Başlangıç Için Cort X5 Mi Ibanez Rga 42 Mi?

Aslında biraz da bütçeyle alakalı bir durum. Sonuçta sadece gitarı almakla bitmiyor; bunun amfisi, -her ne kadar başlangıçta çok ihtiyacın olmasa da- pedal/prosesörü için bütçeni iyi kullanman lazım. Forumda da sıkça bahsedildiği üzere gitarın kalitesini gösteren yanında kullandığın amfidir. Gitarlara gelecek olursak ikisi de maun gövde, akçaağaç sap ve gül klavye. Üretim yerleri Endonezya yani işçilik ve malzeme kalitesi hemen hemen aynı diyebiliriz (yanlışım varsa düzeltin lütfen). Şöyle bir baktığımızda tek farkları manyetikleri gibi görünüyor, Rga42'yi kullanmadığım için aktif manyetikleri ne kadar kalitelidir bilemem. Zamanında ben de bu tarz bir ikileme düşmüştüm ve seçimimi Cort X5'ten yana kullandım, kalan parayla da yanına amfi almıştım. Başlangıç olarak beni fazlasıyla tatmin etmişti açıkçası. X5 öyle bir gitar ki, ne X1 ve X2 gibi düşük kalite, ne de X6 gibi akort problemlerine sahipti. Zira X5 sabit köprülü olduğundan hiç başımı ağrıtmadı. Ben şahsi olarak X5'i öneririm, seni birkaç yıl idare eder. Daha sonra çalış seviyen ve müzik tarzı eğilimine göre seçimini yaparak daha iyi bir gitara terfi edersin.
 
RGA42 bana göre Cort X5ten malzeme açısından daha üst kalite bir gitardır. Köprüsü sustain açısından Cort'a göre daha iyi bir performans sunar. Ama manyetikleri vasattır, ki Cort'un da bundan daha iyi olduğu söylenemez. Ben RGA42 tavsiye ederim. Ayrıca seçim yaparken RGA42'de ton potansı bulunmadığını unutmayın
 
Başlangıç kavramı burda önemli, iki gitarın da birbirine avantajları var, sayacak olursak:

Cort X5:

- Ibanez'in en büyük silahlarından biri ince Wizard saplarıdır. Ama Cort X5'in sapı da RGA42'de bulunan Wizard III neck ile aynı kalınlıkta bu Cort'a bir + katıyor benim açımdan.
- Fiyatı çok daha uygun.
- Push/Pull coil tap mevcut.

Ibanez RGA42:

- Üzerinde aktif EQ Toggle var.
- Gibraltar köprü kullanılmış.
- Manyetikleri ( kendi düşüncem ) bir bakıma Cort'unkinden biraz daha başarılı ve büyü ihtimalle ( tam bilemeyiz ama ) ağaçları daha kalitelidir diye düşünyorum.

Ben sana burdan yola çıkarak şunu tavsiye edicem:

Eğer senin için başlangıç kavramı kısa bir süre ise ( Örnek: 1 seneden kısa bir zaman ), ben gitarımı hemen geliştiririm günde şukadar vakit ayırırım kendime güveniyorum geliştirirm çalarım vs. diyorsan al X5'i sonra daha iyi bir gitara geçersin.

Eğer diyorsan ki benim için başlangıç uzun bir süre, ben bu gitarı birkaç sene çalarım, o zaman RGA42'ye yönel derim. Seni daha iyi idare eder diye düşünüyorum.

Ha, burada değinilmesi gereken çok önemli bir nokta var, biliyorsun ses sadece gitardan gelmiyor, asıl amfiden geliyor. Başlangıç için bence kesinlikle önemli olan iyi bir amfidir. Sen yoksa dandik 10wattlık transistörlü bilmemne marka bi amfiye en baba gitarı da bağlasan en dandik gitarı da bağlasan öyle 'höh be bu gitar neymiş' diyecek gibi bir fark asla hissedemezsin. Bütçene bağlı olarak iyi bir amfiye yönelme düşüncesi de senin gitar seçiminde sana yol göstermeli. Demek istediğim:

''İşte 10X civarı param var hocam, ben gider bunun 8X ine ibanezimi alırım, 2X ine de bi amfi alırım işte idare eder'' diyorsan yapma. Git kendine 5X'e güzelce Cort X5'ini al ve güzel de bi amfi al.

Benden bu kadar :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Teşekkür ediyorum değerli yorumlarınız için alacağım gitarı şimdilik sadece şu ekipmanlarla kullanmayı düşünüyorum;

Line 6 XT Pod Live - ATH M30X kulaklık
 
Geri
Üst