Nihilizm

Hiççilik olarak da bilinir. 19. yüzyılda Rusya'da Çarl II. Alexander'ın hükümdarlığının ilk yıllarında ortaya çıkan, şüpheci temellere dayalı felsefe anlayışıdır. Ortaçağ'da bazı heretiklere yakıştırılan bu terim, Rus Edebiyatı'nda ilk kez Nedejin'in bir makalesinde Puşkin için kullanıldı.

Katkov ise nihilizmin ahlaki ilkelerin tümünü yadsıması nedeniyle toplumu tehdit ettiğini ileri sürmüştür. Nihilist Bazarov, bu terimin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Zamanla 1860'ların ve 1870'lerin nihilistleri, geleneklere ve toplumsal düzene başkaldıran, düzensiz, dağınık, bakımsız, inatçı kişiler olarak görülmeye başlandı. Bundan sonra da Alexander'ın öldürülmesi ve mutlakiyetçiliğe karşı yeraltı örgütlerinin başvurduğu siyasi terörler birlikte anılır.

Nihilizm, temelde estetizmin bütün biçimlerini yadsıyor, yararcılığı ve bilimsel usçuluğu savunuyordu. Toplumsal bilimleri ve klasik felsefe sistemlerini bütünü ile reddediyordu. Yalın olgucu ve maddeci bir tutumla, yerleşik toplumsal düzene başkaldırıyı temsil ediyor; devlet, kilise ya da aile otoritesine karşı çıkıyordu. Yalnızca bilimsel doğruları temel alıyor, ancak bilimin bütün toplumsal sorunların üstesinden gelebileceğini ve bütün kötülüklerin cehaletten kaynaklandığını kabul ediyordu.

bir başka şekilde....

Nihilizm, bilimsel bilgi dışında hiç bir gerçek bilgi olmadığını kabul etmektir. Bu yaklaşımın uzantısı olarak da toplumda yerleşik kuralların, kurumların, değer yargılarının ve ahlak kurallarının yadsınmasına varır.


sizin yorumlarınız nelerdir....
 
bir öğretmenim aile konusundaki fikirlerimi de öğrendikten sonra nihilist olduğumu söylemişti,değer yargılarının olmaması derken tam olarak neyin kastedildiğinden emin değilim.son cümleye bakınca nihilist olduğumu düşünüyorum..
 
değer yargıları derken toplumsal değerlerin,kalıplaşmış fikir ve davranışların,yaşantıların reddedilmesidir...siyasetten,ekonomiye,toplumsal değerlerden,felsefi görüşlere,dini inançlara kadar her şey nihilizmden nasibini alır.nihilizm, varolan yozlaşmış değerlerin (yani hepsinin) yeniden inşa edilmek üzere yıkılması,yok sayılmasıdır...
en çok nietzsche ile yaygınlaşan bu düşünce onun 'tanrı'yı yok etme fikri ile tepki bulmuştur ancak nietzsche'nin bu düşüncesi tanrı ile ilgili değerlerin fazlasıyla yozlaşmasından kaynaklanan durumu düzeltme, yeniden 'hakettiği şekilde' kurma amaçlıdır...

nihilizm'in siyasi şekli lidersizlik anlamını taşıyan anarşizm'dir...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Gerçekten bu felsefe inananların dışında artık fazlasıyla özentiye dönüştürüldüğünü düşünüyorum tam olarak ne demek olduğunu ne ifade ettiğini bilmeyen bir çok insan ben nihilist im diye ortalarda dolanıp duruyor...
 
hiçliğe ve yokluğa inanmaktır kısaca.

ama öyle ha deyince yenilip yutulacak bir yaklaşım değildir. şahsen yıllardır ilgili ve alakalıyım bununla ama hala her okuduğum kitapta çok farklı şeyler görüyor ve öğreniyorum...

nihilizm mevzusundaki sözlerine en değer verdiğim ve gerçekçi bulduğum düşünür ise nietzsche'dir...
 
bu felsefenin özünden çıkması ne demek yahu?

insanların ben nihilistim baba gibi salakça tavırlarını eleştiriyorsan o başka. o zaman yanlış cümle kurmuşsun...
 
yanlış cümle değil.senin söylediğine yakın birşeydi kastettiğim.nihilistim diyenler(ergenlik bunalımı sonrasında hala diyenler)kendileriyle çelişiyolar.çünkü son zamanlarda nihilizm hakkında yapılan tanımlar nihilizmin aslından çok uzak.yanlış anlaşıldığını düşünüyorum.
 
örneğin nietzche ye göre yaşarken gerçek bir nihilist olunamz tam anlamıyla ve onun dönemndeki çoğu filozf da paraler görüşleri savunmştr ama albert camus daha farklı bi açıdan bakarak olya daha farklı bi boyut katmştr onun savundğu ise tam aksi bi görüştr bu konuyla ilgilenmye başlayanlar sisifos söyleniyi okuyarak başlayabilirler malüm sisyphs n taşı :)
 
intihar edin

nihilzmi bilmiyolar nihilistim diye hava basıyolar nihilizmde hiçbir şey yok din alie devlet aklınaza gelebilecek her şeyi inkar ediyor nihilstim diyen kişi kendini hemen öldürür korkusuzdur ve tehlikelidir çünkü kaybedeğceği bişey yok buda onu sınırsız kılıyo... :evil:
 
Nihilizm e göre ahlaki yargılar yoktur.Reddettigi aile otoritesi ve benzeri olgular tamamen görgü ve ahlak kuralları çerçevesinde varolmaktadır.

