Analog Ve Dijital Delay Farkı?

Merhaba joyonun analog ve dijital pedallarına bakıyorum.Amfim ht5.Fakat nedir ikisi arasındaki fark.Hangisi tercih edilmeli sizce..Teşekkürler
 
Selam, temel fark repeat'lerin tonundadır, dinleyerek anlayabilirsiniz. Ancak çoğu dijital delay analog-benzeri ses çıkarmak üzere tasarlanmıştır (analog-voiced) ve bir çok delay de hibritdir (örneğin her şey dijitaldir ancak analog benzeri sıcak tonlar çıksın diye bucket brigade denen analog delay chip'lerinden de geçirir sesi). Analog delayların birçoğunda bu sıcaklık veya sesin hafif lo-fi olması dışında hiss/noise ve/veya clock noise denen yüksek frekans sesler de çıkmaktadır. Bunlar genelde tolere edilebilir olsa da tertemiz bir ses istiyorum diyen insanı rahatsız edebilir. Bir diğer mesele de analog delay'lerin analog chip'lerin kısıtlamaları yüzünden genelde 600 ms'ye kadar gitmelidir (ama Way Huge Supa Puss gibi 3 saniyeye çıkanı da vardır).

Kısacası bence analog-dijital diye ayırmayın. Bütçenize uygun delaylarin bol bol youtube videosunu izleyin ve mümkünse dükkanda deneyin. Kulağınıza hoş geleni ve size istediğiniz miktarda delay verenini seçin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yani analog delaylarda ses temiz değil mi demek istiyorsunuz,insanlar neye göre tercih yapıyor,kimisi temiz tekrar kimisi kirli tekrar mı seviyor yani.. çok fazla terim kullanmışsınız anlamak da güçlük cekiyorum:)) ozaman soruyu şöyle sorayım bu markanın iki versiyonunu da kullanan var mı?
 
Evet, analog delay'lerin tonu biraz daha karanlık olur, ses her tekrar edişinde biraz daha boğuklaşır ve sesi lo-fi yani asıl kaynağından daha düşük kaliteye getiren başka özellikleri de olabilir ve bunlar bazen istenmez. Dijital delaylar, eğer analog gibi olsun diye özel tasarlanmamışsa, sesi hi-fi yani asıl kaynağı gibi tekrar eder. Her tekrar edişte ses boğuklaşmaz, aynı kalır. Daha steril ve yapay bir şeydir bu ama temizliği yüzünden tercih edilebilir.

Bunları zamanla araştırıp öğrenirsiniz, Joyo modellerini bilmiyorum ama deneyip beğendiğinizi seçin. Soyut düzeydeki bir tartışmadan gitmeyin seçiminizde. Kulağınıza güvenin.
 
Hiç uğraşma bir tane dd-6 veya dd-7 al bütçe varsa. İkinci el veya sıfır. Tonunu süsleyen Carbon Copy gibi bir analog delay daha sonra alırsın. Joyo'ların çöp olacak, amfin ayarında pedallar değil.
 
Hiç uğraşma bir tane dd-6 veya dd-7 al bütçe varsa. İkinci el veya sıfır. Tonunu süsleyen Carbon Copy gibi bir analog delay daha sonra alırsın. Joyo'ların çöp olacak, amfin ayarında pedallar değil.

Amfi ayarında delay pedalı nasıl olur? Bir efekt pedalından bahsediyoruz. Joyo veya herhangi bir marka farketmez hangi pedalın tonu hoşunuza giderse onu tercih edebilirsiniz. Digital ve analog delay konusunda deneyip beğendiğinizi alın derim. Analog delaylerdeki tonu temiz değil ise kirlidir diye yorumlamak yanlış olur. Şahsen yerine göre ikisinide sevdiğim için modeler bir pedal kullanıyorum. Dijital bir pedal ancak analog echo modülasyonu oldukça başarılı. Özellikle drive kullandığım solo tonlarında analog delay çok daha hoşuma gidiyor. Dediğim gibi zevk ve tercih meselesi. En güzeli denemek bol bol dinlemek. İnternette hepsi hakkında bolca kayıt mevcut.
 
