G&l Tribute Asat Classic - Fender Meksika Telecaster

Bu da bence doğru değil. Endonezya üretimlerinde hard ash kullanılıyor. Bunu da biraz araştırın isterseniz. :)

Yok hayır. Verdiğim bilgi doğru. Hard-ash zaten doğuda kolay bulunan bir ağaç değildir. Tam tersi uzak doğuda genelde swamp-ash veya sen-ash yetişir. Zaten hard-ash işlenmesi çok zor ve genelde tercihen pahalı gitarlarda kullanılan bir gitar türü. Ekstra işçilik gerektirdiği için tercih edilmez. İşin gerçeği iyi seçilmezse tonları da bir halta benzemez.

Tribute serilerinde de Cort fabrikasında üretilen Fender Lite-Ashlerde dahi swamp-ash kullanılırdı. Bu da G&L'in kendi linki:
http://www.glguitars.com/instruments/TributeSeries/guitars/ASAT_Classic_new/index.asp
 
Yok hayır. Verdiğim bilgi doğru. Hard-ash zaten doğuda kolay bulunan bir ağaç değildir. Tam tersi uzak doğuda genelde swamp-ash veya sen-ash yetişir. Zaten hard-ash işlenmesi çok zor ve genelde tercihen pahalı gitarlarda kullanılan bir gitar türü. Ekstra işçilik gerektirdiği için tercih edilmez.

Tribute serilerinde de Cort fabrikasında üretilen Fender Lite-Ashler de dahi swamp-ash kullanılırdı. Bu da G&L'in kendi linki:
http://www.glguitars.com/instruments/TributeSeries/guitars/ASAT_Classic_new/index.asp

Benim Endonezya Malı hard ash bir s-500'üm var ve hard ash'ten üretilmiş külçe gibi bir kaç tane asat da denedim.

Şu ana kadar gördüğüm, denediğim tüm Endonezya üretimi tribute'lar hard ash'ti. Ancak artık belki swamp ash de kullanılıyor olabilir. Bir ara yolum düşerse bakarım.
 
Bu arada swamp-ash de gayet ağırdır, elimden sayısız swamp-ash geçti, hepsi de ağırdı. Sadece hard-ash'e göre hafiftir. Yine kesildiği bölgeye göre swamp-ashler de kendi aralarında ağırlıkları farkedebiliyor. Benim bildiğim hiçbir Kore-Endonezya yapımı gitarda hard-ash kullanılmıyor. Hem işçilik hem ithal edilmeleri gerekmesi sebebiyle ekonomik değiller. Hatta hard-ash bir gitarı anca özel sipariş ya da 70-80lerden kalma bazı gitarlarda görmeniz mümkün, çok nadir ve değerlidir. Hiç tecrübeniz oldu mu bilemiyorum ama swamp-ash'i bile işlemesi baya zordur.

Görüşte neye göre karar verdiğinizi bilemiyorum ama görüntüden 2sini ayırt edemezseniz. Birbirlerine çok benzerler. 2si'de temelde dişbudak zaten. Kesildikleri bölgeye göre çok yakın tınlayabilirler. İşlenmemiş halini görmeniz gerekir.
 
Konu ilgimi çekti ve biraz daha araştırdım. Size şunları yazıp arkadaşın başlığını daha da sabote etmeden yazıp kaçayım. :)

Bu dışbudağın bayağı çeşidi varmış. Ancak Swamp ash diye bir ağaç türü yok. Swamp ash daha çok bataklıkta yetişen dışbudak ağaç kısımlarına verilen isim. Muhtemelen gitar üreticileri tarafından bulunmuş bir tabir.

Hard ash diye bir dışbudak türü de yok. Benim hard ash ile ifade ettiğim şey de normal dışbudak ağacının kendisi oluyor. Dışbudak zaten normalde sert ve ağır bir ağaç olarak geçiyor.

Belki kimisi Hard Ash'ten Fraxinus Americana (white ash) gibi özel bir dışbudak çeşidini de anlayabilir. O zaman evet haklısınız. Bu ağaç Endonezya'da yoktur.


http://www.wood-database.com/lumber-identification/hardwoods/swamp-ash/
http://www.frudua.com/hard_ash_vs_swamp_ash.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Fraxinus_americana
http://en.wikipedia.org/wiki/Fraxinus
 
Arkadaşlar cevaplar için çok teşekkür ederim, yardımcı olmaya çalıştınız sağolun :) Şu aralar boş zamanım fazla yok o yüzden 1 ay sonra falan gidip denemeyi düşünüyorum. Belki biraz geç olucak ama olsun. Denedikten sonra yazarım tekrar :) Herkese teşekkürler.
 
Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandan sonra gittim denedim ikisinide. Aslında gitarların ikisinden birini almaya gittim :) Açıkçası iki gitarın arasında aşırı bir fark yok. Hatta fark yok desem yeridir. Çok çok az farkları var. O da kişiden kişiye değişen şeyler. Ben ton olarak G&L tribute asat ı daha çok beğendim. O yüzden G&L i aldım. Ama sizde buna benzer iki gitar arasında kalırsanız gidin ve deneyin. Emin olun öyle çok daha iyi karar veriliyor. :)
 
Geri
Üst