. Bu kitap; parmakları geliştirmek ve hızlanmak üzerine bana göre. İçerisinde notalar ve tablar var. Ayrıca yanında gelen cd'de de kitaptaki örneklerin sesleri var, video yok malesef.

*edit : Söylemeyi unuttum. Bir de yine Selim Işık'ın 100 tane eğitim videosu var internette. Onları indirebilir, izleyebilir, uygulayabilirsin. Benim gitarla ilgili öğrendiğim ilk şeyler, bu videolar. Ama o videoları hızlı hızlı geçme. Yani 100 videoyu oturup 1 ayda bitirme. Aylar sürer oradaki konuları hatmetmek. ;)

Kolay gelsin şimdi.
Can.
 
Zamanla olacaktır,3 ay birşey değil hele ki gitarı kendiniz öğreniyorsanız.Yalnız yanlış birşeyler öğrenmemeye çalışın çünkü öğrenilen yanlışı düzeltmek yeniden öğrenmekten daha zor olabiliyor.
 
Bunları yapma:

Yngwie malmsteen exercises no:1.. başladık gidiyoz geldik 6-7 'ye gitardan soğuyoruz. 15-17' lerde filan zaten artık "ben çalıyorum bu gitarı sen anca bakarsın" kıvamına geliyor sadece çaldığını gösteriyor 2 hızlı tekrar gösteriyor ki ne çaldığını pena hareketlerini hiç görmeyelim. Adam sadece ününü dünya'ya yaymak için yapmış videoları ders mers öğretme hikaye. 2-3 sene sonra hobi olarak bakarsın.

John petrucci rock disipline şimdi bunda ne kusur buldun diyecekler olacak da bence parmak aralarını açmaya yarayan egzersizzler. Teknik-method-ders ders ilerleyeyim geyiği yok bunda. Bu da 2-3 sene sonra bence bakılacaklardan çok özenli egzersizler hazırlanmış, bi malmsteen serisi değil tabi.

Marty Friedman siyah kelly ile verdiği ders, armoni ve kulak için mükemmel yalnız başta verdiği "ses veriyorum,korkma ! " tarzı gitarın akordunu ve çalacağı solosunun hangi hangi gam'a bağlı olduğunu gösterip yine anlaşılmaz videoya geçiyor yine malmsteen serisi kadar beter değil ama 2-3 sene sonra izlenmesi gerek (altta tabı, yazısı vs de yok)

Paul gilbert şapkadan tavşan çıkartmalı goygoylu eğitim videosu bunun altan tabı geçiyor mantığı da güzel özellikle serçe parmağı kullandırttırıyor ama 1-2 sene sonr diyorum bunun için de.

Aklıma gelen en temelleri saydım, benim jenerasyona denk gelen bunlar. Şuan çok daha iyileri vardır tabi ki.

Bunları yap:

Sırayla Bora uslusoy,selim ışık diyorum. Bora uslusoy'dan genel bilgi alıyorsun Selim Işık'la da tamamlarsın (kitapları için konuşuyorum) Zaten Selim ışık dvd'li kitabı fiyatı da 30 tl filandı sanırım yani yarım ders parasına hem bora uslusoy hem selim ışık kitapları ve dvd alınabiliyor. Selim ışık dersleri nette ücretsiz mevcut zaten. Bora uslusoyun ekipman-gitar parçalarını,ağacı vs tanıtan-açıklayan kitabı da vardı sanırım gerek var mı zaten google elimizin altında yine de alınabilir düzeyde hem de türkçe kaynak filan.

Bora Uslusoy-Selim Işık diye gittikten sonra Troy stetina kitaplarına giriş yapılabilir, hatta ingilizce varsa direkt ilk iki basamak atlanarak gidilebilir (ingilzce varsa dediklerim I love you ingilizcesini bile bilmeyenlerden kastediyorum yoksa seslisozluk ya da al eline redhouse kelimeleri Türkçe'ye çevir ilerle yani öğle grammercilik oynamıyorsun geniş zaman ingilizcesi..) çok methodik kitapları var seviye seviye.. Zaten Selim Işık, Troy Stetina'nın bir nevi türkçe versiyonudur diyebiliriz.

Zaten bunları halletmen en iyi 1,5-2 sene'ni alır. Sonra rock disipline yaparsın, ara ara marty friedman/paul gilbert bakarsın. En sona da ya bu malmsteen nasıl çalıyormuş bir bakayım diye hobi olarak ex. 34 'e filan bakarsın

Burada bir şey ekleyeyim bunları yap bunları yapma derken emir kibi var lakin emir yok ! :) Sadece tavsiye yani, deneyimleri paylaştım. Forumun birinde(isim vermeyelim şimdi) bir gün "silinsin" diye yazmıştım başlığa mod'un kankasıydı sanırım, mod da değildi, "sen böyle emir kipiyle konuşursan daha çook dediklerin yapılmaz" demişti. Adamla ne daha önceden özelden konuşmuşluğum var ne başka konuda bana/benim ona giydirdiğim var kankası olan modlara da birşey demedim hatta kimseyle kavgam bile yoktu,buradaki emir kipi olsa da herkesin yazdığı klasik alım satım forumu ilan silinme isteğiydi bu kadar yani. Kime niye emir vereyim ki yahu, askeriyede mi yaşıyoruz :) Altı üstü konu silinecek yani, banane canım silinmesin kalsın umrumda da değildi.

Kronik bir hastalık havası çökmüş, gelen bir sebeple uçuluyordu, microsoft word yazı denetiminden niye geçmedi bu cümlen al sana ban diye atılıyordu. Alımları kapalı yapsalar da rahatlasalar diyecem de o zaman gelenleri banlamaktan keyf alamayacaklardı sanırım. Bir de lordlar kamarası tadında siteydi forumda atılanlar üye olanların 10 katı filandır. Bu arada lordların geçmiş mesajlarına bakıyorsun bir ton yazım hatası var "biz yaparık, sen yapamazsın, forum benim deel mi kardeşim" havası vardı. 5 paragraf yazı yazmışsın bir cümle niye büyük harfle başlamamış, virgülden sonra niye boşluk yok (bunlar da forumda alım-satım kısmında oluyor. Yani sadece seni ve alacak olanı ilgilendiriyor adı üstünde alım-satım ilanı) bir bakmışsın hoop uçmuşsun. Geri üye yapıyolar sonra dedektif gibi izini sürüp tekrar banlıyorlardı. Böyle internet üstünden ego tatmini filan ben de hayırlı olsun kardeş-güle güle kullan dedim, gittim.
 
En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş:
Parmak açma güçlendirme egzersizleri olmadan akor çalışmışsın ondan. Ki onları calışsan bile ne bilim yine çalıştıkça daha temiz gelecek sesler. Ben bare çalıştığımda 2 ay parmaklarım acıdı sonra rahatladım.
 
Son düzenleme:
Merhaba ben de zamanında akorla cebelleşen ve sonra parmak egzersizlerini yanlışları düzeltmek için daha fazla çalışan biri olarak çok basit ve temel değerlerden başlamanı önermek isterim. Yavaş çok yavaş ve net sesler elde ederek çalışırsan ileride benim yaşadığım şeyleri de yaşamazsın diye düşünüyor kolay gelsin diyorum.
 
Geri
Üst