United 93 (2006)

The Bourne Supremacy filminden bildiğimiz Paul Greengrass'ın son filmi United 93, meşhur 11 Eylül zamanı kaçırılan ve daha sonra düşürülen 4 uçağın hikayesi. United 93 bu olaydaki düşürülemeyen ve Pennsylvania'da yere çakılan 4. uçak.

Oldukça heyecanlı seyreden, süssüz sade bir film United 93. Genel olarak film sözkonusu uçağın içinde geçiyor, tabi bu arada tüm dünyada 11 Eylül'ün yankılarını ve uçak şirketinin durumunu da izliyoruz. Konu oldukça dokunaklı olmasına rağmen acıklı bir film değil. Teröristlerin davası da bir o kadar süssüz yansıtılıyor. Filmi izlerken Paul Greengrass ben kamerayı aldım çektim, ne oradayım ne buradayım der gibi sanki... İzleyenin hangi tarafta olduğuna aldırmıyorum der gibi.

Bir tarafta yolcuları bir tarafta din adına planladıkları şeyi eyleme geçiren insanları izlerken bir çok şeyi sorgulatıyor aslında bu film. Oyuncular bakımından özellikle ön plana çıkartılan herhangi biri de olmadığı için tamamen olaya odaklanabiliyorsunuz. Bu açıdan bakınca yönetmenin dokundurduğu ince noktaları gözden kaçırmak mümkün değil.

Bu tip bir durumda Amerika'nın ne kadar hazırlıksız olduğu ve olayın siyasi yöndeki yansımaları uçağın dışındaki sahnelerdi ve heyecanın doruk noktasında olduğu zamanlarda gidişatı biraz yavaşlatıyor ve konuşulan teknik dil biraz karmaşa yaratıp sıkıyor olsa da sanırım bu filmi izleyenlerin de yönetmen kadar tarafsız kalmasını istedikleri içindi.

Bir tarafta uçaktaki masum insanların ellerinden hiç bir şey gelmeden ölümlerini beklemesi, diğer tarafta müslüman teröristlerin yolculardan 2 kat daha fazla endişeleri ve korkak tavırları filmi tek düze izlemeyen herkes için düşündürücü. Neticede başı sonu belli olan belgesel tadında bir film, ama olayı sade bir şekilde ve yerinde izlettirmek adına başarılı bir iş çıkmış.
 
2006 yapımı bir gilm. Yönetmeni 2002 yapımı Bloody Sundayi yönetmiş Paul Greengrass. O filmide çok sevmiştim. Gene arada bourne supremacy gibi populer bir hit filmide var. Tabiki bloody sunday ve united 93 yönetmenin en iyi filmleri.

Film 11 eylüldeki ikiz kulelere yapılan saldırıları konu alıyor. Film müsliman ya da hristiyanları kötülemek veya bir taraf tutmak ya da o gün olanların sorumlusunu aramak niyetinde değil bence. Daha çok sadece o gün ünited 93 içinde yaşanmış olabileceği tahmin edlilen durumu(uçakla yapılan telefon konuşmalarından yararlanılmış) anlatmaya yönelik bir yapım gibiydi. Ben inanılmaz derecede büyük bir amerikan propogandası beklemiştim açıkçası. Film boyunca en ufak bir aşağılama ya da benzeri bir durum hisstetmedim. Yönetmen sadece iki tarafında birbirine benzeyen yönlerini inançlarını , ölüm anında tanrıya yakarışlarını ve bu kadar benzerken niye hala aptalca bir savaşın içinde bulunduklarını insanların yüzlerine vurmak ister gibiydi. Arada kalan sivil insanların durumları gözler önüne serilmişti ki bazı insanlar akıllansın. Yönetmenin bu çabasına rağmen hiçbir radikal dinci grubun düzelebileceğini sanmıyorum. Zati sinemayla ilgilendiklerinide zannetmiyorum o tip insanların. Ama yönetmenide oyuncu kadrosunuda uğraşları için tebrik edioyorum.Bu yılın en başarılı filmlerinden biri filme büyük bütçeli amerikan propogandalı filmler kuşağından birine gidermiş gibi giderseniz büyük husrana uğrarsınız. Aşırı derecede düşük bütçeli bir film 1 tek özel efektin bile gözüme çarpmadığını söyliyeyim.Keşke bu tarz filmler israilin işlediği cinayetler içinde yapılıp geniş kitlelere ulaşabilse.

Birde filmin başında hava alanına gidilirken kameralara takılan god bless america yazısı yönetmene benden +1 puan daha kazandırdı.Daha bir çok benzeri ve hoş sahne yakalamak mümkün.
 
ben bu filme tesadüfen girdim ve filmi çok fazla sevemedim.özellikle ilk bölümde gereksiz yerleri biraz fazla uzatmış gibi ve tam olarak ne olduğuda anlaşılmıyor.yani anlatışı biraz zayıf geldi bana.ayrıca tek yönlü anlatılmış bir film olduğu içinde bana yetersiz bir film olarak göründü.
 
Geri
Üst