Standart Akort Için 10 -52 Tel Seti.

Arkadaşlar dunlop 10 46 nickel wound tellerden cok memnun kaldım..Gerçekten çok güzel uzun ömürlü metalik sesi olan hoş teller..Bu aralar 10 52 yi deneyeyim diyorum , standart e akort unda.. Deneyenler tecrübe edinmişler ?? bilgi verebilirseniz sevinirim.
 
Tel tansiyonun çok fazla olur. Gitarın için sağlıklı değil, çalarkende rahat olacağını düşünmüyorum. Üst tellerde entonasyon ayarı sıkıntısı çekmende olası.

52 istemenin sebebi ne drop d veya c yapmayacaksan?
 
9-42, 10-46, 11-48, 12-52, 13-56 diye giden seri standart akortlar (Std. E, Std. D vs.) için uygun. Seri, bir öncekine göre en az yarım, en fazla 1 tam ses düşürmeye uygun şekilde ilerler. Örneğin 10-46 setini standart akortta kullanıyorsanız, sonraki set olan 11-48 setini standart D için kullanabilirsiniz ve minimal ayarlar (tel yüksekliği gibi) gerektirir. 10-46 setini standart akortta kullanıyorsanız 10-52 seti standart akort için değil, olsa olsa Drop D için uygun olur.

Kesin konuştuğuma bakmayın, şahsi kanaatimdir yine de; ama tecrübeyle sabittir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
daha tok tonlar alma amaçlı idi , keza çözemedigim metallica nın standart akortta senelerdir hangi kalınlıgı kullandıgı...Bi ara baktıgımda 11 numara kullandıklarını gördüm fakat live da devamlı re diyez calıyorlar , standart tamı bılemıyorum tabi..Neden metallica dersen live olsun stdyo olsun seslerini senelerdir yüzlerce kez dinledigimiz için az çok kafamızda onay aldı sound ları , yoksa bi özenme meselesi degil :)
 
Tok ton = amfi, kabin, teknik ve gitarının ağacı. Tel işin küçücük bir parçası.

Tellerden iyi rezonans alabilmen için belli bir tansiyonda olması lazım. Çok sert veya çok gevşek değil. 52 üste takıp standart akort yaparsan inanılmaz gergin olacak. Sapı fazlası ile yoracak. Floyd rose ayarın alt üst olacak. Entonasyon sıkıntı olacak. Tonda güzel olmayacak.

Metallica canlı kullanıyor. Bütün espriside James amcanın sesinin yaşlılık ile kalınlaşması.

11-48 ilk deneyeceğin teller olabilir. Biraz gevşek tel seviyorum diyorsan 10-46.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
yes dogru dıyorsun , diyezin hikayesi vokalinin artık yetmemesi , 11 48 güzel olacak sanırım.. 52 banada sert olur gibi geldi , o yuzden yazayım buraya dedim.Saol cevap için bro (Y)
 
İkiside iyi. Ömür konusunda bir fikrim yok, telleri çok değiştiririm. Ton konusunda da dunlop veya ernieball farkını ben anlayamıyorum.
 
Ernieball çok çabuk eskiyor. Uzun yıllar ernieball kullanıp elixir e hep bi ön yargılı bakmıştım. Birkaç ay önce ilk kez gitarıma elixir taktım ve o gün bugündür ernieball tellerin yanından geçmiyorum. Elixir ömür olarak ernieballı tokatlıyor fazla fazla. Bana göre tek dezavantajı ernieballı ilk taktığında verdiği hissiyatı vermemesi.
 
ya sorma be arkadaş , bende ondan müzdaribim , yaw erniball u takıyorsun ilk 2 saat deli gibi çok saglam güzel bir ton var , arkadaş 2 gün sonra ölüyor tel resmen . bu nası iştir. çözemedim.
 
Ben de elixirin ilk başta verdiği tona alışamadım. Sonra devamlı aynı tonu koruyor ama ne bileyim 20 liralık daddario set bile daha güzel tınlıyor sanki ikisini de yeni takılmış olarak kıyaslarsak.
 
Gibson Nighthawk'ta 0.10 (10.48), SX Stratta 0.11 kullanıyorum. Bir ara Nighthawk'ta 0.12 kullandım ama fazla tok geldi. Gitarlarım hep standart mi akordunda. Genelde Ernie Ball kullanırım ama 0.11 uymadı bu kez tonal açıdan. İleride Dean Markley Blue Steel, Dadarrio falan denemeyi düşünüyorum.

Gitarın kaliteliyse, sağlamsa, kalın tel kullanmak dert değil. Alışmak mesele. 0.12'ye alışana dek biraz kıvrandım. Ama alışınca da o kadar tokluk o gitara gereksiz geldi bu sefer.
 
Ben iki yıldır 10-52 DR kullanıyordum, gayet memnundum. Standart akortla veya D-Drop çalıyorum. Entonasyon problemi vs olmuyordu. Şimdi yine aynı şekilde standart ya da D-Drop akortla Dean Markley Blue Steel 10-52 taktım, bu da gayet iyi.

DR tonu bir hafta kadar muhafaza ediyor diyebilirim, bakalım Blue Steel'le ne olacak :)
 
Gibson Nighthawk'ta 0.10 (10.48), SX Stratta 0.11 kullanıyorum. Bir ara Nighthawk'ta 0.12 kullandım ama fazla tok geldi. Gitarlarım hep standart mi akordunda. Genelde Ernie Ball kullanırım ama 0.11 uymadı bu kez tonal açıdan. İleride Dean Markley Blue Steel, Dadarrio falan denemeyi düşünüyorum.

Gitarın kaliteliyse, sağlamsa, kalın tel kullanmak dert değil. Alışmak mesele. 0.12'ye alışana dek biraz kıvrandım. Ama alışınca da o kadar tokluk o gitara gereksiz geldi bu sefer.
Dean markley kesinlikle denemelisin abi. İlk takıldığı anda bu kadar güzel ve uzun süre tınlayan bir tel görmedim daha... Sağlamlık ve stabillik adına da fena değil tatmin edici.
 
Ben oldukça uzun bir süre kullanmıştım Prs im ile. Bir sıkıntı yaşamadım ancak marka ve kalınlık değiştiğinde ufak bir sap ayarı gerekebilir. Yayları da ona göre ayarlarsan(hareketli köprü ise) denge sorunu da yaşamazsın. Çabuk paslanan ve kaplamalı olan markaları(elixir) pek önermem yalnız. Dean markley, thomastik vs gibi markalar bu kalınlıklarda daha başarılı. Diğer markalar (E.ball, dadario, rotosound gibi) bir süre sonra kir ve pastan çamaşır ipi gibi ses vermeye başlıyor çünkü, sıkılıyor insan öyle olunca da bizzat 1 yıl kadar bir süre bu şekilde kullandım marka deneyerekten. Droplarda çok güzel oluyor bir de bu kalınlık kombinasyonu.

**Bununla birlikte uzunca deneme yanılmadan ve tecrübeden sonra geldiğim son nokta standart 10-46 kalınlığı. 52 droplarda aradığım özelliği verse de ton üzerindeki etkisi istemediğim bir özellik kazandırdığından 46 ya dönüş yaptım. Ayrıca harmonikler de nispeten daha kolay 46 da.
 
Geri
Üst