Kayıt Ve Ekipmanlar

Arkadaşlar forumda bir iki Başlığa baktım ama genelde Forumdaki arkadaşların ekipmanlarına göre verilen cevaplar var. Benim sorum şu ; en iyi kaydı elde etmek için size göre Donanım olarak neler gerekli ses kartı , pre amp bunlar olmazsa olmazlar bunun dışındakiler size göre neler ? Örnek olarak dijital mikser kullanan varmı ne kadar yararı olduğu hakkında yorum yazabilecek var mı ve buna benzeyen diğer ekipmanlar içinde geçerli :)
 
Bence,

Öncelikle bu aletlerin (ses kartı, preamp, compressor, channel strip, mixer, monitör, DI box vs. vs.) teker teker ne işe yaradığını öğrenin. Herhangi bir müzik aleti satan internet sitesinde stüdyo ekipmanları kategorisindeki her alt başlığı bu listeye ekleyebilirsiniz. Google en iyi arkadaşımız.

Daha sonra bu cihazlara ihtiyacınız olup olmadığına çok rahat karar verebilirsiniz.
 
Ben de bir süredir bu araştırmaların içindeyim. Amaç gitar kaydetmek ise, işin içinde mikrofon da varsa AD/DA çeviricisi iyi olan bir RME UFX, RME UCX, Apogee Quartet gibi bir kartın fazlasıyla yettiği kanaatindeyim. Sex arıyorsan eğer; ekipmanlar arasına RME ADI-2 veya Lynx Aurora 8, Empirical Distressor EL8x, Neve 1073 mic preamp, Eventide H8000 gibi ürünler yerleştirebilirsin. Mikrofon olarak da sert bir müzik icra ediyorsan Shure KSM313'ler çok harika. Derya deniz aslında, oturup adam akıllı anlatacak biri varsa bunları burada çok güzel olur. :)
 
Öncelikle Home Stüdyonun amacını unutmamak gerekir.
Demo yapmak için gereken ekipmanlardır.
Burada ki kayıtlar 90lardaki kayıtları yakalayacak şekilde sesler elde edebilirsiniz.
Profosyenel stüdyoların kullandığı ekipmanlar ise yüzlerce bin doları bulacak seviyede olabilir.
Home stüdyo içinse;
Normal güncel bir bilgisayar, laptopta olur.
Yasal bir yazılım (kırılmış olanlar hep problemlidir.)
Midi klavye (Tuş hasasiyeti olan tercih edilebilir.)
Enstruman mikrofonu Shure S57,
Vokal için mikrofon Rode Nt serisi olabilir,
Ses kartı USB olanlar olabilir Gitar çalıyorsanız Line 6 olanları alabilirsiniz içinden gitar yazılımı çıkıyor amfi mikrofonlaması yapmadan güzel gitar soundları içeriyor.
Referans monitör 5 inç bir oda için yeterli, Başlangıç olarak M- audio tercih edilebilir. Fiyatı makuldür. Üstü yok gidebildiğine gidiyor.
Ayrıca referans kulaklıkta olabilir. Ama referans kulaklıklar reverb, delay gibi efektlerde problemli oluyor. Kayıttan sonra sesler başka yerde dinlediğinizde daha derinden geliyor, biraz tecrübe ister. Öncelikle referans monitör tercih edilmelidir.
Çok büyük düşünmeyin, çok büyük soundlar beklemeyin, unutmayın sizin yaptığınız kayıtlar demo olacaktır.
Hiçbir zaman 200$ ses kartıyla 20.000 $ ses kartı bir olmaz.
Yada 200$ mikrofonla 10.000$ mikrofon bir olmuyor.
Ama 200$ yerine 600$ ekipman alayım dediğinizde aldığınız soundda uçmuyor yani..
Ekipmanların tamamını ikinci el tercih edin, zamanla sizde özeliklerini görüp, ihtiyacınızı anlayıp başka marka ve modellere yönelebilirsiniz.
 
