elektro gitar yapımı ( resimleri kondu )

herkese mrb,

uzun zamandır kafamda olan gitar yapma işine şimdi tamamen girmeye karar verdim. elimde kendi yaptığım gitarla çalıcak olmanın hazzını yaşamak istiyorum açıkcası.ki bunu forumda çoğu kişide istiyordur eminim.

BEN şimdi ben daha önce 2-3 manyetik değiştirmiş işte gitarın sap , entanasyon ayarlarını yapmış biriyim ve ne olursa olsun (çok kotu yapsam bile) kend gitarımı yapmak istiyorum.

SORUN bisuru bilgiye ihtiyacım var şu anda. önce neleri yapmalıyım hangi ağacı almalıyım nasıl alırım faln. arkadaşım vasıtasıyla ilk olarak karadenizden kızılağaç ve akçaağaç getirttircem (işalah) tek parça olarak.

YARDIM önce nereden başlamalıyım? ne eksiklerim var? bunları bilmek istiyorum. ayrıca elinizde bana yardımı dokunabilecek her türlü kitap , kağıt , tabloid , parşomen ne varsa benimle paylaşırsanız çok mutlu olucam. kendim bilmiyom bari ordan bakayım...

şimdiden çok teşekkürler herkese...
 
Bu konuda bayağı döküman okumuş ve işi incelemiş biri olarak hiç girişme derim..

Eğer ingilizcen varsa internette birçok kaynak bulabilirsin. Zaten eğer yabancı dilin yosa işin çok zor zira birçok kaynak Türkçe değil (hatta Türkçe doğru düzgün birşey yok).

Çok uzatmayayım. Sap ayarı yaptıysan sapın yapısını da biliyorsun demektir. En basitinden kendin incele ve düzgün bir sap yapmanın ne kadar zor ve hata affetmeyen bir iş olduğunu göreceksin zaten (truss rod, fretler, bağlantılar vs..). Ayrıca uygun mekan ve aletler gerekli. En önemlisi de zaman ve yapım süresince yapacağın hataları kaldıracak bir bütçe ve daha da önemlisi sinir sistemi.

Yok ben illa yapacağım diyorsan yurtdışında satılan hazır kit'ler üzerinde çalış, ya da cilasız sap/gövde/diğer parçalar satılıyor. Onlar üzerinden birşeyler yaparak tecrübe edin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
ingilizce sorun değil dil problemi yok. zaten bu işten zevk alıcağım için yapmak istiyorum. yane kendime ucuzundan gitar yapmakta değil amacım. sadece bir gitarı tamamiyle kendim yapmak istediğimden. elinizde hala döküman falan varsa bana gönderirseniz bi şekilde çok hora geçer mesela. yane bu iş benm 1 yılımıda alabilir daha uzun ve daha kısada süremi alabilir ama amacım tamamen kendi gitarımı yaratmak...

zaten bir çok yerde mümkün olduğunca çok kişiden yardım almaya çalışcam. ama kötü olursa da hani ben yapmış olucam tam anlamiyle benim gitarım olucak. gerisi yalan..

ha bu gitarin sesi kötü olabilir belki bunla hiç konsere de çıkmam ama bi köşede durur ben ona baktıkça mutlu olurum.

umarım anlatabilmişimdir. ayrıca bir çok kişinin de bunları hissettiğini düşünüyorum...
 
usta tebrik ederim.umarım yaparsın gitarı.kötü yaparsan bile senin için iyi bir tecrübe olur ve bidahaki sefere iyisini yapmak yolunda büyük adımlar katetmiş olursun.az biraz becerim olsa ben de isterim kendim yapmayı.üretici olmak çok güzel birşey.bizim insanımızın da çoğunlukla düşünmediği birşey üretmek.başarılar dilerim
 
amazon'dan bir kitap al, şöyle bir göz at. gözün kesiyorsa girersin yoksa baştan bir sürü masraftan kurtulursun. hazır bir sap takarak o sorunu çözebilirsin ama elektrikli aletlerle tecrüben yoksa gövde yapmak bile senin için kolay olmayacak. çöpe atacağın denemelerin maliyetini geç, yaralanma ihtimalin bile çok fazla olur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
babam elektronikçiydi abimde elektronikçi sayılır bende onların arasında büyüdüğüm için az çok anlıyorum bu işlerden. bende makineciyim az çok el becerim vardır diye düşünüyorum.

kitap olarakta bir e-book buldum netten. building guitar diye bir kitap. A dan Z ye dolaylıca herşeyini anlatiyo kitapta yazar. hem ordan bakarak hemde sağdan soldan bakarak elimden geldiğince yapmaya çalışcam.

maliyet konusuna gelincede açıkcası hiç umursamıyorum. gitar almaktan belkide daha pahalıya gelebilir ama sonuçta belkide bu gitarı hatıra olarak hep saklıcam. ayrıca zevk alarak yapcağım için eğlence olcak bana....
 