Amfi ayarında delay pedalı nasıl olur? Bir efekt pedalından bahsediyoruz. Joyo veya herhangi bir marka farketmez hangi pedalın tonu hoşunuza giderse onu tercih edebilirsiniz. Digital ve analog delay konusunda deneyip beğendiğinizi alın derim. Analog delaylerdeki tonu temiz değil ise kirlidir diye yorumlamak yanlış olur. Şahsen yerine göre ikisinide sevdiğim için modeler bir pedal kullanıyorum. Dijital bir pedal ancak analog echo modülasyonu oldukça başarılı. Özellikle drive kullandığım solo tonlarında analog çok daha hoşuma gidiyor. Dediğim gibi zevk ve tercih meselesi. En güzeli denemek bol bol dinlemek. İnternette hepsi hakkında bolca kayıt mevcut.

Joyo delay pedallarını ben denedim ve rahatlıkla çöp diyebiliyorum. Zevk meselesi falan denecek kadar bile iyi değiller :)
 
Bu tartışma tam da delay pedalı alacağım günün öncesine denk gelmesi pek bi hoş olmuş. Elimde abimin dd3 ü var carbon copy denedim çok güzel cihaz gerçekten. tonu alıyor başka bir yere taşıyor. inanılmaz bi akıcılık kazandırıyor. ama benim almayı düşündüğüm pedal tc electronic flashback delay. sebep ise tape echo ve loop özelliği. cihazın içindeki diğer delay çeşitleri de çok enteresan ve değişik kayıtlarda kullanılabilecek cinsten. karşılaştırma videoları çok izledim ama yukarıda da söylendiği gibi en doğru kararı kulak veriyor. gidip deneyip kulağının en çok sevdiğini almak en doğru karar. eğer deneyemeden de alırsan efekt pedalları drive pedalları gibi büyük farklılıklar yaratmaz. mesela plexitone pedalının kaydını dinliyorsun sanırsın bir metal pedalı ama evine geldiğinde senin gitarının manyetiklerine ağacına göre büyük farklılıkları veya hayal kırıklıklarını da beraberinde getirebiliyor. ama efekti dinlersin sipariş verirsin çok da uzak olmaz dinlediğinden. ama yine de en garantisi deneyip almak.

sorum ise bu 3 pedalı kullanmış olan ve tadları hakkında yorumu olan var mı?
 
Joyo delay pedallarını ben denedim ve rahatlıkla çöp diyebiliyorum. Zevk meselesi falan denecek kadar bile iyi değiller :)
Pedala çöp diyemezsiniz demedim zaten. Sadece bu pedalları sizin gibi deneyip, kullanan ve beğenen de insanlar var. O yüzden bir gerekçe göstermeden ''çöp olacak'' diyip kenara atıp insanları yanlış yönlendirmeyelim. Zevk meselesinin de adı üzerinde zevk meselesi ona ne yazik ki siz karar veremezsiniz. Maksadım bir tartışma yaratmak değil sadece yanlış yönlendirmeye sebebiyet vermeyelim.

Forumdaki ''bu JOYO dedikleri nedir, ne değildir ?'' başlığından bir alıntı yapmak isterim. Görüldüğü üzere pedalı seven beğenen insanlar da var.

Yaklaşık 10 adet delay pedalı alıp satmamdan sonra bu joyo delayi Cihan Düşmez'in tavsiyesiyle aldım ve inanılmaz. Hiç kapatmadan sürekli açık tutuyorum ve son derece memnunum. Memnuniyetimden dolayı ts-808 klonu vintage overdrive pedalını da aldım ve o da çok çok iyi çıktı. Drive kısık volume yüksek şekilde sürekli açık tutuyor ve clean boost yaptırtıyorum. Tek kelimeyle mükemmel..

Bu videoda hem delayi hem de drive pedalını kullanıyorum.

 
Delay konusu zevk meselesi, malesef kesin bir kısıtı yok. Kulağına güzel geleni almalısın, joyo- mxr farketmiyor. Analog delay in hoşuma giden yanları da var gitmeyen yanları da var, kendimden örnek vermem gerekirse. Dijitalin rijitliği yok rpm'in dediği gibi. Geri kalan herşey var ama :)
 
Analog pedalı kakalamak için değil tonunu tanımlamak için kirli diyoruz, yani kirlenmiş elbise veya "pis" anlamında değil. Hi-fi ve lo-fi farkı. Dinleyen ve dikkat eden herkes anlar farkı. Analog pedalların tonunun kendine has olduğu ve milyonlarca insanın bunu beğenip bu tonun peşinden koştuğu aşikar. Hatta dediğim gibi birçok dijital pedalda analog pedalları taklit ediyor bu yüzden. Dijitalin avantajını kullanıp analog'un istenmeyen özelliklerini aşıp istenenlerini tutarak iyi bir orta nokta yakalamaya çalışıyorlar.
 
