fruity loops staff

Fruity loops' ta kutuların içini dolduracam diye ömrüm geçiyor. Çok zor geliyor bana. Bunun "staff" , "score" gibi birşeyi varmı ya da plug in olarak var mı? Mesala portede her çizgiye farklı sesler atayabileceğim. (davul için kullanıcağım)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Acil olarak ;
Fruitly loops ta reverb nerden ekleniyor ya da daha genel anlamda efek nasıl ekleniyor bir de bass gitarı yazarken mesela 2 kare dolduruyorum sonra 3 kare boşluk var sonra tekrar 2 kare var ama bu üç boş karesi içersinde basın sesi devam ediyor ben kesilmesini istiyorum nasıl olcek bu işler..
 
efect eklemek istediğin channel'ın üzerine bir kere bas, channel settings ekraınında "smp" yazan yeri aç, aşağıda ses dosyasının şemasını göreceksin. Onun üzerine sağ tıkla "Assign Free FX track" yazan yere bas. Karşına FX menüsü gelecek. "none" yazanlardan ilkine basıp select'e bas, bir yığın FX gelecektir. Aşağılara doğru da reverb var. Efecti seçtikten sonra otomatik olarak fx parametreleri de ekrana gelecek telaş etme...
 
Şimdi zamanım yok, daha sonra bir şeyler yazmaya çalışacağım..Ama kullandığın Fruity Loops sürümünü yazman iyi olacaktır...3 ile 4 serisi arasında bazı farklar var..
 
Peki o zaman aynı ekrandan sağ üstte "FX" diye bir kutucuk var, orada muhtemelen 1 yazar, F9'a basarak FX menüsünü çaığırıp, 1. channel'a koyacağın efektler, o dosyayı etkileyecektir bi de öyle dene...
 
Şimdi efekt ekleme ve envelope olayları için önce FL Studio'nun çalışma mantığına biraz göz atmak lazım..

FruityLoops 3'te bazı efektleri "Channel Settings" (Kanal isminin üzerine tıklanınca çıkan pencere) penceresinden halletmekteydik.. FL Studio 4'te ise neredeyse tüm efekt işlemleri "Mixer"' (En üst sağda ki "FX" butonuna tıklayınca çıkan pencere) den yapılmakta...(Ben bu yüzden davul için FruityLoops 3 kullanmaktayım..Kolayıma geliyor..)

Her kanal için bir FX output seçilebilmekte.. Bunu "Channel Settings" penceresinde en sağ üstteki "FX" zımbırtsından yapabilmekteyiz.. Buradan 1'i seçelim..Böylece bu kanalın çıkışı Mixer'de kanal 1 'e gidecektir...( "--", default output'tur.. Bu Mixer'de "Master" olarak görünmekte..)

Kanal 1'e gelen sesler için efekt seçmek içinse Önce Mixer'den ilgili kanalı üzerine tıklayarak seçiyoruz.. Sonra aşağısında çıkan listede "v" (aşağı ok) 'a tıklayarak istediğimiz efekti seçiyoruz.. Efekt kısmı böyle..

Yazdığımız seslerin belli bir uzunlukta çıkmasını istiyorsak bu sefer "Channel Settings" penceresinden "INS" seçeneğinde TMS envelope bölümü vasıtasıyla sesin ne şekilde çıkacağını ayarlayabiliyoruz (Grafik üzerinden yapmak zaten yeterince kolay ve açıklayıcı sanırım..Attack Sustain Release falan ayarlanıyor klasik olarak..)

Ha istediğimiz şey sesin başka bir kanal tarafından kesilmesi ise, ( Örneğin Open Hihat sesi sürerken, closed hihat vuruyorsak ve iki ses bir arada çıkıyorsa -ki bu imkansız bir davulcu hareketi-.. Bunu engellemek için..) o zaman yine "Channel Settings'de MISC kısmına giriyoruz.. Orada Cut/Cut By diye iki seçilebilir alan var...Hem Closed hihat kanalında, hem de Open Hihat kanalında tüm bu alanları seçeceğimiz (Örneğin 2) herhangi bir rakama ayarlarsak, bu iki kanaldan birinde bir vuruş yapıldığında hem her kanal kendi sesini, hem de diğer kanalın süregiden sesini kesecektir .. Gerçekçi bir hihat sesi böyle oluşturulabilir...

Senin bas örneğinde de bu "Cut" olayını kullanabilirsin.. Sesin kesilmesini istediğin anda bir başka kanala (boş sample da olabilir) bir vuruş koyarsın.. Yukarıda anlattıklarımı bu iki kanala uygularsan, bas diğer kanalda vuruş geldiği anda kesilecektir..

Ben genelde FL ile sırf davul programladığım için bu ikinci olayı yapmanın daha kolay bir yolu varsa da bilmiyorum (Piano roll görünümünde belki daha kolay bir kullanım vardır..Normalde de olması lazım gelir..)..Ama çaresiz kalırsan, yukarıdaki iki yöntem işini görmeni sağlayacaktır..

Umarım yeterli olmuştur...Kolay gelsin..
 
Geri
Üst