Gitar Modifiye Soru - Cevap

Böyle bir başlık lazım. Gitar modifiye hakkında soruları buradan soralım, bilen arkadaşlarda tek başlık altında rahatça cevaplarlar.
İlk soru benden. Seymour Duncan ss-5t (köprü), Fender cs 69 (Middle), Fender cs fat 50s (Neck) şeklinde SX sst alder NA stratın manyetiklerini değiştirecem. Sadece bu manyetikleri alıp değiştirmem yeterli olur mu? Yada bu manyetikler bu sıralamayla bana sorun çıkarırlar mı? Hepsinin gücü falan farklı.
 
Son düzenleme:
Hiçbirşey olmaz, gayet de güzel olur. Zaten ssl5 coil-tap ile direnci düşürülebiliyor. Bunu yaptığınızda aslında köprüde ne kadar cılızlaştığını göreceksiniz. Yalnız öyle özellikle 69 olsun, özellikle 50 olsun diye uğraşmayın. Devasa fark yok bu manyetikler arasında. 69lar biraz daha fattir. Ben olsam orta-sap 69 koyardım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Fattir derken? Daha mı güçlü? Fat 50s ile 69 arasında ton olarak nasıl bir fark var. Youtube'dan dinliyorum ama emin olamıyorum.

Diğer sorumuda sorayım yakalamışken :) Bu float körü olayının dez avantajları nelerdir. Köprü geldi youtubedan kurulumuna bakayım dedim floating çıktı :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Köprüyü taktım ama videodan bişey anlamadım :) Türkçe köprü ayarı videosu falan var mı bildiğiniz?
 
Bildiğim kadarıyla yok, videoları boşver, üstte anlattığıma dikkat edin yeterli. :) Köprü, telleri taktıktan sonra gövdeye paralel olacak.
 
Yukarıdaki videoda köprünün arkası biraz kalkık köprüyü geriye çekmek içinde pay bırakmış. Bende öylemi yapsam paralel mi yapsam bilemedim :)
 
Bu rw/rp olayı nedir? ssl-5 var ssl-5 rw rp var birde ssl-5t var. Benim hangisini almam gerekiyor? orta fender cs 69 middle, sapta 69 neck olacak. Bu 69 manyetikleri satan arkadaşta 2 ve 4. pozisyonda dip ses olur falan dedi normal single coil gibi olur dedi tam anlamadım. Bu konuda da yardımlarınızı bekliyorum.
 
Şöyle bir şey buldum hocam yardımı olur sanırım.

RW/RP (Ters Sarım/Ters Kutup) Hadisesi:
RP/Reverse Polarity:
Kısacası ters kutup demek. Eğer manyetik köprü manyetiği ise orta manyetiği onun tam ters kutbuna sahip olmalı.

RW/Reverse wound: Sarım yapılan bobinde, sarılacak tellerin bir başı bir sonu var ve ne yöne sarıldığı önemli. Yani saat yönüne mi yoksa saate ters yöne mi RW onu ifade ediyor. Kısacası tam olay köprü manyetiği saat yönünde sarıldıysa orta manyetiğin de saate ters yönde sarılmış olması lazım RW olması için. Aynı yönde sarılırlarsa ve her iki manyetikte siyah kabloyu topraklanırsa o zaman bu iki manyetikten cılız, sinek vızıltısı gibi bir ses çıkacaktır. Çıkış da ayrıca oldukça düşük olacaktır beraber çalışırlarken (2. ve 4. pozisyonda). Buna da ters fazda (out of phase) deniyor. Kısacası onlar fazda (in phase) olmak zorundalar.

(Alıntıdır)
 
Üstte güzel bir alıntı yapılmış. Kabaca orta manyetik ters sarım olursa 2. ve 4. pozisyonlar gürültüsüz olur. Paralel modda humbucker gibi çalışır. Eğer ortayı ters bağlarsan bazen out of phase olabiliyor, bu duumda kabloların + ve - kısımlarını yer değiştirip lehimlemen gerekiyor.
 
Bende gilmour strat vardı onda da orta manyetik ters sarım mıydı acaba? Normal gilmour pickup düzeninde middle ters sarım mı? Yani cs 69 ters sarım mı lazım bana orta manyetik.
 
Böyle bir kural yok tabii. Yani orta manyetikte aynı yönde sarılmış olabilir. Önrnek Fender 57 manyetik setleri. Fakat ortanın ters olması daha mantıklı. En azından yüksek gainde 2 ve 4'de güzel sonuç alırsınız. Hatta 2 ve 4ü seri bağlayıp humbucker gibi modlamak da mümkün. Zamanında yapmıştım gayet tatminkar sonuç alınıyordu.
 
Tekrar selam. Dolu pickguardım geldi fakat SX gitara tam oturmuyor. SX'in pickguarda baktım sapın girdiği kısmı onlarda genişletmişler gitarı yaparken :D Benimde orayı o şekilde genişletmem lazım. Nasıl genişletebilirim? Birde gitardan 3 tane kablo çıkıyor ben 4 olması lazım diye biliyorum. Birini volume poda lehim biri köprüden gelen toprak biri gövdeden gelen toprak. Ama benim bildiğim gövdeye direk vidalanmış bir toprak daha olması lazım. Hatta gövde içinden çıkanla vidalanmışı birbirine sarıp tone podunun üstüne lehimliyorduk diye biliyorum.

Evet gitar açık durumda çözüm önerilerinizi bekliyorum :)
 
Eski pickguardın elektroniğini sök yenisinin kini tak demeyin denedim :) Pod delikleri daha geniş olmalı birde yeni pickguardda sap ve necki beraber çalıştıran mini switch var birde eskisinde onun için delik açmak falan lazım. Yeni pickguardın sap kısmını genişletmek daha kolay bir işlem gibi görünüyor. Ama nasıl yapsam bilemedim.
 
Pickguard genişletme işini ben raspa ile yaptım. İş yerinde operatörler çapak almak için kullanıyor. Farklı bir yol olarak eğeleyebilirsin ya da kıl testere ile hafif hafif kesebilirsin. Aklıma gelen en basit çözümler bunlar:) Toprak olayı için ise; bir kablo volume potuna, bir kablo köprüye, bir kablo da jak girişine gitmesi lazım. Benim gitarda Gövdeye giden bir topraklama yoktu. Köprü yeterli oluyor:)
 
Geri
Üst