Bu Gitar Adam Olur Mu ? (custom 60's Ostim Signature)

Arkadaşlar selamlar,
Bugün arkadaştan bir gitar aldım deposunda duruyormuş. Sağı solu kırılmış, paslanmış falan. Arkadaş baya eski olduğunu söyledi gitarın. Aldım eline sap ayarına baktım gözüme çok sağlam gözüktü ben bunu adam edebilirim belki dedim. Ağacı falan nedir ne değildir tam çözemedim. Üzerinde hiç bir marka yok. Bir kaç resim paylaşayım sizden fikir alayım dedim. Benim ilk gözlemlerim şöyle oldu:

-Fretler ölmüş,
-Eşik ölmüş,
-Köprü sağlam sanki, hafif vidası gevşemiş gibi geldi sadece,
-Elektronik olarak bilmiyorum ama dediği kadar eski ise komple bi değişim gerektirir.

Biraz sonra gitarı hafif hafif sökmeye başlayacağım içinde ne gibi sürprizler var göreceğim :D

Çabuk sıkılanlar için özet:
xbfy45.jpg


Diğer fotoğraflar:
a26a9z.jpg
13z0myu.jpg
jf9pnp.jpg
e04jnr.jpg
312a5qf.jpg


(Edit: Linkleri ölen fotoğrafları bu entry e tekrar ekliyorum arkadaşlar.)
favlsg.jpg
1rammw.jpg
3479zzo.jpg


(Edit 2)
29nvtjk.jpg

im8h3t.jpg
117aele.jpg


(Edit 3)
302ooih.jpg
dg5cih.jpg
168so52.jpg
10x546w.jpg
xaqskg.jpg
1hz7u0.jpg
2s7ulnr.jpg
 
Son düzenleme:
İşte sıkıntı orada zaten. Tekrar fret çakmak pek kolay değil. Bence as duvarına, kızlara muazzez abacı falan diye anlat ve parayı denkleştirince bir meksika strat al aynen devam... Ben çok ölü diriltmeye çalıştım oradan biliyorum. Sen beni dinle :)
 
Eski Rus işine benzemiyor. Onlar zaten hiçbir şeye benzemezler, benzetemezsiniz. Klavyesi kazıksa bir ihtimal Bulgar işidir ama genelde boyaları daha ince olur. Bir luthiere göster derim ama perde çakılacaksa, sof o iş bir 300 liranı yer. Uyarmış olayım. Köprüsü falan da çok standart bir parça değil. Muadilini bulmakta zorlamabilirsin.
 
abi hiç fret çaktırmaya para verme,mühendis adamsın otur al eline havyayı sök perdeleri, sonra yeniden çak, heyecan olur :D fret setine 15-20Lira veririsin tamamdır.

ben eski gitarlardan hiç anlamam ama yani bu gitarı adam edemezsen frete çook paran gider.

Agacı da kavak filan olabilir bence.Alder değil, ash değil, çam bile olabilir.

 
4. fotoda fretboard ağacı yıllar yılı çalınmadığından insan yağı ile yağlanmamış ya da bakımsız olduğu için feci çatlamış duruyor bunun fretboard ağacına yeni fret de çakılmaz, ya tutmaz bızlama vs yapar ya da gül ağacı ince ince çatlar. Truss rod düzleştirilip fretler önce sökülmeli sonra fretboard ağacı tamamen bir ütü yardımyla sıyrılmalı. Ütüyle hafif hafif ıstıp sap ağacı ile fretboard ağacı arasından ayrılacak. Bu yapılırsa truss rod da kontrol edilmiş olur onun bile çalıştığı şüpheli. O da yaramazsa değişmek gerekir. Sap ağacı fena değil gibi duruyor. Köprünün muadili de gfs den bulunabilir. Olmadı köprü önce alkole batırılır sonra wd40 ile iyice temizlenir en son makine yağı ile bir kez daha geçilir. Paslı vidalar yenilenir. Sadece köprünün bir ton işi var. Fretboard ayırma işi dağları delmekle eş değer.

Yalnız sap ağacı oldukça sert(parlak renkten dolayı diyorum) bir maple'dan seçilmiş. Bu da gitarın ses karakterine olumlu yansır. Tabi köprü ve gövde saptan gelen +1 ses karakterini -3 'e indirir gibi duruyor :) Gövde ağacı piyango gibi duruyor 5 parça çam limon kasası da olabilir poplar/alder vs de. Pek alder,ash ya da maun gibi durmuyor boyadaki hasarlı yerden görünen ağaç. Özetle gitar vardır yıllanmıştır/vintage karakteri vardır oturur uğraşırsın da bakımsız +40 yıllık gitar olunca verilen emeğe yazık oluyor. O kadar fretleri erimişse zamanında baya çalınmış bir gitar bu da demek oluyor ki eski sahibi pek vazgecememiş tonu ya da sap profili güzel olduğundan/ hiç alakası yok adam parasızlıktan anca bu aleti bulmuş çalabilmiş o yüzden fretler de erimiş diyebilirsiniz. İlk seçenek belki insani bu gitara emek vermek için teşvik edebilir ama o da çok iyimser bir noktadan bakma oluyor :) Bence de değmez, boşa uğraşmayın derim.
 
Son düzenleme:
Arkadaşla konuştum gitar yaklaşık 50 yıllıkmış. Dediğiniz gibi hadi fretboard dura dura eridi. Fretler kullanuma bağlı erime gibi geldi bana da. Fakat tonundan dolayı mı kullanıldı yokluktan dolayı mı kullanıldı tam bir muamma. Resmen kumar. İhtimaller heyecanlandırıyor insanı :D
 
O fretboard'ın adam olması için değişim şart. Fretboard değişimi de neredeyse bir gitar sapını baştan yapmak kadar uğraştırıcı. Ne luthiere verip adamı uğraştırın siz de paranızdan olun ne de eğer kendiniz yapacaksanız boşa emek vermeyin. Piyasada çok güzel çok uygun fiyata böyle no name tarzı vintage aletler var. Birisini uygun fiyata alın onda piyangoyu deneyin derim. Bu gitarın adam olma şansı, evden işe gidip tekrar eve sağ salim dönme şansınızdan daha az :)
 
Geri
Üst