Kurban

Forumun canlı donemlerinde, 2000'li yılların ortalarında Kerem Tüzün (ve daha pek çok müzisyen) buralarda yazardı. Karşılıklı müzik konuşurduk, "abi dünkü konser çok iyiydi" gibi diyaloglar yaşanırdı. Bu aralar neler yapıyorlar bilemiyorum ama birkaç yıl önce Deniz'in sarhoş kafayla Dio hakkında saçmalaması büyük ayıp oldu. Onu unutmuyorum.
De
Beyler aslında , albüm kalitesinde çalmak bize istediğimizi vermeyebiliyor her zaman. Elimde örneğimde hazır hatta Rhcp konserinde çok bir ekşın olmadan şarkılar orjinaline yakın çalındı ve hiç zevk alamadığımı hatırlıyorum.

Ki tarzı o yönde olan arkadaşlarda bilir Eric clapton'ın live'ları daha çok sevilir ve alakaları yoktur çoğunun studyo kayıdıyla. Eğer o da böyle düşünüp çalsaydı şayet ben biraz daha az severdim belkide.

Tarz mevzusundan bahsedilmiş , benim fikrim ; ne güzel ki hala rating düşünmeden hala içinden gelen müziği yapan gruplarımız var. Çünkü bu çok zordur empati yapıldığında , ve bunu piyasanın zıttı yönüne yapmak cesaret ister bence.

Son olarak kurban ile olan anım , rock n' coketa dinledim ve bende gitar çalan biri olarak 2. Gitarın eksikliğini hissettim ama yine de şahaneydi kesinlikle..
Ya aslında albümle canlı arasındaki fark tan kasıt birebir çalmakta değil. İyi çalmak. 1 tane solosunu düzgün attığını göremedim. Kayıtta nasıl çalıyo lan bunlar dediğim çok olmuştur. Burak la kerem i ayrı tutuyorum. Fakat genel anlamda canlılardaki sound beni üzüyor. En sevdiğim grup çünkü kurban. Coşarsın koparsın gidersin ama sesler bi düzgün olur. Yok arkadaş olmuyor bi türlü
 
Albümde kullanılan dünya kadar ekipmanı sahneye yansıtmak zor iş. Her zaman denir: Albümde ne varsa sahnede de olmalı.
 
Kurban albümünden sonra bir daha asla aynı müzikal zenginliği, duyguyu yakalayamadıklarını düşünüyorum. Enstrümanistlik yada başka bir durumdan bahsetmiyorum, bir albüme ruh, nefes katmakla ilgili bir duygu bu. Fakat bu albümle sonrakiler arasında özellikle de vokalin kullanımındaki yamulma beni en çok tilt eden unsurdur. Her albümde aynı yalın, eşsiz üslubu bekledim ama olmadı. Sarı çizmeli mehmet ağa, namus belası falan derken komple koptum soğudum gruptan.

Üstüne bir de yine Deniz Yılmaz'ın canlı performanslarda sergilediği abuk, yersiz aforizmalar (dio ve mosh işareti sorunsalı) ve acı acı güldüren nutuklar (illuminati demeyeydi iyiydi, yazık oldu) eklenince durum benim için son halini almış oldu. Bir daha kurban ne iş yapsa hep bir tarafı eğreti kalacakmış gibi bir his bıraktı tüm bunlar. Açıkçası yanıldığımı da düşünmüyorum, tamamen şahsi görüşümdür.

Yine de ilk albüm için hakkını teslim etmemek olmaz. Yerli yapımlar içinde mavi sakal/kan kokusu, pentagram/anatolia, the climb/the climb ile birlikte 90'lara dair en güzel anılardandır halen, ne olursa olsun böyle de kalacak. "Bu ülkede ne zaman bu iş doğru dürüst yapılmış bikbik" diye öteceklerin ağzına ilk çarpılası albümdür belki de.

Saygıyla anıyorum diyeyim.
 
Son düzenleme:
Kurban o ilk albümle o zaman yeni yeni pıtırıyan The Prodigy ve Korn dinleyen alternatif gençliği yakalamıştı gözlemlediğim kadarı ile. Bunun yanında bir çok başka çeşit dinleyici de kattılar kervana. Epey bir öyle yürüdüler çünkü biliyorum grubun başlangıcından geçen seneye kadar yaşadıklarını. Sonrasında ne oldu da o kervana katılanlar birbir gitti buraya yazılanlardan ortaya çıkıyor sanırım. Metallica konserinde sahneye çıkış biçimleri, peşinden seyiricinin olumsuz tepkileri şimşekleri çekmişlerid üzerlerine. Megadeth çıkmadan evvel Symphony' nin riffleri eşliğinde biz gerçek bir grubun önünde çıktık falan nidaları da hatırlıyorum epeyce dik gelmişti bazılarına. Şimdi konserlerindeki izleyici sayısı benim açımdan manasız. Ben ve benim gibi seyirci sayısından çok seyrici niteliği ile ilgilenen insanlar için boş mekanlara çalıyorlar nedeni de şu YALAN diye bağırmayanı dövüyorlar nerdeyse. Ve onca iyi şarkı canlı çalınmadan belki de güme gidiyor gibi geliyor bana. Bunca senenin özeti: YALAN olarak kalacak gibi zaten.
 
Aşağıdaki instagram sayfasında Kurban grubuyla ilgili özel içerikler paylaşıyoruz. Umarız inceleme fırsatı bulursunuz. Takip, yorum, like gibi desteklerinizi esirgemeyin lütfen. Sevgiler

 

Dosyalar

  • kurban1999fc.jpg
    kurban1999fc.jpg
    1.1 MB · Gösterim: 20
Geri
Üst