Basit Yöntemlerle Mix In Genel Ses Seviyesinin Arttırılması ?

Arkadaşlar hepinize merhaba. Benzer bir başlık olup olmadığını bilmiyorum ama bu konudaki bilgili arkadaşlardan minik ama hayat kurtaran yardımlar rica ediyorum :)

Konuyu biraz detaylandıracak olursak ; Evde çok kompleks olmayan , temel anlamda gitar , davul , bas gitar ve zaman zamanda sanal ens. oluşan kayıtlar alıyoruz. Parça temel hatlarıyla bir araya geldiğinde referans monitörlerden dinlerken volume eksikliğini doğal olarak çok fazla hissetmiyorum ancak başka bir kaynakta yetersiz kalabiliyor.
Kayıt alırken izlediğim yöntemlerden de biraz bahsetmem gerekirse ;
Öncelikle bütün gitarlar mikrofonlanarak kaydediliyor. Sinyal seviyelerini peak yapmacayak düzeyde maksimize etmeye çalışıyorum. Daha sonrasında miksi toparlarken reverb ve delay kullanmayı seviyorum. Tabi olmazsa olmazım çok sevdiğim bir lambalı preamp simülatörünü de işin içine katmazsam olmuyor :) Tüm bu toparlamadan sonra tabi genel volume bazı noktalarda peak yapabiliyor. Tonal eq oynamaları ve zaman zaman comp. etkisiyle istediğim tadı yakalayıp ,genel volume u dengeledikten mixdown kısmına geçiyorum.

Tecrübeleri arkadaşlardan istediğim şu. Sorumu enstrüman bazında da dikkate alarak , uygulayabileceğim ne gibi ufak dokunuşlar olabilir. Aslında temel anlamda mastering dediğimiz durumun içine giren bu sorunu tavsiye edebileceğiniz ücretsiz plug in lerle ne kadar aşabilirim. Ya da kaydı alırken şunu da şu sekilde yapmayı dene diyebileceğiniz neler var. Sanırım bu soruya en objektif yardımı yine benim gibi evde amatör olarak bu işle uğraşan arkadaşlar yapar. Şimdiden herkese ilgisi içinde teşekkür ederim.
 
Master kanalın sonuna bir limiter yerleştirin, ücretsizlerden benim sevdiğim bu; LoudMax

thresh'i indirin, sinyali 2'den fazla sıkıştırmayacak şekilde ayarlayın (diklemesine olan göstergeden).
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Tesekkur ederim arkadaşlar. Bir donem waves in plug un lerini kullanıyordum. HDD min başına gelen talihsiz kazanın ardından bir daha edinmedim. İlk fırsatta deniyor olucam.
 
Selamlar, öncelikle kaydı alırken en yüksek tuşenin olduğu kısım -6 dB'i geçmesin. 0 noktasına yaklaşmaya çalışmasın. -10 da kaydedebilirsiniz sorun değil dijital ortamda. bu berberde saç kesilebiliyor fakat uzatılamıyor gibi bir durum. bırakın düşük kalsın biraz. Burda gain kontrolü yaratmış ve daha sonra size lazım olacak headroom'u sağlamış oluyorsunuz. kayıttan sonra tekrar kontrol edin -6 dB'i geçen bir kısımlar varsa oraların "gain" oranını -6 altına çekin. gainden bahsediyorum volume'den değil. mix sonunda sesleri topluca yükselteceğinizi hesaba katıp, volume otomasyonu ile dinamik aralığı daraltın. bundan kastım düşük kısımlarla yüksek kısımları yaklaştırmak. kompresore de bunu yaptırıyoruz fakat miks yaparken küçük kompresörler kullanıp sesin doğallığını bozmamak gerektiğini hesaba katarsak, volume otomasyonu ile bu dengelemeleri yaparsak sonrasında kullandığımız düşük müdahale oranlı kompresorler bu konuda bizi oldukça rahatlatacak. tabi bu aralıkları daraltırken makul davranırsak şarkının dinamizmini ve heyecanını da öldürmemiş oluruz. bu tek kanal üzerinde yaptığımız daraltmayı, tüm kanalları hallettikten sonra şarkının geneli için de yapmalıyız. yani önce küçük resmi halletik, şimdi sıra büyüğünde. burada da müthiş bir denge kurmamız gerekiyor. trampeti duyacaz diye volume artırıp öne çıkarırsak, limiter ya da maximizer gibi bir şeyle sesleri maksimize ederken o yüksek trampet pik noktasına geldiğinde şarkının sesinin açılmasını engelleyecektir. bu yüzden volume ve gain oranları mümkün olduğunca dengede olmalı. öne çıkarma geriye atma işlemleri eq yardımıyla frekans paylaştırımlarıyla yapılmalıdır. zaten dinamikler birbirine yakın olduğu müddetçe sesi yükseltebilirsiniz. ne kadar denge o kadar yükseklik. ama tabi dikkat etmek gerek dinamikleri öldürüp ses yükseltecez diye odun gibi anlamsız renksiz bir şey de çıkabilir ortaya. orada da mental açıdan bir dengeleme yapmak durumunda kalıyoruz. tüm bu dengelerden sonra, limiter maximizer vs. kullanarak sesi yükseltebiliriz. anahtar kelimeler; gain kontrolü, gain otomasyonu, volume otomasyonu, "denge", doğru kompresyon... kolay gelsin. (3 saat önce yazıp kalkmıştım başından, postlamayı unutumuşum :))
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
:) teşekkür ederim detaylı açıklaman için @aliceinsun

Çoğu zaman , her kanal için volume otomasyonu yapacak vakti bulamayabilirim belki ama gain kontrolü noktasında verdiğin bilgiyi uygulamaya çalışıcam. Zaten kayda her girdiğimizde amacımız mükemmel dinlenebilirlikte bir şeyler çıkarmak olmuyor. Kendi parçalarımız üzerine yoğunlaştığımız bir dönemdeyiz ve sadece parçanın trafiğini en iyi şekle getirmek için varyasyonlar deniyoruz. Gerçi kulak hep iyisini arıyor ve bir bakıyoruz onu böyle şunu şöyle yapalım derken saatler geçmiş :) Yine de bu minik dokunuşlar çok işimize yarayacak eminim. Teşekkürler tekrar herkese :)
 
Geri
Üst