Gitar - Sap Uyumu Ne Kadar Önemli?

Gitar gövdesine sapın tam olarak sıfıra sıfır oturmamasının olumsuz bir etkisi varmıdır?
Oturmama derken kast ettiğim sapın gövde ile birleştiği yerde sapın sğ ve sol kenarları ile gövdenin yuvası arasında 2-3mm lik boşluk kalmasını kast ediyorum.. Bu soundu veya sustain'i nasıl etkiler deneyimi veya bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim..
 
Ne kadar çok temas o kadar çok titreşim iletimi. :) Gerçi bolt-onlarda vidalar daha etkin oluyor, bu sebeple 6 vidalı tasarımlar mevcut. Yine de kesin bir şey söylemek çok mümkün değil diye düşünüyorum. Çünkü tam oturmayan gitarlarda da uzun sustain ve muhteşem tonlar aldım. Bu arada eski dönem el yapımı Fender Telecasterlar'da dil gibi çıkıntı olurdu, tam oturmazdı.
 
Ben de şöyle bir tecrübe paylaşayım. Tel değiştirirken Custom shop 60 reissue stratocasterımın sapının hafif oynadığını farkettim. Vidaları bbilinçsizce sıktım. Gitarın herşeyi tamamen değişti. Ton aşırı parlaklaştı ve sustain klavyenin her yerinde homojen değildi. Bazı perdelerda sustain arttı bazılarında azaldı. Tel yüksekliği ve sertliği arttı. Daha sonra yoğun uğraşlarla, ince ince gevşete sıka birkaç haftada toparladık ama gitar hala eski gitar değil. Ama şimdi en azından daha hacimli bir sese sahip dengeli bir gitar oldu. Yani bahsedilen bölgedeki ayarlar çok önemli(ymiş).
 
Geri
Üst