Gitar Çalındıkça Mı Tonları Oturur?

Eğer bir gitarın tonu çalındıkça oturuyorsa ve güzelleşiyorsa sıfır almak kötü mü oluyor? Varsayalım ki gitarın tonları çalındıkça güzelleşir. Hiç çalınmamış bir gitarla, örneğin 4 yıllık bir gitarın ton farkı çok mu büyük olur? 4 yıllık gitarın tonları daha mı iyi olur?
(2 gitar da tamamen aynı özelliklere sahip)
 
Bunlar bana hurafe gibi geliyor.
Tabiki unutulmaması gerekenler var. 2 tane aynı gitar bile olsa, ağacın ne tarafından yapıldıklarıda önemli biri ağacın kuzeye bakan yanından diğer güneye bakan yanından yapılmışsa 2 si arasında fark olabilir. Ama ben bu tip şeyleri insan kulağının algılayabileceğine inanmıyorum.
Gitarın tonu çalındıkça oturur mantığı şuradan geliyorda olabilir, malum agacın kuruması zaman alıyor, agaç iyice kuruduktan sonra tabiki tonu daha bir farklı olur. Fakat ağacın üstünde yarım santim cila varsa ne olacak, (bazı etkenleri gözardı ederek, cila tipi vs.) o ağaç kururmu, tabiki hayır, dolayısıyla bu gitarın tonuda değişmez.
Takılmayın böyle şeylere, hurafe bunlar, sanırım gitarcılığın çok özel bir iş olduğunu düşündürmek isteyenlerin safsatası bunlar. Ben hiç inanmıyorum böyle şeylere.
Alın gitarınızı çalın, tonunuzu farkettirtecek olan gitarın uzun zamandır çalınıyor olması değil, sizin ne kadar zamandır uğraşıp kendinizi geliştirdiğinizdir, yani tuşenizdir.
 
Aktif olarak kullanılan bir gitar, kullanıcısının bilinçli birisi olduğunu varsayarsak iyiye doğru evrilir.

Bu evrimin sebebi, gitarın tellerinin aralıklarla değişmesi, ara sıra bakımının yapılması, entonasyon sıkıntılarının giderilmiş olması denilebilir.
Birde zamanın testi vardır. Kötü gitarı dükkandaki janjanlı görüntüsüne kanıp eve getirirsiniz ama yıllar o gitarı sadece daha kötü bir gitar yapar. Zamanın testini iyi gitarlar geçer. 10 20 yıllık ama çaldığınızda keyif verebilen bir gitar iyidir. Bütün eski gitarlar iyi olacak diye bir durum yok. Bugünün iyi bir gitarını alırsanız ve düzgün muhafaza edip kullanırsanız 10 yıl sonra sizinde "tonları oturmuş" bir gitarınız olacaktır.

Ağacın kuruması olayına ben hep şüpheyle yaklaşmışımdır. Adamlar bu ağaçları zaten gitarı yapmadan önce fırınlıyorlar. Yaş kalması gibi bir ihtimali zaten yok. Fakat bazı ağaçlar iklim değişikliklerine diğer ağaçlardan daha fazla tepki verirler. Bunun sebebi ağacın organik bir malzeme olmasıdır.

Gitar/enstürman yapımı çok derin bir konu. Bazen milimetreler ya da bir derece bir açı farkı bile çok başka sonuçlar ortaya çıkartıyor.

En önemli konu siz gitardan ne istiyorsunuz? Başkaları sustain der, manyetik der, boya der, kablo der bişeyler der. Hiç önemi yok.
Kendi ihtiyaçlarınızın adını koyun ve onları arayın. İhtiyacınızı yerine getirebilen gitar iyidir.
 
Aslında iyileşir, telleri çaldıkça oluşturduğunuz ses dalgaları ısı enerjisine de dönüşür ve ağacı devamlı döver, bu da tonun ilerlediği yönde mikroskobik olarak yönelmeler sağlar. Teorik olarak doğru fakat çok düşük bir etki. Yani gidip 50 sene çalınan bir gitarın değerini 10 kat arttırmaz. Belki farkı algılamanız bile mümkün olmayabilir. O sebeple önemli olan gitarı baştan iyi seçmektir diyebiliriz.
 
Muhtemelen bir gitarın tonu çalındıkça değişir. Ama sanıyorum amplifikatörden duyduğunuz sesi etkileyen tonla faktör arasında çok da kaale alınması gereken bir husus değil.

Aşağıda Robert Godin örneğin bir akustik gitarın sesinin çalındıkça nasıl gelişeceğini açıklıyor:

 
Klasik ve akustik icin gecerli bir durum,elektro gitarda anlamak biraz güç




Videodaki gitarlarin biri 1890 digeri 1942 uretimi ve tonlar inanilmaz 2010 yapimi bir gitardan bu tonlari alamazsiniz.

Iyi aksamlar...
 
Gitarı çaldıkça tuşe oturur-oturmalıdır.O da gitarın tonunu etkiler.Yoksa yaşanan şehrin ,mahallenin,evin,bağıl neminden,odundaki floem,ksilem borularının dağılımından,düzeninden,boyanın kimyasal bileşiminden çok medet ummamak lazım.
 
Bu soruyu gerçekten gitar çalmayı profesyonel olarak meslek edinmiş birine sorsan yüzüne tuhaf tuhaf bakabilir. Gitarın tonu senin o tonla ne derece etkileyici bir şey yaptığına göre değişir.
 
Klasik ve akustik icin gecerli bir durum,elektro gitarda anlamak biraz güç




Videodaki gitarlarin biri 1890 digeri 1942 uretimi ve tonlar inanilmaz 2010 yapimi bir gitardan bu tonlari alamazsiniz.

Iyi aksamlar...

50-100 senelik sen kac tane gitar caldin?
Belki ust duzey klasik gitarlar icinde yuzen bir adamin edebilecegi ama etmemesi icap eden bir soz bu, senin degil. Turkiye'de bile boyle kimse oldugunu sanmiyorum.

Bu tonlari alamazsiniz gibi bir kesin yargiyla geldigine gore A-B testinde gozun kapali bu eski gitarlari ne bileyim ust duzey yenice bir Manuel Contreras'tan veya Jose Ramirez'den falan ayirt edebilirim diyebilmen lazim. Ben de diyorum ki bu mumkun degil. Hadi isini kolaylastirayim sadece kulak vesilesi ile bunun ayirt edildigi tek bir kontrollu test goster.

Deney yapmanin ve istatistiksel olarak "anlamli" cikarimda bulunmanin bir adabi var. Kesin cikarimda bulunmanin bir yolu ise yok, olsa dediklerin kanun olurdu. Kendinden eminsen isin kolay cunku rakibin rastgele secme durumlari olacak. Emin degilsen youtube videolarindan fazlasina ihtiyacin var.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst