Türk Rock Müziği Fihristi

Ekşi sözlükteki Türk Rock Müziği bitmiş! Başlığını görünce bkz: türkiye'de rock müziğin bitmesi - ekşi sözlük aklıma böyle bir mevzu geldi. Şöyle kendimizce güzel bir liste yapsak. Yavuz Çetin'den, 3 Hürel'e oradan Pentagram'a doğru gitsek, ne dersiniz? En azından yabancı "top list"lerindeki gibi dinlenmesi gereken grupların adları bir köşede dursa?
 
Bence insanlar gerek "kurgu"lanmış tv yarışmalarıyla, gerek iki dıptıs dan iki laf sokmadan ibaret pop parçalarıyla (sözüm bütün pop şarkıları için geçerli değil) , gerekse sadece entrika dolu bazı dizilerle aptallaştırılıyor, tembelleştiriliyor. Dizi kültürü de, film kültürü de, müzik kültürü de zayıflıyor böylece. Dikkat edersek yeni çıkan bazı türk filmlerinde de hep basit senaryolar, çok fazla küfür ve düşük maliyetlere önem veriliyor. Müziğe gelirsek pop müzik genelde dinlenmesi daha kolay, yormayan bir müzik ama rock müzik genelde yoğun duyguların dışa vurumu olduğundan dinlenmesi zahmetli geliyor. Ben böyle bir çıkarım yaptım gelinen durumdan. İki tarzda da müzikler yapıyorum ancak şunu çok net söyleyebilirim, bestelediğim pop şarkıları çok daha fazla kişi tarafından beğeniliyor, ama rock şarkıları için güzel deyip geçiliyor. Tabi bu söylediklerim genel anlamda olup bütünü kapsamıyor. Stüdyosu olan çok sevdiğim bir abim bana geçenlerde "Senin yazdığın şarkılar kitap gibi, içlerinde hikayeler var, yalnız, kitap okumayan insanlara, hikaye tadında müzikler dinletemezsin." dedi. Heyecanı azaldı Türkiye'de yapılan müziğin. Sesler arttı, duygular azaldı. 3 enstrumanlı hiçbir şarkı beğenilmez hale geldi, halbuki 3 kişilik rock grupları bile el üstünde tutulurdu önceleri. Bu örnekler daha böyle sonsuza kadar gider.
 
Şu son dönem abik gubik marjinal sanat yapıyorum tipleri türedi ya akustik kafalar diye bir tribe gitdiler falan dünya değişiyor. Aslında tüketimin hızlanması, elinde dünyayla gezen yeni nesil ve bu bahsettiğimiz insanların emekleri için hangimizi daha komik bir detay yakalayıp laf sokacaz yarışına giren youtube yorumcularıyla beraber çöküş hızlandı gibi. Bir de hak ettiği değeri görmüyor denen mesela Pentagram var. Zaten bir avuç kitleye çalıyolar. Ama Metalika gelince stadlar doluyor??? Demek ki her yerde olan şey: lokal fazla sevilmiyor. Ekşi de olayı çok net özetleyen adamların yazılarını okuyunca tamam dedim yalnız değilmişim. En azından bunlara söverken benimle senkron yapan insanlar yaşıyor ülkede.
Ayrıca mevzu şu bana göre: Evet her yerde müzik yapılıyor, kaydediliyor bu iyi bir şey. Saçma sapan bir kültür oluştu bu kötü bir şey. Ama buna da tepki olarak bir kültür ortaya çıkarsa diyenleri duyar gibiyim ama bence çıkmaz. Zaten aranan kan buydu: Tüketim, don değiştirir gibi sevgili ve kredi kartı sayesinde yapay bir yaşam. Doğru dürüsüt yaşayan insanlardı bence eskiden adını sanını bilmediğimiz gruplar, demolar. Umutları da hayalleri de gitti savruldu imkansızlıklardan. İsimler veriliyorda bu adamlar çeşmenin başını tutumuş zamanında beyler, torpil müessesi ile bir yere geldiler kabul edin. Kabul etmeyenler Yavuz Çetin' in mezarına gidip bunun canlı kanıtını malesef görebilirler.
 
