5.1 Surround Sound Müzik Yapmak

R

Rezonans

Selam arkadaşlar. Bu site gerçekten süpermiş ya. Benim sorum şu: Ben 5.1 kanal ses manyağıyım ve müzik yapımına merakım var. Yaklaşık 1 hafta önce bu siteyi keşfettim ve açıkçası merakım daha da arttı. Ben 5.1 kanal müzik yapabilir miyim? Eğer yapabilirsem nasıl? Ayrıca saz çalmaktayım ve gitar kusu alıyorum. Fakat elektro gitar almak istiyorum ama açıkçası bu dalda pek fazla bilgim yok. Ne tarz bir şey almalıyım? Nerden başlamalıyım?

Yani daha çömezim ve olayı aşmak istiyorum.

Yardımınız için şimdiden teşekkürler....
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Tamam sakinleşiyorum ... sakinleştim.Ses kartım 6.1 kanal çıkışveriyor.Bu işe nasıl neresinden ve ne fiyatla başlayabilirim?:)
 
Düşünüldüğü gibi kasınç bi iş değil. Önce bi cubase Sx edinicen tercihen SX2, Sonra onun bütün pdf formatında gelen kitaplarını okuyacan öğrenicen herşey yazıyo orda, sonra orda yazmıyan şeyler için

http://www.turkrock.com/ftopic1646.html ı ve http://www.turkrock.com/ftopic1466.html ye bi göz atıcan.

Çözemediğin bişey olursa ilk önce bi forum da search yapıp sorucani bizde bildiğimiz kadar cevaplıyacaz :)

Böyle oluyo surround kayıt :)
 
Bu forumda 5.1 Surround sound miksajı ile ilgili bir başlık daha evvel vardı ve orada güzel sohbetler olmuştu. Onu arayıp okuyuver. Aynı şeyler on ayrı yerde tekrarlanmaya başlıyor sonra.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
tekrar slm dostlar.şimdi sizlere iki adet soru yönlendirme cürretini göstereceğim:
1-gerçi forumun bu kısmıyla tam olarak alakalı olmayabilri ama;benim 5.1 kanal ses sistemim var. işte bunun üzerinde ayar tuşları falan var.yanlız sorun şudur ki tizi sonuna kadar açtığımda uydu hoparlörlerden çok ince ciiiik diye bir ses geliyor.şimdi diyeceksiniz ki açma sende.ama açmayınca da takdir edersiniz ki ses dengesiz geliyor yani bas çok tiz az.bu ciik sesi nereden kaynaklanıyor olabilir ve nasıl çözebiliriim?

2-ben yaklaşık 5 senedir saz çalıyorum ve daha önce de söylediğim gibi elektro alıcam.fakat nasıl bir gitar almalıyım?forumu inceledim ama hep marka tarzında tartışıldığı için ve benim de fazla kültrüm olmadığı için fransız kalıyorum.nereden başlamalıyım?normal bir elektro(200-300 milyon) alsam işimi görürmü?ama vasat birşey olmasını da istemiyorum.işte anlayın gari.hangi yöne yürümeliyim?

3-bu soruda müessesemizin ikramı.yaptığım bir ses kaydına bas tiz efektlerini nasıl ve handi programla ekleyebilirim?

GMG
 
1. sorun tahminimce Feedback denen Türkçe manası "geribesleme" olan bir sorun. Kayıt esnasında, hoparlörleri kapatıp kulaklıkla çalışırsan çözebilirsin. Olay kısaca şöyle, sen bir enstrumanı çalıyorsun o ses bilgisayara gidiyor ve hoparlölerden çıkıyor, aynı ses enstruman tarafından tekrar duyuluyor ve bunu tekrar bilgisayara yolluyor, ee tabi sonsuz bir döngü oluşuyor sonunda. Bunun dışında mantıklı bir sebep ve çözüm bilmiyorum...
 
CrazyLead demiş ki:
Acele etme ben 7 senedir kayıt işleriyle ugrasıyorum 2 kanalı bitiremedim sen 5.1 diyorsun
bu işler aceleyle olmuyor ....

Tam tersine, aslında 5.1 sistemde panlamak ve mikslemek daha kolaydır. Stereo sistemde bazı enstrümanların frekansları üstüste geldiği için panlamak ve frekans derinlikleriyle oynayarak diğer enstrümanı ortaya çıkartmak gerekir ve bu daha çok bilgi ve zaman gerektirir. 5.1 sistemde ise hem 360 derecelik bir alana sahipsiniz hem de bas frekanslar için daha kolay bir subwoofer çözümünüz var: 5.1 in .1 i zaten bunun için. Bunun tersine, 5.1 sistemde çalışabilecek bir software ve hardware edinmek daha pahalıya geliyor (en azından benim bilgime göre).
 
