Doların 2.40 Seviyesini Geçmesi

USAden gitar alma planlarımı giderek riske sokan, benim de "ulen amma şanssız adamım" dememe sebep olabilecek tatsız durum...

"Born under a bad sign" durumu...

Sevgiler ve saygılar...
 
Bu arada Doların düşüşü 75 Euro olan Gümrük Vergisi limitini de Dolar bazında aşağıya çekiyor. Yurtdışından alışveriş yaparken buna dikkat edilmesini öneririm.
 
Guncel doviz kuruna gore gitari satmak en dogal hakki insanlarin, kimsenin devaluasyonu kendi cebinden vererek absorbe etmek gibi bir yukumlulugu yok. Ama artan fiyatlarin ikinci eli hepten durgunlastirdigi da kesin, tam takas ortami. Zaten su anki gecer akce de takas yapmak...

Bu arada enflasyondaki degisime gore (sert bir dusus bekleniyor) 24 Subat tarihli PPK toplantisi one cekilip 4 subat gunu yani haftaya yapilacak. Takip etmeyenler icin bizim faiz kararlari bu toplanti ile aciklanir. Yine takip etmeyenler icin FED faizleri sabit tutmaya karar verdi ve bizde dovizin artmasi buna bir reaksiyon. Ote yandan biz ise indirim yonunde faiz karari bekliyoruz, bir ucuncu duzeltici etken olmazsa bu dovizi azicik daha arttiracak gibi gozukuyor. Buna gore pozisyon almak lazim. Just sayin...
 
Son düzenleme:
Birkaç uzman görüşü de 2 yıl içinde 4.29'u göreceği. O kadar da yükselmesi bu sefer doların uluslararası piyasada "kullanılabilirliğini" sorgulatır niteliğe getiriyor. Zaten yavaş yavaş ülkeler karşılıklı ticaretinde doları bırakmayı ya planlıyor ya da uygulamaya soktular. Bu kadar yüksek kurla bu iş dönmez gibi duruyor.

Rusya ve iran misal, yeni banka kuracaklar ve kendi paraları üstünden bütün ticaretini yapacakmış. Çin-Rusya arası ticarette de bu yüksek sesle konuşuluyor. Tr'deki döviz kuru Brezilya-Rusya-Avustralya'daki gelişmelere de bağlı. Yani, sadece burada dolar kuru bu hale gelmiyor. Yerel etkiler çok daha sınırlı. Bir görüşe göre de 2,5 seviyesine gelir diyor yıl sonuna kadar. Yani, o kadar da korkulacak bir durum yok. 4 liracılar için bunu söylüyorum tabi ki. 2,5 tl'yi birçok kişiden duydum(okudum). Görürnen o ki, bizim merkez bankası açıklama yapsa bile 2,3 tl'den aşağı ineceği yok görünüyor, yıl sonu 2,5 ile kapatması için.
 
Son düzenleme:
Ayıp ama ya euroda 2.65 sularında seyrediyordu o da 2.70 e geri dönmüş artık yaza kadar bana thomann macerası yalan oldu.

Thomann fiyatları 4000 tl ve üstü aletlerde bile 400-500 tl fark ettiriyor. Eğer, uluslararası garanti şartları da devam ediyorsa, thomann hala çok iyi bir seçenek. Burada servis ve garantiye bakmıyoruz derlerse o zaman dikkat etmek gerekli. Üründen ürüne fark ediyor. Gitarsa-keman vs gibi ürünlerde ben garanti şartı olmuş olmamış pek takmıyorum ama dijital aletlerde önemsenecek bir konu. Bir de bu kura rağmen "hala" thomann'ın euro üstünden bile olsa yarı fiyatına alınabilecek ürünler var. Onlar içinse Tr'deki mağazalara ve satıcılara en iyi dileklerimi iletiyorum. Çok şerefli ve dürüst satıcılar.
 
Deme öyle 99$ ile 100$ olan vergiyi ödemekten kurtulmuştum zannediyordum. Umarım ödemem vergiyi.
Yakın bir zamanda (1 ay olmadı bile) başıma geleni anlatayım; ABD'den bir ürün aldım. Alış verişi yaptığım sırada Gümrük Vergisi sınırı 75 Euro karşılığı yaklaşık 94 Dolardı. Memlekete girdiğinde ise 88 Dolar a denk geldi. Sırf arada geçen 10 gün içinde Dolar ın değer kazanması nedeniyle sınırı 6 Dolar ile aştığım için 86 TL vergi ödedim.
 
Geri
Üst