Analog delay'de ses daha kapalı tekrar ettiğinden asıl o şekilde daha bir kendi halinde, temiz bir ses çıkıyor bana göre. Kesinlikle gelemiyorum hi-fi delay'e. Tape echo ya da analog delay her türlü tercih sebebi bana göre. Pek çok tercih devreye giriyor tabi. Benim delay'de dikkat ettiğim bir şey de sesin çat diye kaybolmaması, yavaş yavaş ayrılacak sahneden böyle. Çalıp karar vermek lazım diyorum ben de ama şimdiye kadar prosesör delay'leri hep kendini ele verdi, analog modellemeleri bile. Dijital pedallardaki simulasyonlar daha gerçekçi olabilir diye bir genelleme yapamam ama; bende marshall eh-1 var ve üstündeki tüm modellemeler fazlasıyla başarılı. Hi-fi modu da var, analog modu da, başka modlar da.

İşte bu tekrar eden sesin ne kadar tıraşlanacağı, bu bahsettiğim sesin bitmeye yakınken hangi volume'de olduğu vs. gibi şeyler önemli farklar bence delay alırken. Ms pozitron'un delay'ini kesinlikle tavsiye ederim. Carbon Copy klonuydu sanırım gerçi. Özetle analog delay'in daha geride ve daha tatlı bir tat katıyor bana göre. Kişisel zevkler burada ortaya çıkıyor işte, ben tüm efektlerimde (reverb, delay, chorus, phaser vs.) hep çok önde olmayan şekilde kullanmayı seviyorum, daha doğal olmasını seviyorum.
 
Dijital Boss DD-6 veya DD-7, Tc Electronics Flashback (X4 veya Minisi değil normali)
Analog MXR Carbon Copy

Bunları denedikten sonra (doğru dürüst bir amfi ve gitar ile) %90 başka bir şey ilgilinizi çekmeyecek. Ama tabi herkes farklı pedalları denesin.
 
Joyo'yu savunamam çünkü hiç kullanmadım. İsteyen tabii ki çöp der ama ben gerekmedikçe bu şekilde yaklaşılmamasından yanayım. Yani deneyimden kaynaklanır, kendi izleniminizi oluşturursunuz, çöp dersiniz, bir şey diyemem. Ama son zamanda Çin'den çıkan düzgün pedallar duyuyoruz. Mooer'in bazı ürünleri. Compressor olarak da benim tereddütsüz tavsiye edeceğim ve bariz şekilde fiyatına göre çok iyi bir kalite yakalamış olan Biyang CO-10 bir başka örnek.

Joyo için "duman çıkarmaya başladı" (resmen yanıyor alet) diyenini de duydum, birçok öveni de duydum yabancı forumlarda. Biraz da şans işi. Electro-Harmonix diye ağzımız sulanır ama 220 dolarlık bir pedalı birkaç kullanımdan sonra öldü. Bir diğerini o kadar kalitesiz buldum ki geri verdim (ama başka bir pedalını çok daha sağlam ve severek kullanıyorum). Delay olarak EHX'in mesela Memory Toy modelinin bir serisinde kötü bir üretim hatası olduğunu biliyoruz Çin kaynaklı.

Sonuçta zaten pedalların yarısından fazla Çin'de üretiliyor. Joyo diye baştan silmek bence yanlış. Bir de hepimizin amacı farklı, bunu unutarak konuşmak yanlış yerlere götürüyor bizi. Kimimiz Grammy peşinde, kimi ATV'ye çıksam iyi olur der, kimi yerel bir konser verse başarı, kimi ise evinde tek başına takılıyor.
 