srv999'un tavsiyeleri güzel olmuş.. fikir versin diye yazayım:

evde zevkine kayıt yapıyorum, muhteşem olsun gibi bi çabam yok..
kullandığım ekipman:
- standart bir pc
- creative emu0404 external ses kartı
- m-audio referans monitörü veya akg referans kulaklığı
- cubase 5 programı
- gitar mikrofonlamak için dinamik shure sm57 mikrofon, bununla doğrudan amfiden gelen sesi alıyorum
- vokal-akustik gitar kayıtları için çift diyafram bir condenser mikrofon (behringer'in bi modeli çok pahalı bişey değil)

örnekleri de:
nakedcoverproject's profile - Hear the world’s sounds
 
@Music4life kardeşim,
Eğer bu işi ;
a-) Home studio ölçeğinde yapacaksan ve ele güne gelir demo kayıt edeceksen ,
b-) Demo kaydetmesen bile, eğer kalite konusunda bir seçiciliğin var ise ve kendi kendini tatmin edecek isen ,
şu noktaları dikkate almanı tavsiye ederim :
1-) Bir kere bu işler için (bilgisayar hariç ) min. 5000.-TL bütçe ayırman gerekir.
2-) Mikser olayına hiç girmemeni öneririm. Zira tatmin edici sonucu veren mikserler ciddi şekilde pahallı. Eğer bu segmentteki mikserleri alamıyorsan mikser meselesini unutmakta fayda var. Zira öbür türlü mikser tercihi sadece ayak bağı olmaktan sound kalitesini düşürmekten ileri gidemiyor.
3-) Ses kartı konusunda -eğer fazla giriş sayısına ihtiyacın yok ise- bence compact sınıf "all in one" bir ses kartı tercihi senin için en doğru tercih olur. Bu konudaki seçimde temel kriterler de ; alacağın ses kartının üst düzeyde pre-amp ve ad/da konvertörlere sahip olmasıdır.
Bu açıdan bakıldığında sana önereceğim alternatifler şunlar olabilir :
a-) PC ve Mac platformunda çalışan kartlar :
RME Babyface
SPL Crimson
Motu Track16
Audient iD22
b-) Sadece Mac platformunda çalışan kartlar :
Apogee Duet II
Universal Audio Apollo Twin Solo
Saydığım bu kartlar ; yukarıda bahsettiğim kriterler çerçevesinde , piyasadaki en iyi "compact sınıf" kartlardır.
4-) Monitör konusunda Yamaha'nın yenilenmiş Hs serisini, Focal'in Alpha serisini veya JBL'in Lsr serisini düşünebilirsin. Esasında monitör konusunda başka alternatifler de var ama iş bütçe meselesinde düğümleniyor hep. O yüzden o alternatiflere girmiyorum. Bu söylediğim seriler ödediğin paranın karşılığını büyük ölçüde veriyor ve duyumda fazla yanıltmıyor.
5-) Her halükarda referans kulaklık ihtiyacın da olacaktır. Bu konuda çok fazla alternatif bulunmakla beraber Beyerdynamic DT770 Pro modeli bir hayli beğenilen bir kulaklık. Ama dediğim gibi bu konuda ; aynı segmentte yer alan başka kulaklık modelleri de tercih edilebilir. Kulaklık konusunda son bir not düşmek istiyorum : AKG gayet kaliteli kulaklıklar üretiyor. Ancak Türkiye'deki satış fiyatları gerçekten abartılı. O yüzden AKG'yi özellikle önermedim.

Beş maddede özetlediğim bu liste ; bana göre kaliteli bir iş çıkarmanın , ekipman açısından min. standardını oluşturuyor. Tabii bu işin sonu yok. Örneğin bu ekipmanı bir takım outboard ekipmanlarla destekleyerek kaliteni daha da artırabilirsin vs. Ancak gerçekten bir kalite beklentin varsa ; verdiğim bu listenin altına düşmeni pek tavsiye etmem.
 
