Ses Mühendisliği

Oldukça popüler bir alan, bence yaygınlaşması da gerekir. konserlerde +48v phantom'un sesi daha güzelleştirmek için konulmuş bir özellik olduğunu iddia eden tonmasiterlerle karşılaştıkça gerçekten gerekliliğini anlıyorum. deneme yanılmayla ton çekiyorlar. ben artık çareyi kendime küçük bir mixer alıp kanalımı flat bırakmasını istemekte buldum. :) kayıt ve live birbirine benzemekle beraber farklı teknikler içeren alanlar. çalışma alanınızı belirleyip ona göre kendinizi geliştirin derim. Türkiye'de üniversitelerde İTÜ ve Galatasaray Ün. bu konuda oldukça iyiler. ancak 4 yıl okumak yerine 2 dönemde paralı eğitim alıp bi an önce iş hayatına atılmak isterseniz SAE ve MMA akademilerini öneririm. biraz tuzluya mal olur ama o okullarda bulunduğunuz süreçte edineceğiniz çevre size mezuniyette de güzel işlerde çalışma imkanı sağlayacaktır...
 
Sizce ses mühendisliği yapmalımıyım? En iyi eğitimi nerede verilir? Yaklaşık aylık kazançları nedir?

Ses mühendisliği yetenek ve beceri gerektirir.En başta iyi düşünüp karar vermek lazım.Mühendis çözüm üreten kişidir,sen bu yeteneğe sahipmisin onu tart,biç.Tabiki iyi eğitim almak da şart.Ben 9eylül gsf mezunuyum ve eğitimi gerçekten güzel ama İstanbul da bu işin eğitimini daha profesyonelce veriyorlar.Parasıda yaptığın işin kalitesine göre değişir.
 
Hocam hiç dalma. Tamamen düzensiz yaşam.
Adında mühendislik var ama mühendislik diploması yok.
Sektör içinde yetişen baya bir alaylı (Her hangi bir okul okumadan) var.
Müzik bölümlerinden çıkan herkes kendi dalında para kazanamayınca denemeyi düşünüyor.
En basitinden iş ilanlarına gir v bir yıl ses mühendisi aranıyor mu diye bir bak. Muhtemelen görmeyeceksin.
Sektörde tanıdığı olan yükselir. Türkiye gerçeği bu şekilde.
Sertifikayı özel kurs olarak MMA, GalatasarayİTM, SEA veriyor.
Üniversiteye bile gitmene gerek yok.
Burada mesleği aşağılamak gibi bir niyetim yok. Sektörün eleman seçme yöntemine eleştirim var.
Bu mesleğe inanıyorsan, yeteneğinin olduğunu düşünüyorsan, hayalinde meslek buysa hiç durma sonuna kadar savaş.
Bu yukarıdaki koşullar ile seni zengin eder. Album yapımında, konser dizilerinde, tv Showlarda, bir çok alanda para kazanırsın.
Her işte parayı özel projeleri olan, aranan kişiler kazanır. Bu sitede ki herkes kendince bir şarkı yapabilir veya yapıyor ama tutan, albümle para kazanabilen, yaşamını idare ettirebilen rock grupları iki elin parmaklarını geçmiyor.
albümü yapmak, tanıtmat, seninle ilgili haberler olması, albümün değişik hikayesi olması, kliplerin değişik orjinallikte çekilmesi, tv kanallarında gösterilmesi. Album ile yazdığım bu koşulların hepsi sektör içinde tanıdıklar ve iyi diyaloglar ile çözülecek sorunlar.
Ses mühendisliğinde yükselmek için eğitimini alırken çevre edinmen. İyi projelerde yardımcı pozisyonda çalışman. İyi bir staj (aslen çıraklık, bütün kabloları tak-çıkar, taşıma vb angarya işler :) yapman.
Bir mesleği seçerken yaşam tarzınızın uyup uymadığına, 30, 40, 50, 60 yaşınıza geldiğinizde de bu mesleği yapıp yapmak istemeyeceğinize de karar verin.
Zor bir meslek, arka planda hizmettesiniz, TV içinde olsa müzik içinde olsa yaşamınızın bir bölümünde gündüz bir bölümünde gece, hafta içi- hafta sonu, bayram, yılbaşı demeden çalışmanız istenecektir.
 
Geri
Üst