arkadaşım sorduğun konu derye deniz, internette yığınla bilgi var ağacından kesimine kurutmasına bilmemnesine kadar onları oturup okuman lazım, iyice anladıktan sonrada paraya kıyıp denemeler yapacaksın zevk meselesi ama bence pahalı bir hobi
 
-Zamanında denemiş,saç baş yolmuş,epey yol katetmesine rağmen zıvanadan çıkıp yaptığı gitar bozuntusu şeyi yakma derecesinde çığırdan çıkan biri olarak derim ki; Zor iştir,ıvırı zıvırı çok para yer,madara olursun,sonu hüsrandır.
 
başta söylemeliyim gövde işi bi yere kadar olur uğraşılırsa ama bnce klavye hazır alınmalı çünkü alet edevat tonla gerekio presler torna tezgahları falan vs.

allah kolaylık versin ne diyeyim,ama dediğim gibi gitarın daha stabil olması açısından klavyeyi dışardan alsan iyi olur,benm fikrim sadece hem diğer parçalara daha çok özenip dah güzel şeyler çıkarırsın ;)
 
zaten şimdilik ilk amacımız gövdeyi istediğimiz gibi yapmak klavyeyi hazırda alabiliriz ya da ne biliyim yapamadığımız yerleri götürüp luthier.e yaptırabiliriz ama şimdilik ilk hedef klavye...
 
arkadaşlar oncelikle merhaba yeniden...

gitar yapmak için ilk aşamayı tamamladık sayılır onun için yaşadıklarımı size anlatayım sizinde bilginiz olsun , yapmak isteyenlere kolaylık olsun diye yazayım dedim. :D

oncelikle ilk amaç ağaçları almaktı. br dizi araştırdık ve ankara-sitelerde tropikal ağaçları getiren bir kaç firma olduğunu bulduk. kalktık gittik siteler ve nerdeyse gitar yapımında kullanılan butun ağaçları bulduk.
maun , ıhlamur , dişbudak , alder , maple , gülağacı , ceviz , kiraz vs. alayı var yani. benim bir maun birde alder gitarım varda bu sefer de maple olsun deip atladım akçaağaca. saolsun firmanın ortaklarından biri eski yukselişli çıktı bize istediğinizi alın dedi. bizde kafamıza göre güzel bir akçaağaç aldık. sırtlandık geldik :D

fiyatlarını yazıyım size ortalama..
bu fiyatları 2 govdelik yazıyorum arkadaşlar.ve aklımda kalanlar zaten ağacın kalitesine gore kendi içindede değişiyo ama
maun : 130 ytl
maple : 80 ytl
ıhlamur:80 ytl
bunlar aklımda kaldı aklıma geldkçe yazarım ben gene.

bu ağaçları almadan önce okulumla konuştum ve bu gitar yapımını bir proje olarak kabul ettik ve makine labratuarındaki herşeyi kullanmama izin verildi. ama buna rağmen bazı alet edevatı almak zorunda aldık kendi cebimizden oda 50 ytl gibi bir mebla tuttu.

ağaçlar kalas şeklinde olduğu için sitelerdeki marangozlara ağaçların yuzlerini duzlettik ve kalınlığı 5 cm.ye indirttik. yapıştırmada yanlış hatırlamıyosam polimeran diye bir yapıştırıcı var onu kullandık. gemilerde kullanılan bir yapıştırıcıymış ve gayet sağlam bir yapıştırıcı. yapıştırırken kalasları bir işkence veya bir alet var bizim labatatuarda 3 ton mu ne basıyo onla sıkıştırarak yapıştırmak gerekiyo sağlam olması için ve boşluk kalmaması için. ben tabe 3 tonu aldım su anda nerdeyse imkansız ordan ayırmak.:D

kesimi nasıl yaptık onuda açıklayayım. once şekli birebir olçulerde çizdik sonra bunları ağacın ustune geçirdik. sonra dekobaj ile çizgilerden kestik. elimde gozuken su kucuk alet. :D saolsun teknisyen abilerimizin cok faydası oldu bu aşamalarda tabi hehe :D sonra ağaç torpusu ile kenarlara şekil vere olayı manyetik yuvaları ve pod yuvaları tabi. şimdi sap yapımına geçices. bu arada tuner.lar ve manyetik hariç gerisini de makine atelyesinde kendimiz yapcas. ilk aşamada tune-o-matic kopru akı vidaları falan artık yapabildiğimiz her şeyi kendimiz yapıcaz.

resimler çok dandik oyle goruş vermesi için ekliyorum zaten.

resim59ro5.jpg

resim58og6.jpg

resim60ax8.jpg

resim66yo9.jpg

resim69pf8.jpg

resim76gr1.jpg


buda bass

resim69mi7.jpg


resimdekiğ warrior.a benzeyen bass.çı arkadaşın daha rahat olsun diye şekli biraz kendi çapında değiştirdi. rhany rhoads.a benzeyende benim yaptığım. bu da benim kafama gore bazı yerlerini değiştirdiğim şekliyele tabi. ikiside başladığımız haldeki resimleri ilerki hallerinide eklicem aşama aşama.

valla buraya kadar okuduysanız helal olsun hehe. :D
 
Geri
Üst