Bir konuya daha değinmek istiyorum,
Album için şarkı yapımı üç aşamada gerçekleşiyor. Kayıt, mix, mastering.
Bu üç aşama da çok önemlidir. Sadece fiziki alt yapı değil, bunların kullanılması da bir sanattır.
Ben hep ensturmanistlerden şunu duyuyorum.
Stüdyoda ki yakaladığım soundu albümde değişmişti. Can alıcı özelliğini kaybetmişti.
Kayıt dediğimiz şey, sesin bilgisayarda digital bir veriye dönmesidir.
Ne kadar kaliteli kayıt aletleri kullanırsanız, o kadar kaliteli kayıt soundları elde edersiniz.
AMA mix ve mastering aşamasında her şey değişebiliyor.
Müzik kayıt programı olarak Cubase tavsiye ederim. Diğer kayıt programlarından daha ince ayarlar yapma avantajı olduğu için.
Mix ve mastering aşamasında tüm enstrüman kayıtların temizlenmesi, tekrardan Ekolayzırlanması, kompreslenmesi, çeşitli efekler ile değiştirilip, geliştirilip, güzelleşmesi yapılır.
Artı birde bir birleri ile uyumları sağlanır.
Bence kayıt işlemi %20 ama mix mastering ise %80 önem veriyorum.
Bu işin başındaysanız çok para harcamayın, cubase gibi bir programı çözmeye çalışın. Sesler ile dans etmeyi öğrenin :)
Zaten kayıt sonrası seslerin birbirleri ile uyumu konusu girince ve uğraşmaya başlayınca, hangi enstrümanın sesi kayıtta nasıl çıkıyor, buna hangi mikrofonu kullansam, mikrofonun açısı şöyle olmalı, anfinn eq ayarlarını şöyle yaparsam parçada gitarı daha net duyuyorum, bass gitar ile ritim gitar üst üste binmiş, ritim gitarı klavyede farklı bir tonda çalayım vb birçok konuya dalıyorsunuz.
Tabii bununla beraber, referans monitör ihtiyacınız değişiyor, ses kartı yetersiz gelebilir, preamplar dünyasına dalabilirsiniz.
Bu formda sadece gitar ve amfinin ses tonları üzerine binlerce sayfa yazı var, Kayıt dünyasına girerseniz bu gitar ve amfi yazılarının 100 katı sayfa yazı çıkabilir.
Çok daha derin bir konudur, günümüzde artık iki gitar bir bas bir davul ile kayıt yapsanız insanlara sıradan geliyor.
Şuan alabildiğine sanal enstrümanlar ile insanların beğenilerine sunuyorlar.
Sanal enstrüman yani VST diye kısaltılanların efektler ile doldurulup yeni soundlar yaratılıp şarkılar yapılıyor. Tabii değişik gelen soundlar insanların hoşuna gidiyor.
Çok yazdım...
Basit bir şeyle başlayın kayıt programına hakim olduktan sonra kendinizin ihtiyacınız ortaya çıkacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Dostlar herbirinize Yorumları için cok teşekkür ederim cevabım geç oldu internet kesintisi Yüzünden kusura bakmayın .... Benim bu soruyu sorma amacım ben ve diğer Arkadaşlara yararı olur düşüncesi . Söylenen ekipmanların bir çgu hakkında bilgim var ama home studio ile uğraşanların minimum Ekipmanları maksimum düzeyde kullanmasından dolayı sunu eklersen cok daha iyi kayıt alırsın diyebileceği ekipmanlar benim gibi cok kişiye fayda Sağlar o yüzden verilen cevaplar çok güzel herkese tekrar cok teşekkür ederim
 
Alabilinecek 'en iyi'-en pahalı değil, kısmen- aletleri edinmek, bu işler için edinilmiş en iyi donanım olacaktır. Ancak bunlardan en önemlisi, kulak ve 'kayıt' başlığı altındaki kabiliyet.... Kulakların ve bilgin ne kadar iyiyse, ekipmanından aldığın verim o kadar artar. Kimisi 20k tl lik ekipman ile sağlıklı kayıt yapamazken, kimi 1k tl lik ile güzel sesler elde edebiliyor. Bu yüzden bu tarz ekipman işini uzunca bir süreye yaymak gerektiğini ve ihtiyaca göre aşama aşama gelişim sağlanması kanaatindeyim.