Son düzenleme:
ben şahsen türkiye'de hiçbir dönem "rock müzik patlaması" yaşandığını düşünmüyorum. "en baba rockçı"larımız gayet mütevazı hayatlar yaşıyorken, hakiki "rock star" hayatını ibrahim tatlıses, mahsun kırmızıgül gibi ekollerin(!) yaşıyor oluşu "rock müzik patlaması"nın bir fanteziden öte olmadığını gösterir zaten bize. ha rock müzik adına 90larda haluk levent'in tetiklediği ve peşinden athena, ünlü, kargo, reflex, vs grupların geldiği hızlı bir süreç yaşadık, doğrudur. ama bitti, o kadardı. 2005 senesinde Serdar Öztop ile yaptığımız bir roportajda bu patlama çatlama durumunu sormuştum. verdiği cevap, son 10 yılda değişen onca şeye ve hatta birçok değer yargımızın tepetaklak olmasına rağmen hala geçerliliğini koruyor:

Son birkaç yılda gözle görülür bir “rock patlaması yaşandığı kanısı” var birçoğumuzda bu belki de tamamen “yapımcıların; patlacak yeni şeyler arayışıyla oluşmuş geçici bir hissiyat” bunu önümüzdeki üç-beş yılda daha rahat göreceğiz! Bir prodüktör olarak ne düşünüyorsunuz ülkemizdeki bu “rock hadisesi” hakkında?

S.Ö.: Türkiye’de rock müzik bence patlamadı. Televizyonlarda kliplerinin dönmesi, gazetelerde boy boy haberlerin yer alması patlamış gibi görünmesine yetiyor ama bence henhangi bir patlama yok. Patlama demek “satışlar patladı” demektir. Yüzbinler satan rock grupları olduğunu söylemek pek doğru olmaz. Aksine şu gün için Haluk Levent’e yaptığımız albümlerden yüksek tiraja çıkabilmiş hiçbir grup da yok. Gerçek anlamda bir patlama olduysa bu tirajları çoktan geçmesi gerekirdi. Mesela Mektup albümü 750 bin, daha sert ve daha alternatif soundu olan Arkadaş da 400 bin tirajı yakaladı... Hatta daha çarpıcı bir örnek vereyim; bizim zamanımızda üniversite festivallerinde; rock grupları çalar, söylerdi; pop şarkıcıları çalmaz, söylemezdi. Rock müzik; gençliğin dinamizmini, içindeki enerjiyi ve hafif agresifliğini doğrudan karşılayan bir müzik olduğu için buna daha çok gençlerin rağbet etmesi normaldir. Ama rock patlaması olduğu söylenen şu dönemde günümüz üniversite festivallerinin hali de ortada...Bir de şu var: Rock’ta ağırlık merkezi; Anadolu rock’tan şehirli anlayışla yapılan rock’a doğru kaydı belki. Bunun sonucunda da rock patlamış gibi göründü ama Türkiye’de rock her zaman dinleniyordu. Şu güne baktığımızda; rock için satışlar düşük evet ama sponsor desteği var artık. Medyada gördüğümüz haberler de sponsor desteğini kazanabilmek için zaten. Büyük ve bedava konserlerde binleri biraraya getiren grupların, biletli konserlerine ne kadar insan gidiyor, herşey açık ve net ortada.

Serdar Öztop Röportajları | turkrock.com
 
İşte bu röportajlar belge niteliğinde, birilerinin bunları kitaplaştırması lazım veya dvd belgesel tabi yine içimizden bazı deliler yapacak bunu yapacak ki bu eleştirdiğimiz ergenler de kayıtsız kalamayıp okuyacaklar, öğrenecekler. Madem dijital çağ, bu şekilde bilgilendiricez yenileri. Ama işte Serdar hoca açıklamış bildiğini gördüğünü işin tam göbeğinde senelerdir. Kesmeşeker' le kaydettikleri aşk ve para albümünü hala çok severim. Sözler manalıdır, müzikler emek verilmiştir. Sonuç? Bunun cevabı belli, malum. Ekşide yazanlar haklı neden emek harcayıp sonunda rahmetli Yavuz gibi olsunlar?
 
Geri
Üst