Benim delay'de dikkat ettiğim bir şey de sesin çat diye kaybolmaması, yavaş yavaş ayrılacak sahneden böyle.
Buradaki olay compander kullanmayan delay'dir. Companderless diye aratırsanız bu tür delay'leri bulursunuz. En hoşuma giden örneği Catalinbread Montavillian, tabii çok ucuz bir alet değil. Marshall EH-1 bende de vardı, çok iyi tasarlanmış bir alet.
 
Joyo'nun kaliteli ürünleri var. Ben sadece denediğim delay pedalları için yorumda bulundum. Aynı şekilde Mooer'de iyi pedalları var.
 
Ben sadece bu tarz konularda kendinizi kısıtlamayın derim. Carbon Copy, son zamanlarda çok tercih edilen Flashback ve Boss DD serileri gibi nice pedallar özellikle ülkemizde çok bilinen, sevilen pedallar ki gayet de başarılı cihazlar. Ama en azından kendim adına bir ürün seçerken amacınıza yönelik olması da çok önemlidir. Örneğin sahne de kullanacağınız bir delay pedalında TAP/TEMPO veya Loop özelliği çok işinizi görebilir. Ya da stereo delaylar çok hoşunuza gidebilir. Ya da en seveceğiniz ton basit bir analog delay tonu bile olabilir. O yüzden kesinlikle dinleyin, deneyin. Ben Line6 DL-4 kullanıcısıyım. Çok güzel bir cihaz tonal açıdan çok tatmin edici ancak bazı dezavantajları da olan bir cihaz. Uzun zamandır kullanıyorum ancak tonal anlamda ihtiyaçlarımı karşılasa da bazen farklı cihazlar kullandığım oluyor. Ayrıca tüm bu modellerin dışında araştırılabilecek oldukça başarılı pek çok delay var. Timeline, Time Factor, Aqua-Puss, Deep Blue Delay gibi..
 
Mooer'le ilgili tespitlere de çok katılıyorum. Uzun süredir takip ediyordum sonra yazın ninty orange(mxr phase 90 klonu) deneme şansım oldu. baya da bi memnun etti. 100tl de nakit fiyat alınca denemekten ne çıkar dedim. iyi ki de demişim. çok phaser kullanan biri değilim bu yüzden mxr fiyat olarak çok yüksek geldi. yani ayda 2/3 kez kullanacağım bir pedal için o meblalar üzerdi. ama mooer üzmedi! orjinaliyle karşılaştırma fırsatım olmadı ama elimdeki pedaldan çok memnunum ve almadan önceki bütün tereddütlerimin yersiz olduğunu fark ettim. ayrıca orjinalini tek bir şekilde kullanabiliyorken mooerde iki mod var :) adamlar klonlayıp geliştirmiş..
sonra bir gün yine dore müzikteyken rat muadili olan black secretı denedim ve alma kararını vermem denememle birlikte 10dk falan sürdü. yakın zamanda bu pedalı orjinaliyle yanyana deneyeceğiz ama emin olun ki internetteki karşılaştırmalarda dinlediğiniz kadar sağlam bi soundu var.
 
Açıkçası bossun dd3-6-7 si flashbackin x4-alter ve normalini analogun carbon copy sini defalarca alıp denedim analaog dijital kimi için aynıdır ama arada çok fark var bana göre tartışmaya ve dataya girmeden cleanlerde dijital drivelarda ise analog ...dijitalde normal flashback, analog da da ehx Memory man imkan yoksa da Memory boy tavsiye ederim.
 
Açıkçası bossun dd3-6-7 si flashbackin x4-alter ve normalini analogun carbon copy sini defalarca alıp denedim analaog dijital kimi için aynıdır ama arada çok fark var bana göre tartışmaya ve dataya girmeden cleanlerde dijital drivelarda ise analog ...dijitalde normal flashback, analog da da ehx Memory man imkan yoksa da Memory boy tavsiye ederim.
peavey classic30 da metalmuff gt2 bb2 ve blacksecret kullanıyorum. normal flashback almayı düşünüyorum genelde drivelı sololarda kullanıyorum delayi. ne dersin hocam? dd3 mü alayım yoksa flashback mi? carbon copyde çok başarılı ama fiyat olarak bütçemiş üstünde. ve flashback düşünmemin sebebi tape echo ve loop özelliği. yukarıdaki cevabında analog dijital falan çok üstüste gelince kafa karıştırdı biraz ondan sorma gereği duydum
 
Geri
Üst