İnsan sürekli birşeyler öğreniyor ve öğrendiklerini uyguladıkça/paylaştıkça birşeyler elde edebiliyor. E tabiatıyla uygulaması da aynı şekilde... Umarım hepimizin birgün hayal ettiği o ekipmanlar en yakınımızda olur :).
 
Öncelikle herkese merhaba :) Evde harcama yapmadan kayıt almanın bir yolu var mıdır(ses kartı vs. almadan)? Yeni başlık açmak istemediğim için buraya yazdım. Amacım sadece kendi çaldığımı dinleyebilmek ve youtube'a video yükleyebilmek. Bilen arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim çünkü ekstra bir şey alabilecek bütçem yok. Çok kaliteli seste beklemiyorum. Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler :)
 
Öncelikle herkese merhaba :) Evde harcama yapmadan kayıt almanın bir yolu var mıdır(ses kartı vs. almadan)? Yeni başlık açmak istemediğim için buraya yazdım. Amacım sadece kendi çaldığımı dinleyebilmek ve youtube'a video yükleyebilmek. Bilen arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim çünkü ekstra bir şey alabilecek bütçem yok. Çok kaliteli seste beklemiyorum. Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler :)
Processor ile usb girişini kullanarak kayıt alınaibiliyor. Geri kalan kısım için zaten ses kartı fazla gerekmiyor bu aşamada, davul klavye, altyapı vs için. O nedenle en maliyetsiz ve "verimli" yol bu olabilir. Daha da ucuz olarak pc lere asio driver kuraraktan vst programlarını kullanabilme durumu var. O da bir seçenek ancak çok verimsiz olduğunu düşünüyorum.
 
Processor ile usb girişini kullanarak kayıt alınaibiliyor. Geri kalan kısım için zaten ses kartı fazla gerekmiyor bu aşamada, davul klavye, altyapı vs için. O nedenle en maliyetsiz ve "verimli" yol bu olabilir. Daha da ucuz olarak pc lere asio driver kuraraktan vst programlarını kullanabilme durumu var. O da bir seçenek ancak çok verimsiz olduğunu düşünüyorum.
Hocam bende prosesör yok amfinin emulated output cıkışından sesi alıp pc ye aktarma şansım yok mudur?
 
Peki bahsettiğiniz vst programlar neler oluyor ve nasıl kullanılıyor? Bu konularda çok yeniyim kusuruma bakmayın.
*Asio driver (ses kartı olarak kullanman için gerekli sürücü)
*Cubase (kayıt/mix/edit programı)
*Ez drummer (davul programı) (cubase ile yonga olarak çalışır)
*Amplitube/Guitar rig (Amfi, efekt programı) (Cubase ile yonga olarak çalışır)
Bunlardan en çok ihtiyacın olanlar asio ve cubase. Uzunca ve detaylı bir araştırma yapman gerekecek bunlarla ilgili :) Youtube da hepsi ile ilgili birsürü video bulmak mümkün.
 
*Asio driver (ses kartı olarak kullanman için gerekli sürücü)
*Cubase (kayıt/mix/edit programı)
*Ez drummer (davul programı) (cubase ile yonga olarak çalışır)
*Amplitube/Guitar rig (Amfi, efekt programı) (Cubase ile yonga olarak çalışır)
Bunlardan en çok ihtiyacın olanlar asio ve cubase. Uzunca ve detaylı bir araştırma yapman gerekecek bunlarla ilgili :) Youtube da hepsi ile ilgili birsürü video bulmak mümkün.
Hocam pek anlayamdım. Amfiden aldığım sesi bilgisayar aktarıp kaydetmek için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Ez drummer,Amlitube vs. görevi nedir burada?
 
Geri
Üst