Sap Ayarı Hakkında

Bununla ilgili çok kaynak olduğunu biliyorum ancak forumdaki açılmış konulara baktım ancak direkt sorunumu anlatan konu bulamadım. Elimde Yamaha pacifica 612v elektro gitarım var. Mapple neck ve gül ağacı klavyeye sahip. Köprüde 5 adet yay var bu nedenle köprü sabit gibi hiç hareket etmiyor sadece yükseklik ayarını yapıyorum alyanla. Sorunum şu: 1,2,3. perdelerde teller klavyeye çok fazla yakın ancak aşağı perdelere indikçe tellerin yüksekliği artıyor. 20. perdeden sonra ise teller bir hayli yüksek. Gitar bana ilk geldiğinde sap ayarı iyiydi sanırım nemden falan bu hale geldi. Bu durumu çözmek için sapta hangi ayarı yapmam gerekir, truss rod'a nasıl bir işlem yapacağım bilen biri ayrıntılı bir şekilde anlatırsa çok iyi olur bu konularda bir hayli cahilim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Eğer daha önce hiç sap ayarı yapmadıysanız bilen birinin yanında yapın göstersin size öğrenin öteki türlü sapa zarar verebilirsiniz yada sapı fazla geriye çekersiniz buda bızlamalara neden olabilir. Tel yüksekliği ayarı köprüden yapılır. Sap ayarı baska bişey. Ama genede yaparım diyosanız trus rodu alyanla çevirceksiniz. Sağa yada sola gitardan gitara farkediyo bu durum. Ama genel olarak sola çevirdiginizde sap geriye sağa çevirdiğinizde sap öne gelir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Çevremde anlayan biri yok maalesef keşke olsa hemen gideceğim ama kendim yapmak mecburiyetindeyim. Daha önce eski gitarımda bir iki kere denedim ama gitar çok alt seviye bir gitardı çok da tutmamıştı. Köprü ayarını falan hep kendim yaparım ama sap konusunda tecrübesizim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Çeyrek falan çevirme dinlendirme olayları varmış. Daha detaylı öğrensem daha iyi olacak aslında.
 
eğer yardımcı olacak kimse yoksa işinizi görmesi açısından şöyle yapın sapı düz hale getirin alyan anahtarı ile gövde kısmından dikkatlice bakarak görebilirsin düz olduğunu sonrasında tellerini gevşet köprüden 2 yay çıkart 3 yay kalsın göz kararı hafif akora getir gitarı köprünün durumuna bak çok fazla gerilmişse köprünün bağlı oldu vidalar var gövdeye giren yayların bağlı olduğu onları paralel bir şekilde sık köprü düzelir akort tam olduğunda duruma bak ihtiyaca göre köprüyü aşağı indirebilirsin çok iyi bir şey olmasada işini görecek hale gelir
(bu yazdıklarım sana çok karmaşık geldi ise hiç deneme :D )
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Vallaha anladım desem yalan olur hocam :) Aslında anladım gibi de köprüyle de oynarsam iyice bozarım düzeltemem diye tırsıyorum
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Truss rodu sağ tarafa çeyrek tur çevirdim teller istediğim konuma geldi yükseklik olarak gayet iyi oldu ancak bu seferde 1. perdede 2.telde bızlama var onu çözemedim bir türlü.
 
Kaldırdım hocam ama yine var. Sanırım truss rodu biraz fazla sıktım. Çok az bir miktar geri almayı deneyeceğim.
 
hocam muhtemelen luthier tarafında uyarılmışsınızdır çok çok emin olamak şartıyla sorun olmayacağını düşünüyorum gitarımın ayarlarını luthierlere yaptırdığım dönemde sorduğum sorulara öyle yanıtlar verirlerdiki sanki atomları birşeştirip gençlik iksiri yapıyorlar :D öyle çok aman yapma bozulur kırılır bir durum yok yeterki orantıyı aşma.
 
Geri
Üst