Kabin Yapimi Hakkinda Yardim

oncelikle herkese merhaba. Yakin zamanda forumdan aldigim celestion seventy 80' hoparlor icin kabin yapmak istiyorum. Fakat bazi eksiklerim var. Sizlere danismak istedim.
1)Hoparlorun karakterine gore hangi agaci kullanmam en uygun sonucu verir??
2)Ozellikle kalinlik ve ic destek bloklarinin sese etkisi nedir?? Ideal olarak ne kadar kalinlik gerekli?? Ayrica bana seventy 80 takili olarak basarili buldugunuz kabin ornegi verebilirseniz sevinirim; olculerini referans olarak kullanacagim.
3)Son olarak kabini kaplamayla kapatmak yerine candy apple red strat gibi boyatsam sanayide ne gibi dejavantaj olur (Dayaniklilik ve kozmetik haricinde)??
Simdiden cevaplar icin cok tesekkur ederim.
 
İki kabin yaptım ve yaparken de araştırdım. Ama sonuçta aşağıda belirteceklerim kendi subjektif görüşlerimdir. Aksi fikirdeki kimseyle uzun tartışmalara girişmeyeceğim :)

1- Hoparlörünüzün tipinden bağımsız olarak yapı marketlerde bulabileceğiniz 18mm'lik çam bence gayet uygun bir ağaç, destekler için de kayın çitalar kullanabilirsiniz. MDF hatta Plywood kullandığınızda aynı ebatlardaki çama göre muhtemelen daha düşük volüm alırsınız. Hoş, evde kullanım için bu tercih edilen bir durum olabilir.

Ağacı seçerken az budaklı, az parçalı ve sertçe (Örneğin Bauhaus’a satılan çam plakalar markadan markaya farklılık gösteriyor) olmasına ve budakların yerlerine dikkat edin. Ve ağacı kullanmadan önce budaklara japon yapıştırıcısı damlatın.

2- Açık veya yarı açık bir kabin için (kapalı bence yapmayın) ebatlar çok da önemli değil. (Örneğin, pek sevilen blues junior'ın ne kadar küçük bir ampli olduğunu düşünün). Ebat olarak kullanacağınız kafanın genişliğini referans olarak alabilirsiniz. Ben en son kabinimi 475mm x 430mmx 220mm ebatlarında yapmıştım. Derinliğin daha fazla olması da tercih edilebilir. Kalınlık da bir yere kadar önemli, inceldikçe kabinin rezonansının artması beklenebilir. Bence 18mm uygun.

3- Çamı bence tolekslemek lazım. Boyanın toleks kadar iyi koruyabildiğini düşünmüyorum. Tonal açıdan fark edilebilir bir durum olacağını sanmıyorum.

Ek bilgiler:

Bence kabinin içine destek çita koymak şart değil. Farklı ve yine sağlam konstrüksiyon tipleri olabilir. Kabinime ilişkin yapım fotoları çekmemiştim. Ancak montaj prensibini göstermek için foto ekledim. (Artık tolex kullandığım ve acele ettiğim için pek iyi bir işçilikten bahsedemeyiz.)

Image1.jpg Image2.jpg Image3.jpg

Buna göre alt ve üst kapaklar, yan kapaklara 50-60mm civatalanıyor (her kenar için en azından 2 civatayla ) ve epoxy/tutkalla yapıştırılıyor. Civatalar ağacın üstüne gömülüyor ve civata kafaları epoxy ile kapatılıyor. Ön kapağın montajı ve sağlamlığı arttırmak için kabinin ön ve arkasına kayın çitalar yapıştırılıyor. Arka kapaklar gibi ön kapak da yapıştırılmıyor, vidalanıyor. Böylece de gerekirse Grill cloth değiştirme işi kolaylaşıyor.

Grill cloth olarak sineklik bence gayet uygun bir malzeme.(Dilerseniz bir de üstüne mat siyah sprey bastığınızda gayet profesyonel görünüşlü olacak.)Benim kullanmış olduğum fender tipi ince grill cloth’a göre de tonal olarak pek bir fark bence yok. 3-4 kat kullanmak lazım.

Kendiniz yapacaksanız dekupaj testeresi, rende (kenarları doğru dürüst yuvarlamak için) ve matkap gibi alet edavata ihtiyacınız olacak.

Kolay gelsin.
 
Geri
Üst