Cubase SX ile gelen surround panner bayağı işe yarıyor. Herşeyi çözdüm bikaç tane test kaydı yaptım ama tek sorun kaldı o 5.1 in 1 i boş kalıyo :) Cubase export ettiği zaman parçayı 6 tane mon dosya olarak bass channel i boş bırakıyo, anladığım kadarıyla bir bass management plugin tarzı birşeye ihtiyacım var DTS ye encode etmeden önce. Bilen varsa sub woofer a giden kanalın çözümünü söylerse sevinirim.

Surround olayında anladığım kadarıyla en pahalıya gelen surround reverb. Evde uğraşırken en fazla reverb li bir sesi/kanalı surround alanda konumlandırabiliyorsun. Ama TC Electronics system 6000 gibi aletlerde gördüğüm kadarıyla sesi yarattığın yerin içinde konumlandırabiliyorsun bunu yapan software bir plugin de görmedim şu ana kadar. Gören/bilen varsa yine söylemesini rica edicem :)
 
Eheh, o yüzden zaten Surround prodüksiyon ciddi ekipman işi :) Evet şu anki software'lerde surround support filan var ama o sizi hasta eden standartlardaki gerçek surround prodüksiyonları o kadar sanıldığı gibi çocuk oyuncağı değil, TC S6000 veya Lexicon 960L gibi bir aletin yarattığı mekân duygusunu yaratabilecek çapta plug-inler de maalesef yok ki kırığını indiresin ;) Öyle bir plug-in olsa bile çalıştırdığın anda bilgisayarının CPU gücünün %75'i bir anda o reverb hesaplamalarına gider, üzerine Notepad bile açamazsın :D Harbi DSP gücü gerekir, gerçi TC Electronic Powercore serisi PCI veya Firewire üzerinden DSP Efektler sunuyor ancak kullanılan plug-in'ler Powercore birimi için özel yazıldığından eğer Powercore'un yoksa işe yaramıyorlar, ayrıca içlerinde surround destekli reverb ve diğer efektler var mıdır bilemiyorum, ürünü pek derinlemesine incelemedim henüz, her ne kadar kafamda bir tane satın almak prensip olarak dursa da.

Bu arada Ebay.com'da şu an bir 960L var, kullanılmış 3 yaşında, amcam 12,500$'dan başlatmış arttırmayı, sıfır değerini sen tahmin et :D

Eski modeli 460L'ler bile hala 4-5 bin $ civarında alıcı buluyor.

Ciddi işler için ciddi aletler.
 
Biliyorum fiyatları :) Olayın sonu yok, bakınız Eventide audio equipment in yanında uçak radarıda üretiyor :)

Para konusu başlı başına karmaşık bi olay. Bize 12000$ korkunç bir rakkam olarak gelirken Hi-End ci amcalarımız evde müzik dinlemek için bir cd transport'a, bir preampliye 2 çift kolona bide ampliye 60.000$ a kadar hatta daha fazla bile veriyorlar. 60.000 dolar bize fazla gelirken adamın teki "lisedeki" oğluna sınıf geçme hediyesi olarak Ferrari vaat ediyor çocuk sınıfı geçemeyince "ceza" olarak corvette alıyor :?

Corvette çocuğa ceza gelirken, bizde burda bir çift referans monitörü için diyet yapıyoruz :(
 
Bence o pro müzik ekipmanı fiyatlarını insanların alım gücünün fazlalığına bakarak "ekstravagantlık" olarak almamak lazım, bence yanlış bir yaklaşım o.

Sonuçta dünya üzerinde 960L gibi bir cihazı alma ihtiyacı hissedecek profesyonel müşteri sayısını düşün, o cihazın geliştirilmesi için harcanan zamanı, ödenen maaşları, vergileri, işletme giderlerini düşün, firmanın kendisini yenileyebilmesi ve ileri gidebilmesi için etmesi gereken kârı da koy, o miktarı potansiyel müşteri adedine böl, o cihazlar için öyle fiyatların çok olmadığını görürsün.