Nihilizm daha çok büyük resmi görebilmek gibi bişey.Verdiginiz kararlar , sahip oldugunuz düşünceler kanıtlanabilir , doğrulanabilir nitelikte olmalıdır.

Örnek olarak bir nihilist 2+2=4 yargısını , toplama işlemini göz önünde bulundurup işlemi yaptıktan sonra kabul edecekken, annesine saygı duyma eylemini , benzer kurallara , bilimsel formüllere dayandıramayacagından reddedecektir.

Tabi günümüz sözde nihilistleri bu düşünce sistemi yerine direkt olarak saygı duyma eylemini reddettiklerinden nihilizim özünü kaybetmektedir.
 
Yemişim kaç tane nihilist kaldı ki? Düşüncede aşırı uçlar her zaman hayatı felç eder. Nihilizm değer yargılarını sorgulaması açısından gerçekten önemlidir, ama değerleri yok saymak kimseyi bir yere götürmez...
 
Hiççilik , ahlak kavramının olmayısı.. Kendilerine o kadar kavram arasından bunu seçipte ben nihlistim ben hiççiyim diyenleri burada söylememek bile gerek aslında.. Acıklamalardan görüldügü üzere bunu savunanlar ne oldugunun farkında zaten..
 
Bence etik bi düşünce sistemi değil. En önemlisi dini tamamen yok sayar. Çünkü bilimsel veriler dışında hiçbişi kabul etmez. Dini konular ise biraz metafizik alanına giriyor ki tanıdığım nihilist insanlar bunu düşünüyor.
 
tanıdığın nihilist insanlarmı?
Nihilizm 1830 rusyasında en büyük akımlardan biridir, narodnizmin en büyük ilham kaynağı olmuştur. Toplumsal ahlak siteminin bayağılaşmış yapısını reddederek bireysel bir dışavurumun değerli olduğunu söyler. Hiççilik olarak tarif edilsede asla "hiç birşeye inanmamak" olarak tanımlanamaz. onlarında değer yargıları vardır. yalnızca toplumun koyduğu kuralları reddederler. yoksa özdisiplin, kişisel etik gibi kavramlar onların lugatındada mevcuttur. Toplumun "ahlaklı insan" modelini reddedip kendi bilinçlerinden insanı dolayısı ile kendilerini yeniden idealize ederler. Üniversite gençliğinin nihilizmi dadaizmle harmanlayıp ortaya yeni- varolmayan yada toplumsal akım oluşturamamış-dinamik yaratamamış metafizik düşüncelerle alakası yoktur, resmi kaynaklardan değil, nietzscheden, strinerden okumak gereklidir. En önemli bilgi kaynağı 2. el değil doğrudan bilgi kaynaklarıdır.
 
bilimsel bir formule dayandıramadığın bir şeyi yok saymak ..........

Doga da hicbir şey şans ile bir araya gelmemiştir herşey belli bir mantık cercevesinde ve belli bir ahenkle bir araya gelmiştir . Yani dogadaki herşeyin bir formulu vardır , metafizik ise henuz formulize edilememiş fiziktir . Bu nedenle bir insan formullerle ifade edemediği bir şeyi yok sayacak sa once kendine şu soruyu sormalıdır , Acaba matematiksel bir formule sahip degil mi ? yoksa insanlığın ortak aklı henuz bu formulu ortaya koyacak kadar gelişmedimi ..

işte nihilistlerin çıkmazıbudur .. keşfedilen le yetinmek ......

Dogadaki herşeyin kaynak kodlarına henuz sahip degiliz ama bu onların bu ahenkden yoksun olduğu anlamına gelmez , bizim henuz bu kodları çozemediğimizi gosterir .. Ve bunlar çozuldukçe metafizik yada bilimkurgu ogeleri gelecekteki bilim omurgasını oluşturacaktır ..
 
Evet doğru. Arkadaşın söylediği gibi nihilizmin tinsel bir yönü vardır. Tanrıtanımaz değildir. Nihilizm metafizik temellerden az da olsa beslenir.
"Ben hiçliğe inanıyorum abi..." diyen liseli arkadaşlar, üzgünüm ve süzgünüm ama nihilizm düşündüğünüz şey değil... :LOL:
 
NestorMakhno demiş ki:
Evet doğru. Arkadaşın söylediği gibi nihilizmin tinsel bir yönü vardır. Tanrıtanımaz değildir. Nihilizm metafizik temellerden az da olsa beslenir.
"Ben hiçliğe inanıyorum abi..." diyen liseli arkadaşlar, üzgünüm ve süzgünüm ama nihilizm düşündüğünüz şey değil... :LOL:

nihilizm ancak karşitlık olarak metafizikten beslenebilir.. nihilizm düşündüğümüz şey değil evet yokuluk düşünemeyeceğimiz bişey :) ...
ama size şöyle anlatabilirim.... bundan 300 yıl evvelki halinizi düşünün o zamanki olayları ne kadar hatırlıyosunuz 300 yıl evvel farkındalık duygunuz ne alemdeydi?? eheheh anlamlandıramadınız dimi.. işte yokluk böyle bişey kötümser ve içe kapanık asla değilim ama ona karşı tek yapabileceğiniz şey korkmak ve kaçmak..
 
Geri
Üst