Ferrari için de aynı şey geçerli. Hatta ben de alım gücüm olduğunda eğer bana istediğim müzik dinleme keyfini yaşattırabilecekse bir Linn sisteme 50-60 bin $ veririm. Burada Scottish Opera'nın sahnesi Theatre Royal'da Linn firması bir demonstrasyon yapmıştı seneler evvel, zira SO'nın resmi sponsoruydular (Linn de zaten Tannoy gibi bir İskoç firması). Aşağıda pit'de orkestra çalıyor, yukarıda Linn, haber vermeden, hangisi orkestra hangisi Linn farkedemiyorsun. Kafayı yedirten sistemler, kimisi sever kimisi sevmez o başka. Ama dökülen emeğe bakınca insan hayranlık duymaktan kendini alamıyor.

Bence üzerine konan etiketlerdeki rakamdan çok o etiketin arkasında yatan emeğe bakmak lazım. O zaman o rakamların neden gayet mantıklı olduğunu görürsün.

Ne bileyim, bir SSL miksere de "ulan 200 bin dolara da mikser mi olur?" derken adamların kanallar arası Aux'lar arası, sinyal mikserde nerelerden hangi kombinasyonda geçebiliyorsa hepsinin arasındaki faz farkını teorik sınırlara indirebilmek için içindeki her bir bakır pertinaks yolunun, kullanılan her kablonun uzunluğunu dahi hesaplayıp birbirine eşitleyip ürünü sinyal kalitesinde ulaşılabilecek maksimuma itmek için kaç laboratuar saati kafa yorup deneme yapıp saç yolduklarını da görmek lazım.

Yoksa "vay ulan biz burada açız, adam köpeğine pasta yediriyor" olayı değil oradaki.
 
Arkadaşlar önerileriniz için sağolun ama soruma tam yanıt alabilmiş değilim.ayrıca 1. sorumda kayıt falan yapmıyorum.bilgisayar boşta iken böyle ses veriyor. sadece sistemi bilgisayara bağladığımda.herhangibir işlem yok yani benim güşüncem karttan kaynaklanıyor ama sizden de fikir almak istiyorum.ayrıca sorularımı bir daha okursanız beni gerçekten sevindirirsiniz. :)
 
Rezonans demiş ki:
Ben 5.1 kanal müzik yapabilir miyim? Eğer yapabilirsem nasıl? Ayrıca saz çalmaktayım ve gitar kusu alıyorum. Fakat elektro gitar almak istiyorum ama açıkçası bu dalda pek fazla bilgim yok. Ne tarz bir şey almalıyım? Nerden başlamalıyım?

Yani daha çömezim ve olayı aşmak istiyorum.

Yardımınız için şimdiden teşekkürler....

Evde 5.1 kanal müziği gerçek anlamda yapamazsın. Yaparsın ama yukarıda bahsedilen miktarda paran varsa o soundu yaratacak sistemi alabilirsin, ama yine yapamazsın, çalışman ve tecrübe etmen lazım uzun süre.
Elektrogitar almak istiyorsan diğer forumlarda bin defa anlatıldı onları ARAMA bölümünden bulmalısın. Aynı şeyi anlatmak vakit kaybı olur.
Olayı aşman için fırıncıları baya bi dolaşman gerek! :) Biz öyle yaptık 17 sene, halen de yetişemiyoruz bazı şeylere.
Kolay gelsin.
 
Yok yanlış anladın, aslında fiyatlar okadar astronomik değil demeye çalışıyorum. İş yaptıkça alıyosun aletleri zaten, bi getirisi olmazsa niye para bağlıyasın
 
tekrar slm arkadaşlar.bu fruity loops'un kırılmışını nereden ve nasıl bulabilirim bilen var mı acaba? :)
 
hiç kimseye haksız itham yapmayacaklarını bildiğim sizlere bir sorum var.ben .wav uzantılı bir kaydımı fruity loopsa alıp onun üzerine davul falan ekliyorum.yanlız sıkıntım şu;malum fl'de kutular var onlara tıklıyorsun.ben öyle yapınca şarkıyla tam senkron olmuyor davul efekti.tempo'yu falan düşürüyorum o da olmuyor.piano roll kısmına geliyorum orda da beceremiyorum ince bir senkron yakalamayı acaba bileniniz var mı?
ayrıca mesela benim kaydım 40 snlik olsun.ben bunu fl'ye atıyorum,tamam güzel de çalıyor ama fl'de tempoyu minimuma düşürünce mesela örnek veriyorum 30snlik kayıt çalabiliyor.ee ne oluyor bizim şarkı 30.sn de hoop başa dönüyor.aynı zamanda hem şarkıya yeniden başlıyor hem de eskisini sürdürüyor.yani ses karışıyor.aynı şarkı iki tane çalmış oluyor.bunun bir çözümü var mı yoksa ben yanlış bir program mı kullanıyorum?başka bir program var mı?
 
Geri
Üst